גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהפכה? בזמן שחברות הביטוח המסורתיות רק מתעצמות, מניות החברות הדיגיטליות צוללות

ליברה ו־ווישור אומנם מצליחות להגדיל את נתח השוק, אך מתקשות להרוויח והסבו הפסד של 60%־70% למשקיעים בהנפקותיהן ● בכיר בענף הביטוח: "כשאין מודל עסקי שיודע להרוויח כסף, חברה לא יכולה להיות שווה הרבה" ● וגם: המשפחה שהרוויחה מאות מיליוני שקלים ממכירת עסקיה לביטוח הדיגיטלי, וזאת שמופסדת בסכומי עתק

מימין: אתי אלישקוב, ניצן צעיר הרים ואמיל וינשל / צילום: רמי זנרגר ואבי מועלם
מימין: אתי אלישקוב, ניצן צעיר הרים ואמיל וינשל / צילום: רמי זנרגר ואבי מועלם

חברת הביטוח הראל הרעידה השבוע את שוק ההון, כשהניחה על שולחן הנהלת ישראכרט הצעה לרכוש את חברת כרטיסי האשראי בסכום של 2.7 מיליארד שקל, הגבוה בכ-30% ממחיר השוק. ההצעה הזו הצטרפה לרכישת חברת כרטיסי אשראי נוספת, מקס, על ידי כלל ביטוח, בסכום כמעט זהה.

שתי ענקיות הביטוח הוותיקות מחשבות מסלול מחדש בכל הנוגע לאסטרטגיה העסקית, בדומה להפניקס, החברה הגדולה בענף, שרק בשנה האחרונה נכנסה לתחומי יבוא הרכב (השקעה גדולה בקבוצת מאיר), התעופה (מועדון הנוסע המתמיד של אל על) ועוד. אבל בעוד הגדולות מחפשות פעילויות חדשות, בחברות הביטוח הקטנות עיקר הפעילות מתמקדת בתחומי הביטוח הכללי ובעיקר ביטוחי רכב, שהם התחרותיים ביותר, ושהסבו לשוק כולו הפסדים גדולים מאוד בשנה האחרונה.

ותודה לאינפלציה: מדרגות המס מתעדכנות, מה יקרה לנטו שלכם?
הסיפור של ליברה: איך עובדת פרסונליזציה בביטוח?

כך, בעוד שהחברות הגדולות בענף פועלות ליצירת רגליים נוספות שיאפשרו להן להתמודד גם עם שנה טובה פחות בעסקיהן המסורתיים, ובמקביל להתנתק מהתלות בשוקי ההון, לחברות הקטנות אין הפריבילגיה הזו. כאשר פעילות הליבה שלהן מצביעה על הפסדים, הן נאלצות לראות את מניותיהן צונחות ואת שווי החברה מתכווץ.

דוגמאות טובות לכך הן שתי חברות הביטוח הדיגיטליות שפרצו בשנת 2021 בסערה לשוק ההון והלהיבו את המשקיעים, שנהו אחר מה שנראה כעוד "טכנולוגיה משבשת" שתשנה סדרי עולם ותכבוש חלקים ניכרים מענף ותיק. מדובר בווישור, שהקימו אנשי הביטוח אמיל וינשל וניצן צעיר הרים, ובליברה, שהקימה אתי אלישקוב, לשעבר מנכ"לית הכשרה.

הראשונה מהן שיצאה לשוק הייתה ווישור , שהונפקה בסוף פברואר 2021, והיום נסחרת החברה בשווי של 251 מיליון שקל, המשקף ירידה של כ-60% במחיר המניה מההנפקה לפני שנתיים (ושל 72% מהשיא שרשמה חודש לאחור מכן). ליברה, שהונפקה כשלושה חודשים וחצי לאחריה, נסחרת כיום בשווי של כ-152 מיליון שקל, המשקף ירידה של 70% כמעט ממחיר ההנפקה (ושל יותר מ-80% לעומת השיא בספטמבר 2021).

לשם השוואה, מאז הנפקת ווישור, מדד ת"א ביטוח עלה ב-21%, כאשר מאז הונפקה ליברה מדובר על עלייה מתונה יותר של כ-7%. מניית הפניקס, חברת הביטוח המסורתית המובילה בישראל, עלתה מאז הונפקה ליברה בכ-30%.

"מודל עסקי שלא יודע לייצר רווח"

"בסוף, המונח של חברות ביטוח דיגיטליות זו אמירה שהיא נחמדה, אבל הן לא בהכרח חברות דיגיטליות. בסופו של דבר הן פועלות במתכונת די מסורתית, וחלק מחברות הביטוח המסורתיות יותר דיגיטליות מהן", אומר גורם בכיר בענף.

בכיר אחר מסביר כי המודל העסקי של החברות הללו מבוסס על צמיחה מהירה שבאה באופן מהותי על חשבון הרווח. "החברות הדיגיטליות מחזירות ללקוח על כל שקל שהן מוכרות לו 1.2 או אפילו 1.4 שקלים. המודל העסקי לא יודע לייצר רווח, וגם במודל הצמיחה העתידי אני לא רואה כיצד הן מצליחות לייצרו. המודל הזה לא מצליח להחזיק מים לאורך זמן. אין קסמים בעולם הזה. כשאין מודל עסקי שיודע להרוויח כסף, חברה לא יכולה להיות שווה כל כך הרבה", הוא מסביר.

 

את מרבית ההפסדים מפעילותן של החברות הדיגיטליות סופגים לפי שעה מבטחי המשנה, שבתמורה ללקיחת הסיכון עליהם, מקבלים את הפרמיות שנגבות מהמבוטחים בגין חלקם בסיכון, ומהן משלמים עמלה לחברה המקומית. בליברה, למשל, מוטלים על מבטחי המשנה 75% מהסיכון בביטוח רכב רכוש (כמחצית מכך על סוויס רי). ביטוח רכב רכוש מכסה בין היתר נזק לרכב כתוצאה מגניבות ומהתייקרות חלפים (הגורמים העיקריים להתייקרות הפוליסות), תחום פעילות שהסב לחברה הפסד של יותר מ-3 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של השנה.

"חברות ביטוח המשנה לא ימשיכו לדמם, אז או שהן יקטינו את שיעור ביטוח המשנה שהן נושאות עליהן, או שיעשו קיצוץ בעמלה שהן משלמות לחברות הישראליות. זה יגדיל את השייר, החלק בסיכון שהחברה המקומית אחראית עליו, וזה יגדיל את ההפסדים שלה. אם אותה חברה לא תדע להרוויח מהברוטו שהיא גובה בלי הסכמים עם מבטחי משנה, אין לה זכות קיום. הגופים המוסדיים שמבינים בעולמות הביטוח הבינו את זה, ולכן הם מעדיפים פחות להשקיע באותן החברות כרגע", אומר אותו גורם.

"הן גם הבינו שיש ערך לסוכן, בין היתר בהפחתת 'עלות רכישת לקוח', כלומר כיצד החברה מגיעה ללקוח. עלות זו לא נמוכה בחברות הדיגיטליות, וראינו את זה גם בארה"ב, עם למונייד לדוגמה. חברה מסורתית משלמת עמלה לסוכן רק אם הוא הביא את הלקוח אליה. לעומת זאת, בחברה דיגיטלית, כשאתה רוצה להגיע לציבור הרחב יש לך הוצאות שיווק גדולות, והלקוחות לא תמיד מגיעים בסוף, וגם אלו שמגיעים לא בטוח שיישארו", אומר הגורם הבכיר בענף. מנגד, אלישקוב טוענת כי אצלה דווקא עלויות רכישת הביטוח נמוכות, מהנמוכות בענף.

"לוקח זמן עד שהעלאות התעריפים משפיעות"

בחברות הביטוח הדיגיטליות שקמו בקול תרועה רמה הבינו כי כבר אי אפשר להסתכל רק על הגידול בפרמיות, ומה שחשוב למשקיעים זה שורת הרווח. ליברה סיימה את הרבעון השלישי של 2022 עם רווח מזערי של כ-100 אלף שקל, בעוד שווישור הציגה הפסד רבעוני של 23 מיליון שקל, בעיקר נוכח הפסד חיתומי בתחום הרכב והשפעות שליליות של הירידות בשוקי ההון.

"המציאות היא שלאור האי-ודאות שקיימת בשווקים, אם בהנפקה כל מה שעניין את המשקיעים היה גידול בפרמיה, אז היום שורת הרווח היא זו שצריכים להסתכל עליה", אומרת אלישקוב בשיחה עם גלובס.

"אני באופן אישי מאוד מאמינה בפעולות שאנחנו עושים, ורוצה שהמשקיעים יגיעו ליום שבו תהיה להם תשואה נאה על הנייר. עוד לפני ההנפקה אמרתי, כי מי שלא מבין ביטוח שלא יתעסק בביטוח. אני מבינה ביטוח ומכירה את עולם הרכב מספיק טוב, ויודעת איך הוא פועל.

"נכון שאנחנו נמצאים בסיטואציה מאתגרת, אבל מדי 4-5 שנים יש ירידה בתוצאות הביטוח בעולם הרכב, והירידה הנוכחית היא הגבוהה ביותר שראיתי ב-20 השנים האחרונות. ב-2022 כל החברות העלו תעריפים, ולכן 2023 אמורה להיות לא מושלמת, אבל קצת יותר טובה, כי לוקח זמן עד שהעלאות התעריפים משפיעות, וב-2024 אני מניחה שנראה מציאות יפה יותר גם בעולם הרכב.

"אילולא המשבר בעולם הרכב היינו צריכים לראות כבר שיפור בתוצאות, אבל זו סיטואציה ענפית, ובחברות מקבילות התוצאות קשות יותר. ברגע שעליית הפרמיה תשפיע על המאזן, התוצאות ישתפרו באופן משמעותי", היא אומרת.

היא בונה את התחזית הזו בעיקר על הגידול בנתח השוק של החברה, שרשמה ברבעון השלישי של 2022 פרמיות בענף ביטוח החובה של 107 מיליון שקל, גידול של 33% אל מול הרבעון המקביל אשתקד, ובביטוח רכב רכוש פרמיות בהיקף של 134 מיליון שקל, גידול של 46%. נתונים אלו מעניקים לחברה נתח שוק של 2.6% ו-2.3% בהתאמה. ווישור לעומתה מחזיקה נתח שוק של 5.3% בביטוח רכב חובה ושל כ-2% בביטוח רכב רכוש.

כדי להתמודד עם התלות בפעילות הליבה, נקטו שתי החברות גישות שונות. בליברה  השיקו אשתקד פעילות בארבעה תחומים חדשים - נסיעות לחו"ל, ביטוח חיות מחמד, ריסק (ביטוח חיים) וביטוח משכנתה. "בשונה מעולם הרכב, שם עומדים החזרי התביעות על 75% בשנים טובות ויותר מכך השנה, בביטוחים אחרים ההחזרים הם 50% מכל שקל שנכנס. אז המוצרים האלו יאפשר לליברה יציבות בגל הבא של ההפסדים בביטוחי הרכב", אומרת אלישקוב.

בווישור החלו גם לשווק מוצרים נוספים, אך בניגוד לליברה פנו גם לערוצי הפצה נוספים מעבר להפצה הישירה, והקימו פלטפורמות שיווק גם לסוכני ביטוח ואף לארגונים עסקיים. החברה החלה להתרחב לשוק האמריקאי, וקיבלה רישיון פעילות במספר מדינות בארה"ב, ובעיקר רכשה את השליטה בחברת הביטוח המסורתית איילון, על מנת להגדיל את נפח הפעילות.

החברה רכשה 67% ממניות איילון הוותיקה בעסקת ענק לפי שווי של כ-700 מיליון שקל, כאשר כיום נסחרת איילון לפי שווי של פחות מ-280 מיליון שקל - הפסד עצום (ראו מסגרת), שנובע גם הוא בחלקו מהמיקוד של החברה בתחום הביטוח הכללי (ובתוכו ביטוחי הרכב שהסבו הפסד של 73 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של 2022).

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באסיה; ביפן ובקוריאה אין היום מסחר

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה