גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי שותפים: משפחת רוטשילד מחזירה את הבנק לידיה הפרטיות

כלי התקשורת מגדירים כ"תאונה היסטורית" את העובדה שבנק "רוטשילד ושות'" הוא חברה נסחרת, גלגול נוכחי של חלק מאימפריית הבנקאות היהודית של המשפחה המפורסמת ביותר באירופה ● כעת, הדור השביעי למשפחה ינסה להחזירו לחיקה

מאייר אמשל רוטשילד, הדור הראשון / צילום: Shutterstock
מאייר אמשל רוטשילד, הדור הראשון / צילום: Shutterstock

בשבוע החולף הודיעה משפחת רוטשילד הצרפתית כי היא מתכננת להשיב את בנק "רוטשילד ושות'" - אחד המוסדות הפיננסיים היוקרתיים ביותר באירופה - לידיים פרטיות. עשור של הפכפכות בשוקי המניות (החברה נסחרת במתכונתה הנוכחית בבורסה הצרפתית מאז שנת 2012) הספיק לה.

מכירת חיסול: שלוש עסקאות מהשבועיים האחרונים מסמלות את העידן החדש בהייטק | ניתוח
"מנכ"ל טבע העדיף לתת תחזית שמרנית, שתקל על החברה לעקוף אותה"
מדוע הבנקים בישראל פחות לחוצים מהנפילה של בעל השליטה בנמל חיפה גאוטם אדאני | ניתוח

במצב העניינים הנוכחי בשווקים, מסרה חברת ההחזקות המשפחתית של הרוטשילדים, "קונקורדיה", היא מעדיפה "מטרות ארוכות-טווח יותר" על פני מדידה בלתי-פוסקת של ביצועיה הפיננסיים מדי רבעון. החברה מתכוונת לרכוש בפרמיה את החזקות המיעוט של כמה גורמים במניות "Rothschild & Co", ולקחת את עסקי בנקאות הבוטיק שלה חזרה לשוק הפרטי. "זה מתאים הרבה יותר טוב לדנ"א שלנו", אמר אלכסנדר דה-רוטשילד, בן המשפחה המנהל כעת את עסקיה בצרפת.

אלכסנדר דה-רוטשילד, שנולד ב-1980, הוא הדור השביעי לשושלת הבנקאית היהודית המפורסמת. מה שהחל ב"סמטת היהודים" של פרנקפורט בסוף המאה ה-18, כאשר סוחר מטבעות בשם מאייר אמשל עלה לגדולה בעקבות קשריו הפיננסיים עם הנסיכות הגרמנית המקומית, התגלגל להיותה של המשפחה היהודית לבעלת רכוש רב יותר מכל משפחה אחרת בהיסטוריה המודרנית של אירופה (לפי ההיסטוריון ניאל פרגוסון), וממשיך להתנהל גם כיום במגוון עסקים בתחומי הבנקאות, ההשקעות, היין, האומנות והפילנתרופיה.

בשיא כוחה, בסוף המאה ה-19, היו למשפחת רוטשילד סניפי בנקים בפריז, בלונדון, בווינה ובנאפולי. המשפחה החזיקה עשרות ארמונות בעולם, עזרה להתחיל את המסחר באיגרות חוב ממשלתיות, גרפה כסף רב מהימור נכון על מלחמות באותה מאה והפכה במהרה למטרה לחיצים אנטישמיים, בין שמצד דעת הקהל הציבורית באירופה או ממשטרים אנטישמיים כמו המשטר הנאצי. המשפחה מעולם לא הסתירה את יהדותה, ובן המשפחה בבריטניה היה לנציג היהודי הראשון בפרלמנט הבריטי. הענפים הצרפתיים והבריטיים, בעיקר, תמכו במושבות בארץ ישראל ובציונות.

כל ההיסטוריה הזו, ביחד עם נטייה של בני המשפחה להתרחק מאור הזרקורים ולשמור על חשאיות, מקופלת בדבריו של דה-רוטשילד הצעיר בנוגע לחזרה לעסקים פרטיים. בראיון ל"פייננשל טיימס" השבוע הוא הסביר כי הדיון המשפחתי בנוגע למשמעות היותו של הבנק חברה ציבורית נסחרת מתנהל כבר שנים, וכי הגיע הזמן להכריע בעניין. לבנק שלוש חטיבות עיקריות: ייעוץ פיננסי גלובלי, ניהול עושר ונכסים ובנקאות מסחרית. בשנה שעברה, ניהל הבנק למשל את ההנפקה המוצלחת של "פורשה" מטעם פולקסווגן. תחומי העסקים הללו כלל אינם דורשים גיוס הון חיצוני מהשווקים, כתב ה-FT, ודה-רוטשילד הוסיף: "הגענו לתום מיצוי הפוטנציאל שלנו כחברה ציבורית".

פרשנים בתקשורת הכלכלית האירופית, שסיקרה את המהלך בשבוע האחרון בהרחבה, בין היתר בשל הקסם שעדיין מהלך ביבשת סביב השם "רוטשילד", אמרו כי הדבר משקף גם דעיכה חזויה בעסקי המיזוגים והרכישות העתידיים, בשל האקלים העסקי הנוכחי (שהובילה גם בנקי השקעות נסחרים גדולים לקצץ כוח אדם), וגם רצון של אלכסנדר דה-רוטשילד "להטביע את חותמו".

ההשפעות המטלטלות של המאה ה־20

התקשורת גם ציינה כי עצם העובדה שבנק רוטשילד ושות' הוא ציבורי היא יותר "תאונה היסטורית" מאשר תוכנית משפחתית. העובדה כי אירופה שקעה בסדרת מלחמות במאה ה-20 השמידה חלקים גדולים מהעושר ביבשת ואיתו את עסקי המשפחה. ענפים שונים של המשפחה נאלצו להימלט מגרמניה, מאוסטריה ומצרפת, ולשים קץ לעסקיהם שם.

בתום מלחמת העולם השנייה היו למשפחה "רק" שלושה בנקים קטנים יותר: "N.M Rothschild" בבריטניה, "בנק רוטשילד" בצרפת ובנק נוסף בשווייץ. בשנות ה-80, הסוציאליסטים שעלו לשלטון בצרפת הלאימו את הסניף הצרפתי, ואף אסרו על המשפחה להשתמש בשמה. מאוחר יותר נגנז האיסור, ואביו של אלכסנדר דה-רוטשילד - דייוויד דה-רוטשילד (80) - החל לשקם את העסקים המשפחתיים תחת שלד בורסאי בשם פריז-אורליאנס.

אלכסנדר דה־רוטשילד, מנהל עסקי המשפחה / צילום: Reuters, Gwendoline Le Goff / Panorami

לפני כעשור מוזגו סניפי הבנקים הבריטי והצרפתי, והיריבות משני צידי התעלה התחלפה באינטרסים עסקיים משותפים. בשנים האחרונות גם הסתיים סכסוך אחר עם קבוצת אדמונד דה-רוטשילד משווייץ, הסתעפות בנקאית אחרת של המשפחה, ובנק "רוטשילד ושות'" הפך לאחד השמות הבולטים בתחום בנקאות הבוטיק ביבשת.

כעת, עם זאת, אחרי ארבע שנים שבהן הבנק תחת ניהולו של אלכסנדר ניסה להתרחב ולפעול בארה"ב, ולאור התנאים הקשים בעקבות "ייבוש" היצע הכסף והתנאים ההדוקים מבחינת ריבית, החליטה המשפחה כי זה הזמן לצאת מהשוק.

כדי לעשות זאת, היא תצטרך לרכוש כ-45% מהמניות המוחזקות על ידי גורמים שונים. מה שמקל עליה היא העובדה כי המשפחה מחזיקה ביותר משני שלישים מזכות ההצבעה, כך שיש לה "מנוף לחץ" אם מי מהם ייסרב.

משפחת רוטשילד - שמחזיקה ב-55% ממניות הבנק - העריכה את שוויו ב-3.7 מיליארד אירו, והיא מעוניינת לשלם בהתאם לשווי זה. בימים אלו היא כבר מנהלת שיחות עם משפחות עשירות אחרות בצרפת, כמו דסו ופז'ו, להשקעה פרטית של כמיליארד אירו בתמורה להפיכה לשותפים מחוץ לבורסה.

המחיר המוצע גבוה ב־20% ממחיר השוק

התוכנית שהציגה המשפחה כוללת הצגת הצעת קנייה למשקיעים לכל המאוחר ב-25 במאי. המחיר גבוה ב-20% ממחיר השוק שנקבע במסחר בשבוע שעבר, והוא יעמוד על 48 אירו למניה. יש מי שאומרים כי ההחלטה נובעת בין היתר מהדינמיקה שהתפתחה בשוק, שבו "קרנות אקטיביסטיות" משתלטות על חלקים מחברות ציבוריות ולוחצות עליהן לבצע שינויים מפליגים בשם שורות הרווח.

למרות הבעלות המשפחתית על זכויות ההצבעה, "רוטשילד ושות'" עשויים היו להיות יעד מועדף בתחום זה: בין היתר דורג הבנק במקום השישי בעולם בתחום המיזוגים והרכישות בשנה החולפת. הוא גם הציג צמיחה חיובית בשנה החולפת, הבעייתית מבחינת השקעות. אנליסטים גם מעריכים כי השווי הבורסאי של החברה נמוך מהפוטנציאל שלה, וכי הרוטשילדים מנסים לנצל את ההזדמנות "לקנות בזול".

בכל מקרה, אם הצעת הרכישה תצליח, יהיה זה עוד גלגול פיננסי יוצא דופן בשושלת הכספית היהודית המפורסמת ביותר בעולם. "אתה לא יכול להיות חצי בהריון", אמר אלכסנדר דה-רוטשילד בראיון שבו נימק את המהלך הנוכחי.

ומול הסיכון כי כמה מהמשקיעים המוסדיים הקיימים יקשו על התהליך כדי לקבל יותר, אמר בנקאי אנונימי בפריז ל-FT, כי מדובר בשאלה רטורית בלבד. "אם אתה משקיע אקטיביסט כלשהו, או משקיע מוסדי, האם תצליח לעמוד בדרכה של כל משפחת רוטשילד?". 

עוד כתבות

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה יורדת בכ-2%, טסלה ב-3.5%

הנאסד"ק יורד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת