גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת סערה מושלמת: בנק ישראל בדרך להנהגה חדשה

כשהוא בעיצומו של חיפוש אחר מחליף למפקח על הבנקים, צפוי נגיד בנק ישראל, אמיר ירון, לסיים את כהונתו בסוף השנה, וספק אם זו תוארך ● כשברקע השווקים סוערים, האינפלציה והריבית גבוהות ופוליטיקאים מנסים לערער על עצמאותו, בנק ישראל נכנס לחודשים מהקריטיים שידע

בנק ישראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
בנק ישראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמש שנים חלפו מאז הודיע במרץ 2018 שר האוצר דאז, משה כחלון, לנגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, כי אין בכוונתו להציע לה להאריך את כהונתה לקדנציה נוספת. ההחלטה של כחלון התקבלה לאחר שהנגידה הגישה לו דוח שתחילה סבר כי הוא "מתנה" מצד בנק ישראל, אך בתוך שעות ספורות התברר לו שהוא מכיל ביקורת חריפה ואזהרות מפני מדיניותו של כחלון.

השווקים מייחלים לפשרה. מה יקרה להם ביום שאחרי? | ניתוח
המסמך שמגלה: בנק ישראל לא התערב בשוק המט"ח בפברואר
הברומטר של השקעות הציבור בבורסה: קונים קרנות נאמנות כספיות, מוכרים מניות ואג"ח בישראל | ניתוח

אנחנו כיום בסיטואציה דומה, כאשר נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, מתריע חודשים ספורים לפני סיום הקדנציה שלו מפני השלכותיה של הרפורמה שמקדמת הממשלה במערכת המשפט. הנגיד מזהיר מההשלכות על הכלכלה הישראלית, וכן מפגיעה בעצמאות בנק ישראל.

בראיון לגלובס בחודש שעבר, מיד לאחר שהודיע על העלאת הריבית בפעם השמינית ברציפות, נשאל ירון על חשש מפני פגיעה בעצמאות בנק ישראל מצד הדרג הפוליטי, והשיב כי עצמאות הבנק והנגיד היא כמובן "חשובה ביותר לכלכלה, והגופים הבינלאומיים מדברים גם על כך באופן ברור. אנחנו יודעים מה ההיסטוריה מראה לגבי אותן מדינות שבהן נפגעה עצמאות הבנק המרכזי, והייתה לכך השלכה הרסנית על הכלכלה. אני מאמין שכל מקבלי ההחלטות מבינים את זה".

 

דברים די דומים כתבה ביולי 2018 פלוג לראש הממשלה, אז והיום, בנימין נתניהו, כשהודיעה שהיא בכל מקרה לא תגיש את מועמדותה לקדנציה נוספת כנגידה, גם אם נתניהו - שלא רצה בה אך בכל זאת מינה אותה לתפקיד כמעט חמש שנים לפני כן - ירצה בכך. עצמאותו של בנק ישראל הוזכרה במכתב ארבע פעמים; הביטוי "בלתי תלוי" הוזכר פעמיים נוספות; והמונח "מקצועיות" הופיע לא פחות מתשע פעמים. "פוליטי", לעומת זאת, הוזכר במכתב רק פעם אחת.

וכעת צריך אותו נתניהו להחליט אם להאריך את כהונתו של ירון. החוק מאפשר להאריך כהונתו של נגיד בחמש שנים נוספות, והדבר כפוף להחלטת ממשלה. שניים מבין הנגידים האחרונים - סטנלי פישר ויעקב פרנקל, זכו לקדנציה שנייה, שניהם פרשו במהלכה ולא סיימו אותה. "האם מגיעה לנגיד קדנציה נוספת? לדעתי כן", אמר לגלובס גורם בכיר במערכת הבנקאית. "האם ירצה בה? זהו סימן שאלה גדול".

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: דוברות בנק ישראל

נזכיר כי מבדיקת גלובס שנערכה לאחרונה עולה כי בסביבת נתניהו כבר קיימו בשבועות האחרונים התייעצויות בעניין, כחלק מדיון מקיף יותר בנוגע לבכירים שכהונתם מסתיימת השנה, אולם טרם הוחלט אם להאריך לירון את הקדנציה. בין הפונקציות האלו מדובר בין היתר על תפקיד המפקח על הבנקים, שהינו אחד הבכירים בבנק ישראל (המפקח הנוכחי יאיר אבידן הודיע לאחרונה על פרישה מוקדמת ומפתיעה), יו"ר רשות ני"ע, לאחר שענת גואטה מסיימת בימים הקרובים את כהונתה, וגם ברשות שוק ההון מכהן כעת עמית גל כממלא מקום ראש הרשות, לאחר פרישתו של משה ברקת שנה לפני סוף הקדנציה.

ענת גואטה, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: ענבל מרמרי

במערכת הפוליטית עלה לאחרונה שמו של יועצו הכלכלי של נתניהו, אבי שמחון, כמועמד לתפקיד הנגיד, אך סיכויו להיבחר נראים לא גבוהים. ההיסטוריה הקרובה מלמדת כי לא פעם ממונה ממלא מקום זמני לתפקיד שיכול להפוך גם לקבוע, כפי שקרה עם פלוג, או להיוותר זמני כפי שהיה במקרה של נדין בודו־טרכטנברג, שמונה לתפקיד שבמסגרתו אף העלתה בסוף 2018 את הריבית, לראשונה אחרי 3.5 שנים.

כרגע מכהן בתפקיד המשנה לנגיד אנדרו אביר, מוותיקי בנק ישראל שמכיר אותו אולי טוב מכולם ומבעלי ההשפעה הגדולה מבין אנשי הבנק. אם לא יימצא מחליף לירון עד מועד עזיבתו, יהפוך אביר למועמד טבעי לקחת על עצמו את התפקיד, לפחות באופן זמני.

פוטנציאל התנגשות גבוה עם הפוליטיקאים

לנגיד החדש צפויים לא מעט אתגרים, והוא ייכנס לתפקידו באחת התקופות הסוערות מבחינה כלכלית גלובלית, שמשפיעה כמובן גם על ישראל. גם אם שמים בצד את המהפכה המשפטית, אחד מהאתגרים של כל נגיד הוא הגנה על העצמאות המקצועית של הבנק המרכזי.

 

יש תקופות שמדובר באתגר קל יחסית, כמו השנים הארוכות שבהן האינפלציה והריביות במשק היו נמוכות. אולם תקופות שבהן העולם צועד לעבר האטה כלכלית, כשברקע אינפלציה שעדיין גבוהה, מזמנות התערבות יתר של פוליטיקאים בשיעור גובר. די אם נזכיר הצעות חוק שהוגשו לאחרונה הקוראות לעצירת עליית הריבית על המשכנתאות בלבד, או הצעות לנטילת הסמכות לניהול הריבית של הבנק המרכזי מידי הנגיד. ובל נשכח שהנגיד משמש כיועץ הכלכלי של הממשלה, תואר שמביא איתו פוטנציאל התנגשות גבוה עם הממשלה.

אתגר גדול נוסף לתקופה הקרובה נוגע לפן המקצועי. הנגיד החדש יצטרך לנווט את המדיניות של בנק ישראל בתקופה של האטה כלכלית, עד כדי מיתון, אינפלציה וסביבת ריבית גבוהות יחסית, פיחות אפשרי בשקל ומחירי דיור שהרקיעו שחקים בשנים האחרונות. וזהו רק מקבץ של חלק מהאתגרים שמזמנת כלכלת ישראל.

יאיר אבידן, המפקח על הבנקים הפורש / צילום: אייל טואג

הוא יצטרך לעבוד גם עם מפקח חדש על הבנקים. פרישתו המוקדמת של אבידן מביאה לכך שירון יהיה זה שיבחר את המפקח שיכהן תחת הנגיד החדש. זהו תהליך שונה מבעבר, אז הנגיד בחר מי יכהן בצמוד אליו, כשלשיתוף הפעולה בין השניים תפקיד מכריע בקידום המדיניות של בנק ישראל כלפי המפוקחים. מדובר בצורך של הנגיד החדש להבין כי כל המערכת הבנקאית והפיננסית עוברת התפתחויות רבות, החל מרפורמת הבנקאות הפתוחה ועד לכניסת בנקים חדשים למערכת, כלומר הנגיד הנבחר יידרש להבנה עמוקה של המערכת הפיננסית, לא רק ברמת המאקרו־כלכלה.

במקביל, לנגיד החדש מחכים גם אתגרים מבית. ירון לדוגמה נהנה מכך שהוא נכנס לתפקיד אחרי חתימה על כל הסכמי השכר בבנק ישראל, נושא שמתעורר עכשיו שוב. נדרשים כישורים וניסיון ניהולי לא מבוטלים להוביל גוף כה גדול. הנגיד יצטרך גם הבנה תקשורתית, כדי שיידע יחד עם הצוות שלו להסביר את המהלכים של הבנק לציבור ולמערכת הפוליטית, ולא פחות חשוב - יכולת להגיב באופן ענייני ומקצועי תוך ספיגת עלבונות וביקורות.

5 סגנים למפקח, מהם 2 מועמדים להחליפו

כאמור, הנגיד ירון יסיים את כהונתו רק בסוף השנה, ועוד לפני כן בבנק ישראל יצטרכו למצוא מפקח חדש על הבנקים. בשבוע שעבר פרסם הבנק מכרז רשמי להגשת מועמדות לתפקיד, והוא מופנה גם פנימה וגם למועמדים מבחוץ.

בפיקוח על הבנקים יש היום חמישה סגנים, שלפחות חלקם מועמדים טבעיים להחליף את אבידן, כשחלק אף ניסו להתמודד בעבר על התפקיד. על פי פרסומים בין המועמדים המובילים מתוך הבנק המרכזי להחליף את המפקח נמצאת רו"ח רויטל קיסר סטויה, מנהלת אגף מדיניות והסדרה. יש לה היכרות טובה עם התחום מאחר שהיא מובילה את האגף האמון על גיבוש המדיניות וההסדרה של הפיקוח על הבנקים, הוראות הדיווח, הניתוח הכלכלי ומערך הקליטה של דיווחי הבנקים.

בשוק מעלים גם את שמו של סגן נוסף, דני חחשווילי, שהיה ראש המטה של פלוג וכיום מכהן כראש אגף טכנולוגיה וחדשנות. הוא מוכר מאוד במערכת הבנקאית וגם בקרב הפינטקים ועולם החדשנות הפיננסי. במערכת מספרים על אדם שיודע לרקום שיתופי פעולה מצד אחד, אך גם להשפיע על עמדות אנשי האוצר ומשרדי ממשלה נוספים בצורה שקטה.

בחירה באדם שמגיע מתוך הבנק, בעיקר של מי שניהלו אירועים מורכבים, תאפשר למפקח החדש להביא את הניסיון וההיכרות עם המערכת. מצד שני, מועמד חיצוני, שמגיע מתוך הבנקים כפי שהיה אבידן, יאפשר לתעל את ההבנה כיצד בנוי בנק ואיך הוא מתנהל.

חזית פוליטית וצרכנית

גם למפקח החדש מחכים לא מעט אתגרים: גם הוא יצטרך להתמודד עם דרג פוליטי פעיל, שכבר העלה הצעות כמו החלת ריבית גם על חשבונות העו"ש שכיום מנהלים כ־500 מיליארד שקל ואינם נושאי ריבית. לכן מי שייבחר יצטרך שלא להירתע מעימותים, גם אם בחלק מהמקרים הוא יגיע לדיונים עם יד קשורה מאחורי הגב.

המפקח הנבחר עלול במהלך הכהונה לאבד את הפיקוח על חברות כרטיסי האשראי, לאור נסיונות להעביר את הפיקוח עליהן לרשות ני"ע. זאת כאשר לפחות שתיים מהן עושות את הדרך לידי חברות ביטוח. מה שמוביל לאתגר לא פחות מהותי - שיתוף הפעולה עם הרגולטורים האחרים שרוצים עוד ועוד סמכויות. כל זאת, כאשר מדי כמה חודשים עולה קריאה לשנות את מבנה הרגולציה הפיננסית.

ולבסוף, המפקח כמובן יצטרך לתמרן בין שמירה על יציבות הבנקים לבין רווחת ציבור הלקוחות, בימים שבהם הבנקים שוברים שיאי רווחיות. אמרה ידועה היא שהמטרה של כל מפקח היא שלא יקרוס בנק במשמרת שלו. מאז קריסת הבנק למסחר בשנת 2002, זה לא קרה - לטובתו המפקח הנכנס ולטובת הציבור הישראלי, אסור שזה יקרה שוב.

עוד כתבות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; אופקו הלת' מטפסת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; קוואלקום מזנקת במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם