גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוקר המחיה: גל נוסף של עליות מחירים בדרך

שר האוצר סמוטריץ' התגאה בכך שהממשלה הצליחה לבלום מחצית מהתייקרות מחירי החלב המפוקחים ● ואולם בתגובה הודיעו תנובה, טרה ושטראוס כי יעלו את המחירים גם על המוצרים הלא מפוקחים ● בשוק מעריכים כי גל ההתייקרויות ימשיך ללוות אותנו

הממשלה גוררת רגליים, וחברות המזון מעלות מחירים / צילום: גלובס
הממשלה גוררת רגליים, וחברות המזון מעלות מחירים / צילום: גלובס

"אתם רוצים שנעשה חוק שמפחית את המע"מ? אנחנו נעשה אותו. מה אתם חושבים, שחברי כנסת זה אוויר? אתם תורידו את המחיר של החלב, לא מעניין אותי איך. בשנה הזאת לא יעלה מחיר החלב. לא יודע מה תעשו. איזה עיקרון שאתם רוצים - תפרו. אנשים לא יכולים לקנות מוצרים כאלה בעלייה כזאת" - כך אמר ביום שני יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ דוד ביטן.

תנובה לא לבד: שטראוס וטרה הודיעו על העלאות מחירים
בפעם השנייה בתוך חצי שנה: תנובה מעלה את מחירי מוצרי החלב

 גם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' התגאה בכך ש"הצלחנו בעבודה קשה לבלום את התייקרות החלב כמעט בחצי. זה לא היה פשוט, בעיקר בעקבות חוסר האחריות של לפיד וליברמן שהותירו לנו מנגנון אוטומטי שמעלה את מחיר החלב ב־16% והתייקרות נוספת בנובמבר של 1.5%. בלמנו את ההתייקרות בכמעט חצי ל־9.28%, ובשנה הקרובה בעזרת השם לא תהיה התייקרות נוספת".

אלא שהצהרות לחוד ומציאות לחוד. אומנם אכן אישרו לתנובה להעלות רק חלק מהמחיר שהיה אמור להגיע לה על־פי נוסחת הפיקוח על המחירים, אך היא בתגובה הצהירה בבוקר יום שלישי כי תעלה את מחירי מוצרי החלב הלא מפוקחים ב־4.65% בממוצע.

מספר שעות אחרי ההודעה של תנובה, הודיעו גם טרה ושטראוס על התייקרות. שטראוס הודיעה על התייקרות מוצרי המחלבה בשיעור ממוצע של 2.33% בעקבות החלטת הממשלה לעדכן את תעריפי מוצרי החלב שבפיקוח, החל מ־10 במאי. טרה הודיעה על העלאת מחיר של 8.28%, כמו תנובה. המחירון החדש של המוצרים המפוקחים לקמעונאים ייכנס לתוקף ב־4 במאי, ומחיר המוצרים הלא מפוקחים יעלה ב־8 במאי.

לדברי תנובה, עליות המחירים נובעות מהגידול המשמעותי בתשומות ובראשן מחיר החלב הגולמי. ואכן, מחיר החלב הגולמי עלה בצורה משמעותית ביחס לשנה שעברה. המחיר נקבע על־ידי מועצת החלב באמצעות נוסחה, והוא מחיר מינימום שמובטח לרפתנים כחלק מהתמיכה העקיפה במשק החלב.

דוח מבקר המדינה שהתפרסם ביום שלישי מבקר את העובדה שלמרות התחייבויותיה של ישראל לארגון הסחר העולמי לעבור מתמיכות עקיפות כמו תכנון ריכוזי לתמיכות ישירות - מה שיוכל להוריד את מחירי החלב - התכנון נשאר על כנו. סמוטריץ' אומנם הכריז כי הוא הנחה את אנשי המקצוע לבחון את הנושא, אך בינתיים אין תוכנית קונקרטית.

גם חוק ההסדרים יהיה רזה ודל

גם בכל הנוגע למשקאות הקלים יש פער אדיר בין הדיבורים למעשים. החברה המרכזית (קוקה־קולה ישראל), טמפו ויפאורה, חולשות יחד על יותר מ־90% משוק המשקאות הקלים, וכולן הודיעו על עליות מחירים לאחר ביטול המס על משקאות קלים שהכריזו עליו בממשלה.

שר הכלכלה ניר ברקת איים בהכנסת קוקה־קולה לפיקוח מחירים: "המונופולים בישראל התרגלו להעלות מחירים מבלי להניד עפעף. הדבר היחיד שמנחה אותם הוא רווח מונופוליסטי על גבו של הצרכן הישראלי", הוא אמר אתמול.

זאת, בזמן שהמשרד שהוא עומד בראשו דרש מחברת קוקה־קולה להציג נתונים כספיים, וטען כי "בידינו אינדיקציות שמוצרי הקולה בישראל הם מהיקרים בעולם, ואנו שוקלים להכניס את מוצרי הקולה לפיקוח". עם זאת, נתוני עבר מראים כי פיקוח מחירים אינו בהכרח אפקטיבי בהורדת מחירים, ועל־פי ניסיון העבר - קשה להאמין שהמהלך יקרום עור וגידים.

גם חוק ההסדרים האחרון, שפעמים רבות משמש ככלי להעברת רפורמות משמעותיות להורדת יוקר המחיה, צפוי להיות "רזה" ודל במיוחד הפעם. בעוד בחוק ההסדרים האחרון שאפו להעביר רפורמות ביבוא טואלטיקה ולפתוח את יבוא הפירות והירקות, בחוק ההסדרים הנוכחי אין בשורות דומות.

לפחות בינתיים, גם הציבור מגיב באדישות יחסית. בניגוד להעלאות מחירים קודמות, שלוו בחרמות, קמפיינים והפגנות - כרגע אין סימן לכאלה.

שכר המינימום והדולר: למה המחירים עולים?

ממה נובע גל ההתייקרויות האחרון? על־פי שירה אחיעז, אנליסטית קמעונאות ב־IBI בית השקעות, "עליות המחירים האחרונות בשוק מוצרי הצריכה בישראל נובעות בעיקרן על רקע התייקרות בשלל תשומות, בעיקר לאור העלייה בסביבת האינפלציה ובריביות. מדובר בהוצאות דוגמת שכר דירה, חשמל, ארנונה והוצאות מימון שעלו משמעותית בתקופה האחרונה ומובילות לניפוח מבנה ההוצאות של החברות, כאשר עכשיו גם עלויות השכר צפויות לעלות עקב העלייה בשכר המינימום במשק".

שכר המינימום התעדכן באופן אוטומטי מ־5,300 ל־5,572 שקל בחודש, או 30.6 שקל בשעה, בשל עליית השכר הממוצע במשק. עליית השכר במשק, שנובעת בין היתר מעליית המחירים, מביאה בעצמה להגדלת התשומות העומדות בפני החברות - ומחייבות אותן להעלות מחירים.

"בנוסף", אומרת אחיעז, "במשך תקופה ארוכה נרשמה מגמת היחלשות השקל שמחזקת את הצורך בהעלאות המחירים". המוצרים המיובאים, שהעלויות שלהם נספרות בדולרים, מושפעים באופן ניכר מהיחס בין השקל לדולר. אם בינואר 2022 הדולר עמד על שפל של כ־3.1 שקלים לדולר, כיום מדובר במעל 3.6 שקלים לדולר. כל מוצר מיובא, אם כן, חייב לעלות יותר.

מלבד הצהרת כוונות, אין צפי לצעדים

מה אפשר לעשות? על־פי אחיעז, "יש מגוון דרכים שיכולות לעזור למתן את עליות המחירים, לדוגמה הקלת הנטל הרגולטורי מבחינת תהליכי יבוא מוצרים לישראל". את זה דווקא שר הכלכלה ברקת מקדם, ואמר אתמול כי "במסגרת הפחתת יוקר המחיה אנחנו מאמצים את התקינה האירופית לישראל. מה שטוב ומותר באירופה, טוב ומותר בישראל. זה המון עבודה של הסרת חסמים וטיפול ברגולציה, זה לאפשר לשחקנים להביא מוצרים בתקן האירופי, לצד התקן הישראלי".

להערכת אחיעז, "עליות המחירים ימשיכו ללוות את הסקטור בתקופה הקרובה, אך חשוב לציין כי כיום לצרכנים ישנה אלטרנטיבה לרכישת מוצרים בקשת רחבה של קטגוריות בתחום המותג הפרטי, אשר מציע מחיר זול בהשוואה למותגים המובילים בקטגוריה".

עוד גורם שתורם להעלאת המחירים דווקא עכשיו הוא העונתיות. "בדרך כלל לקראת החגים יש יותר מבצעים", אומרת אחיעז, וכנראה שגם ההיפך הוא נכון - קל יותר ציבורית לספוג עליות מחירים שמתרחשות אחרי תקופת החגים, כשאין קניות גדולות במיוחד.

גם אם הממשלה מתמקדת בהצהרות דרמטיות ופחות בצעדים קונקרטיים, כצרכנים אנחנו יכולים ללחוץ על המחירים בעצמנו - להתמקד בקניית מוצרים זולים ככל הניתן, ולא לחשוש לעבור ממותגים מוכרים למותגים פרטיים של רשתות השיווק וחברות חדשות לגמרי. ברגע שהחברות יראו שהצרכנים רגישים יותר למחיר, יהיה להן קשה הרבה יותר להעלות מחירים בהמשך.

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון