גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון מצמצם משמעותית את היכולת לתבוע מונופולים בגלל גביית "מחיר מופרז"

בית המשפט קיבל את הערעור ופסק כי לא הוכח שתנובה גבתה מחיר מופרז על הקוטג' ● בנוסף, נקבע כי על בתי המשפט לנקוט בגישה זהירה ומרוסנת ולהתערב רק במקרים חריגים ● האם זה מרמז על גורלן של תביעות דומות, מה קורה במדינות אחרות ואיך בכלל קובעים שמחיר מופרז?

השופטים יעל וילנר, רות רונן ואלכס שטיין. הסוף למאבק המשפטי? / צילום: שלמה יוסף, ענבל מרמרי, רפי קוץ
השופטים יעל וילנר, רות רונן ואלכס שטיין. הסוף למאבק המשפטי? / צילום: שלמה יוסף, ענבל מרמרי, רפי קוץ

מאז המחאה החברתית של 2011, מתנהלים מאבקים משפטיים בדרך של שורת תביעות ייצוגיות נגד תאגידי הענק. העילה: גביית מחיר מופרז תוך ניצול מעמד המונופול.

האזהרה החריפה של הבכירים והתגובה של השר: מאחורי הקלעים של הדרמה באוצר 
חברת הסייבר המסתורית הציעה לעובדת NSO הצעה מפתה - עכשיו היא טוענת שרומתה 
חברת בנייה הפרה התחייבות לשפץ דירה כחלק מתמ"א 38. מה קבע בית המשפט? 

השבוע, לאחר 12 שנה, ניתן פסק הדין בבית המשפט העליון בתיק הקוטג', במה שעשוי לסמן את סופן של התביעות הייצוגיות כמאבק ביוקר המחיה. את התיק מטעם תנובה הובילו צביקה אגמון ממשרד אגמון ועו"ד טל אייל-בוגר ממשרד פישר. התובע הייצוגי היה עו"ד אופיר נאור, שיוצג על-ידי עו"ד שחר בן מאיר.

הסוף של המאבק המשפטי?

התביעה הייצוגית שהוגשה ביולי 2011 היוותה סנונית ראשונה לגל תביעות. השופטת אסתר שטמר מבית המשפט המחוזי מרכז קבעה תקדים בשנת 2020 ופסקה כי מונופול גבה מחיר מופרז. כתוצאה מכך, נפסקו מיליוני שקלים לציבור. המאבק האזרחי אף קיבל רוח גבית ביולי 2022 בהחלטה של הרכב אחר בתיק קוקה-קולה. לראשונה נקבע על-ידי העליון כי ניתן להגיש תביעות ייצוגיות בעילת מחיר מופרז.

 

אך כעת, פסק הדין החדש שניתן על-ידי השופטים יעל וילנר, אלכס שטיין ורות רונן מבהיר כי למרות ההכרה בעילה, על בתי המשפט לנקוט גישה זהירה ומרוסנת ולהתערב רק במקרים "הדוקרים את העין". השופטים קבעו כי לא הוכח כי תנובה גבתה מחיר מופרז, והזהירו כי דווקא קבלת התובענה הייצוגית בהקשר זה עשויה לפגוע בתחרות ובציבור בסופו של דבר.

"הפסק מחדד את המסר בעילת התמחור המופרז: הכרה עקרונית, כן. החלה רחבה - לא", אומר עו"ד שי בקל, שותף בתחום דיני התחרות במשרד ארנון. עו"ד צחי יגור, שותף וראש תחום תחרות במשרד פרל כהן, מוסיף כי העליון "גלגל את נושא האכיפה לרגולטורים - רשות התחרות והממונה על המחירים במשרד הכלכלה".

יש לציין כי הדרך של המדינה לטפל בגובה המחירים היא בפיקוח על מוצרי יסוד אך הפיקוח מכסה מעט מוצרים. דרך נוספת היא הטלת קנסות מינהליים על-ידי רשות התחרות אך רק פעם אחת הוטל קנס בגין מחיר מופרז.

מה קרה בעשור האחרון?

עשרות תביעות הוגשו בעשור האחרון נגד מונופולים בעילת מחיר מופרז. התביעות מתנהלות שנים ארוכות וכולן נדחו או שעדיין מתבררות: תביעה שהגיש פרופ' ירון זליכה נגד תנובה על הגבינה הלבנה ושמנת נדחתה בדצמבר 2021; תביעה אחרת נגד תנובה, בגין גביית מחיר מופרז של גבינה צהובה, אושרה ביוני 2019 על-ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב, אך הערעור עדיין תלוי ועומד; תביעה נגד שטראוס על הקקאו נדחתה לאחר ששטראוס הציגה ראיות לפיהן יכולתה לקבוע מחירים מוגבלת בידי כוחות השוק. וזו רק רשימה חלקית.

אחד התיקים שיושפעו מההחלטה הוא תיק קוקה-קולה המצוי בבית המשפט המחוזי. לדברי עו"ד רנן גרשט המייצג את התובע הייצוגי, "פסק הדין הינו בשורה קשה לציבור הצרכנים בישראל". יחד עם זאת, הוא אופטימי. "אני סבור כי הפסיקה תביא לכדי איזון בפרשת קוקה-קולה". זאת, בשל נתוני הרווח החריגים לדבריו בקוקה-קולה.

לעומת זאת, עו"ד בן מאיר, שייצג את התובע הייצוגי בפסק דין הקוטג', פחות אופטימי. "סביר להניח כי רוב, אם לא כל, התביעות התלויות ועומדות בבתי המשפט יימחקו על-ידי המגישים שלה, שכן התוצאה היא ביטול העילה". לדבריו, "פסק דין הקוטג' סובל מ'היעדר ההנמקה והדיון המשפטי הראוי'. הרכב השופטים בעצם אומר לכלל אזרחי המדינה - תסבלו מיוקר המחיה, כי זו גזירת גורל".

איך קובעים שהמחיר מופרז?

הבעיה המרכזית של בתי המשפט היא להכריע איך קובעים אם המחיר שגובה מונופול הוא מופרז. שאלה זו עמדה גם בלב הערעור בתיק קוקה-קולה. פסק הדין קבע כי יש לנקוט זהירות בשימוש בעילה, ונקבע מבחן דו-שלבי: בשלב הראשון נבחנת מידת מופרזותו של המחיר המונופוליסטי ביחס למחיר שהיה נגבה בתנאים של תחרות בשוק. בשלב השני הנטל עובר אל בעל המונופולין להראות כי יש טעמים מוצדקים.

בפסק הדין החדש קבעו השופטים כי "הניסיון לקבוע מהו מחיר גבוה במיוחד ובלתי הוגן כרוך בקשיים משמעותיים, שאינם ניתנים לפתרון בכלים משפטיים בלבד. הדבר אינו מתפקידיו ומיכולותיו של בית המשפט, ולא לשם כך נועדו דיני התחרות".

עורכי הדין של התאגידים מצדדים בגישה שחוק התחרות לא נועד לאסור על מחירים גבוהים. "שאלת מחיר מופרז נבחנת בכלים כלכליים ומשפטיים. לרשות התחרות יתרון ברור בכך על בית המשפט, זו המומחיות שלה", אומר עו"ד יגור.

עו"ד בקל מסביר כי ברמה המעשית, "יש קושי גדול בקביעה מהו מחיר 'יקר מדי'. רואים שהתובעים נסמכים על כל מיני אינדיקציות כמו פערי מחירים בין הארץ לעולם. ואז מתברר כי ההשוואות שלהם פגומות לגמרי ולא לוקחות בחשבון שינויים מצד העלויות בין המדינות ועוד".

לדברי עו"ד בן מאיר, "תמיד יש קושי לקבוע מהו מחיר מופרז כי אין לזה הגדרה ברורה. אבל יש המון מושגים במשפטים בלי הגדרה ברורה - תום-לב, סבירות. כל המומחים מסכימים שמחיר מופרז הוא מחיר שעולה על המחיר שהיה נגבה בשוק תחרותי".

המחיר של הקוטג' היה מופרז?

עו"ד בן מאיר מוסיף כי במקרה של הקוטג' הם הצליחו להוכיח, לפי נתונים של תנובה, כי הרווח שלה על הקוטג' בתקופת התביעה היה בהתחלה 50% מהרווח "הרגיל" על כל המוצרים, ובשנה השנייה 100% - כלומר כפול. "אם זה לא מופרז, אז צריך למחוק את המילה הזו מהמילון", הוא אומר.

השופטת שטמר, שהחלטתה כאמור בוטלה, התבססה על שלושה מבחנים - השוואת שיעורי הרווח מהקוטג' לשיעורי הרווח של חברות זרות, השוואת המחיר בתקופת התביעה למחיר שתנובה בחרה לגבות בשנים שלאחר מכן והשוואת רווחי תנובה מהקוטג' לרווחיה מתשלובת החלב.

השופטים קבעו כי פסק השופטת שטמר התקבל "על בסיס תשתית עובדתית חסרה", וכי מבחן העלויות שנערך לא מלמד על "פער משמעותי" בין מחיר הקוטג' לעלויות ייצורו.

בהשוואה בין שיעורי רווחי תנובה מקוטג' לבין השיעור הממוצע של רווחי החברות הזרות, שעמד על 12.1%, קבע העליון כי הטענה שרווחי תנובה גבוהים בהרבה - לא נומקה. באשר למחיר בלתי הוגן, בית המשפט התייחס לכך שהצרכנים בחרו לרכוש קוטג' תנובה למרות שהיו יכולים לרכוש מהמתחרות, שסיפקו כ־30% מהקוטג' בשוק.

מה קורה במדינות אחרות?

בארה"ב לא מכירים בעילת מחיר מופרז בכלל. באירופה אומנם מכירים אבל רק במקרים חריגים, ולכן אין כמעט פסיקה. לדברי עו"ד יגור, הפסיקה בעניין הקוטג' עולה בקנה אחד עם ההלכה באיחוד האירופי. "גם שם המקרים בהם נאכף על מונופול האיסור לגבות מחיר מופרז הם נדירים וחריגים ביותר. בארה"ב הגישה קיצונית יותר - לא ניתן לתקוף מונופול בעילת מחיר מופרז. התפיסה היא שאם תישמר התחרות, כוחות השוק ישמרו על הוגנות המחיר".

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני