גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזבל נערם, הרחובות מלאים במפגינים, אבל הבורסה הצרפתית בשיא כל הזמנים

התוכנית של מקרון להאריך את גיל הפרישה עוררה סערה, אבל היא אינה משפיעה על הבורסה הצרפתית, שמפגינה ביצועים טובים מהמדדים המקבילים באירופה ● הסיבה: פתיחתה מחדש של הכלכלה הסינית שהזניקה את מניות ענקיות הלוקסוס ● מיתון גלובלי ישנה את המצב?

מהומות בצרפת בעקבות התוכנית של מקרון, השבוע / צילום: Reuters, STEPHANIE LECOCQ
מהומות בצרפת בעקבות התוכנית של מקרון, השבוע / צילום: Reuters, STEPHANIE LECOCQ

כבר שבועות ארוכים שצרפת חווה מחאות ציבוריות כמותן לא נרשמו במשך שנים. התוכנית של נשיא צרפת עמנואל מקרון להאריך את גיל הפרישה לפנסיה מ־62 ל־64 חיברה יחדיו את כל ארגוני העובדים הגדולים במדינה, הוציאה לרחובות מיליוני בני אדם, ורק החריפה אחרי שהממשלה החליטה "לעקוף" את הפרלמנט ולהפוך אותה לחוק ללא הצבעה.

התחבורה שותקה, טיסות בוטלו, זבל נערם ברחובות ואפילו הביסטרו החביב על מקרון בפאריס הוצת. איגודי העובדים הבטיחו לא להפסיק במאבק, אפילו שהחוק כבר צלח את בית המשפט החוקתי והוא בדרך ליישום.

אבל נראה כי כל המהומה הזו אינה משפיעה על הבורסה של צרפת. מדד ה־40 CAC  הצרפתי עלה ב־14.4% מתחילת השנה, וביותר מ־32% מנקודת השפל שרשם בסתיו האחרון, על רקע החשש מהשלכות המלחמה באוקראינה ומשבר האנרגיה האירופי. ביצועיו טובים הרבה יותר מאלה של המדד הכלל־אירופי STOXX 600 , וגם של מדד S&P 500  מעבר לים. בשבוע האחרון עבר המדד את רף 7,500 הנקודות והגיע לשיא־כל־הזמנים.

הבוננזה שמגיעה בעקבות פתיחת הכלכלה הסינית

הסיבה העיקרית לרנסנס של הבורסה הצרפתית היא סין, ופתיחתה מחדש של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. אחרי שנות הקורונה, ומדיניות האפס־סובלנות של בייג'ינג כלפי המגפה, חצי-השנה האחרונה עומדת בסימן חזרה לעסקים כרגיל באסיה. בשביל מגזר מוצרי המותרות הצרפתי - שוק ענק המגלגל עשרות מיליארדים בשנה ושהלקוחות הגדולים ביותר שלו הם סינים - הדבר אומר בוננזה כספית. יותר משליש מהעלייה במדד מוסברת בזינוק שחל במניות ענקי הלוקסוס הצרפתיים - LVMH (לואי ויטון מואה הנסי ), הרמס , קרינג  (המחזיקה בחברת גוצ'י) וגם לוריאל .

שיעור הרווח במגזר זה הוא יוצא דופן בהשוואה למגזרים אחרים, וה"ביקוש הכבוש" של מעמד הביניים הסיני למוצרי עור, יוקרה, פרטי מעצבים, בשמים וקוסמטיקה מיתרגם לתוצאות כלכליות מצוינות לחברות אלו, המעלות את ערך המניות שלהן, ביחד עם ציפייה כי הבוננזה תימשך.

חברת LVMH, למשל, רשמה זינוק של 28% מתחילת השנה. היא כבר שווה קרוב ל־450 מיליארד אירו, והיא התאגיד האירופי הגדול ביותר. אנליסטים מצביעים על העובדה כי גם קרנות השקעה וגופים מוסדיים מערביים "נמשכים" להשקיע בסקטור הלוקסוס הצרפתי, בגלל העמידות שלו לאינפלציה, והיכולת של החברות להעלות מחירים מבלי לגרום לקריסה.

מקרון שואף לתת למחאה הציבורית לדעוך

ובנוסף, מצבה הכלכלי של צרפת אינו מושפע נכון לעכשיו מההפגנות, שרובן עד כה התנהלו בשלווה. "האקלים העסקי משדר כי הכלכלה הצרפתית איתנה", נכתב בסקירה של בנק ING שפורסמה לפני כשבועיים. "חברות צרפתיות ממשיכות להפגין אמון בעסקים למרות המתחים החברתיים סביב רפורמת הפנסיות". ההערכה הזו נשענת על ניסיון העבר, שבצרפת כלל לא מעט מאבקי עובדים רוויי־רגשות. "ניסיונות קודמים ביחס למתח חברתי בצרפת מראים כי ההשפעה הכלכלית היא לרוב זמנית, ומפגינה פיצוי מלא בחודשים שאחריו", נכתב.

למעשה, החוק להארכת גיל הפרישה כבר עבר, וכעת השאיפה של מקרון היא לתת למחאה הציבורית לדעוך. גורמים שונים, ביניהם ארגון ה־OECD, תמכו ברפורמה שהציג, שמטרתה "ליישר קו" בין גיל הפרישה הצרפתי לזה האירופי, ולא לאפשר לצרפתים להמשיך להיות בין העמים הפורשים בגיל המוקדם ביותר לגמלאות (כ־60.5 בפועל), וליהנות מהשנים הרבות ביותר בפנסיה (23.5 שנים). "אני ממליץ לממשלת צרפת להישאר במסלול הנוכחי (להעלאת גיל הפרישה, א"א)", אמר מזכ"ל ה־OECD, "הנחות העבר לגבי פרישה לגמלאות ותוחלת חיים כבר אינן רלוונטיות בימינו".

הארגון וסוכנויות הדירוג בוודאי העדיפו את הניתוח של מקרון בנוגע לחוסר התוחלת של המודל הפנסיוני הקיים, על פני ההצעה של חלק מהאופוזיציה, לממן את הפנסיות בעתיד באמצעות הגדלת החוב הלאומי. חוב זה כבר חווה "התפוצצות" בשנות הקורונה ובחודשים הראשונים של המלחמה באוקראינה, אך נמצא במגמת צמצום בחודשים האחרונים. עדיין, יחס החוב־תוצר הצרפתי עומד על יותר מ־111%, שיעור גבוה בהשוואה למדינות צפון אירופה וגם ביחס לממוצע בגוש האירו (93%).

פיצוץ אלים עדיין עומד על הפרק

שוק המניות הצרפתי אומנם חריג בביצועיו מתחילת השנה, אבל גם בגרמניה ה־DAX קרוב להדביק את שיא השווי הקודם, ולעבור את רף ה־16 אלף נקודות. גוש האירו כולו, כך נראה לפי ניתוחי אנליסטים, נהנה מהעובדה כי משבר הבנקים הקטנים והבינוניים בארה"ב "אינו גולש" ליבשת.

גם העובדה כי אירופה צולחת את משבר האנרגיה בצורה טובה יותר ממה שהעריכו, מסייעת לשפר את התחזיות הכלכליות לכלכלות הגדולות ביבשת. הצמיחה השנה בצרפת מוערכת ב־0.6%, בשנה הבאה 1.4%, בעוד "צרפת נהנית מהתמתנות השפעות האינפלציה של המזון והאנרגיה", העריכה הנציבות האירופית. בגרמניה השכנה הצמיחה צפויה להיות מינימלית עם 0.2% השנה.

התהייה כעת היא אם מיתון גלובלי, במיוחד כזה שיתחיל מסין, או כזה שתחווה ארה"ב או אירופה, ישפיע על הכלכלה הצרפתית, משום שמכירות מוצרי יוקרה בדרך כלל צונחות בזמני התכווצות כלכלית. "האטה גלובלית צפויה להעיב על היצוא ועל המגזר התעשייתי", הוסיפו כלכלני ING, בנוגע לכלכלה הצרפתית.

מדטרוניק העולמית מתחילה בתוכנית התייעלות שתשפיע גם על ישראל
מניית נטפליקס צנחה מיד עם פרסום הדוחות, ואז הגיעה שיחת המשקיעים | ניתוח
"נוצרו הזדמנויות": קרנות הגידור מסכמות רבעון. מי בלטו במיוחד ומי נותרו מאחור?  

במקביל, התגברות המתחים עד לפיצוץ אלים היא עדיין אפשרות ריאלית. מקרון נשא נאום בתחילת השבוע, בו הצהיר על "100 ימי פיוס" מעתה ועד ליום הבסטיליה, והביע נכונות לדבר עם האיגודים על תנאי עבודה, אך לא על שינוי בגיל הפרישה. "זה לא היה מה שקיווינו לשמוע", אמרו ראשי האיגודים, והבטיחו להמשיך את המאבק. ייתכן כי מקרון ישאיר אחריו אדמה חרוכה פוליטית בתום כהונתו השנייה, בעוד שלוש שנים. סקר עדכני הראה כי לו היו הבחירות נערכות כיום, מקרון היה מפסיד למארין לה־פן, מועמדת הימין הקיצוני, עם 45% מהקולות בלבד, לעומת 58% שקיבל בפועל לפני כשנה.

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון