גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם אפליקציית החדשות של מייסדי אינסטגרם תצליח לשנות את השוק?

קווין סיסטרום ומייק קריגר, שמכרו את אינסטגרם לפייסבוק לפי שווי של מיליארד דולר, מגייסים כעת את הבינה מלאכותית לטובת צרכני החדשות ● ב־Artifact הם יציעו תכנים בהתאמה אישית - סוג של טיקטוק, רק לכתבות ומאמרים - ואולי על הדרך יחזקו את העיתונות הממוסדת

קווין סיסטרום, מייסד משותף של אינסטגרם / צילום: Associated Press, Jeff Chiu
קווין סיסטרום, מייסד משותף של אינסטגרם / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

הכותב הוא מנכ"ל Anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה

צמד המייסדים של אינסטגרם חוזרים עם סטארט־אפ חדש, שמכל הנושאים בעולם, מתעסק דווקא בחדשות. או יותר נכון, בניסיון לייצר חוויית צריכת חדשות מסוג אחר. למה הם עושים את זה, ומה הסיכוי שלהם להצליח במקום שבו אחרים נכשלו? בואו נצלול.

מה מחפשות ביונסה, נעמי קמפבל וקיילי ג'נר בעמוד האינסטגרם של קיבוצניקית מהצפון? | ראיון
 העיתונאי רועי שושן על ההצלחה במונדיאל והחשבון הפתוח עם וואלה | ראיון

נתחיל מהפרסונות עצמן: קווין סיסטרום ומייק קריגר הקימו את אינסטגרם ב־2010 ותוך שנה וחצי הספיקו למכור אותה לפייסבוק לפי שווי חברה של מיליארד דולר. בזמנו זה נשמע סכום דמיוני, אבל בדיעבד העניין התברר כאחת העסקאות המוצלחות ביותר בהיסטוריה של מיזוגים ורכישות בעולם הטק.

לאחר הרכישה השניים המשיכו לעבוד בחברה כמנהלים של אינסטגרם, עד שנת 2018 שבה הם פרשו. לפי דיווחים שונים, זה קרה בשל מחלוקת עם מארק צוקרברג והנהלת פייסבוק (היום מטא) על רמת ההתערבות באינסטגרם ברמה המוצרית.

בכל מקרה, כדי להבין עד כמה ההצלחה של אינסטגרם הייתה חריגה, צריך להכיר את הנתונים הבאים: ראשית, בזמן הרכישה לחברה היו רק כ־30 מיליון משתמשים ועשרות עובדים בלבד.

שנית, פייסבוק ביצעה את הרכישה זמן קצר לפני ההנפקה. זה שידר לשוק מצד אחד ביטחון עצמי גבוה, ומצד שני סוג של שגעון גדלות - אבל צוקרברג ראה ככל הנראה משהו שאחרים לא ראו.

ושלישית, העסקה עצמה נסגרה במהירות הבזק - כמה ימים לפני כן אינסטגרם גייסה 50 מיליון דולר לפי שווי של כ־400 מיליון דולר (תשואה נאה למשקיעים שהשקיעו בסיבוב הזה - יותר מפי 2 על הכסף תוך ימים).

האגדה מספרת כי צוקרברג ראה את האפליקציה שהם השיקו לאנדרואיד (עד אז הם פעלו רק במכשירי IOS) בתחילת אפריל, הבין את ההתלהבות, ועד 9 באפריל כבר סגר עסקה.

פוטנציאל השינוי

אחרי כל זה דרכם של השניים לא נפרדה, או בכל אופן לא להרבה זמן. מסתבר שהם עובדים כבר יותר משנה על הסטארט־אפ Artifact, שהוא למעשה אפליקציה לקריאת חדשות (סוג של News Reader) שמרכזת חדשות ממקורות מוסמכים כמו "ניו יורק טיימס", "וול סטריט ג'ורנל" וכדומה, ומנגישה אותם למשתמשים בצורה מרוכזת ופשוטה.

על פניו, לא משהו שלא ראינו הרבה חברות אחרות עושות כבר שנים רבות. כמה מהבולטות היו Flipboard שגייסה למעלה מ-200 מיליון דולר, Pocket שגייסה עשרות מיליוני דולרים, פרויקטים כמו Apple News, Google News, Feedly וכמובן גם פלטפורמות סושיאל שונות כמו טוויטר, פייסבוק, לינקדאין ואחרות, שמהוות היום מקור משמעותי עבור רוב העולם המערבי בכל הנוגע לחדשות.

עם זאת, סיסטרום וקריגר טוענים כי הפתרון שלהם שונה בשני היבטים. הראשון, הם ישלבו הרבה יותר בינה מלאכותית בחוויית המשתמש, כך שככל שמשתמש יצרוך יותר תוכן, כך התוכן יותאם אליו בצורה אוטומטית. תחשבו על סוג של טיקטוק, רק לכתבות ומאמרי עיתונות.

ההיבט השני הוא חברתי - על־פי סיסטרום וקריגר, Artifact מאפשרת למשתמשים גם לנהל שיח עם חברים ומכרים סביב תכנים, ובכך לייצר ולעודד שיח אקטואלי. בפועל זה נשמע מעט מדי, בוודאי בעידן של Generative AI, ולא מחדש מספיק כדי לשנות את שוק צריכת החדשות כפי שאנחנו מכירים אותו בשנים האחרונות.

עם זאת, צריך לזכור שני דברים. הראשון הוא שהחבר'ה האלה יצרו את אחד המוצרים המוצלחים בהיסטוריה, ולפי לא מעט משתמשים שנמצאים כרגע בקבוצת בטא שמשתמשת ב־Artifact, יש שם חוויה ייחודית. לכן, בהחלט יכול להיות שהם פיצחו משהו, גם אם המרכיבים הם לא משהו שלא ראינו.

הדבר השני הוא ששוק החדשות בהחלט דורש שינוי. לא רק בצד של המלצות אישיות, אלא יותר במקום של מתן כלים למשתמש להבחין בין עובדות לדעות, בין נתונים מבוססים למבוססים פחות, ובהתאמה אישית לקורא במבנה התוכן ובסגנון הכתיבה.

תקראו אחרת

לתפיסתי כלי בינה מלאכותית יכולים כבר היום לייצר חוויית צריכת תוכן אחרת לגמרי, ומי שימקסם את זה יכול באמת לשנות את השוק. איך? תחשבו על מצב שבו כל אחד ואחת מאיתנו קורא כתבה ב"וול סטריט ג'ורנל", אבל כלי Generative AI בנה את האורך של הכתבה מחדש ואת סגנון הכתיבה בצורה שתהיה הכי מתאימה לנו, בהתבסס על הכתבה המקורית.

אם אני מעדיף להבין היבטים פיננסים בידיעות, הוא יבליט את ההיבט הזה, ואם אחר מעדיף את ההיבטים החברתיים, הוא יבליט אותם עבורו וירחיב עליהם. אם קורא שלישי מעדיף טקסטים קצרים ושורות תחתונות, הוא יקבל אותו בצורה הזו.

יתרה מכך, בכל מקום שבו נרצה להתעמק בטקסט, כלי בינה מלאכותית יאפשרו זאת בצורה פשוטה. כיום המשתמש יכול לחפש מידע על הנושא בגוגל או ללחוץ על היפרלינקים ולסטות מהכתבה. באמצעות בינה מלאכותית, אפשר לרחף מעל מילה או מושג ולקבל עליה סוג של סיכום, עם אפשרות להעמיק. בצורה כזו ניתן להעשיר את הקריאה ואת ההבנה של הנושא בצורה משמעותית.

כיוצר תוכן וכצרכן חדשות, יש בעיניי עוד היבטים שיכולים לשדרג את חוויית הקריאה וצריכת התוכן, אבל לא ברור אם החבר'ה של Artifact בדרך לשם. כרגע המוצר בבטא, אבל ניתן להניח שהוא יושק לקהל הרחב בקרוב, אחרת הם לא היו יוצאים בחשיפה תקשורתית בחתימה גבוהה.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"