גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל מבנה מפוטר למרות שהתפשר על שכרו, והדירקטוריון מסרב לספק הסברים לבעלי המניות

דירקטוריון חברת הנדל"ן זימן את דודו זבידה לשימוע לפני פיטורים על רקע סוגיות הנוגעות לשכרו ולמיזוג שביקש לקדם עם דסק"ש ● בעלי מניות בחברה, המתנהלת ללא גרעין שליטה, דורשים הסברים, ובסביבת המנכ"ל המודח מעריכים כי מדובר בניסיון השתלטות של משפחת פורר

דודו זבידה, מנכ''ל מבנה / צילום: איל יצהר
דודו זבידה, מנכ''ל מבנה / צילום: איל יצהר

הסלמה בסכסוך היצרי שפרץ לאחרונה בצמרת ענקית הנדל"ן מבנה, בין דירקטוריון החברה למנכ"ל הוותיק והמוערך דודו זבידה. זבידה זומן השבוע על ידי הדירקטוריון לשימוע לפני פיטוריו, ככל הידוע בשל סוגיות הנוגעות לשכרו (בין היתר חשש לפגיעה במוטיבציה שלו לתפקיד), וכן בשל הסיכון שהיה טמון למבנה בעסקת מיזוג שניסה לקדם לאחרונה עם חברת ההחזקות הממונפת דיסקונט השקעות.

מה תעשה הנפילה של רשתות שר פיטנס וסטודיו C לענף חדרי הכושר | ניתוח 
מה גרם לריסקפייד להוציא את כל המזומן שלה מישראל? | ניתוח 
משפטנים וחברי אופוזיציה נגד הצעת הפשרה החדשה: "פוליטיזציה של ביהמ"ש" | ניתוח

מקורבים למבנה הודפים פרסומים שלפיהם במרכז המחלוקת בין הצדדים עומדת חבילת תגמול חריגה שאותה דרש, ומכנים אותם "ספין". לטענתם הסיבה להדחתו היא רצונה של בעלת המניות הגדולה במבנה, משפחת פורר, לשלוט בדירקטוריון החברה ללא המנכ"ל הדומיננטי תחתיה. ממשפחת פורר סירבו להגיב לטענות אלו.

מבנה מתנהלת מאז אמצע העשור הקודם ללא בעל שליטה. בעל המניות הגדול בחברה הוא המיליארדר ואיש העסקים דוד פורר, אשר בנו טל פורר מכהן כיו"ר דירקטוריון לא פעיל של החברה, ואינו בעל נסיון נדל"ני משמעותי.

משפחת פורר מחזיקה בפחות מחמישית מהון המניות של מבנה (18.6%), לצד גלריה של הגופים המוסדיים הגדולים במדינה. לגלובס נודע כי חלק מבעלי המניות פנו בימים האחרונים במכתבים לדירקטורים, כדי להבין מודע מפוטר המנכ"ל, ואף דרשו לפרסם את מכתביהם באתר הבורסה. דירקטוריון מבנה דחה את דרישת פרסום המכתבים, בגיבוי של חוות דעת משפטית בנושא.

סיבות אמיתיות או תירוצים בלבד?

ביום שלישי פרסמה מבנה הודעה באתר הבורסה, שלפיה המנכ"ל זבידה זומן לשימוע לפני הפסקת ההתקשרות עימו, קרי לפני פיטוריו. לכאורה, שתי סיבות מרכזיות הובילו לדרישה לפיטורי המנכ"ל, שמנהל ביד רמה את מבנה זה יותר מתשע שנים. הראשונה היא מחלוקת על תנאי שכרו, כשעל פי פרסומים (שהוכחשו מצידו של זבידה) הוא דרש חבילת שכר עצומה בהיקפה לשנים הבאות. הסוגיה האחרת הייתה המהלך שהוביל זבידה למיזוג מבנה עם דסק"ש, שנתפס כצעד מסוכן על ידי חלק מהדירקטורים בחברה.

המקורבים לחברה טוענים כי דרישות השכר שלו, הגם שלא היו מוגזמות לטענתם, מהוות אמתלה בלבד מצד הדירקטוריון כדי לנסות ולסיים את העסקתו. לטענתם, לפני פחות משנה פנה זבידה לדירקטוריון בבקשה לבחון את תגמול האופציות לכלל נושאי המשרה, וכך גם עבורו. בהמשך הגיעה דרישת שכר מצידו, שהייתה לטענת המקורבים נמוכה משמעותית ממה שניסו להציג לציבור.

חשש מפגיעה במוטיבציה בגלל השכר

עוד הם טוענים, כי לפני כשלושה חודשים, החליט זבידה לסגת מאותה דרישת שכר, והודיע לדירקטוריון כי הוא יקבל כל החלטה שתתקבל בעניין. נושא השכר לא הפך לאבן מחלוקת, שכן התקיימה פגישה נוספת בין המנכ"ל לדירקטוריון, ואף הוצע לו שכר, שלו הוא הסכים - אך כאמור, הדירקטוריון מביע כעת חשש מפגיעה במוטיבציה של המנכ"ל, עקב שכר נמוך מזה שדרש תחילה.

זבידה, נציין, הפך בשנים האחרונות לאחד מהמנהלים המתוגמלים במשק, ומאז שמונה לתפקיד המנכ"ל ב-2014 צבר שכר בעלות מצטברת של כ-50 מיליון שקל.

כאמור, בימים האחרונים, על רקע חוסר הבהירות בנושא, הגיעו לדירקטוריון מבנה מכתבים ממספר בעלי מניות של החברה, הדורשים הסבר לפיטורי המנכ"ל המוערך, ודרישה כי הללו יפורסמו למשקיעים באתר הבורסה. בתגובה הצטייד דירקטוריון מבנה בחוות דעת משפטית שמונעת את פרסום המכתבים.

מחלוקת קיימת ככל הידוע גם באשר להרכב הדירקטוריון שיערוך את השימוע למנכ"ל. זבידה מבקש שכל הדירקטוריון ישתתף בהליך, ולא רק הרכב מצומצם. בדירקטוריון מבנה קיימים קולות נוספים, שאינם מרוצים מהאירועים האחרונים בחברה: "בעלי המניות והמוסדיים רוצים יותר שקיפות והבהרות לגבי סיבות השימוע לזבידה לפני פיטוריו. הרי בסיכומו של דבר מדובר במנכ"ל שהביא את החברה להישגים משמעותיים מאוד", אומר אחד הגורמים המוסדיים. "והנה מתכנס הדירקטוריון ומוציא הודעה שממנה משתמע: בואו נזמין את המנכ"ל לשימוע לפני פיטורין. לכן נעשתה פנייה כדי להבין אם הרקע למהלך הוא ענייני".

מסף פשיטת רגל לחברת נדל"ן מניב מובילה

זבידה הצטרף לקבוצת הנדל"ן בתחילת העשור הקודם, בעת שהייתה תחת שליטתו של אליעזר פישמן, זמן קצר טרם נקלעו החברה ובעליה לסחרור פיננסי. כנגד כל הסיכויים הצליח זבידה לייצב את הספינה השוקעת, באמצעות שורה של מהלכים שהוביל, שכללו בין היתר גיוסי הון וחוב, לצד צעדי מיזוג והתייעלות.

כך, בתוך תשע שנים, זבידה הפך את מבנה מחברה שעומדת על סף פשיטת רגל, לאחת מחברות הנדל"ן המניב המובילות בישראל, הנסחרת בשווי של כ-7.5 מיליארד שקל, לאחר ירידה של כ-20% בשווי המניה בשנה האחרונה. עם זאת, בחמש השנים האחרונות עלתה מניית מבנה ב-120%.

עם קרדיט גדול על פועלו ומהלכיו, הפך זבידה למעין בעל הבית בפועל בחברה בשנים האחרונות. בראיון שהעניק אשתקד לגלובס טען: "אני חייב להיות עם סכין בין השיניים. כל יום בעלי המניות בוחנים אותי, מסתכלים מה עשתה המניה".

בעל המניות הגדול בקבוצת מבנה (שנוצרה ממיזוג החברות כלכלית ירושלים ומבני תעשייה) הוא כאמור דוד פורר, המחזיק בין היתר בחברת הפצת התרופות ניאופרם ובחלק מגרעין השליטה בבזק. בנו טל מכהן בתפקיד היו"ר של החברה מאז נובמבר 2020, במקביל לתפקידו כמנהל העסקים הראשי של ניאופארם.

בין בעלי המניות האחרים במבנה נמצאות מרבית חברות הביטוח הגדולות: מנורה, כלל ביטוח, הפניקס, מגדל והראל. גם לבית ההשקעות מיטב יש החזקה משמעותית שהופכת אותו לבעל עניין.

ירידה בהכנסות מבנה ברבעון השלישי

מבנה טרם פרסמה את התוצאות הכספיות לסיכום שנת 2022. את הרבעון השלישי של השנה שעברה חתמה החברה עם ירידה של כ-10% בהכנסות, שהסתכמו ב-757 מיליון שקל. הירידות נבעו בעיקר מירידה במכירת דירות וקרקעות ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, לצד קיטון בהכנסות משכירות ודמי ניהול בחו"ל, כחלק ממדיניות מימוש הנכסים שם.

הודות לעליית ערך משמעותית בנדל"ן להשקעה, זינק הרווח הנקי ב-60% ל-976 מיליון שקל באותה תקופה. כמו כן, ההון העצמי לבעלי המניות של החברה עמד על 7.7 מיליארד שקל בסוף ספטמבר האחרון, עלייה של מעל למיליארד שקל בתוך שנה.

***גילוי מלא: למשפחת בר און, מבעלות השליטה בגלובס, מניות מיעוט בחברה הציבורית "מבנה". כמו כן, גלובס שוכר מחברת "מבנה" משרדים במרכז בר און

עוד כתבות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באסיה; ביפן ובקוריאה אין היום מסחר

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים