גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגמה ירוקה: כך לוקחים המותגים בעלות על שוק היד השנייה

יותר ויותר חברות בעולם מבינות שסביב מכירת מוצריהן מתקיים שוק משני, ומחליטות לקחת עליו בעלות ● איקאה, זארה ולולו למון מציעות למכור אצלן פריטים משומשים, וולמארט פתחה מרקטפלייס יד שנייה, ובסט ביי מוכרת ללקוחות קרטונים למשלוח פסולת אלקטרונית

סניף של איקאה בפילדלפיה / צילום: Shutterstock
סניף של איקאה בפילדלפיה / צילום: Shutterstock

איקאה השבדית הייתה מזוהה במשך שנים עם מחירים נמוכים, שלעתים מובילים לצריכת יתר - עד שבחברה החליטו לעשות מעשה ולשנות את התמונה. "אנחנו עוברים לעתיד שבו הפסולת היא חומר הגלם", אמר בנובמבר האחרון בכיר בחברה, והתייחס גם לחשיבות של שינוי ההתנהגות הצרכנית.

עד כמה יחידות הטכנולוגיה בצה"ל אליטיסטיות? בדקנו את הנתונים
מפוטרי ההייטק הישראלים נתקעו בלי ויזה בארה״ב. זה הפיתרון שהם מצאו
הטבת המס הזו מעודדת תרומה לעמותות; למה היא לא נגישה?

ב־2021 השיקה הרשת פיילוט בחנות בפילדלפיה שאיפשרה להחזיר מוצרים משומשים במצב ראוי, ובשבוע שעבר היא כבר השיקה בארה"ב אתר אונליין ליד שנייה, שבו היא מציעה פריטים משומשים במחירים מוזלים, שאותם ניתן להזמין ברשת ולאסוף מהחנות. כל המוצרים מתפרסמים עם תמונות, תיאור מוצר ומחיר. עם זאת, אם הפרסום המקוון אינו תואם למצב הפריט שהלקוח פוגש בחנות, הוא אינו מחויב לשלם ולאסוף אותו.

איקאה לא לבד במהלך הזה: יותר ויותר חברות מענפים שונים מציעות שימוש חוזר במוצריהן או מיחזור שלו באמצעותן. בתחום הרכב והסלולר מקובל מאוד לערוך טרייד אין כחלק משימור הלקוחות, אך בשנה החולפת ננקטו לא מעט יוזמות יצירתיות יותר.

מתוך סרטון קידום לאתר היד השנייה של איקאה

מעגל הלקוחות גדל

אחד הענפים שמשקיעים רבות בנושא - בין היתר, בשל היותו אחד המזהמים הגדולים ביותר - הוא ענף האופנה. לא מעט קמעונאים ורשתות מודעים להכרח של לקוחותיהם לצמצם את תקציבי הביגוד בצל יוקר המחיה, וזאת לצד הכרה גוברת בכך שתהליכי ייצור פוגעים באיכות הסביבה.

השוק העולמי של פריטי אופנה יד שנייה צפוי להגיע ל־350 מיליארד דולר עד 2027, כך לפי דוח של אתר ThredUp. למעשה, הנתונים מצביעים על כך ששוק אופנת היד השנייה יגדל פי 3 יותר מהר משוק האופנה ה"רגיל". בארה"ב לבדה הוא צפוי לגלגל כ־70 מיליארד דולר עד 2027.

ההערכות הללו מייצגות כמעט הכפלה של השוק העולמי והשווקים בארה"ב מהנקודה שבה הם נמצאים כעת: בשנת 2022, שוק היד השנייה העולמי גלגל כ־177 מיליארד דולר, בעוד ששוק הפריטים המשומשים בארה"ב גלגל כ־40 מיליארד דולר.

לפי הדוח של ThredUp, כ-75% מהצרכנים קנו או פתוחים לקנות פריטים משומשים, כששלושת הגורמים העיקריים לכך הם ערך, איכות ומבחר רחב. בד בבד עם התרחבות המגמה, צצות פלטפורמות שמציעות למותגים שירותי מכירה חוזרת - ThredUp בעצמה צירפה לאחרונה לשורותיה את טארגט, קייט ספייד ו־H&M.

אבל יש גם לא מעט מותגי אופנה שעושים זאת בעצמם. ענקית האופנה זארה השיקה בשנה שעברה שירות למכירה חוזרת, שמאפשר ללקוחות לפרסם פריטים משומשים באתר שלה. המוכרים מצלמים את הפריטים, הרשת מספקת מידע מפורט, והתמונות מתפרסמות באתר ובאפליקציה של זארה, כשהיא זו שגם מטפלת בתשלום, במודל שבו פרטי הקונים מועברים רק אחרי שהמכירה נסגרת.

חלון ראווה של חנות זארה בבריטניה / צילום: Shutterstock

לולו למון, שנכנסת בקרוב לישראל, עוסקת גם היא במכירת בגדי יד שנייה של המותג, אחרי שזיהתה שבגדי הספורט שלה מככבים בקבוצות פייסבוק רבות (בארץ ניתן למצוא לא מעט פריטים של המותג בקבוצת "זה לא יושב בול") - והחליטה לרכז את השוק הזה גם אצלה.

כדי להרחיב את מעגל הלקוחות שלה, החברה השיקה שירות שמאפשר לצרכנים להביא בגדים משומשים של המותג לאחת מ־390 החנויות הפרושות ברחבי ארה"ב, ולקבל כרטיס אלקטרוני שבו יוכלו להשתמש כדי לקנות פריטי יד שנייה באתר שלה. הפריטים כוללים חותלות, חולצות, מכנסיים וז'קטים, כולם מוגדרים במצב טוב "כמו חדש". 100% מרווחי המיזם יושקעו בתמיכה באג'נדה של לולו למון, הכוללת ייצור מחומרים בני קיימא.

ללכת על קפסולות

כאמור, לא מדובר בזירה השמורה למותגי אופנה בלבד. רשתות כמו בסט ביי, וולמארט ונספרסו משקיעות בתחום. וולמארט, למשל, מציעה באתר שלה מעין מרקטפלייס של פריטים משומשים, שבו ניתן למצוא בין היתר תיק של מייקל קורס ב־35 דולר ובגדי פעוטות של בייבי גאפ ב־5 דולר, אבל גם פריטי אלקטרוניקה.

קרטון המיחזור של בסט ביי

רשת חנויות החשמל והאלקטרוניקה בסט ביי הכריזה לאחרונה על שירות חדש בארה"ב, שבו צרכנים יכולים לרכוש קופסת מיחזור תמורת 23-30 דולר, למילוי מוצרי אלקטרוניקה כמו כבלים, מחשבים ניידים וטאבלטים, ואז לשלוח אותה לחברה.

חלק מהפריטים יחודשו או ימוחזרו, ולדברי טים דאן, ראש הקיימות הסביבתית של החברה, "קיימות היא בחזית כל מה שאנחנו עושים. השירות החדש הוא צעד נוסף במטרה להגן על כדור הארץ היום ולמען הדורות הבאים".

בנספרסו מסבירים כי את האלומיניום שבו החברה משתמשת לייצור הקפסולות אפשר למחזר אינסוף פעמים. בקיץ האחרון היא לקחה את הנושא צעד אחד נוסף, כאשר שיתפה פעולה עם המותג Zeta - שמייצר נעליים מחומרים טבעוניים, ענבים ותירס, ובעצמו מציע ללקוחות להשיב אליו נעליים ישנות ולקבל זיכוי של 20 אירו לרכישה הבאה.

שתי החברות יצרו קולקציה של נעליים עשויות מקפה טחון ממוחזר (וליתר דיוק: 80% חומרים ממוחזרים), שהוצעה למכירה במהדורה מוגבלת. כל זוג נעלי סניקרס בקולקציה הכיל קפה טחון ממוחזר של נספרסו השווה ערך ל־12 קפסולות.

מותגי יוקרה לא בתמונה

שוק המכירה החוזרת במוצרי היוקרה, לעומת זאת, חווה ירידה מאז הפיק שנרשם ב־2020, שיא מגפת הקורונה, כשיותר קונים בחרו לקנות פריטי יד שנייה יוקרתיים. על פי דוח שוק מותגי היוקרה של RXUK לשנת 2023, פלח היד שנייה הגיע לשיא של 17% מכלל מכירות מותגי היוקרה בשנת 2020, לעומת 8% לפני המגפה. ב־2021 המספרים ירדו ל־3%, וב־2022 נרשמה עלייה קלה ל־5%.

הכוונה היא הן לפריטי אופנה, והן לאקססוריז כמו תיקים, ובדוח מסבירים כי הירידה בעניין מצד הצרכנים מגיעה בעקבות הפתיחה מחדש של החנויות וביטול הגבלות הטיסות - מה שהביא לכך שקוני מותגי היוקרה חזרו לבצע רכישות ממקור ראשון.

הפריטים הפופולריים ביותר באתרי יד שנייה באירופה הם אדידס ונייקי, אך גם מותגי יוקרה הם חלק מהעניין: לואי ויטון, גוצ'י ושאנל נמצאים בין עשרת הראשונים. בארה"ב, אתר איביי מהווה 70% ממכירות פריטי היד שנייה היוקרתיים.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"