גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיתוך המחירים של טסלה: אנליסטים לא פוסלים הוזלה נוספת עוד השנה

פחות מחודשיים אחרי ההוזלה הקודמת, טסלה שוב הורידה את מחירי כלי הרכב החשמליים שלה ברחבי העולם - הפעם בשיעור של כ־7% ● מדוע האנליסטים חלוקים לגבי הוזלות נוספות, איך הלקוחות בארץ צפויים להגיב, ולמה היבואנים פחות מתרגשים מהמהלכים של טסלה?

סניף של טסלה באירופה. לקראת חיתוך מחירים נוסף? / צילום: Shutterstock
סניף של טסלה באירופה. לקראת חיתוך מחירים נוסף? / צילום: Shutterstock

טסלה היא כבר לא שחקנית חדשה בשוק הרכב הישראלי, אבל היא ממשיכה להוות גורם שמשבש את חוקי המשחק הקיימים ומכתיב חדשים. לחברה עדיין אין אולם תצוגה קבוע, היא בעיקר משווקת באופן מקוון, ומדיניות התמחור שלה לא מתכתבת עם הכללים המוכרים בשוק הרכב הישראלי. בשנתיים שחלפו מאז החלה לשווק כלי רכב בארץ, היא עדכנה את המחירונים שלה לא פחות משבע פעמים, מתוכן שש העלאות מחיר והורדת מחיר חדה אחת בינואר השנה.

אילון מאסק וביל גייטס ראש בראש: האם לעצור את מרוץ הבינה המלאכותית 
טסלה ישראל מורידה שוב את המחיר של מודל 3 
כפול מזמן הנסיעה היום: אולי לא כדאי לחגוג את השקת קווי הרכבת הקלה 

הענף עוד לא הספיק להיערך למהלך בינואר, ובסוף השבוע האחרון החברה שוב חתכה מחירים, הפעם בשיעור ממוצע של כ־7%. מחיריה חזרו אחרי ההוזלה שנתיים אחורה, כמעט למחירי ההשקה של מרץ 2021. זה ללא ספק "נס עסקי", בהתחשב בכך שכיום שער הדולר גבוה יותר בכ־11%, ומס הקנייה על רכב חשמלי הוכפל.  

 

המניע של טסלה: טיפול בבעיית מכירות

אפשר לייחס את השינוי הנוכחי במחירון טסלה בישראל לאיזו טקטיקה תחרותית מקומית, שמטרתה לשפר את המכירות של החברה מול המתחרות המתרבות בארץ, בעיקר הסיניות. אבל האמת היא שלמהלך אין שום קשר לישראל. כל ההחלטות האסטרטגיות של טסלה ביחס לשוק המקומי מתקבלות "בשלט רחוק" על-ידי המטה האירופי של החברה שנמצא בהולנד, וגם הורדת המחירים האחרונה, שהתרחשה זמן קצר לאחר הוזלה בארה"ב, הוכרזה בישראל במקביל לשווקים הגדולים באירופה, כמו גרמניה וצרפת, שמתווה הביקוש והתחרות בהם שונה מהותית מזה של השוק הישראלי.

על-פי טסלה, ההוזלות האחרונות נובעות מהאסטרטגיה של החברה "להנגיש את מחירי הרכב החשמלי לקהל רחב יותר", והן מסתייעות בירידה משמעותית בעלויות הייצור שלה ובירידה האחרונה במחירי הליתיום לסוללות. אולם נראה כי המהלך נועד בעיקר לפתור בעיית מכירות גלובלית של החברה, שמקורה בשני גורמים: "אפקט ההתיישנות הטבעי" של הדגמים החשמליים הנוכחיים, בעיקר של טסלה 3 הוותיקה, שהאטרקטיביות שלה פחתה לנוכח התחרות המתגברת מתעשיית הרכב "הממוסדת"; והירידה המשמעותית מתחילת השנה בכלל הביקוש לרכב חשמלי בשוק הרכב הסיני, שהוא אחד ממקורות הכוח העיקריים של טסלה.

ההאטה במכירות פוגשת בעודף כושר ייצור, ואת התוצאה ניתן לראות בהתקצרות זמני האספקה של טסלה בכל העולם, מלבד באירופה. מומחים מעריכים כי זמני האספקה עומדים כיום בממוצע על כ־30 יום, לעומת יותר מרבעון בעבר. בסין, למשל, מועד האספקה הממוצע להזמנה חדשה של טסלה 3 עומד כיום על 16 יום בלבד, וזה אחרי ההוזלה. גם בישראל הורדת המחירים בינואר הניבה תוצאות דרמטיות ממה שהיה ניתן לצפות.

הלקוחות: בין בלבול לכעס

פיתוי המחיר שמציבה טסלה בפני הלקוחות הפוטנציאליים בשוק הרכב החשמלי בישראל הוא גדול. כאמור, המחירים בארץ חזרו כמעט שנתיים לאחור, וביחד עם מוניטין האמינות של טסלה, שכבר התבסס בינתיים, היא פונה היום לקהל פוטנציאלי הרבה יותר רחב.

הבעיה העיקרית היא ששינויי המחיר התכופים יצרו חוסר ודאות בטווח הארוך בכל הנוגע לשמירת הערך עבור הלקוחות הקיימים. ההוזלות האחרונות הרגיזו הרבה לקוחות פרטיים, שרק לפני חודשים ספורים רכשו את מכוניות טסלה במחירים גבוהים יותר בעשרות אלפי שקלים. כאשר מדובר בציי הרכב והליסינג, שמובילים את רכישות הרכב החשמלי בישראל, כבר מדובר במשבר אמון של ממש בשל הפגיעה בערכי הגרט במאזנים.

קיימת גם חוסר ודאות בשאלה האם הורדת המחירים האחרונה משקפת "תחתית", שממנה מחירי טסלה יכולים רק לעלות, או שייתכנו עוד הורדות. בתי ההשקעות הגדולים בארה"ב חלוקים כיום בדעתם בנושא.

בבנק ההשקעות גוגנהיים, למשל, אומרים כי "הורדת המחירים החדשה סותרת את הטענות האחרונות של טסלה בכנס המשקיעים, שהביקוש לרכביה חזק מאוד". לדבריהם, "האינדיקציות מצביעות על ירידה בביקוש במרץ, כאשר זמני ההמתנה בעקבות ירידת המחיר נותרות ללא שינוי ואף ירדו בכל הדגמים, במקביל לצבירת מלאים". כלומר, ייתכנו ירידות מחיר נוספות.

מנגד, האנליסטים של בנק ההשקעות RBC Capital טוענים כי הביקוש למכוניות טסלה "נראה סולידי", ולרווחיות שלה אין תחרות בתעשיית הרכב. לפיכך, היא יכולה להמשיך ולספוג את ירידת המחירים גם בהמשך ולהרוויח מכך בטווח הארוך, במיוחד לאור הירידה הצפויה במחירי הסוללות. הם לא פוסלים את האפשרות שיהיו עוד הורדות מחיר לאור העובדה ששני הדגמים העיקריים של החברה, מודל 3 ומודל Y, צפויים לעבור "מתיחת פנים" לקראת סוף השנה.

יבואני הרכב: טרודים בבעיות אחרות

בימים כתיקונם המהלך האחרון של טסלה היה הופך להיות "שיחת היום" בענף הרכב הישראלי, ואולי גם גורר תגובות נגד תחרותיות. ספק אם יקרה הפעם, מכמה סיבות: הראשונה היא שבעיתוי הנוכחי כמעט לאף אחד מהיבואנים בפלח אין יכולת לתת מענה תחרותי אפקטיבי להוזלה הזו. בלי קשר לטסלה, הענף כולו נמצא כיום ב"זירת קרב" עם שילוב מורכב של התרסקות השקל ביחס למטבעות יבוא הרכב, ירידה כללית בביקוש לרכב, ריבית הגואה על מימון לרכב והמצב הכללי במשק.

"כאב הראש" הגדול ביותר כרגע של היבואנים הוא לא טסלה, אלא שערי החליפין של האירו והדולר, שמשפיעים לרעה כל המכירות. כמעט כל היבואנים שרוכשים רכב בדולר או באירו, מנהלים בימים האחרונים שיחות אינטנסיביות עם היצרנים בניסיונות לקבל סיוע, שימנע עליות מחירים חדות כאשר יתרוקנו המלאים, שהגיעו ארצה עד פברואר. בשלב זה, אף אחד אפילו לא מדבר על הורדת מחירים בתגובה למהלך של טסלה, והמבצעים היחידים בינתיים הם אלה שנוגעים למלאים קיימים.

הסיבה השנייה היא שלא מעט יבואנים מתחילים להפנים שהמהלכים של טסלה הם דפנסיביים, כלומר הם נובעים מצורך לשמור על נתח השוק שלה ולאו דווקא להגדיל אותו. אומנם השקת הדגם הבסיסי והמוזל של טסלה Y (ב־224 אלף שקל) החודש העלתה לא מעט גלים ויצרה בעיה רצינית לכמה יבואנים מתחרים, אבל נראה כי כרגע הם צפויים לעצור הזמנת מלאי חדש ולא להוריד מחירים.

בענף מוטרדים גם מההשלכות של הורדת דירוג האשראי של ישראל על-ידי מודי'ס בסוף השבוע האחרון. נזכיר כי ענף הרכב הישראלי הוא אחד מנוטלי האשראי הגדולים ביותר במשק, הן ממקורות ישראלים והן ממקורות בחו"ל. הורדת הדירוג עשויה להרע עוד יותר את תנאי קבלת האשראי ולהציב בעיות ביבוא הרכב בהמשך השנה. 

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל