גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המקצועות הבאים שייעלמו? הפיצ'ר החדש של יוטיוב ישנה את עולם התוכן

פלטפורמת הווידאו המובילה בעולם תאפשר ליוצרי תוכן להשיק סרטונים עם דיבוב בשפות שונות - צוהר לעידן שבו כלי בינה מלאכותית יסייעו ליוצרים לדבר בשפת המקור שלכם, בקול, במבטא ובסנכרון מושלם לווידאו ● אם גוגל לא תמהר עם הפיתוח הזה, המתחרות כנראה כן

הסרטון האחרון של MRBeast שבו סייע לכבדי־ראייה להשיב את ראייתם / צילום: צילום מסך מיוטיוב
הסרטון האחרון של MRBeast שבו סייע לכבדי־ראייה להשיב את ראייתם / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הכותב הוא מנכ"ל Anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה

בשבוע שעבר הודיעה יוטיוב שהיא מרחיבה משמעותית יכולות שקשורות לסרטונים רב־שפתיים, כלומר סרטון וידאו אחד יתמוך בשפות דיבוב שונות.

מדובר בפרויקט שעד כה היה ביוטיוב במסגרת בטא מצומצמת לכמה יוטיוברים מובילים - ביניהם MrBeast (ג'ימי דונלדסון), היוטיובר המצליח בעולם, עם יותר מ־130 מיליון עוקבים רשומים - וכעת מתרחב להרבה יותר יוצרי תוכן. 

לשבת על הספה ולהטביע סל ב־NBA: היישום החדש שמשנה את כללי המשחק 
שאלתי עובדי יוניקורן צעירים מי התנסה בכלי בינה מלאכותית. הופתעתי מהתשובה
זה כבר קורה: אלה המקצועות שנפגעים מבינה מלאכותית 

לכאורה, מדובר בפיצ'ר טכני קטן, אבל כשמסתכלים על הנושא במבט רחב יותר, מתקבל מעין צוהר לשינוי הרבה יותר משמעותי בכל הנוגע לצריכת תוכן בשנים הקרובות. בואו נצלול פנימה. 

לצרוך אחרת תכנים בידוריים ולימודיים

היכולת החדשה פשוטה מאוד להבנה: יוצרי תוכן ביוטיוב יוכלו להעלות פסי קול (קבצי אודיו) לסרטונים שלהם בשפות שונות, כך שצופים לא רק יוכלו לצפות בכתוביות בשפות שונות כמו שקורה היום, אלא גם בדיבוב מלא לשפה שבה הם מעוניינים לשמוע את הסרטון.

לשם ההמחשה, אם סרטון הוא באנגלית, אבל יש לו גם קבצי אודיו לצרפתית ולספרדית, המשתמש יוכל לבחור באיזו מבין השפות הוא רוצה לשמוע את הסרטון.

יוצרי תוכן ביוטיוב שישתמשו בפיצ'ר החדש יצטרכו להעלות קבצי אודיו בשפות שבהן הם רוצים שהווידאו ינוגן, וכך המשתמשים יוכלו לבחור מבין האופציות השונות שצורפו.

היכולת הזו משפרת את הנוחות של הגולשים/הצופים ומספקת חוויה טובה יותר לצריכה של תוכן ביוטיוב, בין אם הוא בידורי, לימודי או מכל סוג אחר. זאת בפרט כאשר רוב תושבי העולם אינם דוברי אנגלית מבטן ומלידה, ואנגלית היא עדיין השפה הדומיננטית ביותר ביוטיוב.

אבל זו לא הסיבה שהמהלך הזה מעניין. הסיבה היא שמדובר, לתפיסתי, ביכולת שמובילה אותנו לעידן חדש בכל הנוגע לצריכת תכני וידאו. ראשית, קחו את היכולות ההולכות ומשתפרות של מודלי השפה השונים, כגון GPT-3 של OpenAI, LaMDA של גוגל, Jurassic של AI21Labs ואחרים, לתמלל אודיו לכל שפה שתרצו בצורה כמעט מושלמת.

שנית, הוסיפו לזה את ההתקדמות המטורפת בטכנולוגיה של חיקוי קולות, המתבצעת באמצעות טכנולוגיות כמו VALL-E של מיקרוסופט, ElevenLabs, Descript ואחרות. ביחד, זה רק עניין של זמן קצר עד שהיוצרים לא יצטרכו בכלל לייצר בעצמם את הקבצים בשפות האחרות.

זה יעבוד כך: מיד כשקובץ הווידאו יעלה בשפת המקור, יוטיוב תייצר חיקוי מדויק של הקול של אותו יוצר ושל אחרים שמשתתפים איתו בסרטונים.

לאחר מכן, היוצר יצטרך לבחור לאילו שפות הוא רוצה לדובב את הסרטון שלו בנוסף לשפת המקור, וקבצי האודיו בשפות החדשות ייווצרו בצורה אוטומטית באמצעות אותם מודלי Generative AI.

זה יקרה גם מבחינת הטקסט עם התרגום והקונטקסט, וגם מבחינת הדמיון של הקול - מבלי שיהיה צורך להשתמש בשירותי דיבוב או שחקנים, כנהוג כיום.

האם אתם יודעים של מי הקול הזה

כל זה אומר שבעוד תקופה לא ארוכה (להערכתי שנה ולכל היותר שנתיים), נראה את MrBeast לדוגמה בסרטון בספרדית אבל לא עם דיבוב קול חיצוני, אלא כך שממש נוכל לשמוע את MrBeast בכבודו ובעצמו מדבר ספרדית שוטפת, בקולו ובסגנון הדיבור שמאפיין אותו.

תוסיפו לזה טכנולוגיות הולכות ומתקדמות כמו אלה של Flawlessai ,D-ID ואחרות, שיודעות לסנכרן שפתיים לאודיו והזזה של שפתיים באמצעות שימוש בבינה מלאכותית - ותקבלו מצב שבו לא רק ש- MrBeast ושאר היוצרים ביוטיוב (ובהמשך במקומות אחרים) ידברו בשפת המקור שלכם - הם גם יעשו את זה בקול מושלם, במבטא מושלם ובסנכרון מושלם לווידאו.

כן, כן, בזכות Generative AI והיכולת לייצר מודלי שפה גם לשפות עם מספר דוברים קטן יותר, זה בהחלט יכול להיות לא רק בשפה שלכם - אלא אפילו בניב או במבטא הרלוונטי, שכן במדינות רבות יש ניבים ומבטאים רבים.

בשלב הבא, בעוד כמה שנים, אלה בכלל לא יהיו הם, אלא אווטאר שנראה ונשמע בדיוק כמוהם. וזה כמובן כבר מהפך שיכול לשנות לגמרי את עולם יוצרי התוכן ברשתות החברתיות, ולשנות משמעותית את הצורך או אי־הצורך של ילדים וצעירים ללמוד שפות זרות בכלל ואנגלית בפרט.

זה גם יגדיל מאוד את היקף התוכן שייווצר ברשת, כי כבר לא יהיה צורך בכלל בווידאו מקורי. מלכתחילה הבינה המלאכותית תיקח את הדמות של אותו יוטיובר, את הקול שלו ואת התסריט, ותייצר בעצמה את הסרטון.

כמובן שאז נשאלת השאלה: למה בכלל צריך שיהיה יוטיובר אמיתי מאחורי זה? אבל עוד חזון למועד.

הקו של גוגל: אקסטרה זהירות

שאלה מעניינת נוספת היא האם סביר להניח שיוטיוב וגוגל הן אלה שיובילו את המהלכים שהצגתי כאן. התשובה היא שלא בטוח בכלל. כמו שכתבתי בעבר, בעיניי גוגל עדיין חברה בתרדמת, וזה בא לידי ביטוי בהרבה מאוד חזיתות שבהן היא פועלת.

גם הפיצ'ר שהוזכר בתחילת הטור, שלכאורה מהווה התקדמות, הוא מעט מדי ומאוחר מדי למקום שבו אנחנו נמצאים ב־2023. אם תחשבו על זה, מדובר "בסך־הכול" באופציה להוסיף קבצי אודיו שונים לאותו סרטון.

ביוטיוב היו צריכים לנצל את ההזדמנות כדי להביא בשורה הרבה יותר מתקדמת, ולזוז יותר לכיוון המצב שתיארתי. אולי כבר עם הוספה של כלי Voice Cloning, של תרגום אוטומטי של התסריטים וכו'.

אבל גוגל (חברת־האם של יוטיוב), כמו גוגל, ממשיכה להיות יותר מדי זהירה ולזוז לאט, עקב בצד אגודל. אני מקווה מאוד בשבילם שזה ישתנה, אך אם לא, אני בטוח שתבוא חברה אחרת שתציע את הסוויטה הזו, שבה אתה מעלה סרטון וידאו ומקבל אותו בחזרה מדובב בקול שלך למגוון שפות שונות, תוך סנכרון מושלם לווידאו ולשפתיים וכו'.

במצב כזה, ליוטיוב יישאר רק לאפשר את האופציה להעלות קבצי וידאו שונים לאותו סרטון.

אגב, בעוד לא הרבה זמן הנושא הזה יבוא לידי ביטוי גם בשיחות וידאו, ואולי בעתיד עם משקפי AR גם בשיחות פנים אל פנים - מה שמעלה את התהייה האם עדיין יהיה צורך ללמוד שפות. אבל זה כבר עניין לדיון אחר.

עוד כתבות

ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"