גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עופר נמרודי: "פולין נוחה לעסקים, אני לא נותן ציונים למצב השלטוני שם"

המלחמה באוקראינה הגבירה את הביקושים למרכזים הלוגיסטיים של קבוצת הכשרת היישוב ● בראיון נדיר טוען נמרודי, מנכ"ל החברה, כי "המערכת העסקית בפולין עובדת ומפותחת, ורמת השחיתות בה מאוד נמוכה" ● ומה יש לו להגיד על ביצועי המניה המאכזבים?

עופר נמרודי, מנכ"ל הכשרת היישוב / צילום: רמי זרנגר
עופר נמרודי, מנכ"ל הכשרת היישוב / צילום: רמי זרנגר

בשני העשורים האחרונים השתרש המונח הכלכלי "ברבור שחור", ככזה המתאר אירוע, שלילי בדרך־כלל, שאותו לא ניתן היה לצפות. על פי התאוריה שפיתח נאסים טאלב, אירועים שלא ניתנים לניבוי הם בעלי השפעה מכרעת על השתלשלות האירועים העתידית. 

הנפט והדולר משחקים לטובתה: מי היה מאמין שרק לפני שנתיים החברה הזו כמעט וקרסה 
יעלה היום את הריבית או לא? הדילמה הגדולה של הפדרל ריזרב

עם זאת, יש לעתים גם מי שמרוויח מהופעת "ברבור שחור". כך קרה למשל כשבעקבות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה (להלן "הברבור") זרמו מיליוני מהגרים אוקראינים לפולין הסמוכה, שהודות לחברותה בברית נאט"ו נחשבת יציבה ובטוחה יותר, והפכה לשער מעבר לסחורות ולציוד לשכנתה האומללה.

"אני מאחל לשני הצדדים שיפסיקו עם המלחמה וההרס", אומר עופר נמרודי, מנכ"ל חברת הנדל"ן הכשרת היישוב, שלה פעילות ענפה של מרכזים לוגיסטיים בפולין. "במובן העסקי נוצרה הזדמנות, שבה חברות בינלאומיות לא רוצות לבנות ולהקים דברים באוקראינה. יש ביקוש גובר והולך לפעילות על גבול פולין־אוקראינה, כדי שמשאיות ורכבות יוכלו לשנע סחורות במהירות למדינה. לכן, יש שם מנוע פוטנציאלי של צמיחה".

הכשרת היישוב , שהחלה לפעול בשוק הפולני לפני כ־20 שנה, היא מחברות הנדל"ן הוותיקות בישראל. ראשיתה בשנת 1909, השנה שבה נוסדה גם העיר תל אביב, כשעם מקימיה נמנו ראשי ההסתדרות הציונית. בסוף שנות השמונים של המאה שעברה נמכרה השליטה בחברה לאיש העסקים יעקב נמרודי. בנו עופר (65) מכהן כמנכ"ל החברה זה שנים ארוכות, ומחזיק עם בני משפחתו במניות השליטה (54%).

פעילות הנדל"ן הלוגיסטית של הכשרה בפולין מתבצעת באמצעות החברה הבת MLP, שבתחילת דרכה רכשה מרכז לוגיסטי בפאתי ורשה וחולשת כיום על 20 פארקים באירופה (בפולין, גרמניה, אוסטריה ורומניה).

בראיון לגלובס, מזכיר נמרודי כי ההשקעה ההונית שלה נדרשה הכשרה בעת הרכישה הראשונה של MLP עמדה על 1.5 מיליון אירו בלבד. כעבור 20 שנה, נסחרת החברה בבורסה הפולנית לפי שווי של מעל ל־330 מיליון אירו, כשחלקה של הכשרה (41%) עומד על כ־140 מיליון אירו. שווי MLP צמח בין היתר הודות לגיוסי ההון שביצעה כולל הנפקה בבורסת בוורשה לפני עשור.

השבוע פרסמה MLP את תוצאותיה לשנת 2022, שבה הכנסותיה זינקו ב־36% לסך של 59.5 מיליון אירו. הרווח הנקי של החברה עמד על 90 מיליון אירו - גבוה מההכנסות בשל עלייה בשווי הוגן של נכסים בסך 97 מיליון אירו ב־2022.

כשהכשרת היישוב השקיעה ב־MLP, הסחר המקוון שהשפיע בשנים האחרונות דרמטית על הצורך בשטחי לוגיסטיקה היה רק בחיתוליו. נמרודי מציין כי "חשנו את הביקוש לתחום גובר וצפינו שיגדל. לשמחתנו, הביקוש ללוגיסטיקה עלה באופן דרמטי, הרבה מעבר לציפיות שלנו".

"10 שנים אחרי ההשקעה הראשונית (בשנת 2012), החזקנו כבר ב־280 אלף מ"ר של שטחים לוגיסטיים דרך MLP ובימים אלה אנחנו מסכמים עשור שני לפעילות, שבמהלכו גדלו השטחים לקרוב למיליון מ"ר של נכסים לוגיסטיים בתפוסה מלא, ויש לנו עתודות להגדיל ל־1.6 מיליון מ"ר".

מדוע ההתמקדות בפולין?
"פולין היא גשר וחיבור בין מערב למזרח אירופה. לא רק במובן הפיזי, אלא גם בעשיית עסקים ותרבות. זו מדינת חוק עם השכלה מערבית ומאוד נוח לעשות שם עסקים. מצד שני עלויות המחיה והשכר נמוכים משמעותית מהמחירים במערב אירופה.

"מאז הקורונה, מרכזי ייצור רבים בסין נסגרו. חברות מערביות הבינו שאם לא יבנו את מרכזי הייצור אצלן - יהיה להן רע. לכן חברות אירופיות שוכרות מאיתנו מרכזים לוגיסטיים לצורכי הרכבה בתחומי התעשייה. כך למשל, כל מרכזי הרכבת רכבי פיאט הם בשטחים של MLP".

שמה של פולין עלה לאחרונה, על רקע קידום הרפורמה המשפטית בישראל, כמדינה פחות דמוקרטית. עד כמה זה משפיע על העסקים איתה?
"אני לא מעורב במצב הפוליטי בפולין ובטח לא מומחה בנושא. המערכת העסקית במדינה עובדת ומפותחת. שוק ההון שם פעיל. מבחינת מדינת חוק, זו מדינה מאוד מסודרת, עם רמת שחיתות נמוכה. אנחנו מצליחים לעשות בה עסקים רבים. לתת ציונים למצב השלטוני שם - אני לא יכול".

"כשלא מצליפים בך, מקבלים תוצאה טובה"

פעילותה של הכשרת היישוב ממוקדת כיום בעסקי הנדל"ן בלבד, לאחר שבעבר התפזרה גם על החזקות בתחומי התקשורת (מעריב), המלונאות, שירותים רפואיים, ביטוח, שילוט חוצות, הוצאה לאור וחיפושי נפט וגז - עסקים שחלקם הסבו לה אכזבות והפסדים ניכרים.

נכון לסוף הרבעון השלישי של 2022 פחות ממחצית שווי הנדל"ן של החברה במאזן המאוחד היה ממוקם בישראל, והיתרה בפולין וביתר המדינות בהן פועלת MLP (באיחוד יחסי, חלקה של MLP מהווה "רק" כשליש מנכסי הקבוצה).

נכסים לוגיסטיים של חברת MLP בפולין / צילום: הכשרת הישוב

כיום חולשת הכשרה על נדל"ן מניב בשווי של 6.1 מיליארד שקל, יותר ממחציתו בתחום הלוגיסטיקה והתעשייה (54%), היתרה במשרדים ובפעילות מסחר.

נמרודי מציין כי "בארץ יש לנו גם החברה להתחדשות עירונית שהיא אחת מהגדולות בתחומה. הד.נ.א שלנו הוא פעילות לטווחים ארוכים, וכשעובדים לטווח ארוך, ואף אחד לא מצליף בך כל הזמן, אתה מקבל תוצאות.

"בהתחדשות עירונית הגענו לצנרת של עשרות אלפי דירות להקמה. אם לוקחים לפי מחיר של מיליון שקל לדירה, הקמה של 30 אלף דירות בהתחדשות עירונית, זה סדרי גודל של 30 מיליארד שקל. כך שיכול להיות שבעוד ארבע שנים ההתחדשות העירונית תהיה עם משקל עצום בפעילות שלנו".

דווקא כעת מורגשת ירידה בביקוש לדירות ויש המעריכים ירידת מחירים.
"שני הפרויקטים שלנו בת"א מכורים לגמרי. בחולון 70% מהפרויקט נמכר ואנו נסיים אותו בתוך שנתיים. בכל מקרה נמתין עם פרויקטים חדשים עד להתבהרות השוק. יהיה איזון מחדש בשוק בעתיד, כך שאנו לא דואגים לגבי הביקוש".

מה באשר לעתיד שוק המשרדים, לנוכח המשבר בהייטק והתחזיות להאטה?
"ייתכן שתחול ירידה משמעותית בביקוש למשרדים, אבל אנחנו לא נסבול מזה, מאחר שנותרו לנו 12 קומות להשכרה בפרויקט 'נמרודי טאוור' (51 קומות בבני ברק), וזה לא הרבה, וגם מתנהל מו"מ לגביהן. ואת המכירות במגדל יעקב נמרודי בת"א (שאמור לכלול 42 קומות משרדים) נפתח רק כשנתרשם שהעסק מתייצב".

"מרגיז שהמניה יורדת, אבל האיכות קובעת"

בשנה החולפת איבדה מניית הכשרת היישוב, בדומה לסקטור הנדל"ן המקומי, כשליש משווייה. שווי השוק הנוכחי שלה (1.3 מיליארד שקל) נמוך מההון העצמי (1.44 מיליארד שקל).

המשקיעים מפספסים לדעתך?
"מה אני יכול לעשות? קניתי מניות של הכשרת היישוב ב־40 מיליון שקל וגם החברה קנתה ממניותיה בעשרות מיליוני שקלים. אנחנו חושבים שהחברה נסחרת מאוד בזול. זו השקעה מצוינת, אבל יותר מזה אין מה לעשות.

"אני כמנכ"ל מסתכל על פעילות החברה והיא חזקה, נזילה, נגישה לשוק ההון ומתפתחת. אז המניה יורדת וזה מרגיז, אבל מה שקובע זה האיכות של נכס הבסיס והתזרים שלו. בהיבט הזה, אני מאוד גאה. הכשרת היישוב היום במצב העסקי הכי טוב מאז שאני בחברה, שזה 30 שנה. אין פעילות שעושה לה בעיות כבעבר, ואני אופטימי".

נמרודי מדגיש כי "לא קנינו אף קרקע בישראל ב־20 שנה האחרונות, ואין לנו בעיה של חוב על רכישה שבוצעה ביוקר. אנחנו בונים על קרקעות שמוחזקות בחברה מקדמת דנא".

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

כוחות צה''ל וצוות מד''א, סמוך למעבר כרם שלום / צילום: Reuters, Amir Cohen

הותר לפרסום: 3 לוחמים נפלו במטח לכרם שלום

הלוחמים - סמ"ר ראובן מרק מורדכי אסולין, סמ"ר עידו טסטה וסמ"ר טל שביט בשירות סדיר, נפגעו מהירי ונקבע מותם ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת