גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין מאמינה שהמלחמה באוקראינה תסתיים בקיץ, ביד רוסית עליונה

שליט סין שי ג'ינפינג סיים ביקור במוסקבה, שבו הרעיף חיבה על פוטין והכריז כי "מתחולל שינוי שלא נראה כמותו זה 100 שנה" ● משחק־הדמיה באקדמיה הצבאית הסינית הגיע למסקנה שהמלחמה הוציאה את האוויר ממפרשיהן של כלכלות רוסיה ואוקראינה

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא סין שי ג'ינפינג משתתפים בקבלת הפנים בקרמלין / צילום: Reuters
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא סין שי ג'ינפינג משתתפים בקבלת הפנים בקרמלין / צילום: Reuters

היין היה, כנראה, ללא דופי. הוא נמזג אל כוסו של שי ג'ינפינג, בסעודה חגיגית בקרמלין, הישר מכרמי הים השחור, לא הרחק מארמונו של ולדימיר פוטין בסוצ'י. שליט רוסיה בחר את היין במו ידיו, מן הבציר של 2020. על שולחנו של רודן סין הונחה גם תקרובת של מאכלי־ים מן המזרח הרחוק של רוסיה (שלפחות חלקו היה שייך לפנים לקיסרות סין), שרבט רימונים, בשר צבי צלוי ברוטב דובדבנים ועוגת פבלובה.

לפי הידוע, שי, שכהונתו כנשיא עתה זה הוארכה בחמש שנים, נהנה גם מקרבתם של בלינצ'ס ממולא בשליו ובפטריות, מרק חידקן וסלמון סיבירי לבן. מותר לקוות שהרודן אוהב אוכל לא־סיני. מותר גם להניח שפוטין יודע. ידידות קרובה שוררת ביניהם מאז 2013, כאשר נפגשו בפעם הראשונה. דמעות כמעט נקוות בעיניהם כאשר הם מדברים זה על זה.

מחיר הדמים של רוסיה

הסיני סר למוסקבה לביקור ממלכתי של יומיים, שהיה כצורי על פצעי פוטין. "הפעולה הצבאית המיוחדת" שלו באוקראינה נכנסת השבוע אל החודש ה־14 שלה. צבאו אמנם מתקדם בצעדים זעירים בחזית המזרחית, אבל משלם מחיר דמים כבד על כל סנטימטר. צילום דאון שהתפרסם ביום שלישי, מראה שוחה ארוכה בחבל דונייצק, המלאה לכאורה גופות של חיילים רוסיים. קשה לבדוק את האותנטיות שלה, אבל טקטיקות הקרב הרוסיות מעניקות ביסוס להנחה שרוסים נופלים בהמוניהם.

פוטין היה זקוק לשי כדי להוכיח שהוא אינו עומד לבד מול מה שהוא מכנה "המערב הקולקטיבי". איזה צורך מילאה הפגנת התמיכה אצל שי, זה קצת פחות ברור. מסיבת העיתונאים המשותפת וההצהרות הפומביות לא שפכו אור על המטרות ועל ההישגים. שגריר ארה"ב לשעבר במוסקבה, מייקל מקפול (McFaul), שהוא גם היסטוריון של רוסיה, הציג אתמול ארבע שאלות על ביקור שי: האם שי הודיע על חבילת סיוע צבאית חדשה לרוסיה? לא. האם שי התחייב לספק שבבים ומרכיבי טכנולוגיה מתקדמים לרוסיה? לא. האם שי השמיע מילה אחת של תמיכה בפוטין על סיפוחיו באוקראינה? לא. האם שי הצטלם בחברת ידידו פוטין? כן. מקפול מוסיף, "כמובן, יתכן ששי הציע תמיכה צבאית וכלכלית בחשאי".

ברגע האחרון, לפני שעלה למטוס בדרך הביתה, שי השמיע הערה מדאיגה אם גם מעורפלת. "שינוי מתחולל אשר כמותו לא היה זה 100 שנה. ואנחנו מנהיגים את השינוי הזה יחד". האם "100 שנה" היא הפלגת לשון, או ששי התכוון למאורעות קונקרטיים?

לפני 100 שנה רוסיה חזרה וכוננה את אחדותה הטריטוריאלית לאחר מלחמת אזרחים ארוכה. המפלגה הקומוניסטית היא שהנהיגה אותה אל עידן חדש של פיתוח מסחרר ואחר כך של התפשטות מסיבית. לפני קצת יותר מ־100 שנה נוסדה המפלגה הקומוניסטית של סין, שניצחה כמעט 30 שנה אחר כך במלחמת האזרחים, כוננה דיקטטורה, ומחזיקה בשלטון עד עצם היום הזה.

היתכן שלזה התכוון שי? במסיבת העיתונאים שלו הוא השתמש בביטויים, שנלקחו מאוצר המילים הקלאסי של מרקסיסטים־לניניסטים. "אנחנו נמצאים בצד הנכון של ההיסטוריה", הוא אמר. זו אחת הקלישאות השחוקות ביותר של תעמולה מרקסיסטית. מהפכנים קומוניסטיים נהגו להבטיח שהם ישליכו את אויביהם אל "פח הזבל של ההיסטוריה". אבל סין אינה רק מפלגה קומוניסטית בחיפוש אחר פחי־זבל. היא גם מנהלת את הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, ויש לה מושג כלשהו מה יקרה לכלכלתה אם היא תחליט להשליך את מלוא כובד משקלה לצד רוסיה. אין כמעט ספק שהדמוקרטיות המערביות יגיבו בסנקציות חמורות. סין היא ארץ שעדיין מתפרנסת מיצוא, אם כי חלקו של השוק הפנימי עומד בסימן גידול בלתי פוסק. היא גם מייבאת הרבה, למשל שלושה רבעים של המזון שהיא צורכת.

שי היה יכול לקפוץ לקייב

קשה להתייחס ברצינות מופרזת אל מה שסין מתארת כ"תוכנית השלום" שלה. היא אמנם מחדדת את הצורך לכבד גבולות וריבונות, אבל אינה קוראת לרוסיה לסגת מחמישית אוקראינה שהיא כבשה. האוקראינים, בשום שכל, הגיבו בנימוס על תוכנית השלום, מצאו בה אלמנטים "חיוביים", וקראו לסין לדבר איתם. לסין יש שגרירות בקייב, ובימים האחרונים נשמעו רמזים ששי ג'ינפינג ידבר בטלפון עם וולודימיר זלנסקי. אבל סין בוודאי אינה יוצאת מגדרה להפגין עניין או יכולת בדיפלומטיה.

שי היה יכול לקפוץ ממוסקבה לקייב, אבל זה כמובן לא עלה על דעתו. הוא בא לתמוך בפוטין, לא בתהליך השלום. הוא שיבח את "מנהיגותו החזקה" של שליט רוסיה, שלושה ימים לאחר שבית המשפט הבינלאומי בהאג פרסם צו מעצר נגדו על פשעי מלחמה. הוא אפילו אמר, כי הוא סמוך ובטוח שהעם הרוסי יחזור ויתמוך בפוטין בבחירות לנשיאות בשנה הבאה. כמו שי, גם פוטין פטור מהגבלה על מספר כהונותיו. הוא נבחר בפעם הראשונה בדיוק לפני 23 שנה.

זלנסקי הוזמן להירושימה

לפי סוכנות הידיעות היפנית Nikkei, "תוכנית השלום" של סין קשורה במשחק הדמיה, שנערך זה לא כבר באקדמיה הסינית למדעי צבא בבייג'ינג, הכפופה ל'צבא השחרור העממי'.

משתתפי המשחק הגיעו למסקנה, שהמלחמה תגיע אל קיצה בקיץ, וידה של רוסיה תהיה על העליונה. "כלכלות רוסיה ואוקראינה לא יוכלו לעמוד במימון המלחמה מעבר לקיץ", דיווחה ניקיי. הסוכנות הוסיפה, כי יתכן שתוצאת המשחק נועדה לרצות את מוסקבה, אבל היא גם מתיישבת עם לוח הזמנים של הסיוע האמריקאי. 45 מיליארד הדולר שהקונגרס של ארה"ב הקציב לאוקראינה יפקעו בקיץ, ואין כל ערובה שהרוב הרפובליקאי החדש יסכים להמשיך את ההזרמה המסיבית.

נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי / צילום: Associated Press, Ukrainian Presidential Press Office

סיום המלחמה עשוי לחזור ולפתוח את שערי אירופה ואוקראינה עצמה בפני השקעות סיניות. אבל סין תתקשה לעשות כן בהיעדר רצון טוב. אולי מן הטעם הזה היא מנסה להיראות כשושבינת שלום. פוטין העלה מס שפתיים ל"תוכנית השלום" הסינית, והבטיח לעיין בה "בכובד ראש". אבל הוא כבר פטר את עצמו מכובד הראש הזה, כאשר אמר ש"ארצות המערב וקייב" אינן מגלות כל עניין במו"מ. בינתיים הוא לוחץ על כפתורי שיגור של טילים היפר־סוניים.

אגב, בשעה ששי אכל שבלולים ובשר צבי צלוי בקרמלין, ראש ממשלת יפן, פוּמיוֹ קישידה ביקר בבוצ'ה, העיר הקטנה צפונה מקייב, ששמה נקשר יותר מכל מקום אחר באוקראינה בפשעי המלחמה הרוסיים. הוא הזמין את הנשיא זלנסקי להשתתף בפגישת הפסגה של הדמוקרטיות התעשייתיות (7G), העומדת להיערך בהירושימה בעוד חודשיים. פוטין נהג להשתתף בוועידות האלה עד שסיפח את חצי האי קרים, ולא הוזמן עוד. עכשיו גם הוא וגם שי צריכים להתנחם בידיעה שהם נמצאים בצד הנכון של ההיסטוריה.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פלסטינים עוזבים את מזרח רפיח לאחר קריאות צה''ל להתפנות מהאזור / צילום: Reuters, Hatem Khaled

בכיר בחמאס לרויטרס: פינוי רפיח מצד ישראל הוא "הסלמה מסוכנת"

גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"; לשכת רה"מ בתגובה: "שקר מוחלט" • דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה • אחרי תקיפה בעומק לבנון: אזעקות בגולן ובגליל העליון • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

בלגיה מאיימת: "לא יכולים להמשיך בסחר כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר