גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריסתה של חברת פאר: עם חובות של 400 מיליון שקל, תהל פונה להקפאת הליכים

אחרי שנים של הרעה מתמדת בתוצאות, וניסיונות כושלים למכור אותה לגופים בארץ ובחו"ל, בחברת תכנון המים תהל הרימו ידיים ומבקשים עיכוב הליכים לצורך הסדר חוב ● הנושים המרכזיים של חברת הפאר לשעבר - הבנקים, בראשות הפועלים שהיקף החובות כלפיו 210 מיליון שקל

בניין תהל באור יהודה / צילום: בר - אל
בניין תהל באור יהודה / צילום: בר - אל

רק לפני חמש שנים, בתחילת שנת 2018, הייתה חברת ההחזקות קרדן אן.וי קרובה למכירת הבעלות בחברת ההנדסה תהל לידי קרן ההשקעות פורטיסימו תמורת 120 מיליון דולר.

השבוע, בתום תהליך מתמשך של הידרדרות בתוצאותיה, הגיעה תהל למה שנראה כסוף דרכה, עם בקשה לעיכוב הליכים לצורך גיבוש הסדר חוב, כשהיא חדלת פירעון עם חובות של למעלה מ-400 מיליון שקל לנושיה, בעיקר בנקים בארץ.

הנחה של 20% על מחיר השוק: ברק רוזן ואסי טוכמאייר גונזים את החלומות 
להכפיל את הכסף או להפסיד את רובו ביום: אצל החברות האלו, הכול תלוי בניסוי אחד 

תהל, חברה הפועלת בתחום תשתיות הולכת המים בישראל וברחבי העולם, מגיעה לנקודת השפל הזאת לאחר שכשלו ניסיונות רבים למכירתה לגופים שונים בארץ ובחו"ל בשנים האחרונות, לפי שווי שהלך ופחת במהירות.

מהבקשה שהוגשה לביהמ"ש המחוזי בת"א עולה, כי באוגוסט האחרון חלה הידרדרות חמורה במצב החברה. גונן בצר, מנכ"ל החברה האם של תהל מהנדסים (תהל גרופ), הודיע על התפטרותו. מי שמונה למלא את מקומו הוא גיא אליאס, המשמש גם כמנכ"ל בעלת השליטה בתהל, קרדן אן.וי (שבעצמה מתגלגלת בשנים האחרונות מהסדר חוב להסדר חוב).

תהל מבקשת כעת מביהמ"ש תקופה של 60 יום שבמהלכם תגבש הסדר חוב מול הנושים שלה. מדובר בחובות של כ-410 מיליון שקל, מרביתם (388 מיליון שקל) לשלושה מהבנקים הגדולים במשק ולבנק HSBC.

כמחצית מהחוב (210 מיליון שקל) הוא לבנק הפועלים. היתרה של החוב לבנקים מתחלקת בין בנק לאומי (90 מיליון שקל), בנק מזרחי טפחות (67.8 מיליון שקל) ובנק HSBC (20.5 מיליון שקל). יתרת החובות (מעל ל-22 מיליון שקל) היא לעובדי החברה, רשויות המדינה וספקים.

בעלת השליטה בתהל, קרדן אן.וי , נקלעה למשבר פיננסי חמור לפני כעשר שנים (בעת שנשלטה בידי יוסף גרינפלד, אבי שנור ואיתן רכטר), וכבר הספיקה לעבור מאז שני הסדרי חוב.

אשתקד אישר ביהמ"ש את הסדר החוב השני, שבו קיבלו הגופים המוסדיים, נושי האג"ח של קרדן אן.וי חדלת הפירעון, כ-90% ממניות החברה. זאת כנגד תספורת ענק שצמצמה במחצית את חובותיה, שעמדו על כ-1.5 מיליארד שקל. קריסתה של תהל, שנחשבה לאחד ממקורות החזר החוב, עשויה ללמד כי לא מדובר בתספורת האחרונה לנושי קרדן אן.וי.

 

הרפתקאות בחו"ל שהסבו הפסדים כבדים

פעילות תהל החלה טרם הקמת המדינה, בשנת 1942, לצורך תכנון הולכת מים ביישוב העברי ביוזמת דוד בן גוריון, והיא התאגדה כחברה ממשלתית לאחר קום המדינה. עובר לשנת 2018, אז כמעט נמכרה לקרן פורטיסימו, נוהלה תהל גרופ (המחזיקה בתהל הנדסה) תחת המנכ"ל סער ברכה. ברכה דחף את החברה להתרחבות מהירה אגב ייזום פרויקטים שאפתניים בחו"ל, בעיקר באפריקה, מה שהתגלה בהמשך כהרפתקה הפסדית שהעמיסה על תהל חובות כבדים שסיבכו אותה בהמשך. מימוש הפרויקטים הלך והתעכב, ותהל מצאה עצמה עם חובות כבדים ומצוקת נזילות.

כך, בשנים 2016-2018 נכנסה תהל לסדרה של פרויקטים הנדסיים גדולים שלא מעט מהם התבררו כהפסדיים, למשל במדינות אנגולה וזמביה שבאפריקה, וגם ברומניה שם נכנסה לפרויקט לשיפוץ מערכת הניקוז והביוב של בוקרשט שהפך להפסדי ועד היום מנוהלות תביעות כנגדה שם. במקביל גם פרויקטים שיזמה בהודו הפכו להפסדיים.

בשלהי 2019 בוצעו ניסיונות מכירה נוספים של תהל, בין היתר לקרן פימי ולשיכון ובינוי (לפי שווי של 12 מיליון דולר בלבד - עשירית מהסכום שהציעה פורטיסימו שנתיים קודם לכן). גם אלה לא צלחו, וזאת לאחר שהבנקים הנושים סיכלו את מהלך המכירה לשיכון ובינוי, ובהמשך צמצמו את האישורים להנפקת ערבויות חדשות לתהל, שקשייה התזרימיים הלכו וגברו.

ברכה עזב את תפקיד המנכ"ל בפברואר 2020, רגע לפני פרוץ הקורונה. שנה קודם לכן, מתארת תהל מהנדסים בבקשה לביהמ"ש, החברות הבנות שלה לא עמדו באמות מידה פיננסיות שלהן התחייבו, ולכן לא הוארכו מסגרות האשראי שלהן.

מעבר לכך מתארת החברה בבקשתה לביהמ"ש עלויות שכר גבוהות, כפועל יוצא מהסכמים קיבוציים שנחתמו עוד ב-2014, שהעניקו פיצויים מוגדלים לעובדים שהפסיקו את עבודתם. בקבוצת תהל מועסקים כיום 290 עובדים, מתוכם 68 בישראל.

 

מטמנת הפסולת מימנה את הריביות לבנקים

מה ש"החזיק" את תהל מהנדסים מעל פני המים, נטען בבקשה לביהמ"ש, הייתה מטמנת פסולת שהיא מפעילה בצפון הארץ, סיתהל, המשועבדת לבנקים, ושהתקבולים השוטפים ממנה מימנו בפועל את הריביות השוטפות ששולמו לבנקים, אך יש לה גם חוב לרמ"י, תשלום דמי הפעלה להמשך הפעילות של המטמנה עד לשנת 2026, בסך של 86 מיליון שקל.

הקש ששבר את גב הגמל הגיע בספטמבר האחרון, לאחר עזיבת המנכ"ל בצר, אז בוצעה הערכה מחדש בנוגע לשימוש בכספים מהמטמנה על ידי תהל לנוכח החוב לרמ"י. חוות הדעת היתה שקיימת "מניעה משפטית ברורה לסיתהל, האוסרת עליה להעלות כספים לחברה (תהל), בשל החוב".

תהל פנתה לבנקים כדי לדחות זמנית את תשלום פירעון הריביות, שהתאפשר הודות לתקבולים מסיתהל. במקביל, היא מנהלת כיום מו"מ עם שני גופים לצורך מכירת סיתהל לידי אחת משתי החברות: רפק ואלייד. הצלחת המכירה עשויה לשפר את המאזן של תהל, ובעיקר לגרוע מהחוב הכולל שלה.

גורם נוסף שהרע משמעותית את מצבה היה החזר הלוואה מממשלת גאנה בסכום של 21 מיליון דולר. התשלום אמור היה להיות משולם עד שנת 2036, בהיקף של 1.5 מיליון דולר בשנה. בדצמבר 2022 הודיעה ממשלת גאנה על עצירת מרבית התשלומים המשולמים מחוץ למדינה.

בעוד שתהל לא קיבלה על כך הודעה רשמית, התשלום בגין חודש דצמבר טרם שולם. עוד טוענת תהל בבקשה לביהמ"ש, כי חברת מקורות הקטינה משמעותית את הזמנות העבודה שלה מתהל לקראת סוף 2022. גם עניין זה הוביל לפגיעה בתזרים החזוי שלה.

מעורבת בפרויקט ברוסיה ובאוקראינה

למעשה מבקשת תהל מביהמ"ש את פרק הזמן המדובר כדי להמשיך במכירת נכסיה, ובעיקר להגיע להסדר חובות מול נושיה, שהם בעיקר הבנקים כאמור. לחברה יש עוד נכסים ופרויקטים שצריך למצוא את הדרך להמשיך לנהלם, ובין היתר היא מעורבת בפרויקט ברוסיה ובאוקראינה, שהמלחמה שפרצה ביניהן מסבכת את הביצוע (ברוסיה) ומקפיאה דה פקטו את ההקמה (באוקראינה).

בדוחות הכספיים שפרסמה קרדן אן.וי עולה כי מגזר תשתיות המים (תהל גרופ), שמייצג את פעילות תהל מהנדסים בתחום המים בארץ וברחבי העולם, רשם הכנסות של 62 מיליון אירו בתשעת החודשים הראשונים של השנה.

עלויות הביצוע היו גבוהות מאותן הכנסות, כך שהפעילות ייצרה הפסד גולמי של 5.9 מיליון אירו, שיפור מסוים לעומת הפסד גולמי של 12.3 מיליון אירו בתקופה המקבילה ב-2021.

בשורה התחתונה נרשם הפסד כבד של 22.7 מיליון אירו מהפעילות בינואר-ספטמבר, וזאת מול הפסד של 30.7 מיליון אירו בתקופה המקבילה, שנה קודם לכן. פעילותה של תהל צברה עד סוף ספטמבר 2022 גירעון בהון העצמי של יותר מ-100 מיליון אירו, ובקופתה נותרו 5.9 מיליון אירו.

עוד כתבות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: שני חיילים נהרגו מפגיעת כטב"ם במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

סרבני תשלומים: ועד הבית לא חייב להציג קבלות על השיפוץ, אולם הדייר חייב לשלם

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות