גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חזירים, אננס ושריפה בבית כלא: הדרך הארוכה של מייסד מדיוונד לאישור המשחה נגד כוויות

במקום סודי באסיה גדל שדה אננס עצום שנועד להפקת משחה לריפוי כוויות ● המוצר הזה, שפיתחה חברת מדיוונד, קיבל לאחרונה אישור FDA ושבר בצורת ארוכת שנים לחברות ישראליות ● מייסד החברה, פרופ' ליאור רוזנברג, מספר על המפגש המוזר עם המדען שהתחיל הכול ועל הניסויים החדשים לטיפול בפצעים וגידולים עוריים

פרופ' ליאור רוזנברג / צילום: איל יצהר
פרופ' ליאור רוזנברג / צילום: איל יצהר

באתר סודי, אי שם באסיה, נמצא שדה אננס עצום. קילומטרים על גבי קילומטרים של אננס. כל 30 טון של גזע אננס הופכים לבסוף לקילו אחד של תרופה נגד כוויות ופצעים, בידיה של החברה הישראלית מדיוונד.

האיש מאחורי ההפרטה הגדולה בחיפה: "חושש שעובדי נמל אשדוד פספסו את הרכבת" | ראיון
ת"א בראש, רמת השרון וגבעתיים אחריה: שיאניות המחירים של דירות 4 חדרים | בדיקת גלובס

התרופה הזאת עלתה לכותרות השבוע לאחר שקיבלה את אישור ה־FDA לשיווק שלה בארה"ב. היא שברה בצורת אישורים שנמשכה על פני עשורים. מלבד טבע, אף חברה ישראלית לא קיבלה אישור FDA לשיווק תרופה במנגנון פעולה חדש.

כעת צריך לשכנע את הרופאים להניח את סכין המנתחים, או יותר נכון את קולפן המנתחים שבו הם משתמשים כדי להסיר שכבה אחר שכבה של עור שנכווה, ובמקום זאת להסיר את העור באמצעות בתמצית אננס. הניסיון של החברה באירופה מלמד שזה לא תמיד קל, הרי מנתחים התרגלו לכלי החיתוך שלהם, אבל זה אפשרי.

הרעיון של המדען האאוטסיידר בארה"ב

הסיפור של התרופה מתחיל למעשה לא בשדה האננס אלא במחנה שבויים באפריקה בזמן מלחמת העולם השנייה. השבוי הגרמני ד"ר ג'רהרד קליין ואחות אמריקאית שטיפלה בו התאהבו, ובעקבות האהבה הגיע קליין לארה"ב.

"הוא חיפש עבודה והגיע למנתח ד"ר ג'ון ברק, שלא כל כך רצה להעסיק אותו כרופא משום שלא סמך על ההכשרה הרפואית של הגרמנים", מספר פרופ' ליאור רוזנברג, המייסד והסמנכ"ל המדעי של מדיוונד. "אלא שברק גם עמד בראש קבוצה של חוקרים שניסתה למצוא אנזים שיסלק רקמה מתה מפצעי כווייה, אז הוא שלח את קליין לחפש אותו".

רוזנברג ממשיך ומספר שקליין השתמש בתקציב המחקר שלו כדי לקנות חזירים. "הוא היה גורם להם לכוויות, מנסה לטפל בהם, ובסופו של דבר אוכל אותם", הוא אומר. לבסוף, הוא מצא את האנזים הזה שיודע לפרק רק את הרקמה המתה. "אנחנו באמת לא יודעים מדוע גזע האננס פיתח את התכונות הללו".

קליין, אומר רוזנברג, "היה חשדן עוד מאירופה, וחשב שכולם רוצים לגנוב לו את ההמצאה. פערי התרבות בינו לאמריקאים ניכרו, והוא לא הצליח לגרום להם להתעניין במוצר. עד שב-1982 הוא הגיע לכנס בשוויץ".

רוזנברג, שהיה אז כירורג בבית החולים סורוקה, גם הגיע לשם. "קליין הציג תמונה של חזיר, ואז איך הוא מורח עליו את משחת הפלא, והופ! יש תוצאה. אבל הוא כל כך חשש לסודיות, שהוא העביר את תמונות במהירות ואי אפשר היה לראות כלום. הקהל החל להשתעמם ולדבר, והוא הוריד לפתע את מכנסיו, והראה לנו את הרגל החשופה שלו, שעליה היה מצויר ריבוע כחול.

"הוא אמר: 'הרדמתי את המקום הזה', ואז הוציא מגהץ. הוא הניח את המגהץ על הרגל. הוא לגמרי שרף את העור! ואז הוא אמר, תגיעו בארבע לחדר כך וכך במלון הכנס, ותראו איך המקום נרפא".

רוזנברג הגיע למקום כבר בשלוש וחצי והיה בטוח שהמסדרון יתמלא בסקרנים, אבל נותר לבד. "כנראה דברים משוגעים כאלה הם לא בשביל אמריקאים או שוויצרים, אבל כן בשביל ישראלים. קליין פתח את התחבושת, ראיתי משהו מוזר ולא ידעתי אם זה נקי או לא נקי, אבל הסתקרנתי".

באותה תקופה, העולם כבר לא חיפש אחר אנזים להטרייה ופותחה שיטת הקולפן, שבה מסירים את העור שכבה אחרי שכבה. השיטה הזו יעילה, אבל יוצרת דימום רב, מחייבת הסרה של רקמה בריאה סביב רקמת הכוויה, וגם שימוש בשתל עור שנלקח מאזור בגוף עם עור בריא. "שנאתי את הניתוח הזה", מודה רוזנברג. "זו שיטה מצילת חיים, אבל עם סיבוכים וצלקות".

 

גידול אננס תמורת עוגייה

רוזנברג קיבל אישור הלסינקי ממשרד הבריאות לבצע ניסוי קליני במוצר, ראשון בעולם. "ההצלחה הייתה 50% בערך", אומר רוזנברג. "המשכתי לנסות אותו על חזירים שקניתי בקיבוץ להב. טיפלתי בכמה מאות חזירים ובכ־80 אנשים עד שנות ה־90, ואז נגמר החומר שקליין נתן לי.

"בינתיים קליין מת, אבל המשכתי לפתח את השיטה. גיליתי שאי אפשר להשתמש במוצר יחד עם כסף או יוד ועוד שינויים שהיו חשובים לפעילות המוצר. לימדתי את עצמי איך להפיק את החומר באופן הדיר יותר מכפי שקליין הפיק. תכננתי גם חבישה ייחודית שהג'ל נשאר בתוכה במשך ארבע שעות". היום החומר עובד בקרוב ל־100% מהמקרים, והתברר שלרוב אפשר לחסוך גם שימוש בשתל עצמי ופגיעה באזור אחר בגוף.

בשנת 2000 קיבל טלפון מדוד הייזלקורן, לשעבר מנכ"ל חברת BTG, שפרש אז והקים את כלל תעשיות ביוטכנולוגיה, להשקעה בחברות בתחום מדעי החיים. "'האננס עדיין זמין?', הוא שאל. וכך הקמנו את מדיוונד".

אבל החיים לא היו קלים.
"עברנו תהפוכות. כל מה שיכול ולא יכול לקרות קרה לנו. לקח לנו זמן עד שיצרנו קשר עם מגדל אננס, שיגדל עבורנו בדיוק את האננס שאנחנו צריכים. זה לא אננס טוב לאכילה, אז כדי שזה ישתלם למגדל, היינו צריכים להמציא סוג של עוגייה שמכינים ממנו, וכך חומר הגלם לא הולך לפח".

שדה האננס של מדיוונד באסיה / צילום: חברת מדיוונד

נדיר שה־FDA והרשות האירופית EMA מאשרים תרופה שהמקור שלה הוא מיצוי צמחי. בדרך כלל מנתבים מוצרים כאלה לעולם תוספי המזון.
"תרופות רבות הופקו, לפחות בתחילת הדרך, ממיצויים של צמחים, למשל אספירין וכינין. המוצר שלנו הוא תרופה כי אנחנו יודעים איך הוא עובד, וכי אנחנו יכולים להפיק אותו כך שיכיל בכל פעם בדיוק אותה כמות של רכיבים פעילים, וכי הוכחנו את יעילותה בניסוי קליני ברמה שדרושה לתרופה.

"ד"ר איילון אסקולאי, ראש תחום המו"פ שלנו, ישב וארגן את כל המידע הזה והגיש לרשויות, שקיבלו את המיצוי כתרופה ללא עוררין. היו לנו גם כמה הפתעות לטובה בדרך הזאת, וזו הייתה אחת מהן".

עוד לפני שקיבלתם את האישור, היה לכם הסכם עם טבע, שבוטל.
"זה היה סיפור קצר, שבו הם מימנו את הפיתוח שלנו ורכשו אופציה לשיווק המוצר, אבל אז התחלפה שם הנהלה, וד"ר ג'רמי לוין, המנכ"ל הנכנס, החליט להתמקד באונקולוגיה ובנוירולוגיה. הוא החזיר לנו את המוצר.

"ברגע שההסכם הזה הסתיים, לא ידענו מה לעשות, אבל באותה תקופה לא ידענו מה לעשות כל שבועיים, וכל רגע היה ממילא נראה שהכסף נגמר. מה אפשר לעשות? המשכנו לשחות כמו הצפרדע בחלב עד שנהיה חמאה".

השמרנות של מנתחים באירופה

ב־2012 קיבלתם אישור באירופה, אבל להכנסות לקח זמן להגיע.
"פתאום מגיע מישהו מארץ לבנטינית ואומר 'המשחה הזאת עושה את העבודה שלך יותר טוב ממך'. בחלק מהמקרים זה עלבון צורב. בגרמניה היו שמרנים, באנגליה אמרו לנו, 'מה? אנחנו בתקופת המלכה ויקטוריה המצאנו את הכירורגיה, אתה תלמד אותי לנתח?'. אמרתי, 'אני אלמד אותך איך לא לנתח'. וכירורגית אחת מקסימה כתבה מאמר בשם let’s put down the knife.

"הייתה גם אנטישמיות. קיבלנו מכתב ממנהל מחלקת כוויות שאמר שהמוצר מפתה, אך לא ישתמשו בו כי הוא מגיע מישראל. הכי פתוחים אלינו היו האיטלקים. מה שמצחיק הוא שמנהלי מרכזי הכוויות באיטליה היו כולם אנשים עם אגו עצום, שאי אפשר להפגיש ביניהם בלי פיצוץ. הם התאחדו כדי לכתוב את הפרוטוקול המקדם שימוש במוצר שלנו, והיום הם הולכים יחד לים".

ברבעון השלישי של 2022 רשמה החברה הכנסות של 1.4 מיליון דולר ממכירת מוצריה בלבד, אך מדובר בפעילות שהייתה עד כה מוגבלת על ידי קופת המזומנים ותשומת הלב הניהולית של החברה. בארה"ב המוצר ישווק על ידי שותפה בשם Vericel, הפועלת בתחום הכוויות ויש לה כבר מערך הפצה במדינה. במקביל, מדיוונד קיבלה אישור שיווק למוצר שלה לשוק הכוויות בילדים באירופה, שהוא גדול יותר משוק המבוגרים, הרחיבה את מספר האישורים שלה במדינות ספציפיות באירופה, וכן קיבלה אישורים בכמה מדינות נוספות בעולם.

 

שמפניה וריקודים על השולחן

לפני שנה וחצי המוצר עמד לפני אישור, אך האישור נדחה. "אני חושב שהם היו עסוקים בקורונה, ולמעשה התחננו שנעכב בעצמנו את הגשת הבקשה, כדי לא להעמיס על הצנרת שלהם", אומר רוזנברג. "הם עשו זאת בצורת הגשת שאלות לתיקון, ואנחנו היינו יהירים אולי ואמרנו 'לא, לא, אנחנו יכולים לענות על הכול', ואז במקום לדחות את ההגשה בעצמנו בחצי שנה, הם דחו אותה ביותר משנה.

"ההסבר הרשמי היה שחלק מהרופאים ידעו באיזו קבוצה החולה. מה שבאמת קרה הוא שלחלק מהרופאים פשוט לא היה כוח לחתום על הטופס שאומר שהם לא יודעים איזה חולה קיבל איזו תרופה. פשוט לא הקפדנו מספיק לקבל את החתימה הזאת מהרופאים העסוקים, אבל הראינו שגם לו הרופאים הללו היו מודעים לחלוקה לקבוצות, התוצאות שלנו היו עדיין טובות מאוד, והנה המוצר אושר, עם תיקונים מינוריים".

האישור אפילו הגיע כמה ימים לפני המועד האחרון האפשרי שהגדיר ה־FDA. "פתאום שמעתי את אתי קלינגר, סמנכ"לית המו"פ, נותנת כזאת צרחה, שחשבתי שהיא יולדת או משהו. חגגנו עם כמה בקבוקי שמפניה שהיו לנו במשרד. אחד המנהלים אמר שאם נקבל אישור הוא ירקוד עירום על השולחן. והוא רקד. אבל לא עירום".

ההסכם שהציל את החברה

רוזנברג אומר שהוא חייב את הצלחת החברה להסכם שנחתם ב־2012 עם רשות BARDA, הרשות האמריקאית להגנת חירום בתחום הביולוגיה. זמן קצת לפני כן, רוזנברג טיפל במקביל בשמונה נפגעים בשריפה בבית כלא, והוא הבין שבעת חירום, יש למוצר החברה יתרון גדול בטיפול בכמה חולים בבת אחת, כי לא רק רופא מנתח יכול למרוח את המשחה. מחלקות כוויות הן קטנות, ושריפה גדולה יכולה למלא אותן מיד. לדברי רוזנברג, הוא ראה מאז שליחות בקידום התרופה כמוצר חירום.

"למזלי, החיים שלי שזורים בכל מיני אנשים מדהימים", אומר רוזנברג. "גם בכל מיני קרציות, אבל גם באנשים מדהימים, ונראיין אייר, שהיה אז ראש ההתגוננות מפני כוויות ב-BARDA, הוא אחד מהם". בתחילת הדרך הפגישות היו סודיות, עד שהוא החליט לקדם חוזה פיתוח משותף בין הצדדים.

BARDA מימנה את החברה בכ־200 מיליון דולר, ובתמורה הצטיידה בתרופה לשעת חירום. לא פחות חשוב מהכסף, היא הקנתה לחברה אמינות בארה"ב, וגם מול שוק ההון האמריקאי, שבו החלה להיסחר ב־2014. "זה הציל את החברה", אומר רוזנברג.

היום מדיוונד נערכת לתחילת השיווק בארה"ב, להמשך השיווק באירופה וגם להמשך הניסויים הקליניים בהתוויות נוספות. החברה נמצאת בניסויים מתקדמים בתחום הפצעים הכרוניים, והיא החלה לאחרונה ניסויים בטיפול בגידולים עוריים, לאחר שרוזנברג טיפל בהצלחה בבתו. "ויש לנו בשרוול עוד אפליקציות", הוא מבטיח.

"האם המוצר יישאר בישראל? בידי מדיוונד? אני לא יודע, אבל הוא כבר קיים ועבר את נקודת האל־חזור".

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר