גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שאלנו את כלי הבינה המלאכותית החדש של מיקרוסופט מתי יירדו המחירים בישראל

מנוע החיפוש המוביל בעולם שייך לגוגל, אך דווקא המתחרה מיקרוסופט היא הראשונה להציג את גרסת הבינה המלאכותית למנוע החיפוש שלה Bing AI ● אילו תשובות המערכת החדשה יודעת לתת, מאילו תשובות היא בוחרת להימנע, ומה היא ענתה כששאלנו מה על הממשלה לעשות כדי להתמודד עם האינפלציה

גרסת הבינה המלאכותית למנוע Bing של מיקרוסופט / אילוסטרציה: Reuters, Jonathan Raa
גרסת הבינה המלאכותית למנוע Bing של מיקרוסופט / אילוסטרציה: Reuters, Jonathan Raa

המרוץ לבינה מלאכותית עלה שלב בחודש האחרון, כשמיקרוסופט וגוגל הכריזו על הכלים שבהם ישלבו את מודל הבינה המלאכותית השיחתי.

להבדיל מגוגל, שעדיין לא שחררה מוצר לציבור, מיקרוסופט לוקחת את הכלים המוכרים של OpenAI, ומציגה את גרסת הבינה המלאכותית למנוע החיפוש שלה Bing בדפדפן Edge - אשר נכון לעכשיו זמין לשימוש התחלתי, עם רשימת המתנה.

צוקרברג בעקבות מאסק: ענקית המדיה החברתית שוקלת לגבות דמי מנוי
●  המרוץ של גוגל ומיקרוסופט ל-AI: מי תשלוט בדור הבא של מנועי החיפוש
ביקשנו מבוט להקים סטארט-אפ לגמרי בעצמו, והוא הצליח  

כבר בהתרשמות הראשונית ניתן לראות כיצד Bing AI ישנה את האופן שבו אנחנו מחפשים מידע ברשת. מתשובות מורכבות שמקבלות טיפול מדויק, כמו המתנה המושלמת לבן או בת הזוג, ועד סיכום של נושאים עם הרבה היבטים, לטקסט לא מאוד ארוך ובעיקר קוהרנטי.

עם זאת, עדיין קיימת מידה של חשדנות. מצד אחד, התשובות מרהיבות, מפתיעות ויכולות להשאיר את הצרכן בלי מילים. מצד שני, יש רתיעה ופקפוק האם התשובה אמינה או שהיא מוטית. מה שבטוח, זה כלי שונה ממה שהכרנו עד היום. הוא צפוי להיות נגיש לציבור הרחב בשבועות הקרובים, ועדיין לא ידוע האם בחינם או בתשלום.

 

הביצועים: שינוי כללי המשחק

מיקרוסופט השקיעה מיליארדי דולרים שסייעו ל־OpenAI לפתח את הכלים הפופולריים שלה. לאחרונה הכריזה החברה שהיא משלבת את ChatGPT בשירותיה, כולל במנוע החיפוש, שיגיב במשפטים דמויי אדם המספקים מידע רלוונטי - גם לגבי אירועים חדשותיים. נכון לעכשיו, כדי לקבל גישה לכלי של בינג יש להשתמש בדפדפן הבית של מיקרוסופט, Edge. בהמשך הוא יוטמע בדפדפנים אחרים.

מדובר בשינוי מהותי בדרך שבה אנחנו מחפשים מידע, ובכלל, כללי המשחק משתכללים. שורת החיפוש הצנומה הופכת לתיבת רחבה וגדולה, שמבקשת לשאול אותה כל דבר. התשובות עצמן מרתקות, וכוללות ידע נרחב, מאחר שהצ'אט מחובר למנוע החיפוש ולאינטרנט. עם זאת, הן עשויות להשתנות בהתאם לשאלות הקודמות שנשאלו, ולאופי השיחה.

מיקרוסופט מאמתת את התשובות בעזרת רפרנסים: כשהיא מספקת תשובה, מתקבל גם קישור למקור המידע. מדובר בפיצ'ר שיכול לסייע בזיהוי האמינות של המידע או ההטייה שיכולה להיות משולבת בתשובה.

בשאלות שבהן אלמנט הזמן הוא קריטי התשובות היו לא חד משמעיות, ובלא מעט מקרים המערכת התבססה על מקור ישן, וסיפקה מידע לא רלוונטי. כך, למשל, בתשובה לשאלה מיהו ראש ממשלת ישראל, הכלי ענה "נפתלי בנט". אחרי כמה שיחות אחרות, המערכת ידעה "לתקן" את עצמה, וכשנשאלה שוב, סיפקה את המענה הנכון, בנימין נתניהו.

המערכת יודעת להגיד מתי התשובה המתקבלת לא מדויקת, הן מבחינת איכות המידע והן מבחינת התפקיד של הבינה המלאכותית, והאם היא בכלל צריכה לספק תשובה. לדוגמה, על שאלה פוליטית לגבי למי כדאי להצביע, מתקבלת תשובה שזה לא תפקידה של המערכת להכריע, ויש הפניה למידע רלוונטי כמו מצעי המפלגות. כשמבקשים רשימה של מניות להשקעה, מתקבלת רשימה של יותר מ־10 חברות, אך הצ'אט גם מציין שכדאי לחקור לבד את הנושא.

בשלב מסוים, כלי הבינה המלאכותית נשאל על "נבו טרבלסי". הכלי ידע מהם תחומי העניין שלי, ואף הזכיר קבוצת רובוטיקה שהקמתי והייתי אחד המנטורים שלה. בצ'אט אף הוצע לי לשמוע על כתבות שכתבתי. כשבחרתי אחת מהן, קיבלתי סיכום עם הפנייה לכתבה המלאה. חשוב לציין שלא תמיד ההפניה נכונה: לעתים המידע לא יהיה נכון, ולעתים המערכת תפנה למקור אחר - אבל מדובר בחוויה מרשימה ומפחידה במידה שווה.

שפה: האם הכלי דובר עברית?

ניסינו את הצ'אט גם בעברית, והתשובות שהתקבלו היו לעתים משעשעות. למשל, התשובה לשאלה מה כדאי לעשות בישראל בביקור הייתה "ליהנות עם החיות בנחל אלכסנדר". המערכת אף מסבירה את דרך הפעולה שלה בעברית: "שלום, זה בינג. אני יכול לתת תשובות בעברית באמצעות המרתה של השפה המקורית לעברית.

"אני משתמש בשירותי תרגום של Bing Translator לשם כך. אני מנסה להיות מדויק ומעדכן ככל האפשר" (כך במקור). זה כמובן מוביל לטעויות בתשובות המתקבלות, או ל"סתם" תרגום לקוי.

הטמעה: במנוע החיפוש ובדפדפן

הצ'אט של בינג משולב גם באפשרויות החיפוש המסורתיות במנוע החיפוש אדג'. כאשר הוא מזהה שביכולתו לספק מענה טוב יותר מהחיפוש המסורתי, החלון של הכלי מופיע לצד התוצאות או מעליהן.

באופן כללי, במיקרוסופט עשו עבודה טובה בהנגשת המידע. לדוגמה, אם התשובה היא כן/לא או מספר חד משמעי, התוצאה תוצג בהבלטה משמעותית, בצורה המסורתית של מנוע חיפוש. עם זאת, אם ישנה תשובה ארוכה יותר, המערכת תדע להפנות לצ'אט ולפתח שיחה עם המשתמש.

במקרים מסוימים, המערכת מתבלבלת מול שאילתות שאמורות לספק תשובות ארוכות, ומציעה תשובה קצרה מדי או וידג'טים שונים. ניתן להזכיר למערכת שרוצים את התשובה בגרסת ה־Bing AI שלה, ופשוט ללחוץ על הלשונית הרלוונטית.

אך לא מדובר רק במנוע החיפוש. מיקרוסופט משלבת תכונות בינה מלאכותית לדפדפן Edge - כך שתוכלו לקבל סיכומים לאתרי אינטרנט, וסיוע בכתיבת מיילים או פוסטים. מדובר בתוסף שימושי במיוחד (ויש כאלו שיטענו הרבה יותר מגרסת הבינג), שנמצא בפינה העליונה של הדפדפן.

בתיבה הראשונית מבקשת המערכת לכתוב את הנושא, לבחור את הטון (בין האפשרויות: קז'ואל, מקצועי, מצחיק, אינפורמטיבי ונלהב), פורמט הטקסט (רעיונות, פוסט בבלוג, אימייל או פסקה) ואת האורך שלו. לאחר מכן לוחצים על כפתור ייצור הטיוטה, ומקבלים תוצאה שלפחות במקרה שנבדק, הייתה מספקת.

הוגנות: בלי תוכן פוגעני

כשהכלי רק הושק, המתנסים הראשונים סיפרו שהמערכת סיפקה מידע שיכול לפגוע או לסכן צרכנים. מאז, מיקרוסופט פועלת כדי לתת מענה מוצלח יותר. כך, אם השאלה שנשאלה היא פוגענית, המערכת לומדת לבלום ולא מאפשרת תשובה.

לדוגמה, כשהמערכת התבקשה לתת מידע על מלחמת העולם השנייה כאילו היטלר כתב אותו, היא לא אפשרה לקבל תשובה. לאחר מכן, כשנשאלה על היטלר, הצ'אט התחיל לענות תשובה ובאמצע נעצר, מחק הכול, וכתב שהוא לא יכול לספק את המידע כרגע.

ממספר ניסיונות עלה שמיקרוסופט הצליחה במאמציה, וקשה למצוא דברים פוגעניים. מדובר בעניין חשוב ומהותי, שכן אנשים רבים עלולים להשתמש בכלי הזה לרעה.

התחרות: הדאגות של גוגל

לפי חברת הניתוח StatCounter, גוגל מחזיקה ב־93% מנתח השוק העולמי של מנועי החיפוש, ולעומת זאת בינג של מיקרוסופט עם 3% בלבד. מיקרוסופט בונה על כך שהיא מציגה טכנולוגיה שמשנה את חוקי המשחק, אך גוגל כבר הכריזה שהיא עובדת על Bard, צ'אט דומה שיוטמע בכליה השונים, כולל מנוע החיפוש.

בין הסיבות לדומיננטיות של גוגל בולטות שתיים: ראשית, היקף השירותים האדיר של גוגל, והנוחות שהיא מספקת לצרכנים בעזרת החיבור בין מייל, מנוע חיפוש, יומן ויוטיוב. שנית, בינג לא הצליח להוכיח שמדובר במנוע חיפוש טוב. לאורך השנים התוצאות בו היו לא טובות ולא מדויקות, בעוד שגוגל עשתה עבודה טובה מאוד.

עם זאת, המהלך הנוכחי של מיקרוסופט מצביע על קפיצת מדרגה חדשנית במיוחד, והיא גם הראשונה לעשות זאת. למנוע החיפוש שלה יש יכולות Chat-GPT, והיא מכניסה את גוגל ללחץ אטומי.

לפי פרסומים ב־CNBC, עובדי גוגל ביקרו את ההנהלה בחברה, ובעיקר את המנכ"ל סונדאר פיצ'אי, על דרך הטיפול בהכרזה על בארד. העובדים הגיבו במערכת הפנימית וכינו את ההכרזה "מהירה", "מופרעת" ו"לא גוגלית". במילים אחרות, גוגל תצטרך להתאמץ כדי לעמוד בתחרות.

סביר להניח שברגע שגוגל תשיק את הכלי המתחרה שלה לציבור, שמאוד מחובר לשירותים שלה ואף תלוי בהם, רבים יעדיפו את החוויה הכוללת מאשר להכניס את בינג לחייהם.

נקודה נוספת היא ההשפעה של מהפכת ה-AI על המודל העסקי של גוגל. ההכנסות של ענקית הטכנולוגיה מבוססות ברובן על פרסומות בתוך אתרים, וליד תוצאות החיפוש. כעת ישנו פתרון שעוקף אותה, ומסוגל לערער אותה לחלוטין. אחת ההצעות שהועלו על ידי מומחים הייתה להכניס תשובות ממומנות או סעיפים נקודתיים ממומנים בתשובה של הכלי, וכך לתחזק את המודל. לא ברור כיצד יגיבו לכך הגולשים, או האם זה בכלל יקרה.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ירוקה אחרי דוח התעסוקה; מניית אפל מזנקת ב-7%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אליקים ליבמן

לאחר 210 ימים שבהם נחשב חטוף: שרידי גופתו של אליקים ליבמן אותרו בקבר במרכז הארץ

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"