גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינות שסוגרות את שוק הנדל"ן לזרים: "בתים לאנשים, לא למשקיעים"

בתחילת השנה נכנס לתוקפו חוק חדש בקנדה האוסר על משקיעים זרים לקנות דירות מגורים במדינה ● גם דנמרק וקרואטיה מגבילות באופן משמעותי רכישת נדל"ן למשקיעים זרים, ובאזורים מסוימים בספרד נשמעות קריאות לצעדים דומים

ונקובר, קנדה. רכישות המשקיעים במחוז צנחו משמעותית בעקבות החוק / צילום: Shutterstock
ונקובר, קנדה. רכישות המשקיעים במחוז צנחו משמעותית בעקבות החוק / צילום: Shutterstock

מבין שלל ירידות המחירים הנרשמות בשוקי הנדל"ן המערביים בחצי השנה האחרונה, אלו בקנדה בולטות במיוחד. ירידות מחירים של כ־18% נרשמו בשוק הדיור מהקיץ ועד לסוף השנה שעברה, ובערים "לוהטות" לשעבר כמו טורונטו ו־ונקובר הדיווחים הם על ירידות חדות יותר.

היו"רית החדשה של שמאי המקרקעין: "אולי עליות המחירים ייעצרו, אבל מהר מאוד השוק יתקן את עצמו" | ראיון
בלי להמציא את הגלגל מחדש: רעיון ההשקעה הכי טוב הוא מובן מאליו
אפילו היריבות הוותיקות שבדיה ויוון מציעות סיוע: ממדי האסון בטורקיה מתבררים

הסיבה לכך אינה רק הריביות האסטרונומיות הנוכחיות על המשכנתאות, שהובילו לייבוש זריז של שוק הנדל"ן ולירידות מחירים במדינות רבות משבדיה ועד לניו זילנד. לדינמיקה הקנדית תרם חוק יוצא דופן שהפרלמנט הקנדי אימץ בשנה שעברה, ושנכנס לתוקף החל מה־1 בינואר השנה, האוסר למעשה על משקיעים זרים לרכוש נדל"ן למגורים במדינה.

החוק אומץ בעקבות גל אדיר של עליות מחירים ששטף את קנדה בשנים האחרונות, ושלדברי פוליטיקאים נבע בין היתר מהשקעות זרות של תושבים מארצות־הברית, מאסיה (החוף המערבי של קנדה קרוב יחסית למזרח אסיה) וממקומות אחרים. תשומת־לב מיוחדת ניתנה לקרנות ולחברות שרכשו פורטפוליו של אלפי דירות.

 

סוגיית יוקר הדיור, כמו בישראל, הפכה לאחד הנושאים החמים על סדר היום, וכזה המרכז זעם ציבורי רב על חוסר היכולת של משפחות ובודדים לדאוג לעצמם לדירה. החזרי המשכנתה בערים גדולות חצו את קו השני־שלישים מההכנסה הפנויה, והסוגיה איימה על המשך שלטונות של ראש הממשלה, ג'סטין טרודו.

ג'סטין טרודו, ראש ממשלת קנדה / צילום: Shutterstock, Gints Ivuskans

טרודו היה זה שהוביל גם את המדיניות הנוכחית, ומי שהאשים את המשקיעים הזרים ואת ההון שזרם מחוץ למדינה בתרומה משמעותית לעליות המחירים. "הנחשקות של בתים קנדיים מושכת סוחרי נדל"ן, תאגידים עשירים ומשקיעים זרים", הכריזה מפלגתו לפני אישור החוק ביוני האחרון, "זה מוביל לבעיה רצינית של בתים פנויים ובלתי מאוכלסים, לספקולציה פושה ולמחירי מרקיעי שחקים. בתים הם לאנשים, לא למשקיעים".

נקודת המפנה: העלאות הריבית בעולם

שינוי הכיוון הקנדי בולט על רקע העובדה כי מדינות רבות פתחו את שוקי הנדל"ן שלהן להשקעה, ועל רקע עליות המחירים שאפיינו את רוב המדינות המתקדמות בעשור האחרון, וביתר שאת מאז מגפת הקורונה.

בחודשים האחרונים התהפכה מגמת מחירי הדירות, בעקבות העלאות הריבית של בנקים מרכזיים רבים שגורמים לזינוק בעלויות המשכנתאות. אך הסוגיה לגבי אפשרות רכישת נדל"ן מקומי על ידי הון זר - ואי היכולת של תושבים מקומיים לקנות דירות - מעוררת מחלוקת במדינות רבות.

"אף שוונקובר היא מוקד מולטי תרבותי, עדיין יש כאן הרגשה של. 'כן, אסיאתים, זרים ומהגרים באים לכאן, קונים דירות, מחסלים את המלאי ומעלים את המחירים", אומר מתווך נדל"ן ל"ניו יורק טיימס", שדיווח על התופעה. "אבל רוב רוכשי הנדל"ן בוונקובר הם לא ספקולנטים, אלא מהגרים שמחפשים מקום לגור בו".

קנס כספי וחובת מכירה למי שייתפס

החקיקה הקנדית הצטרפה באיחור לעגלת ההגבלות על משקיעים זרים. כמה פרובינציות בקנדה כבר העלו באופן חד את המס על ספקולציה (מכירה לפני שעברה תקופת זמן מסוימת מאז הקנייה), או הטילו מס מיוחד על רוכשים שאינם קנדים. לפי נתוני פרובינציית קולומביה הבריטית שהעיר הגדולה בה היא ונקובר, בעוד ב־2016 אחת מכל 10 דירות נרכשה על ידי משקיע זר, השנה כבר צנח השיעור בחדות לאחת מתוך 100.

קנדה הודיעה כי תאפשר לאזרחיה החיים בחו"ל, למי שעבר למדינה זה לא מכבר וקיבל תושבות וגם לדיפלומטים לרכוש נדל"ן למגורים, אולם היתר יעמדו בפני האיסור, הראשון מסוגו במדינה. אם ייתפסו, הם צפויים לקנס כספי ולהיות מחויבים למכור את הנכס.

עם זאת, ההגבלה מתוכננת להימשך כשנתיים בלבד, נכון לעכשיו, מה שמעלה חשש לגבי "ביקוש כבוש" שיתפרץ אחרי תקופה זו. דיווחים מהונג קונג, שבה רבים המנסים להגר לקנדה, מעלים כי זרם המבקשים לא ממש פוסק.

דנמרק: להתחייב לגור במדינה ולשלם מסים

אחת המדינות היכולות לשמש דוגמה לניהול איסור השקעה של זרים בנדל"ן בטווח הארוך היא דנמרק. המדינה הסקנדינבית מגבילה באופן משמעותי רכישת נדל"ן למשקיעים זרים. למעשה, היא סגרה את האפשרות לרכוש בתי קיץ (קטגוריה של בתים שבהם ניתן להתגורר כמה חודשים בשנים ושממוקמים לרוב קרוב לשפת הים הבלטי או הצפוני) לכל מי שאינו אזרח דני. הדנים חששו מ"התנפלות" של גרמנים עשירים על הבתים האידיליים (בחודשי הקיץ).

אבל ההגבלות אינן רק על בתי קיץ. כדי לרכוש בית בדנמרק צריכים אפילו תושבי האיחוד האירופי להתחייב לגור במדינה ולהפוך אותה למקום המגורים העיקרי שלהם, וכך גם לשלם מס ההכנסה ומסים נוספים המגיעים ל־60% במדינה.

בכל מקרה, הם צריכים להגיש בקשה לרשויות, מה שמסבך את ההליכים. מי שאינם תושבי האיחוד עומדים בפני הגבלות חמורות הרבה יותר. ישראלי, למשל, אינו יכול לרכוש נדל"ן דני באופן ישיר, למרות שהאפשרות ההפוכה אפשרית.

ההגבלות הללו סייעו לשמור את מחירי הנדל"ן בדנמרק בגבול הסביר, ומחירי בתים פרטיים למשל נמוכים יותר מאשר בגרמניה, מעבר לגבול. המחיר למ"ר לקנייה בדנמרק עומד על 3,436 אירו (לפי נתוני דוח 2021 של Deloitte), לעומת 4,600 אירו בגרמניה. ההגבלות החריפות על השקעות זרות נחשבות לחלק ממתכון ההצלחה הדני, לצד פתרונות רבים לזוגות צעירים או ליחידים כמו איגודי דירות שיתופיים, משכנתאות נדיבות ועוד.

הבאים בתור: האיים הבלאריים

בשבועות האחרונים דווח כי עוד מדינות ואזורים מעוניינים להגביל משקיעים זרים. האיים הבלאריים (קהילה אוטונומית בספרד הכוללת את האיים מיורקה, מנורקה, איביזה ועוד) מפצירים בממשלה במדריד לאפשר לרשויות המקומיות למנוע רכישת נדל"ן על ידי מי שאינם תושבי האיים.

הטענות הן שעשירים מרחבי אירופה "משתלטים" על הכפרים הקסומים המשקיפים על הים התיכון ועל מפרצים מיוערים, וכי רגלי המקומיים "נדחקות" בשל עליות המחירים האסטרונומיות.

בנוסף, הרשויות טוענות כי התופעה יוצרת "כפרי רפאים" שבהם באים העשירים לביקור רק במהלך חופשות, ומשבשת את החיים השוטפים בקהילות ותיקות. האי אהוד במיוחד על תושבי גרמניה וצפון אירופה, כמו גם על בריטים רבים.

סגן נשיא קהילת האיים הבאלריים אף התייחס ישירות לדוגמה הצפון אמריקאית. "אנחנו צריכים לחקות את מה שעשו בקנדה", אמר. הוא הפציר בממשלה הספרדית לפעול מול רשויות האיחוד האירופי כדי לאפשר תקנה שכזו.

נשיאת הקהילה הסכימה אתו ואמרה לתקשורת: "אזרחים אירופאים ואחרים יכולים להרשות לעצמם לרכוש נדל"ן כאן במחירים שהם בלתי אפשריים לתושבים של האיים". בכפר דיאה שבצפון מערב האי, מרחק הליכה קצרה מהמפרצים המרשימים שעל הים התיכון, המחיר למ"ר עומד על 6,091 אירו. זהו המחיר הגבוה ביותר למ"ר בכל ספרד (ממוצע 2,616 אירו), אך הוא לא רחוק מהמחיר הממוצע למ"ר בבריטניה כולה (4,905 אירו).

ה"גרדיאן" הבריטי ציין כי ישנם תקדימים נוספים לסגירת הגבולות בפני משקיעים זרים: כמה כפרים באלפים האוסטריים אינם מאפשרים רכש בתים לזרים, האי אולנד בפינלנד שבו יש הגבלות על זרים בדומה לדנמרק ולקרואטיה, שבה אזרחי האיחוד חייבים לגור במשך 10 שנים ברציפות אם ברצונם לקנות אדמה.

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל