גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הניסיון הקלוש של רומן אברמוביץ' להציל את אוקראינה, את המוניטין שלו ואת ההון שלו

סיכוייו של המיליארדר לתווך בהסכם שלום בין רוסיה לאוקראינה יורדים, בעוד שהלחץ על הנכסים שלו בעולם גובר

רומן אברמוביץ' / צילום: Reuters, Maxim Shemetov
רומן אברמוביץ' / צילום: Reuters, Maxim Shemetov

לרומן אברמוביץ' תיכף נגמר הכביש. במשך כמעט שנה, האוליגרך הרוסי לקח על עצמו ניסיון, כמעט חסר סיכוי, לעצור את המלחמה באוקראינה, להציל את המוניטין שלו במערב ולהציל את הונו השווה לכ־15 מיליארד דולר.

פקידים מערביים קיוו שאברמוביץ' יהיה מסוגל לסלול את הדרך לשיחות בעלות משמעות עם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין, אתו יש לו קשרים קרובים - אפילו לאחר שהטילו סנקציות על רוב ההון שלו.

ההפתעה של שוק הגידור: למה החזיר מנהל הקרן את הכסף למשקיעים? 
הרודן שהבטיח את "עליית המזרח" נתקע בסופה פוליטית, כלכלית ובריאותית | פרשנות

אבל כשקץ הלחימה לא נראה באופק, פקידים אוקראיניים, אמריקאים ואירופאיים אמרו שצמצמו את הציפיות שלהם לכך שאברמוביץ' יוכל לשחק תפקיד מפתח בתיווך במשא ומתן בזמן המלחמה. לאחר ששיחות השלום שעזר לארגן קרסו באפריל, כעת הוא מתווך עסקאות קטנות יותר על חילופי שבויים והוצאת דגנים מאוקראינה ואמוניה מרוסיה.

בארה"ב, פקידים אמרו שהם מפתחים יחס יותר ויותר אמביוולנטי כלפי אברמוביץ', אך בינתיים לא הלכו בעקבות בריטניה, קנדה ואירופה בהטלת סנקציות עליו, לבקשת אוקראינה.

הממשלה האוקראינית לאחרונה הוסיפה את אברמוביץ' לרשימת סנקציות משלה, אם כי אלה בינתיים תלויות באוויר כל עוד ישנם שבויי מלחמה להחזיר. ישנם פקידים אוקראיניים שהפסיקו באופן זמני את הקשר עם אברמוביץ' אחרי שמחוז קייב האשים חיילים רוסים בביצוע טבח בעיר הכבושה בוצ'ה באביב, כך אמרו אנשים המכירים את המצב.

בדיונים בין רוסיה לאוקראינה, "יכול להיות לו תפקיד אם יהיה צורך להתערב בעניינים מסוימים", אמר מיכאילו פודוליאק, יועץ לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. "אבל זה לא תפקיד המתווך שהיה לו בסבב הראשון של תהליך המשא ומתן".

האוליגרכים שסטו מהקו של הקרמלין

אברמוביץ גם צריך להמשיך להוכיח את ערכו עבור פוטין, שנכנס חזק באוליגרכים שסטו מהקו של הקרמלין.

מוסקבה השתמשה במתווכים בדיפלומטיה שלה במשך עשרות שנים. "אבל ערוץ אחורי אינו תמיד מוכר לציבור", אמר תומס גרהם, עמית מכובד במועצה ליחסי חוץ ששימש כיועץ בכיר לענייני רוסיה במועצה לביטחון לאומי של נשיא ארה"ב לשעבר ג'ורג' וו' בוש. "ואברמוביץ' קיבל לאחרונה המון פרסום".

המהפך יוצא הדופן של אברמוביץ' ממיליארדר למתווך מאחורי הקלעים במלחמה נעשה ברור במקרה אחד של חילופי שבויים בספטמבר, כשעזר להעביר 10 אנשים מכוסי ראש, כולל חיילים בריטיים ואמריקאים שנלכדו באוקראינה, למטוס פרטי בשדה תעופה נטוש בדרום רוסיה.

בריטי אחד מדמם חשב שהוא מזהה את הרוסי, שעד השנה אחרונה היה בעלי קבוצת הכדורגל צ'לסי, אחד ממועדוני הכדורגל המוכרים ביותר באנגליה. "'מאיפה אתה, אחי?', שאל אותו" - סיפר שון פינר ששאל את אברמוביץ' לאחר שעלה על המטוס. "לונדון", ענה אברמוביץ'.

אבל אברמוביץ' לא היה בלונדון כבר יותר משנה ומנוע מלנסוע לשם בגלל סנקציות נגדו. בזמן שהרוסי מחכה להזדמנות לתווך שיחות שלום, הלחץ על נכסיו גובר, ותובעים בכמה תחומי שיפוט מנסים ללכוד חלקים מנכסיו על מנת לממן את הבנייה מחדש של אוקראינה.

המרוץ אחרי הנכסים 

ג'רסי, האי בתעלה האנגלית, החרים באופן זמני יותר מ־7 מיליארד דולר בנכסים של אברמוביץ', בטענה שהם עלולים לנבוע מעיסוקים מושחתים של הקרמלין מהתקופה שבה אברמוביץ' עשה את הונו בתעשיית הנפט לפני שלושה עשורים. תחום השיפוט הזה, שלא האשים אותו באופן רשמי בפשע כלשהו, היה רוצה להשתמש בנכסים כדי לעזור לבנות מחדש את אוקראינה, כך אמר פקיד בכיר המכיר את העניין. דובר של משרד המשפטים של ג'רזי סירב להגיב.

הממשלה הקנדית משתמשת בחוק חדש על מנת לנסות לתפוס 26 מיליארד דולר שהיא טוענת שקשורים לאברמוביץ'. פקידים אמרו שהכספים האלה, אם ישוחזרו, יינתנו לאוקראינה.

מועדון הכדורגל שהיה שייך לו בעבר, צ'לסי, נמכר לקבוצה בהובלת טוד ביילי, בעלים משותפים בדודג'רס, בתנאי שכ־3 מיליארד דולר מסכום הרכישה יועברו לסיוע לקורבנות המלחמה באוקראינה. הכסף כיום נמצא בחשבון בנק מוקפא המחכה לאור ירוק מהרשויות בבריטניה להימסר.

בשנה שעברה הרשויות בארה"ב פעלו לתפיסת שניים ממטוסיו של אברמוביץ', וטענו כי הם הפרו סנקציות כלליות האוסרות על טיסות לרוסיה. אברמוביץ' שכר עורכי דין בארה"ב לאחר התפיסה. עורכי הדין אמרו שהטיסות נעשו במטרה להקל על הקמת מסדרונות הומניטריים באוקראינה.

"כשחלף הזמן בו מישהו יכול להיות יעיל, מגיע זמן לסנקציות נגדו", אמר ג'ים ואסרסטרום, דיפלומט אמריקאי לשעבר שעבד על נושאים הקשורים למלחמה בשחיתות. "זה לא כרטיס מעבר חופשי לכל החיים".

אין אף אוליגרך רוסי אחר שהעז להיכנס באופן כל כך פומבי לסכסוך. כמה טייקונים אחרים אמרו שמעטים היתרונות בפעילות מסוג זה. אנשים פרטיים לעתים רחוקות מצליחים לנהל משא ומתן פרטי ליציאה מהסנקציות, אמר דיוויד לורלו, עורך דין במשרד קובינגטון וברלינג מלונדון.

"האם זה מספיק להיות מעורב בסיוע לשחרר שבויי מלחמה? רגולטורים אירופאיים אולי ואולי לא יראו זאת כמספיק", אמר לורלו.

עדיין מקובל על שני הצדדים

למרות היעדר התקדמות מצד אברמוביץ' בתיווך הסכם שלום, אין לאף רוסי אחר או דיפלומט מהאו"ם רקורד שמתקרב לכמות הדיפלומטיה מאחורי הקלעים שאמרמוביץ' היה מעורב בה במלחמה. פקידים אוקראיניים אמרו לאחרונה שהם עובדים על נוסחת שלום חדשה שהם מקווים להציג בפברואר. אברמוביץ' נותר מתווך המקובל על פוטין וכן על אוקראינה ובנות בריתה, כך אמרו אנשים המקורבים לקרמלין.

דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר שאברמוביץ' מעולם לא שימש כנציג רשמי של הנשיא הרוסי.

חייו של מתווך בימי מלחמה אינם זוהרים כמו חיי חוג הסילון שאברמוביץ' הותיר מאחור. אנשים הקרובים לאברמוביץ' אומרים שהוא מתמקד כמעט רק בנושאים הקשורים למלחמה, ומותיר את רוב המאבקים המשפטיים שלו לקבוצה של יועצים שהוא סומך עליהם.

הוא מחלק את זמנו בין עיר החוף הרוסית סוצ'י, איסטנבול ותל אביב. היאכטות המפוארות שלו, שפעם שייטו באיים הקריביים, כיום עוגנות במים טורקיים עם צוותים מצומצמים, הרחק מהתפיסות מהן סבלו אוליגרכים רוסים אחרים בנמלי הים התיכון.

אברמוביץ' נפגש עם פוטין באופן אישי, ושוחח בטלפון כמה פעמים עם הנשיא הרוסי מאז תחילת המלחמה, כך אמרו אנשים המקורבים למיליארדר ולקרמלין. כמו כן היה לו ערוץ ישיר לאנטון ואינו, מנהל הסגל של פוטין. אברמוביץ' מעביר את נקודת המבט האוקראינית היישר לפוטין, על פי האנשים, ואז מעביר את דעות הקרמלין ישירות לקייב. הוא עוזר בחילופי שבויים מצומצמים כל כמה שבועות.

אובססיה להציל חיים באוקראינה

המוטיבציה של אברמוביץ' לעתים קרובות מוטלת בספק בקרב פקידים מערביים הרואים אותה כניסיון גלוי לנסות להסיר את הסנקציות. אנשים המקורבים אליו אמרו שיש לו אובססיה להציל חיים ולשפר את התנאים באוקראינה. הוא פנה במידה דומה של להיטות לפרויקטים הומניטריים אחרים והצליח לגזור מכך דיבידנדים פוליטיים.

הוא תרם כחצי מיליארד דולר לעמותות יהודיות ולאנדרטות לזכר השואה. הוא פמפם מיליונים לשיקום צ'וקוטקה, אזור נידח בצפון המרוחק של רוסיה שבו כיהן כמושל שמונה שנים, וזה גרם לפריחה בילודה שם.

כתוצאה ממאמציו, הוא נהנה בישראל מתמיכה פוליטית חזקה, ויש לו אזרחות ישראלית. עבודתו בצ'וקוטקה עזרה לו לשמור על קשרים טובים עם פוטין.

אברמוביץ' נקט צעדים להגנה על חלק מנכסיו בתחילת המלחמה. לפני הפלישה, קרנות נאמנות בשליטתו שהכילו מיליארדי דולרים בנכסים נרשמו על שמות ילדיו, כך כתוב במסמכים שהגיש משרד המשפטים של ארה"ב וכך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

ביום הפלישה, העביר את השליטה בחברת החזקות, נורמה השקעות הרשומה באיי הבתולה הבריטיים, לשותף עסקי, ובכך הוציא באופן זמני את החברה מהישג ידן של הקפאות הנכסים, כפי שדיווח הוול סטריט ג'ורנל בעבר.

הוא גם ניסה להיפטר מנכסים בלונדון ומהשקעות בחשבונות בקרנות גידור אמריקאיות. פקידים אמריקאיים הביעו ספק ביכולת להקפיא הרבה מהונו של אברמוביץ' אפילו אם יטילו עליו סנקציות, מכיוון שמעט ממנו נמצא כעת בבעלות ישירה שלו.

משרד האוצר האמריקאי, הסוכנות הממשלתית האחראית על יישום סנקציות פיננסיות, סירב להגיב.

עבודתו של אברמוביץ' כמתווך במשא ומתן החלה בשיחת טלפון מאוחרת ממכר שלו, יוצר הסרטים אלכסנדר רודניאנסקי, שבנו הוא יועץ לנשיא האוקראיני, כך דיווח בעבר הג'ורנל. רודניאנסקי אמר שהאוקראינים נזקקו למישהו שיעביר אמיתות לא מיופות לפוטין ואולי בכך יגרום לו להפסיק את הלחימה.

אברמוביץ' הסכים לנסות, והציג לקרמלין את תוכניתו לשמש כמתווך.

כשהחל לגבור הזעם הפוליטי והציבורי לגבי המלחמה, הסכים אברמוביץ' למכור את צ'לסי, מועדון הכדורגל הנחשב שהיה בבעלותו. עבודתו באוקראינה הייתה מסוכנת. לאחר פגישה בקייב בתחילת מרץ, אברמוביץ' ושני מתווכי משא ומתן אוקראיניים נפגעו במה שנראה כניסיון הרעלה, שגרם לגירוד בעיניים וקילוף של העור. כל השלושה השתקמו מזה.

כמה שבועות אחר כך חזר אברמוביץ' לדרכים בדרכו לקייב לשיחות עם נושאים ונותנים אוקראיניים שהיו אמורים להיפגש עם מקביליהם הרוסים בבוספורוס כדי לדון בצעדים אפשריים לעבר הסכם שלום.

"זה מאוד עוזר", אמר בזמנו דיוויד ארחמיה, האחראי הראשי למו"מ באוקראינה. "אנחנו מקבלים דעות לא רשמיות על הדברים החשובים לרוסיה". אחר כך, השיחות קרסו.

מאז, אברמוביץ' נשאר ממוקד בדיפלומטיה אבל העביר את העדיפויות שלו מהסכם שלום כללי, שנראה כיותר ויותר קשה להשגה, למטרות מצומצמות יותר, כך אמרו אנשים המקורבים אליו. הוא עבד כערוץ אחורי בין הצדדים בזמן שיחות על הסכם בתיווך האו"ם שאפשר את ייצוא התוצרת החקלאית של אוקראינה דרך הים השחור בעיצומה של מלחמה.

ביולי, צולם לצד פקידים בכירים בטקס החתימה על ההסכם באיסטנבול. פקידים מהאו"ם קיבלו עצה לעבור דרך אברמוביץ' כדי להשיג את ההסכם, כך אמר מרטין גריפית'ס, מנהל הסיוע הומניטרי של האו"ם, שהיה חלק מהשיחות להשגתו. "בזמנים של מגע, הוא תמיד עזר", כתב גריפית'ס בדואר אלקטרוני.

נלחם משפטית בסנקציות נגדו

בינתיים אברמוביץ', שיש לו גם אזרחות פורטוגלית, תובע את האיחוד האירופי על הסנקציות נגדו בבית הדין האירופי לצדק. הוא טוען שסנקציות מפרות את זכויותיו כאזרח של האיחוד האירופי.

בנובמבר זכה בניצחון משפטי נדיר כשבית משפט באי ג'רזי הורה למשטרה המקומית להתנצל ולשלם סכום בדמי נזיקין שלא פורסם, לאחר שפסק שהמשטרה השיגה צווים לחיפוש בנכסים הקשורים לאברמוביץ' מוקדם יותר אותה שנה באופן לא חוקי. הרשויות בג'רזי אמרו שהחקירה נגד אברמוביץ' נמשכת.

למרות החקירות באירופה, נורמה השקעות, חברת ההחזקות שפעם הייתה קשורה לאברמוביץ', הצליחה להעביר כספים דרך המערכות הפיננסיות של ארה"ב ושל ישראל. באפריל, לאחר הסנקציות של בריטניה ושל האיחוד האירופי, נורמה מכרה חלק בשווי מיליוני דולרים רבים בחברת פיתוח אפליקציות ישראלית לחברה האמריקאית Zedge, כך ניתן ללמוד מהדיווחים התאגידיים ומהמנכ"ל של Zedge. סעיף לא שגרתי במסמכי המכירה מצהיר שאף אחד מבעלי המניות המוכרים אינו נתון לסנקציות אמריקאיות.

באוגוסט, נפגש אברמוביץ' עם נסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמאן כדי לעזור בחילופי השבויים הגדולים ביותר במלחמה. המטרה הייתה לעזור להחליף בין 200 שבויים אוקראיניים ל־55 שבויים רוסים ופוליטיקאים אוקראיניים פרו־רוסים. כמו כן נכללו בעסקה קבוצה של בעלי אזרחויות אמריקאיות ובריטיות שנלכדו במהלך הלחימה.

חודש אחר כך, היה אברמוביץ' ברוסטוב על הדון ברוסיה כדי לוודא באופן אישי שלא יהיו בעיות שצצות ברגע האחרון בחילופי השבויים. פקידים סעודיים שהיו מעורבים בנושא לא מדברים רוסית ואין להם כמעט ניסיון במצבים כאלה, כך אמר אדם המכיר את הנושא. כשעמד בטרמינל בשדה התעופה, אמר האסיר הבריטי פינר לשבוי בריטי אחר שהוא מזהה את אברמוביץ' מסתובב בשקט ברחבי הטרמינל הריק.

השבוי השני, נזכר פינר, אמר לו לא להיות מגוחך: "מה אמור לעשות פה אברמוביץ'?"

ג'ארד מלסין, וויוויאן סלאמה ואוואן גרשקוביץ השתתפו בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם