גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ללא הנהלה קבועה וחשש למינויים פוליטיים: המשבר של נמל אשדוד

גורמים בענף חוששים שנמל אשדוד עומד בפני משבר שלא נראה כמותו: ב־2022 הנמל הפסיד רבע מיליארד שקל, וכיום הוא מתנהל ללא יו"ר ומנכ"ל, כשברקע התחרות מול הנמלים הפרטיים גוברת ● "לא ברור אם בעתיד הנמל יכול לשלם משכורות", מזהיר גורם בענף ● ובינתיים, גם ההפרטה המתוכננת ניצבת בסימן שאלה

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock, ImageBank4u
נמל אשדוד / צילום: Shutterstock, ImageBank4u

העומסים שפקדו את הנמלים לאחר משבר הקורונה דעכו, ולמעט אירועים נקודתיים, אוניות נפרקות כהלכה בנמל אשדוד, הנמל הממשלתי היחיד במדינה כיום. כך, לפחות למראית עין, נדמה שהכול מתנהל כשורה. 

חשש לתפירת מינוי פוליטי בנמל אשדוד: מי יעמוד בראש ועדת האיתור למנכ"ל? 
האיש מאחורי ההפרטה הגדולה בחיפה: "חושש שעובדי נמל אשדוד פספסו את הרכבת" 

אלא שגורמים בענף הספנות טוענים כי המציאות מתחת לפני השטח הרבה יותר מורכבת. כיום, נמל אשדוד מתנהל ללא מנכ"ל או יו"ר, וכעת גובר החשש ממינויים פוליטיים בהנהלתו. ואם לא די בכך, ההפרטה המתוכננת, במטרה להתמודד מול הנמל הפרטי הסמוך (נמל הדרום) ומול נמלים באזור, נותרה באוויר. לפי הערכות בענף, נמל הדרום צפוי לנגוס באגרסיביות בעוגת התחרות בתחום המכולות.

"העיכובים בהפעלת נמל הדרום יגיעו לפתרון בסוף", אומר גורם בענף. "מדובר בחברה בינלאומית רצינית, ואז נמל אשדוד יוכל למשוך עוד שלוש או ארבע שנים באמצעות גיוסים והון שצבר, אבל במתכונת הנוכחית הוא לא יוכל לעמוד בתחרות, ולא ברור אם יהיה כסף לשלם משכורות". 

 

חשש ממינויים פוליטיים

מאז סיום הקדנציה של אורנה הוזמן־בכור בחודש שעבר, נמל אשדוד מתנהל ללא יו"ר קבוע. מתוקף תפקידה, הוזמן־בכור הייתה יו"ר ועדת האיתור לתפקיד המנכ"ל, ועם עזיבתה נדרש למנות יו"ר אחר.

כפי שפורסם בגלובס, בישיבת הדירקטוריון שנערכה לפני חג הפסח, גלעד כהן, דירקטור מטעם משרד התחבורה, נבחר להחליפה. זאת, לאחר שבאופן תמוה אף אחד מחברי הדירקטוריון האחרים לא רצה לקבל על עצמו את התפקיד. הבחירה נחשבת לחריגה, שכן לא נהוג שעובד מדינה יעמוד בראש ועדת איתור. בישיבת הדירקטוריון, הוזהר כהן כי מינויו מעלה חשש לניגוד עניינים.

דירקטורים בחברה ממשלתית, כמו בכל תאגיד, חבים חובת נאמנות לחברה בלבד, אלא שאי־אפשר לנתק את עובדת היותו של כהן עובד במשרד התחבורה שכפוף לשרה מירי רגב. "רגב מחוברת לוועדים ותרצה למנות מישהו שיהיה נוח להם", אומר גורם שבקיא בפרטים. "זה מתאים לה שמי שכפוף אליה יהיה אחראי על ועדת האיתור, והחשש הוא שכך היא תצליח להשחיל מינוי לא מקצועי לתפקיד החשוב - לא מדובר בגוף של משרד התחבורה, אלא בחברה שנדרשת לעמוד באמות־מידה עסקיות".

בענף גובר החשש כי מגמת המינויים הפוליטיים הרווחת בחברות הממשלתיות הכפופות למשרד התחבורה תחלחל גם לנמל אשדוד, ויש מי שתוהים אם ההחלטה לא למנות עדיין יו"ר קבוע לנמל נועדה כדי לאפשר הקמת ועדת איתור שכזו.

גם בהנהלת הנמל מרבית הסמנכ"לים לא ותיקים, וממלא־מקום המנכ"ל אלי בר־יוסף משמש כמנכ"ל זמני מזה שבעה חודשים, לאחר שבעבר נעשה ניסיון להדיחו מתפקידו הקודם כסמנכ"ל. בטיוטת דוח של רשות החברות נכתב כי הייתה התערבות של הדירקטוריון באיוש משרות ועיסוק בנושאי כוח־אדם ועקיפת ההנהלה מול העובדים.

התחרות מתחממת

בעיה נוספת עימה מתמודדים בנמל אשדוד כיום היא כאמור כניסתם של נמלים פרטיים לתמונה. בתחילת המילניום, הרפורמה בנמלים יצאה לדרך, ובהמשך הוחלט שמול נמלי הים הממשלתיים בחיפה ובאשדוד, יוקמו עוד שני נמלים שיופעלו על־ידי חברות פרטיות במודל המכונה "בעל הבית". כלומר, הממשלה מקימה את התשתית, וחברות פרטיות מתחרות במכרזי ההפעלה של אותם הנמלים. על־פי אותה רפורמה, תוכנן כי גם הנמלים הממשלתיים בחיפה ובאשדוד יופרטו.

בפברואר האחרון הושלמה הפרטתו של הפעלת הנמל בחיפה, ובקווי היסוד של הממשלה נכתב כי בכוונתה גם להביא להפרטתו של נמל אשדוד. הרציונל העומד מאחורי ההפרטה הוא לייעל את פעילות הנמל, כך שיוכל לעמוד באמות־מידה עסקיות ובתחרות הוגנת מול נמל הדרום. שרת התחבורה הקודמת, מרב מיכאלי, טענה כי יש לחכות לפני הפרטת הפעלתו של הנמל הממשלתי האחרון. לגישה זו שותפה גם מירי רגב, שעל־פי הערכות, קשורה לעובדים בנמל שמהווים בסיס כוח פוליטי.

כעת, סוגיית ההפרטה נדונה במסגרת העברת רשות החברות הממשלתיות ממשרד האוצר לאחריותו של השר דוד אמסלם, לרבות הוועדה האחראית על הפרטת נכסי המדינה. אומנם נקבע כי הפרטות תלויות ועומדות בדואר ובנמל אשדוד יועברו לטיפול אמסלם אך לא ייפגעו, אולם ספק אם יהיה בכוחו להוציאה לפועל לנוכח ההערכות שהשרים אמסלם ורגב מתנגדים להפרטה.

"מפלצת שלא נוגעים בה"

לפי ההערכות, התחרות הגוברת תחייב את נמל אשדוד בצורך לבצע התאמות ושינויים רבים כדי לנסות ולהתחרות ולהתמקד בתחומים נוספים למכולות, אך ספק אם הם יועילו. גם לפני התחרות, היקף הפעילות של הנמל יורד. אלא שבנמל חולקים על הדירוג.

בראיון לגלובס אמר רועי כחלון, בכיר לשעבר ברשות החברות שהיה האחראי על הפרטת נמל חיפה, כי "MSC (החברה המפעילה את נמל הדרום, א"ז) בסוף תפעיל את הנמל שלה, ותרוויח הרבה מאוד כסף. היא עשתה את זה מאות פעמים בעולם, ובברית שלה עם Maersk הם חולשים על 50% מהשינוע העולמי. אך בשונה מהנמל הזה, נמל אשדוד מתפתח למפלצת גדולה שאף אחד לא רוצה לגעת בה. בסוף זה יתפוצץ. אתה לא יכול להתנהל עם חברה של 1,400 עובדים ולהתחרות בחברה פרטית, זה צריך להדאיג את כולם".

עם זאת, כחלון העריך כי "ההיצע הנמלי הוא טוב מאוד, וגם בקנה־מידה בינלאומי המצב הוא טוב. בעבר הורדת השאלטר הלחיצה את המדינה, אבל זה כבר לא האירוע. יש פה אירוע אחר ספציפי ובעייתי שמשפיע על נמל אשדוד בעיקר, ולכן המשאבים והאנרגיות לא שם".

בענף שותפים לעמדתו של כחלון, וטוענים כי המזל של נמל אשדוד עומד להיגמר ובמקום להכין אותו לתחרות הגוברת, הוא עלול ליפול קורבן למינויים פוליטיים שעלולים להקטין את יכולתו המקצועית להתחרות.

יעילות שנויה במחלוקת

נמל אשדוד גם מתמודד עם חזית תדמיתית ועם הפסדים. בדוח שפרסם מרכז המחקר והמידע של הכנסת בחודש מרץ, הוצג דירוג הנמלים שערך הבנק העולמי. ב־2021 דורג נמל אשדוד בתחתית (329) המדד הבוחן ביצועי נמלים.

אומנם בשנת 2022 הנמל רשם עלייה מתונה בהכנסות שלו, שהסתכמו ב־1.2 מיליארד שקל, בדומה לשנה שקדמה לה, אך פרישת עובדים באותה תקופה דחפה אותו לרשום הוצאה חריגה של 390 מיליון שקל בדוחות, וכתוצאה מכך הפסד תפעולי של 193 מיליון שקל.

גם השפעת הריבית ניכרת, כשלמול הכנסות מימון נטו של 63 מיליון שקל בשנת 2021, רשם הנמל הוצאות מימון בסך של 104 מיליון שקל. התוצאה בשורה התחתונה: הפסד של רבע מיליארד שקל בסיכום 2022.

ועדיין, בנמל אשדוד חוגגים. בהודעה לתקשורת נכתב כי "הרווח הנקי, בנטרול הוצאות חד־פעמיות והפסדים בשוק ההון, היה מסתכם ב־152 מיליון שקל". עוד מסבירים בנמל כי תוכנית הפרישה והוצאות "המתייחסות להכנת החברה לתחרות", הן שגרמו להפסד וכי הן לא משקפות את התוצאות העסקיות.

"מתמודדים עם אתגרים"

מנמל אשדוד מסר בתגובה: "נמל אשדוד מתמודד בהצלחה עם אתגרים ניהוליים ועסקיים משמעותיים, בסביבה תחרותית מחריפה. הנמל מגיע לתחרות מוכן תוך יישום אסטרטגיה של שיפור מתמיד בכל היבט תפעולי, טכנולוגי ואנושי".

כמו כן, בנמל מציינים כי הוא השלים תוכנית השקעות במערכות התפעוליות בשירות ובטכנולוגיה, העמקת רציף לאוניות גדולות, בניית מסוע גרעינים חדש, מנופים טכנולוגים ועוד: "למרות האתגרים, הצלחנו לייצב את תוכנית העבודה ולייצר רווח EBIDA של למעלה מ־300 מיליון שקל. אנו מקדמים את התיירות הנמלית היוצאת והנכנסת עם תחזית לכ־100 אוניות קרוז וחברות חדשות, ועוד פעילות נמל משלימות המוסיפות ערך מוסף לרווחיות הנמל בשוק תחרותי".

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יצאה למסע רכישות של מיליארד דולר בישראל. מה בכל זאת צריך להדאיג?

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?