גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם פוליסות ביטוח הדירה תשלם לכם במקרה שביתכם יקרוס ברעידת אדמה?

הלילה זה קרה בטורקיה, אבל רעידת אדמה בעוצמה גבוהה עלולה להתרחש גם בישראל. מודאגים? בצדק ● שי שדה, יו"ר הוועדה לביטוח כללי בלשכת סוכני הביטוח: "ישנה תקנה שלפיה בעלי הדירות יקבלו את הכסף שמגיע להם מחברת הביטוח, אך ורק אם יבנו מחדש את הבית תוך שנה - אחרת יקבלו 60% מערך הדירה לכל היותר"

מבנה שקרס ברעידת אדמה. האם חברת הביטוח תשלם? / צילום: Shutterstock
מבנה שקרס ברעידת אדמה. האם חברת הביטוח תשלם? / צילום: Shutterstock

רעידת אדמה בעוצמת 7.8 בסולם ריכטר אירעה לפנות בוקר בטורקיה, וכתוצאה ממנה נהרסו מאות בניינים בטורקיה ובסוריה, ונהרגו מאות אנשים. הרעש הורגש בישראל אולם בעוצמה נמוכה יותר, ובמזל לא נגרמו נזקים משמעותיים, ולפי דוברות המשטרה אין נזק או נפגעים. 

רק שלא תפסיקו לקנות דירות: גינדי מציעה הנחות, ובנק לאומי מתגייס לסייע
טדי שגיא קנה וילה ב־100 מיליון שקל ברחוב היוקרתי במדינה | בלעדי
מחקר: 40 אלף דירות בישראל בסכנה גבוהה לקריסה בעת רעידת אדמה 

האירוע הנ"ל הוא לא הראשון. לפי המכון הגאולוגי במשרד התשתיות הלאומיות, מאז תחילת השנה הנוכחית התרחשו בישראל וסביבתה 30 רעידות אדמה, מתוכם שתיים הורגשו היטב. בדוח התרעה קצרת-מועד לרעידות אדמה בישראל צוין כי "ישראל ממוקמת על גבול הלוחות הטקטוני של ערב ואפריקה. התנועה היחסית בין לוחות אלה גורמת לרעידות אדמה חזקות, העלולות להיות הרסניות".

בתוך כך, האפשרות הריאלית ביותר שעומדת בפני כל בית ישן היא חיזוק המבנה. לשם כך נוצרה תוכנית תמ"א 38/1 (חיזוק ותוספות) שנועדה למטרה זו בדיוק, אולם ההיתכנות הכלכלית הרחיקה אותה מאזורי הסיכון. כיום מה עומד בפני בעלי הנכסים באזורים אלה הוא ביטוח דירה, כך שבמקרה של אסון, הפיצוי ייתן מענה ראוי. 

רוצים כסף מהביטוח? תבנו מחדש תוך שנה

"מדינת ישראל יושבת באזור גאוגרפי שבו עתידה בסבירות גבוהה להתרחש רעידת אדמה שתחריב לא מעט בניינים", אומר שי שדה, יו"ר הוועדה לביטוח כללי בלשכת סוכני הביטוח, ומדגיש כי "קריסה בשל רעידת אדמה מכוסה במסגרת פוליסות ביטוחי הדירה שמשווקות חברות הביטוח". אולם לדבריו קיימת בעיה: "ישנה לקונה שאישר הרגולטור, לפיה בעלי הדירות יקבלו את הכסף שמגיע להם מחברת הביטוח, אך ורק אם יבנו מחדש את הבית תוך שנה - אחרת יקבלו 60% מערך הדירה לכל היותר". 

מה אומרת התקנה?
"התקנה הזו של הביטוח קיימת מאז ומעולם, אבל אף אחד לא בא ואמר שיש כאן בעיה". לדבריו, "חברות הביטוח תמיד התייחסו למקרים נקודתיים כאלה שאפשר לשקם תוך שנה. כי אם ניקח בחשבון את ההליך הבירוקרטי של המדינה, ונניח שבאירוע בסדר גודל כזה המדינה תפנה את כל המשאבים שלה לשיקום תשתיות לאומיות - אז לא יהיה אפשר לבנות תוך שנה.

"יכול להיות שלאדם יהיה ביטוח, אבל הוא לא יכול לבנות את הבית שלו תוך שנה, וכתוצאה מכך הפיצוי שיקבל מחברה הביטוח יעמוד על 60%-50% לכל היותר. לחברות הביטוח נוח לשבת בפינה כי אם תתקן את הפוליסה (תקנית כפופה לחוק), זה יחייב את החברות לשלם יותר". 

שי שדה, יו''ר הוועדה לביטוח כללי בלשכת סוכני הביטוח / צילום: צילום פרטי

למה הנושא הזה לא מטופל כראוי?
"הנושא הזה לא עלה, אף אחד לא אמר שצריך לתקן את הבעיה הזו. גם מי שמנסה לסמוך על סוגיית האסון הלאומי שבמסגרתו המדינה מושיטה יד ומתערבת לטובת הציבור, אז המדינה נותנת מענה לתשתיות לאומיות. החוק הזה לא נחקק, והוא לא רלוונטי". 

שדה סבור כי "האסון הכלכלי הכי גדול שמדינת ישראל תחווה בשנים הקרובות יגיע ביום שבו תהיה רעידת אדמה גדולה, וייפלו כאן אלפי מבנים, כפי שקרה בטורקיה. המדינה לא ערוכה לזה גם כלכלית וגם לוגיסטית.

"דמיין תרחיש בו מאות בתים קורסים - נראה לך שמישהו יצליח לבנות אפילו אחד מהם בחזרה תוך פחות משנה? לא צריך ללכת רחוק, הדוגמה הכי טובה היא הקריסה של המבנה ברחוב סירלין בחולון: המבנה כאמור קרס לפני שנה וחצי, ההריסות פונו לפני חודשיים, והבנייה תתחיל בערך עוד כחצי שנה. כלומר, אנחנו מדברים על טווח של שנתיים בכדי לשקם מבנה אחד. דמיין לעצמך מה יקרה אם יחהרסו אלפי מבנים.

"אנחנו בלשכת סוכני הביטוח דורשים מהרגולטור להאריך את תקופת השיפוי, קרי התקופה במסגרתה ניתן לסיים את הבנייה, משנה ל-3 שנים, ועדיין לקבל את מלוא הכסף שמגיע למבוטח. 

"אנחנו באים לרגולטור ואומרים שצריך לתקן את הפוליסה התקנית, כך שאת תקופת השיקום והבנייה צריך להאריך ל-36 חודשים - או לפחות 24 חודשים - כדי שאנשים יוכלו לתקן את הנזק שלהם בצורה ראויה.

"עדיין אפשר לשלב את זה בחוק ההסדרים. אני חושב שהמוטיבציה של המפקח צריכה לעלות בעקבות הלחץ הציבורי, אם לא אנחנו נדאג לשכנע אותו. היינו כבר בשיחות עם יושבי-ראש ועדות הפנים, הכלכלה והכספים, והסברנו את הנושא הזה. עד כה לא הכירו את חשיבות הנושא הזה, והבינו שזה מאוד חשוב". 

"כל מי שאין לו ביטוח דירה, שירוץ לעשות" 

איך מנגנון הביטוח עובד כיום?
"חברת הביטוח משלמת על החשבון מה שנקרא ערך שיפוי, שנע בין 60%-50% מערך הדירה, וברגע שבעל הבית יתקן את הנזק, החברה תשלם את היתרה, מה שנקרא 'ערך כינון'. הרציונל בחלוקה הזו הוא שלא יהיה מצב שבעל הבית ייקח את הכסף ולא יבנה את הבית, אלא שיהיה לו רצון למשוך את היתרה בעזרת כך שיבנה את הבית.

"כיום מנגנון הביטוח מחולק לשניים, לפרק המבנה ולפרק התכולה. בפרק המבנה התחשיב הוא גודל הבית כפול עלות בנייה, כשאנחנו מבטחים את עלות הבנייה. אני מזכיר לך שגם אחרי שהבית נחרב, הקרקע עדיין שייכת לבעל הנכס. היום עלות הבנייה בישראל לבית משותף היא 6,500 שקל למ"ר. במקרה של בית של 100 מ"ר, עלות הבנייה היא 650 אלף שקל. אפשר לבטח את שווי הקרקע, במקרה שיש נזק של מעל 75%, ובמקרה זה חברת הביטוח תשלם גם את עלות הבנייה וגם את ערך הקרקע (סכום ביטוח נוסף), ושם תוכל לקבל את השווי הריאלי של הדירה שלך, מה שייתן לך אפשרות לקנות בית במקום אחר".

מה ההמלצה?
"כל מי שאין לו ביטוח דירה, שירוץ היום לעשות ביטוח, כי הכניסה לתוקף היא מיידית", מדגיש שדה. "אנשים לא מבינים את המשמעות של זה. אנחנו אומנם מדינת רווחה, ואם יקרה אסון גדול, דוגמה לכזה שקרה במירון או בשריפה בכרמל, אז המדינה מתגייסת ומנסה לעזור בצורה כזו או אחרת; אבל אם תהיה רעידת אדמה, אז המדינה תפנה את כל המשאבים שלה לטפל בתשתיות לאומיות, ולא יטפלו בבתים של אזרחים, ומי שאין לו ביטוח יעבור לגור באוהל, כי אין אופציה אחרת.

"לשמחתנו, החברות לא עושות חיתום לפני אזור גאוגרפי, ומי שגר בבקעת הירדן ישלם אותן עלויות כמו תושב תל אביב. כך לא מענישים אנשים שגרים באזור כזה או אחר, אלא מייצרים שיוון יחסי בין כולם". 

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור