גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רווח של מיליארד שקל ולא מריבית: מי שיאן מימושי הנדל"ן בבנקים?

בזה אחר זה נפרדים הבנקים המקומיים מנכסים יקרי ערך שהחזיקו במשך עשרות שנים במרכז ת"א ● סיבות מרכזיות לכך, מלבד שוק הנדל"ן הלוהט, הן העברת משרדי ההנהלה למקומות זולים ונגישים יותר וסגירת סניפים, עקב המעבר לביצוע פעולות בדיגיטל ● התוצאה - מכירות נכסים בהיקף של מיליארדי שקלים בשנתיים האחרונות, והיד עוד נטויה

בית לין בת''א שמכר לאומי, מטה בנק אגוד בת''א שמכר מזרחי טפחות,בית מאני בת''א, שמכר בנק לאומי, מתחם כאל בגבעתיים שמכרה כאל של דיסקונט / צילום: תמונה פרטית, דוברות מזרחי טפחות, איל יצהר, יח''צ
בית לין בת''א שמכר לאומי, מטה בנק אגוד בת''א שמכר מזרחי טפחות,בית מאני בת''א, שמכר בנק לאומי, מתחם כאל בגבעתיים שמכרה כאל של דיסקונט / צילום: תמונה פרטית, דוברות מזרחי טפחות, איל יצהר, יח''צ

חמשת הבנקים הגדולים בישראל רשמו אשתקד תוצאות שיא, עם רווח מצרפי בהיקף של כמעט 24 מיליארד שקל. הבנקים, כידוע, נהנו מהריבית הגבוהה במשק שאפשרה להם לרשום רווחי עתק על ההלוואות, מדהירת האינפלציה וגם מהביקושים המרשימים למשכנתאות, בעיקר במחצית הראשונה של השנה.

וואן זירו מפרסם גילוי ראשון: מה שווי הבנק וכמה לקוחות כבר גויסו?
על פיקדונות או הלוואות: באיזה בנק הריבית הגבוהה ביותר?
הכי רחוק מסיליקון ואלי: שנת שיא לבנקים בישראל

לצד כל אלו, רשמו הבנקים רווחים של מאות מיליוני שקלים כתוצאה מהחלטתם להתרחק מאזורי נדל"ן מבוקשים - בעיקר במרכז תל אביב - ולהעביר את משרדיהם למתחמים חדשים המרכזים את כל זרועות המטה, ולמכור את הבניינים שברשותם. נראה כי המגמה הזו, כמו ההכנסות מהריבית שזינקה, לא צפויות להיבלם גם בשנה הקרובה.

מבדיקת גלובס עולה כי במצטבר מכרו הבנקים בשנתיים האחרונות נכסים בהיקף של קרוב ל־3 מיליארד שקל, אשר הניבו להם רווחי עתק של כ־1.5 מיליארד שקל. הללו נבעו הן משוק הנדל"ן הרותח (בחלק מהמקרים נמכרו נכסים במחיר כפול מזה שבו הוערכו) והן בשל היותם רשומים בערכים היסטוריים בספרי הבנקים.

 

ההחלטה לצאת מהמרכז הסואן של תל אביב מאפיינת כמעט את כל הבנקים הגדולים. הראשון לעשות זאת היה מזרחי טפחות, שעבר כבר בשנת 2004 למגדל משה אביב ברמת גן, ובשנים האחרונות הצטרפו אליו לאומי שעובר ללוד, דיסקונט שמנייד את הנהלת הבנק והחברות הבנות לראשון לציון, והפועלים שהשקיע כמיליארד שקל במעבר לרחוב לה גווארדיה בת"א.

סיבות למעבר הזה לא חסרות: במשך עשרות שנים נחשבה מרכז ת"א, "הסיטי", רובע הבנקאי של ישראל, כשבנייני ההנהלה של המוסדות הפיננסיים המובילים מוקמו בסמוך לבניין הבורסה ולפעילות שוק ההון. בעולם הישן היה בזה הגיון, אך כיום אין צורך בקרבה הפיזית הזו, ועל כך יכולים להעיד שורה של גופים פיננסיים נוספים - בתחומי הביטוח, ההשקעות וכרטיסי האשראי - שהתרחקו בשנים האחרונות ממרכז העיר.

 

זאת ועוד, בחלוף השנים מבני ההנהלות התיישנו, האזור סובל מעומסי תנועה כבדים, הארנונה התל אביבית גבוהה מאוד, ומחוץ לעיר נמצאו שטחים הרבה יותר גדולים, מודרניים וזולים. יש להניח כי גם מחירי המשרדים במרכז ת"א, שעלו מאוד בשנים האחרונות, היוו קטליזטור למימושי הנדל"ן של הבנקים, שבוצעו במחירים מפולפלים. בנק ישראל מצידו אפשר לבנקים לפרוס את הוצאות המעבר כהטבה עבור יציאה ממרכז העיר למיקומים זולים ונגישים יותר.

לצד מכירות בנייני המטה שמבוצעות באופן מרוכז, לא מן הנמנע כי הבנקים ימשיכו בשנים הקרובות לרשום רווחים כתוצאה ממכירת סניפים שנסגרים, בעקבות מעבר הציבור לבצע את מרבית הפעולות הבנקאיות באופן דיגיטלי.

המפקח על הבנקים היוצא, יאיר אבידן, אמר בפברואר השנה כי לפי הנתונים שיש בידי הפיקוח על הבנקים, בעוד שבשנת 2019 כ־65% בלבד מהפעולות הבנקאיות של משקי הבית נעשו בדיגיטל, הרי שבשנת 2022 עמד שיעורן כבר על כ־88%.

בעשור שבין 2012 ל־2021 צמצמו הבנקים יותר מ־200 סניפים, ומספרם בסוף 2021 עמד על קצת יותר מאלף. צמצום מספר הסניפים (מזרחי טפחות היה היחיד שדווקא הגדיל את מספר סניפיו) נעשה במקביל לקיצוץ בכוח האדם בבנקים, והשילוב בין שתי המגמות הביא להפחתת הפעולות שמבוצעות בסניפים דוגמת ייעוץ השקעות, שהועתק למרכזי ייעוץ אזוריים.

נציין בהקשר זה כי לפני כחודשיים הגישו חברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה הצעת חוק ולפיה סגירת סניפים תהיה חייבת אישור של ועדת הכלכלה של הכנסת, ולא תאושר בלעדית על ידי המפקח על הבנקים, כפי שהיה עד עתה.

לאומי עובר ללוד ומוכר שני נכסים בכמיליארד שקל

מימוש הנדל"ן המשמעותי האחרון בידי בנק היה זה של לאומי , הבנק בעל שווי השוק הגדול בישראל (יותר מ־40 מיליארד שקל), שמכר לפני ליל הסדר 50% מ"בית לין" בתל אביב, שבו מרוכזים חלק ממשרדי הבנק. על פי ההסכם עם קרן ההשקעות בנדל"ן JTLV3, שמוביל עמיר בירם, לאומי יקבל 325 מיליון שקל (בתוספת מע"מ) וימשיך להחזיק במחצית ממגדל המשרדים הממוקם ברחוב יהודה הלוי 35 ו־37, כשהשווי הכולל של הנכס עומד על 650 מיליון שקל. בלאומי ביצעו מהלך יצירתי ומתכוונים לאפשר לקרן להשביח את הנכס, ואז למכור את החצי שנותר בידי הבנק.

בית לין בת''א שמכר לאומי / צילום: תמונה פרטית

אם העסקה תושלם, צפוי הבנק לרשום בגינה בדוחות שלאחר מסירת הנכס רווח (לפני מס) בסך כ־265 מיליון שקל. לפי שעה מדובר על הרבעון האחרון של שנת 2023, עם השלמת מעבר יחידות המטה וההנהלה הראשית של לאומי ללוד, אך לא מאוחר ממרץ 2024.

מכירת "בית לין" מצטרפת אצל לאומי למכירת הבניין שמולו - "בית מאני", עסקה שנחתמה סופית במאי שעבר. במסגרת העסקה תשלם הרוכשת סלע קפיטל נדל"ן עבור בית מאני 623 מיליון שקל, כשרווח ההון (לפני מס) עבור הבנק צפוי לעמוד על כ־524 מיליון שקל, ולהירשם גם הוא עם המעבר ללוד. המשמעות היא שברבעון האחרון של השנה, או ברבעון הראשון של 2024, עתיד לאומי לרשום רווח ממכירת שני הנכסים של כ־800 מיליון שקל לפני מס.

בית מאני בת''א, שמכר בנק לאומי / צילום: איל יצהר

נזכיר כי לאומי מכר בשנים האחרונות מספר נכסים נוספים בתל אביב. ב־2017 מכר הבנק לאקרו נדל"ן ולקנדה ישראל את הסניף המרכזי שלו בצומת הרחובות הרצל ויהודה הלוי - בסכום של 277 מיליון שקל. במאי 2021 מכר בניין ברחוב לילינבלום 31 בתל אביב לסלע בינוי, בכ־66 מיליון שקל בתוספת מע"מ.

עתה, לאחר שורת המכירות הללו, צפוי לאומי להישאר במרכז תל אביב רק עם אותה החזקה של 50% בבית לין.

עוד לפני מכירת כאל, דיסקונט נהנה ממימוש

מי שרשם בשנה החולפת רווחים גדולים במיוחד כתוצאה ממכירת נכסים שבבעלותו הוא בנק דיסקונט , שבמהלך 2022 הניבו לו מכירות בניינים רווח של 423 מיליון שקל. גם אצלו המכירות נעשו במסגרת ההיערכות למעבר מטה ותפעול הבנק (יחד עם החברות הבנות בקבוצה - כאל ומרכנתיל דיסקונט), לקמפוס דיסקונט שמוקם במתחם ה־1,000 בראשון לציון.

מדובר בעיקר בשתי עסקאות גדולות שקודמו בתוך ימים ספורים. ב־1 במרץ 2022 השלים הבנק את המכירה של שניים מנכסיו - שישבו ברחוב הרצל 156 ו־160 בת"א, עסקה שנחתמה כחצי שנה לפני כן. בעסקה מכרו דיסקונט וקרן ריאליטי את הנכס תמורת 685 מיליון שקל לקבוצה בראשות ישראל קנדה, אלמוגים ויוסי אברהמי (מחיר העסקה כלל גם מבנה שנמכר על ידי קרן ריאליטי בהרצל 158).

כתוצאה מכך רשם הבנק ברבעון הראשון של 2022 רווח של כ-315 מיליון שקל, לאחר מס, כשעד המעבר המתוכנן לקמפוס דיסקונט הוא ממשיך לשכור חלק מהנכסים שנמכרו.

שלושה שבועות לאחר מכן חתמה חברת כרטיסי האשראי כאל, שבה שולט דיסקונט (עד שייאלץ להיפרד ממנה בעוד כשלוש שנים), על הסכם למכירת בית כאל בגבעתיים בתמורה ל־336 מיליון שקל. השלמת העסקה צפויה ברבעון השני השנה, ולהערכת כאל היא תרשום בגין המכירה רווח של כ־220 מיליון שקל אחרי מס, כשחלקו של דיסקונט ברווח יעמוד על כ־158 מיליון שקל.

מתחם כאל בגבעתיים שמכרה כאל של דיסקונט / צילום: יח''צ

דיסקונט ביצע אשתקד שתי עסקאות נדל"ן נוספות. הראשונה נחתמה במרץ 2021, אז מכר הבנק נכס ברח' יהודה הלוי 17 בת"א, אשר משמש את אחת מיחידות המטה של הבנק. הבניין נמסר ביום האחרון של אותה שנה, והניב לדיסקונט בשנת 2022 רווח של 38 מיליון שקל.

וכן, באוגוסט האחרון אישר דירקטוריון מרכנתיל דיסקונט מכירת שטחים במגדל היובל בת"א (קריית הממשלה), המשמשים את הנהלת הבנק ויחידות המטה המרכזיות שלו. השלמת העסקה ומסירת הנכס צפויה להתבצע ברבעון הנוכחי, ועל פי ההערכה מרכנתיל צפוי להכיר ברווח של כ־80 מיליון שקל, שחלקו יועבר לדיסקונט.

הבינלאומי נשאר בת"א אך מרוויח מהחזקה בכאל

מי שעוד ייהנה מהמכירה של בית כאל בגבעתיים הוא הבנק הבינלאומי , המחזיק ב־28% מכאל. הוא צפוי לרשום בגין החזקתו זו רווח של כ־60 מיליון שקל. למעשה הבינלאומי הוא הבנק היחיד שישאיר את המטה שלו באופן מלא בסיטי של תל אביב. את מכירות הנדל"ן הגדולות שלו ביצע הבנק באמצע העשור הקודם, ובראשן מכירת בניין ההנהלה הישן במגדל שלום בתמורה לעשרות מיליוני שקלים. עסקה זו הגיעה יחד עם פינוי משרדים של יובנק (שעסק בבנקאות פרטית ומוזג לפאג"י) ברחוב רוטשילד, ועם מכירת נכסים נוספים דוגמת בניין הבינלאומי למשכנתאות ואף בית פיבי בלונדון, שהכניסו לבנק כ־200 מיליון שקל.

בנק נוסף שרשם אשתקד רווחים גדולים כתוצאה ממכירות נדל"ן הוא מזרחי טפחות . הבנק השלים בסוף השנה החולפת את מיזוג אגוד לתוכו, ומכר חלק ניכר מסניפי אגוד. בתום מו"מ של כמה חודשים, שעליו פורסם לראשונה בגלובס, סיכם מזרחי טפחות עם קבוצת הנדל"ן מבנה על מכירת 24 נכסים ברחבי ישראל, בהם גם בניין ההנהלה של בנק אגוד ברחוב אחוזת בית בת"א, בניין משרדים ברחוב לינקולן בעיר, סניף ראשי של אגוד בת"א ומספר נכסים ב"מתחם הבורסה" ברמת גן. התמורה עבור הנכסים הסתכמה ב־531.6 מיליון שקל, בגינם רשם מזרחי טפחות ברבעון הראשון של 2022 רווח נקי של כ־179 מיליון שקל.

מטה בנק אגוד בת''א שמכר מזרחי טפחות / צילום: דוברות מזרחי טפחות

באותו חודש ינואר שבו סוכמה העסקה מול מבנה, חתם אגוד על הסכם למכירת השקעה בחברה לפיתוח חוף התכלת בהרצליה תמורת 190 מיליון שקל. בגין המכירה רשם מזרחי טפחות רווח נקי של כ־100 מיליון שקל.

הפועלים פותח סניפים, אבל גם מממש

הבנק האחרון מבין חמשת הגדולים הוא הפועלים , שאמנם ביצע בשנה האחרונה כמה עסקאות למכירת נדל"ן שהניבו לו רווחים של כמה עשרות מיליוני שקלים, אך פוטנציאל הרווח שלו מהתחום עוד לפניו (ראו מסגרת).

בשנים האחרונות מבצע הפועלים פריסה מחדש של סניפים ומיזוגים, לצד פתיחה של סניפים (אם כי במידה מופחתת לעומת אלו שנסגרו), ובמסגרת זו מימש הבנק נכסים ששימשו כסניפים. בחלקו השני של העשור הקודם מכר הפועלים 16 נכסים, בהם סניפים בהוד השרון ובעפולה.

השתתף בהכנת הכתבה: אריק מירובסקי

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור