גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה אפשר ללמוד מהשריפה שפרצה במגדל בראשית בתל אביב

קצר חשמלי הוא שגרם ככל הנראה לשריפה שפרצה לפני שבועיים והגיעה לקומות הגבוהות במגדל הנבנה בשכונת בבלי בתל אביב ● כיצד התכנון מתייחס לסכנת שריפות בזמן הבנייה, מה קורה ביום שאחרי האכלוס ולמה מעליות בודקים כל חצי שנה אבל למערכות כיבוי אש אין שום רגולציה

מגדל בראשית בפארק בבלי בתל אביב / צילום: כדיה לוי
מגדל בראשית בפארק בבלי בתל אביב / צילום: כדיה לוי

הלהבות והעשן הכבד שעלו מהקומות הגבוהות של מגדל בראשית בשכונת בבלי בתל אביב לפני כשבועיים גרמו לבהלה מובנת בקרב תושבי הסביבה, אבל האירוע הסתיים למרבה המזל ללא כל נפגעים. בימים אלו עמלים שמאי חברת הביטוח על גיבוש דוח אומדן נזקים, ובינתיים נעשות במקום פעולות ניקיון שונות, לקראת תיקון הנזקים, החלפת המערכות שנפגעו וחידוש העבודה.

המדינות שסוגרות את שוק הנדל"ן לזרים: "בתים לאנשים, לא למשקיעים" 
מחקר: 40 אלף דירות בישראל בסכנה גבוהה לקריסה בעת רעידת אדמה 
היו"רית החדשה של שמאי המקרקעין: "אולי עליות המחירים ייעצרו, אבל מהר מאוד השוק יתקן את עצמו" 

המגדל מתנשא לגובה 156 מטרים וכולל 43 קומות, ובהן כ־174 יחידות דיור. כשיושלם הוא מתוכנן להכיל מרתף יינות, טרקלין עסקים, ספא וחמאם טורקי, אולם סקווש, חדר כושר, חדר ישיבות פרטי, ספרייה ובריכת שחייה מקורה, וכן ארבע קומות של חניון תת קרקעי בשטח של כ־14 אלף מ"ר. את תכנון המגדל הובילה האדריכלית רחל פללר ממשרד האדריכלים יסקי־מור־סיון והוא נמצא בשלבי עבודות גמר.

למרות המראות הדרמטיים, "מדובר באירוע קטן יחסית, ולא רציני, והמגדל עצמו לא נפגע", אומר מוטי כוזהינוף, ממשפחת כוזהינוף, בעלת הפרויקט. "האש פרצה בשל קצר בלוח חשמל בפירי החשמל והמיזוג; הקצר יצר גיצים והאש התלקחה לאורך הפירים, תחילה בקומות התחתונות ולאחר מכן התפשטה גם לקומות הגבוהות - אבל רק המערכות הפנימיות נפגעו, ואותן נתקן, נחליף ונמשיך הלאה. למרחב המגורים לא נגרם נזק".

שריפה בתוך שכונת מגורים בישראל / צילום: Shutterstock

כוזהינוף מוסיף, כי "עדיין אי אפשר לקבוע את היקף הנזקים, וכמה עיכוב ייגרם בשל האירוע, כי צריך לחכות לסיום עבודת השמאים, אבל אין ספק שבמגדל מאוכלס, כשכל מערכות בטיחות האש כבר עובדות בו, כל הסיפור היה נראה אחרת - כך או כך, נעשה כל מאמץ לצמצם את העיכוב שייגרם. אני מניח שתהיה האטה מסוימת בקצב העבודה, אבל בשיתוף פעולה עם אלקטרה, המקימה את המגדל, אני מאמין שנצליח להדביק את הפער. סיכמנו שעם חידוש העבודות יובאו לכאן צוותים מתוגברים, כדי שנחזור למסלול בהקדם. האכלוס של המגדל מתוכנן לקיץ, ואני מקווה שלא יהיה עיכוב גדול בגלל השריפה". עיכוב, מטבע הדברים, משמעותו תשלום פיצוי נכבד לרוכשי הדירות.

השריפה במגדל בראשית מעלה שאלות רבות שחורגות מהמקרה הספציפי הזה: כיצד מתוכנן בניין רב קומות כך שישמור מפני שריפה הן בזמן הבנייה והן אחריה? האם הרגולציה הקיימת היום מספיקה? אילו מערכות מותקנות כיום ב"ערים ורטיקליות" כאלו, שבהן מאות דיירים במגדל אחד? ואחרי שהבניין מאוכלס - מי מוודא שהמערכות המתוחכמות פועלות כשורה, ומי מבצע ביקורת תקופתית לגביהן?

 

שלב התכנון: לוקח בחשבון איך למנוע אסון

המגדלים של היום נבנים על פי תוכניות הנכתבות, בין היתר, כדי למנוע אסון במקרה של פריצת שריפה - שהרי במבנה גבוה כל כך הפינוי במקרה חירום לא יהיה פשוט. יצירת כמה דרכי מילוט, הפרדה בין מדורים בבניין (לדוגמה: האזור שבו נמצא לב מערכות החירום מופרד מאזור המגורים), הפרדת מסדרונות, חסימה מראש של מעברי אש למניעת התפשטות הלהבות בין הקומות, התקנת כמה דלתות אש בין הקומות - כל אלו מתוכננים מראש כדי למנוע אסון.

בין היתר קובעות תקנות הרשות הארצית לכבאות והצלה (החזקה, בדיקה, תחזוקה ותרגול של סידורי בטיחות אש בבניין גבוה ובבניין רב קומות) כי בבניינים רבי קומות נדרשים אמצעי כיבוי כגון ברז כיבוי, ברז דחיסה וזרנוק כיבוי, נדרשת רחבת היערכות לכיבוי אש, מערכת כריזה בחירום, תאורת חירום, שילוט וסימון מתאים, פיר שחרור עשן, פתחי אוורור ועוד.

"מגדל בראשית מתוכנן בצורה המתקדמת ביותר, כמו כל המגדלים שנבנים היום", אומר כוזהינוף. "ואנחנו מחויבים כמובן לעמוד בדרישות הרשות הארצית לכבאות והצלה ופיקוד העורף, כחלק מהיתר הבנייה וכדי לקבל טופס 4. יש כאלו שאולי רואים בדרישות הללו עול, אבל הגופים האלה עושים את עבודתם, וזה מוכיח את עצמו היטב בדיוק במקרים כמו השריפה הזו".

בזמן הבנייה: "נדרשת התערבות של המדינה"

למרות התקנות המפורטות הקשורות לתכנון, תקנות הרשות לכבאות והצלה אינן כוללות הנחיות לגבי בטיחות אש באתרי בנייה. בשנת 2009 פרסם המוסד לבטיחות ולגיהות "מדריך לעריכת מבדק עצמי (מודרך) לבדיקת מצב הבטיחות והגהות באתר בנייה", הכולל גם התייחסות לנושא בטיחות אש - אך הוא מופנה לבעלי אתר הבנייה בלבד.

"בתהליך הבנייה מתבצעות הרבה עבודות שיכולות לגרום להיווצרות גיצים ולהתלקחות", אומר עו"ד ורדי. "ריתוך, חיתוך ברזל, הקמת קונסטרוקציות ועוד. לצד זה מצטברים באתרי הבנייה, בנקודות שונות, 'מטעני אש' - קרשים, קרטונים וכולי. מאחר שמערכות החשמל בבניינים הנבנים עדיין לא מוסדרות ומושלמות, יכולות להיווצר בעיות שיגרמו להתלקחות, וכאן נמצא הסיכון הגדול.

"אין באמת הסדרה של העניין, ונדרשת כאן התערבות של המדינה", אומר עו"ד רונן ורדי, יועץ בטיחות ומומחה לתאונות עבודה בבניין ובתעשייה. "הרגולטורים הרלוונטיים צריכים להגדיר בדיוק אילו אמצעים לגילוי אש או לכיבוי אש צריכים להיות באתר גם במהלך הבנייה, כדי לשמור על בטיחות העובדים - אבל לא רק הם: בפרויקטים כמו תמ"א 1/38 (תמ"א לחיזוק ותוספת) הבניין הופך לאתר בנייה כשהדיירים עודם מתגוררים בו, ונשקף להם סיכון לא קטן".

רונן ורדי / צילום: אופק צלמים

השריפה במגדל בראשית הסתיימה ללא נפגעים בנפש. אנשי הכבאות וההצלה פינו מהמגדל כעשרה פועלים שלא נפגעו, ובמקביל ביצעו את עבודות הכיבוי, שנמשכו כמה שעות.

"לכאורה מבנה בתהליך בנייה מנוטרל יחסית מפגעי שריפות, שכן אין בו עדיין דיירים והוא לא עמוס בציוד שיכול להידלק ולהתלקח - אבל יש מקרים כאלו. צריך גם לזכור שלפעמים ישנם עובדים נשארים ללון באתר, והתלקחות של אש יכולה לסכן אותם מאוד - הרי אין להם שום סימני אזהרה כשהאש פורצת. הם חשופים הרבה יותר", אומר ורדי.

"הכי חשוב, מעל לכול, שהאירוע הסתיים ללא נפגעים, ואני אומר על כך 'ברוך השם' 1,000 פעמים", מוסיף כוזהינוף. "אנחנו כמובן שומרים כל העת על העובדים ודואגים שיהיו בטוחים גם מהבחינה הזו. בכל קומה יש אמצעים לכיבוי אש כמו מטפים אישיים, ובמגדל יש שני חדרי מדרגות, כך שיש כמה דרכי מילוט במקרים כאלו".

"בניין שנמצא בבנייה חשוף הרבה יותר לסיכוני אש, ודאי לעומת בניין מושלם שנהנה מהגנה מרבית מהבחינה הזו, בזכות המערכות השונות שמחויבים להתקין בו. בשלבי הבנייה, ההגנה לא קיימת ברמה הזו. כיום אין כלל הגדרות כאלו לגבי אתרי בנייה, והעניין חייב להיות מוסדר רגולטורית, כדי למנוע פגיעה גם בעובדים וגם בדיירים, אם יש כאלו, לאורך כל תהליך הבנייה", אומר ורדי.

אחרי האכלוס: אין רגולציה, והתחזוקה השוטפת נזנחת

עצם קיומן של מערכות ההגנה מפני שריפה הכרחי בכל בניין גבוה. אך העובדה שישנן מערכות כאלו בבניין אינה מספיקה: צריך לבצע תחזוקה שוטפת אחת לתקופה, ולוודא שהן עובדות. זה אולי נשמע טריוויאלי, אך בפועל קורה מעט מאוד - בין היתר משום שגם בעניין זה אין כל הסדרה בחוק.

"המערכות במגדלים המודרניים קיימות, השאלה היא איך מתחזקים אותן ומה עושים איתן, וכאן יש פער גדול מאוד", אומר אמיר רוזנבלום, יועץ ניהול, תפעול ותחזוקת מבנים. "ישנם כבר היום הרבה מאוד בניינים - לא רק רבי קומות, גם מבנים בני 10 או 15 קומות - שמערכות החירום בהם לא תקינות. אלו מערכות שדורשות בדיקה ואישור אחת לשנה מבודק חיצוני מוסמך, אבל בפועל ישנן מערכות שלא עוברות שום בדיקה גם שנתיים ויותר. אז יש לנו בניין שלכאורה מתפקד - הלובי נקי, המעלית עובדת, אבל באירוע אש המערכות לא יעשו את העבודה שלהן, ומדובר במערכות מצילות חיים. זו פצצה מתקתקת".

רוזנבלום מספר על מקרים רבים שבהם מערכות כאלו כלל לא נבדקות או מתוחזקות: מערכות גילוי אש מנותקות, צינורות כיבוי ללא מים, מעברי אש שאינם חסומים הרמטית, מדרגות לא פנויות, תאורת חירום שלא עובדת.

"אם נבחן חברות ניהול ותחזוקה בעניין הזה, 90% מהן ייכשלו", אומר רוזנבלום. "מדוע בדיקת מעליות, שחייבת להתבצע אחת לחצי שנה, היא משהו שאיש לא משחק איתו? כי זו הנחיה מחייבת. במקרה של מערכות בטיחות אש בגורדי שחקים אין שום רגולציה מסודרת".

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

5 דברים לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ויושפע מההתפתחויות הבטחוניות ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: שני חיילים נהרגו מפגיעת כטב"ם במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח