גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות הנדל"ן הממונפות הן הראשונות שנפגעות מהריבית והיחלשות השקל

שורה של חברות נדל"ן פוגשות את הטלטלה הנוכחית בשוק המט"ח אחרי שנה שבה המניות נחתכו בחדות ונפגעו ממשבר עולמי בשווקים ומעליות הריבית החדות ● כעת, כשהן מתמודדות עם חובות כבדים וחוסר אמון מצד משקיעים, היחלשות השקל יוצרת בעיה חדשה ● האם אחת החברות לא תצליח לעמוד בהחזרי החובות?

מניות הנדל''ן נפגעות בגדול מהפיחות בערך השקל ומעליית הריבית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
מניות הנדל''ן נפגעות בגדול מהפיחות בערך השקל ומעליית הריבית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הקורבן הראשון של הסערה המושלמת - האטה כלכלית שגורמת לאנשים לקנות פחות, ריבית גבוהה שמייקרת את החוב ואינפלציה ששוחקת את הכסף שלנו - הוא ענף הנדל"ן. בשפה של חשבונאים, סערה כזו מבטיחה שההכנסות יירדו (פחות מכירות) ושההוצאות יעלו (גם על תשומות הבנייה וגם על המימון הכבד). בעקבות זאת, לפתע ממש לא ברור שהתזרים השוטף - ממכירות, מהשכרה, ממימוש נכסים וכו', יוכל לשרת את החוב התופח. עם כל הכבוד לרווחים אדירים שחברות רבות ימשיכו להציג בדוחות הכספיים בעקבות "עליית שווי הנכסים בספרים" שמייצרים עבורן שמאים מוכשרים, לא מדובר בכסף אמיתי שנכנס לקופה של החברה. אם ערך הקרקע הוכפל על הנייר, זה לא יעזור לשלם את הריבית.

המחירים יעלו בחדות: שוכרי הדירות יהיו הנפגעים הגדולים מהעלאות הריבית
מחירי הדירות יורדים, ובמשרד האוצר דורשים לשנות את הרווח היזמי המינימלי בפינוי-בינוי
דודו זבידה בדרך החוצה מקבוצת מבנה, למרות ששוויה הוכפל תחתיו

לכן, גם ביום רביעי ענף הנדל"ן הוביל את הירידות בבורסה. לפני כולם היזמיות הממונפות - מדד תל אביב בנייה שירד ביותר מ־1% (ירידה של 11% מתחילת החודש), אבל גם מדדי הנדל"ן האחרים ירדו בשיעור דומה.

בשוק היזמי אין רגולציה מגבילה

אין סקטור ששקוע בחובות כמו ענף הנדל"ן. בשנת 2022, חברות נדל"ן גייסו 30 מיליארד שקל באגרות חוב בבורסה - 36% מסך הגיוסים שהיו כאן. בינואר 2023 הן גייסו עוד 2.1 מיליארד שקל. זה לא בהכרח יוצא דופן, כמו שמרבית הישראלים שקונים דירה לא יעשו זאת ללא משכנתה, אבל זה מאוד מסוכן. ולהבדיל משוק המשכנתאות, בשוק היזמי אין רגולציה דומה (שמגבילה למשל נוטלי המשכנתאות בסך האשראי לפי ערך הנכס, ההכנסה הפנויה וכו'). בשנים האחרונות הכסף הזול והנדיב דרבן לא מעט יזמים ליטול מימון גם בשיעור של 90% או 100% מהעסקה. כל עוד המחירים עלו, והם עלו במשך 15 שנה, זה השתלם להם מאוד.

 

אבל אם הגלגל מתהפך, ויש יותר מדי סימנים כאלו, הפאניקה בשוק ברורה מאליה. ודאי כשמדובר בחובות אדירים שגויסו באמצעות אג"ח, ממשקיעים שלא ניתן לבקש מהם דחייה קלה או אפילו הנחה קלה עד יעבור זעם מהשוק - מה שבהחלט אפשר לבקש ולקבל מהבנק, למשל, שלא רוצה לראות את החברה נכנסת לסחרור והסדרי חוב.

במקביל, חשוב לזכור שלא מעט יזמים השלימו את ההון העצמי הדרוש לעסקה מחברות אשראי חוץ־בנקאיות, שפרחו ביחד עם הריבית האפסית במשק, ושנתנו בדרך כלל אשראי בריבית מבהילה במיוחד (בהיעדר ביטחונות משמעותיים על הכסף שגויס).

בדיוק לפני שנה הגיעה למשל חברת אקרו לבורסה של תל אביב, רוכבת על טרנד הנדל"ן למגורים. החברה גייסה חצי מיליארד שקל בבורסה בפברואר 2022 והחלה להיסחר בשווי של 3.4 מיליארד שקל - שקפץ ל־4 מיליארד כבר ביום המסחר הראשון. המשקיעים הנלהבים שמעו מהחברה שהיא צפויה לרווח גולמי של 6 מיליארד שקל, מפרויקטים מרהיבים שנמצאים למשל ברחוב ויסוצקי, וייצמן, שרת ומזא"ה, הלב הכי רותח של תל אביב.

שנה אחרי, מניית החברה נפלה ביום רביעי בעוד 2%, ירידה של 12.5% מתחילת החודש. השווי שלה כבר נוגע ב־2 מיליארד שקל - 50% ממחיר ההנפקה. בפברואר 2023, מתברר שהמשקיעים פחות מסתכלים על שורת הרווח הצפוי, אלא יותר על שורת ההתחייבויות. זו שכוללת חוב בסך 4 מיליארד שקל, מתוכו 1.8 צמודים לריבית הפריים ועוד 250 מיליון שקל צמודים למדד.

 

חברת חג'ג', עוד יזמית שפועלת בעיקר בלב אזור הביקוש, ירדה ב־18% מתחילת החודש. גם הפעם, המשקיעים הפסיקו להתבשם מהבטחות ל"רווח צפוי של 3.7 מיליארד שקל", מפרויקטים במקומות כמו בבלי, איינשטיין, שד"ל ואבן גבירול בתל אביב, והם מוטרדים פי כמה מחובות שונים בסך של 1.9 מיליארד שקל.

אם השוק ימשיך להיות שלילי, יהיה קשה פי כמה לשרת את החוב העצום או לגייס תמורתו חוב חדש - כשאגרות החוב הנוכחיות של החברה נסחרות בתשואה (ברוטו) של 7%.

במקביל, חברות הנדל"ן הישראליות הפועלות בחו"ל אמורות היו להיות הנהנות הגדולות מהפיחות בשער השקל. אם הדולר והאירו מזנקים, גם הכנסותיהן וערך נכסיהן קופץ בהתאם. אם הישראלים חוששים לשים את כל הביצים בסל המקומי, נוכח הסערות בכלכלה ובכלל, הם ישמחו להשקיע בחברות הוותיקות שפועלות בעיקר מעבר לים.

ההסטה המהירה של המשקיעים מהתחזיות הוורודות לעבר החובות וההשקעות העצומים של אותן חברות בדיוק בולטת במיוחד בקרב סקטור הנדל"ן המניב המקומי. אל החברות שהתרגלו מדי רבעון לעדכן אותן בצמיחת שווי הנכסים, ואיתם כמובן בצמיחה של הרווחים העצומים (החשבונאים) בשורה התחתונה. זאת, בזמן שההכנסות עצמן משכירות עלו בצורה מדודה פי כמה. ומי שאגב נבהל מזה ממש לאחרונה הוא בנק ישראל, שפרסם החודש מחקר על ביצועי חברות הנדל"ן המניב הציבוריות, שגילה שלא במפתיע כי "שווי הנכסים מגלם צפי לעליית ערך, ולא בהכרח עלייה אמיתית בדמי השכירות".

בבנק ישראל ציינו במפורש כי הם "צופים שתחול ירידה ברווחיות המדווחת של החברות בתחום, ואף אפשרות לעלייה בשיעורי המינוף המדווחים של חלק מהחברות". יחד עם זאת, כדרכו של בנק ישראל שמעדיף להיות זהיר במיוחד ולתפוס את החבל משני קצותיו, הם הדגישו כי "מדובר בהתנהגות מעין־בועתית, ולא בדיוק בועה". גם אנחנו לא ממש הבנו.

השוק הפנים את המסר. גם ענקיות נדל"ן מניב כמו עזריאלי או מליסרון, למשל, ירדו מתחילת השנה בשיעור של 13%-14%. גם בגלל החובות העצומים, רובם צמודים למדד המחירים לצרכן, שנועדו לממן בין היתר את היזמות העצומה שלהן - 664 אלף מ"ר חדשים שמקימה ומתכננת כעת עזריאלי ו־280 אלף מ"ר של מליסרון. אם הכלכלה העולמית והמקומית נכנסות להאטה, המשקיעים חוששים שגם לאריות הנדל"ן יהיה קשה לאכלס את כל השטחים העצומים הללו.

גם מניות "חסינות שקל" נרטבות

והנה, חשוב לשים לב שהמבול ששוטף בימים האחרונים את הבורסה של תל אביב מרטיב כהוגן גם את אותן "חסינות שקל". המדד הנדל"ני "מניב חו"ל", שכולל את החברות הישראליות המשקיעות בנדל"ן להשכרה בעיקר בחו"ל (מגורים, מסחר, משרדים וכו'), ירד מתחילת החודש ביותר מ-7%. ביום רביעי הוא ירד בכ-2%, לאחר ירידה של כמעט 3% ביום שלישי.

 

אלקטרה נדל"ן היא דוגמה מצוינת למגמה השלילית בכל סקטור הנדל"ן, שלא קשורה רק לשקל הנחלש. החברה מחזיקה בלמעלה מ־35 אלף דירות ובתים להשכרה ב־56 ערים ברחבי ארה"ב, שמשלמים לה דמי שכירות של כ־70 מיליון דולר בכל רבעון. אותו דולר שמזנק בימים האחרונים, הופך את החוב השיקלי של החברה להרבה יותר ידידותי (רק בספטמבר האחרון היא גייסה למשל עוד 151 מיליון שקל באגרות חוב בבורסה בתל אביב), מה שלא עזר לסנטימנט במניה.

ביום רביעי מניית החברה ירדה בכ־2%, והשלימה ירידה של יותר מ־12% מתחילת פברואר. כי כשהמשקיעים זורקים מניות, וכשהציבור והגופים המוסדיים מחליטים שכדאי להתרחק מהבורסה הישראלית, אף אחד אינו חסין. אפילו אם הוא מדבר רק במט"חית.

עוד כתבות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בתל אביב; נובה קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-1% ות"א 90 מטפס בכ-0.6% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין