גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עולם הראיות הדיגיטליות הולך ומתפתח; לא רחוק היום בו בינה מלאכותית תפענח פשעים"

כך אומר אורן יוסיפון, סמנכ"ל טכנולוגיות בסלברייט (Cellebrite), שפיתחה פלטפורמה המציעה דיגיטציה מקצה לקצה של תהליך החקירה – החל מאיסוף הראיות ועד הצגתן בבית המשפט ● לדבריו, בעידן הנוכחי מרבית הראיות נמצאות במרחב הדיגיטלי - ממכשירים סלולריים, דרך מחשבים, מטבעות קריפטו, ועד רחפנים ● לכן כדי לבצע חקירות ביעילות ובמהירות, יש צורך אקוטי בכלים לאיסוף המידע, ניתוחו וניהולו

צילום: באדיבות סלברייט
צילום: באדיבות סלברייט

הכתבה בשיתוף Cellebrite

תחום הפורנזיקה הדיגיטלית צבר תאוצה רבה בשנים האחרונות. גופי חקירות ברשויות אכיפת החוק עברו מהתמקדות באיסוף ראיות פיזיות קלאסי בזירת הפשע, להתמקדות באיסוף וניתוח ראיות דיגיטליות, בהן - טלפונים חכמים, מחשבים ניידים, רשתות חברתיות, מטבעות קריפטו, שעונים חכמים, מצלמות אבטחה במעגל סגור, כלי רכב ורחפנים. לפי סקר מגמות שוק לשנת 2022 של חברת סלברייט (Cellebrite), הפועלת בתחום ה-Digital Intelligence, ראיות דיגיטליות הפכו לחשובות יותר מראיות פיזיות ומ-DNA בתיקי חקירה.

הסקר, המבוסס על שאלונים שמילאו 2,000 אנשי מקצוע בתחום אכיפת החוק מ-119 מדינות, בהן גם ישראל, מצא, כי רשויות אכיפת החוק מתמודדות עם אתגרים שונים בכל הנוגע לאיסוף הראיות הדיגיטליות. 74% מהמשיבים מסכימים עם הטענה, כי קיים פער הולך וגדל במיומנויות טכנולוגיות במשטרה. הדבר מקשה על רשויות האכיפה לאסוף, לנתח, לנהל, לאחסן ולהשתמש בראיות הדיגיטליות הנדרשות, כדי להבטיח העמדה לדין.

מי שמספקת לכך פתרונות היא חברת סלברייט הישראלית, המסייעת לארגונים להתמודד עם המורכבויות של חקירות דיגיטליות המבוצעות על פי חוק, באמצעות ייעול של תהליכי החקירה. החברה פיתחה, בין היתר, פלטפורמה המציעה דיגיטציה מקצה לקצה של תהליך החקירה - החל מאיסוף הראיות ועד להצגתן בבית המשפט. "בפורנזיקה הקלאסית, פיענוח פשעים מתבצע על ידי איסוף ראיות פיזיות כמו טביעות אצבע או באמצעות עדי ראייה. בעידן הדיגיטלי של ימינו, כשכל החיים שלנו נמצאים בטלפון הסלולרי, מרבית הראיות נמצאות במכשירים הדיגיטליים. באמצעות ניתוח הראיות הדיגיטליות, ניתן לפענח מקרי פשיעה ולהביא לדין את הפושעים, או לחלופין לזכות אנשים חפים מפשע". כך אומר אורן יוסיפון, סמנכ"ל טכנולוגיות בסלברייט. "כיום סלברייט נמצאת בחזית הטכנולוגית של ארגוני אכיפת החוק. הם מבינים שכוח האדם שלהם מוגבל, וכדי לבצע ביעילות את תהליך החקירה יש צורך להשתמש בכלים המתקדמים שאנחנו מציעים", הוא מוסיף.

אורן יוסיפון, סמנכ''ל טכנולוגיות בסלברייט / צילום: באדיבות סלברייט

סלברייט, שבראשה עומד המנכ"ל יוסי כרמיל, פיתחה, כאמור, פלטפורמה ייחודית המאפשרת לאלפי רשויות אכיפת חוק ותאגידים מובילים בעולם, להתמודד עם כמויות המידע הדיגיטלי העצומות, לאסוף ראיות דיגיטליות, לנתח ולנהל אותן. הפלטפורמה גם תומכת ביכולתם של אותם גופים לנהל את המידע תוך שמירה על פרטיותם של המעורבים בחקירה. כיום סלברייט נחשבת למובילה גלובלית בשוק פתרונות ה-Digital Intelligence - הן בסקטור הציבורי והן בסקטור הפרטי. לחברה, אשר נסחרת בנאסד"ק מאז שנת 2021, אלפי לקוחות - מרביתם גופי אכיפת חוק בארצות הברית. מטה החברה נמצא בפתח תקווה, ויש לה 10 סניפים ברחבי העולם. אורן מציין כי מיליוני חקירות בשנה מתנהלות בעזרת הכלים של סלברייט, עד כדי כך שהשם Cellebrite הפך למונח שגור בפי חוקרי משטרה. לדבריו, בשל הצורך הגובר והמיידי בדיגיטציה של חקירות, הביקוש לכלים כמו שמציעה סלברייט רק הולך וגובר.

'לדוג' את המידע הרלוונטי

אחד מהכלים שפיתחה החברה, תפקידו איסוף המידע מהטלפון או המכשיר הדיגיטלי של החשוד בפשע ובחינתו. "באמצעות הכלים של סלברייט, רשויות אכיפת החוק יכולות לאסוף את הנתונים מהמכשיר", מסביר אורן. "התוכנה של סלברייט מנגישה את הנתונים לחוקרים, באופן המאפשר להם לנתח אותם ביעילות ובמהירות ולהשתמש בהם כראייה קבילה בבית משפט".

בין השימושים שמציעה הטכנולוגיה של סלברייט, ניתן למצוא שחזור של הודעות סמס או ווטסאפ שנמחקו, כמו במקרה הרצח בברנוער: "החשוד ברצח, חגי פליסיאן, זוכה מאשמה. זאת, לאחר שהמשטרה הצליחה לשחזר הודעות וואטסאפ שנשלחו אליו ונמחקו. בהודעות אלו נחשף, כזכור, כי עד המדינה הנחה את פליסיאן לשלוח לו מסרון כדי להפלילו ברצח", אומר אורן.

גם לאחר שרשויות החוק מצליחות לאסוף את הנתונים הדיגיטליים, הן נאלצות להתמודד עם אתגר לא פשוט של איתור המידע הרלוונטי לצורך החקירה. "הטלפון הסלולרי שלנו עמוס במידע. בכל טלפון בממוצע יש מאות אלפי הודעות ועשרות אלפי תמונות וסרטוני וידאו. כדי שהמשטרה תצליח לעבור על המידע העצום שיש בכל מכשיר, פיתחנו טכנולוגיה מבוססת בינה מלאכותית ולמידת מכונה של ניתוח המידע והנגשתו", מספר אורן. "לימדנו את התוכנה שלנו לזהות אלמנטים שמעניינים חקירה משטרתית. כך למשל, כלי ה-AI שלנו יודע לזהות בתמונות כלי נשק, כסף וסמים, ולאתר בהודעות הטקסט מילים שעוסקות בפגיעה מינית בילדים או בסמים, גם אם נעשה שימוש במילות קוד או באימוג'י. בדרך זו, ניתן לקצר באופן משמעותי את זמן הניתוח של המידע ולהשיג במהירות רבה יותר את הראיות הרלוונטיות".

יעילות הכלים לניתוח המידע של סלברייט, הוכיחה את עצמה, בין היתר, גם במקרה של מלחמת כנופיות שהתרחשה לפני מספר שנים בטקסס, ארצות הברית: "חברי כנופיות אופנוענים ירו זה על זה, ותשעה מהם נהרגו. החקירה הייתה תקועה במשך עשרה חודשים כי המשטרה לא הצליחה לאתר את המידע הרלוונטי מתוך מיליוני ההודעות שהיו בעשרות המכשירים הסלולריים של החשודים. לבסוף המשטרה עשתה שימוש בכלי ה-AI שלנו, ותוך שלושה שבועות הצליחה להגיש 144 כתבי אישום", מספר אורן.

מצייתים לרגולציה

הטכנולוגיה של סלברייט אינה שמורה רק למכשירים סלולריים או מחשבים ניידים. כיום ניתן לאסוף ראיות דיגיטליות גם מהרשתות החברתיות, מרישומי טרנזקציות קריפטו, מרחפנים, ממצלמות אבטחה, משעונים חכמים ואפילו ממערכות ה-Infotainment של כלי רכב. אורן מביא דוגמה: "ברכבים החדשים יש חיישנים שאוספים מידע רב - קצת כמו בקופסה השחורה של מטוס - ובאמצעות הכלים של סלברייט ניתן לנתח את המידע ולסייע לפענח פשעים. כך למשל, לפני שנתיים התנהלה בארצות הברית חקירה אודות נערה נעדרת. אסיר שהיה במעצר בית נחקר בחשד לחטיפתה, והמשטרה מצאה בטלפון שלו מסלול נסיעה מביתו לבית של אותה נערה ובחזרה. המשטרה בדקה את המידע מהרכב, ובעזרת כלי הניתוח של סלברייט, החוקרים גילו שבשנייה מסוימת באותו הלילה הדלת האחורית ברכב נפתחה. הצלבת הזמן המדויק מול המיקום מהטלפון חשפה כי פתיחת הדלת התרחשה ליד חורשה, שם מצאה המשטרה את גופת הנערה".

כלי איסוף המידע של סלברייט מתממשק לכלי ניתוח המידע שהזכרנו קודם על גבי פלטפורמת הענן של החברה. המידע הדיגיטלי נשמר בענן באופן מאובטח מפני פרצות, התקפות סייבר ושימוש לרעה על ידי גורמים עוינים.

באותה נשימה מוסיף אורן, כי הכלים הטכנולוגיים של סלברייט ניתנים לשימוש רק לאחר ביצוע הפשע, בידיעת הנחקר, ולאחר שהמכשיר הדיגיטלי או הטלפון שלו נלקחו לחקירה בכפוף לצו בית משפט. הכלים אינם מיועדים לשימוש מרחוק וללא ידיעת בעלי המכשיר. בנוסף, סלברייט עצמה אינה נוגעת בדאטה, אלא השימוש בכלים ובפלטפורמה שהיא מציעה נעשה על-ידי רשויות אכיפת החוק, ועל-פי כל דין.

הוא סבור, כי בחמש השנים הקרובות רוב רשויות אכיפת החוק בעולם יעברו לשימוש בפלטפורמות הענן, דוגמת זו של סלברייט - כלומר, למערכת שיתופית שמספקת לצוותי החקירה את המידע שהם צריכים ב-flow מתואם.

רותמים כלים וידע למען עמותות

במהלך השנים, סלברייט זכתה בפרסים רבים על הישגיה בתחום החומרה והתוכנה לזיהוי פלילי סלולרי, כולל הפרס היוקרתי Forensic 4:cast במספר קטגוריות, לרבות מנהיגות פורנזית דיגיטלית. החברה אף תורמת את הכלים והידע שלה למען עמותות הפועלות נגד סחר בבני אדם. רק לדוגמה, נתונים של ארגון Exodus Road האמריקאי, הנלחם בסחר בבני אדם, מראים כי בשנה האחרונה סייעו הכלים של סלברייט להציל מעל 150 ילדים ומבוגרים מפשעי סחר בבני אדם, ולהביא ל-20 מעצרים בברזיל בלבד. בנוסף לכך, סלברייט משתפת פעולה עם ארגון "National Center for Missing & Exploited Children" המסייע באיתור ילדים נעדרים, ופועל למניעת ניצול מיני של ילדים: "עשרות אלפי חקירות בכל חודש מפוענחות בעזרת הפתרונות של סלברייט. זו תחושה מדהימה לדעת שבעזרת הכלים שלנו רשויות אכיפת החוק מצליחות להכניס את הפושעים מאחורי סורג ובריח".

אז מה צופן העתיד בתחום ה-Digital Intelligence? "אנחנו מעריכים שבשלוש השנים הקרובות הטכנולוגיות בתחום הראיות הדיגיטליות ילכו ויתפתחו", אומר אורן. "החוקרים יוכלו להביא אוסף שלם של ראיות שמגיעות ממקורות דיגיטליים מגוונים, ולהסתייע בבינה מלאכותית לפענוח אירוע הפשיעה. הבינה המלאכותית תדע לנתח את הראיות ולהציג לחוקר תובנות, שיסייעו לו להבין מה קרה והאם החשוד אשם או חף מפשע. השילוב של AI עם מקצועיות החוקר יביא לפיענוח מהיר ויעיל יותר של פשעים".

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה שיגר כ-25 רקטות למירון, חיל האוויר תקף בלבנון

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות