גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הפך את קרל לגרפלד לאחד המעצבים הגדולים במאה ה־20?

הוא היה ארסי, חד לשון, אמביציוזי באופן חריג ועם דחף בלתי נלאה להמציא את עצמו כל פעם מחדש ● ביוגרפיה חדשה מנסה לפענח את דמותו הגדולה מהחיים

קרל לגרפלד, 1984 / צילום: Reuters
קרל לגרפלד, 1984 / צילום: Reuters

ברנדה  קרונין היא סופרת ועיתונאית. היא כותבת ב"וול סטריט ג'ורנל" על תרבות ואמנות 

"הדבר היחיד שמשנה לי הוא שישימו לב אליי", כתב קרל לגרפלד לאמו בגיל 21, ב־1954, על סף תחילת הקריירה שלו כמעצב אופנה. "לא אכפת לי מה יגידו אנשים, כל עוד הם יגידו משהו".

המעצב הפך למגה פרסונה הודות לעבודה הממושכת שלו בחוגים חברתיים שלוקסוס וחיי פנאי הם ההעדפות שלהם. בספר "גן עדן עכשיו: החיים יוצאי הדופן של קרל לגרפלד", וויליאם מידלטון חושף את שתי התכונות הבולטות באישיות של האופנאי: איש שאפתן שפעל מאחורי הקלעים וגבר רודף תענוגות שחצן. שתי התכונות ליוו את לגרפלד עד מותו בגיל 85, בשנת 2019.

הכירו את ה"בומבר": הז'קט הגברי שהחליף את החליפה המחויטת
עניבות אאוט, מטפחות צוואר ממשי- אין: גברים נפרדים מהפריט הכי קלאסי בארון
כך הפכו הנעליים של מייקל ג'ורדן ליקרות ביותר בעולם

כשכוכבו של לגרפלד דרך בשנות ה־‏90, ברט טנסקי, בזמנו נשיא חנות הכלבו היוקרתית "ברגדורף גודמן" בניו יורק, הריע לו כי הוא "מעולה לעסק כולו. הוא גורם להתלהבות סביבו. הוא אוהב ליצור סקנדלים והוא זדוני".

כגרמני שעשה מהפכות באופנה הצרפתית, האיטלקית, ובסופו של דבר, בכל העולם, לגרפלד פוצץ את תעשיית התפירה העילית ואת עולם תצוגות האופנה המנומנמות עם ספקטקלים תיאטרליים. היו שנים שהוא עיצב, בעת ובעונה אחת, קולקציות ל"שאנל", "פנדי" והמותג שלו.

הפרסונה הציבורית של קרל לגרפלד

הדמות של לגרפלד היתה באמת חד פעמית: הוא היה ארסי, חד לשון והוא הלך לכל מקום עם מניפה ביד. אפילו שופט, החתולה תכולת העיניים שלו מגזע בירמן, איתה היו לו יחסים עמוקים ביותר, נהנתה מעוקבים באינסטגרם. הוא תיעב נוסטלגיה ועם זאת הייתה לו אובססיה בכל מה שנוגע לעתיד. הוא התעניין במיוחד במאה ה־18 ואסף אמנות ורהיטים מאותה תקופה. לגרפלד חיבר בין חולצות עם צווארון מעומלן לקוקו מוקפד, משקפיים כהים, כפפות עור וטבעות.

וויליאם מידלטון הוא עיתונאי אופנה אמריקאי שכתב את ביוגרפיה של אספני האמנות דומיניק וג'ון דה מניל. כשיצא לדרך עם הביוגרפיה של לגרפלד הוא חיפש בעיקר מידע חדש על הוריו וילדותו. מידלטון נותן למעצב לדבר חופשי: האחרון מגן על מסעות הקניות שלו ("אני שונא אנשים עשירים שחיים מתחת ליכולת הכלכלית שלהם") וסונט ביריביו ("אני שונא אנשים בעסק הזה שנתקעים בתקופת זמן מסוימת"). למעטים מיורשיו של לגרפלד יש את הזיכרון והשנינות השובבה שלו.

תצוגת האופנה ששינתה את חייו

לגרפלד נולד בהמבורג בגרמניה ב־1933. הוריו היו עשירים: אביו היה יבואן ואחר כך יצרן של חלב ממותק. הם נתנו לילד שלהם לגדול כרצונו: קרל הצעיר צייר, ראה סרטים אילמים ובלע ספרים בגרמנית, צרפתית ואנגלית. בגיל 16, הוא ליווה את אימו לתצוגת אופנה של כריסטיאן דיור, ושם חש שזה הייעוד שלו. שלוש שנים אחר כך, הוא החל ללמוד עיצוב אופנה ואיור בפריז.

כשהיה בן 21, הוא עיצב מעיל שזכה לפרס ולתשומת לב עיתונאית בתחרות אופנה. הוא חלק בכבוד עם סטודנט נוסף ועם איב סן לורן, שלימים הפך לידידו ויריבו המקצועי. אחר כך התגלע ביניהם קרע עמוק. בקבלת הפנים לאחר טקס הפרס, לגרפלד לא בזבז זמן בחיפוש אחר מעסיקים פוטנציאליים. "לא באתי לשתות, ובטח לא לאכול", הוא נזכר. הוא קיבל כמה הצעות עבודה, אם כי אף אחת מהן לא הייתה משאנל, מותג שהמייסדת שלו הייתה אז כבר בשנות ה־70 לחייה (בדומה ללגרפלד, גם שאנל שיקרה בנוגע לגיל שלה).

התחנה הראשונה בקריירה הארוכה שלו הייתה בית האופנה הצרפתי "בלמן", שם עיצב כובע לשחקנית זאזא גאבור. אחר כך הוא נחת בבית האופנה של המעצב הצרפתי ז'אן פאטו. בהמשך עבר ל"קלואה" ול"פנדי". את המותג הנושא את שמו הקים ב־1984, שנה לאחר שהתמנה למנהל האמנותי של "שאנל".

לקוקו שאנל, שנפטרה ב־1971, היה הרבה במשותף עם לגרפלד. שניהם טיפחו את הפרסונה הציבורית שלהם שמשכה תשומת לב. שניהם נהגו להפריך אמרות שפר בכמה שפות. שניהם היו חסרי מנוח ובודדים ככרישים, ושניהם התמקדו רק בעסקים.

הרומן הרציני היחיד של לגרפלד היה עם ז'אק דה באשר, דנדי צרפתי שהיה צעיר ממנו כמעט במחצית הגיל. השמועות אומרות שהרומן נמשך כמעט 20 שנה. דה באשר, שנפטר ב־1989, ניהל רומן קצרצר גם עם סן לורן. מהרגע הזה היחסים בין שני אמני המחט הפכו לצוננים מאוד. לגרפלד נהג ללעוג בראיונות לפוזת הגאון המעונה של סן לורן. "למה לומר לאנשים שכל כך סבלת כשתפרת את השמלה, אם זו אותה שמלה שתפרת לפני חצי שנה?" שאל. "אנשים קונים את השמלות שלך כדי לשמוח, לא כדי לשמוע את הדרמות של אלכוהוליסט בכיין". התגובה של סן לורן הייתה צורבת: "הבעיה עם קרל היא שיש לו טעם איום ונורא".

מה ייחד אותו משאר האופנאים?

אנרגיה חזקה, יצירתיות וטיימינג טוב הבדילו את לגרפלד ממעצבים אחרים, בני דורו וצעירים ממנו. גם לאחר שהחייה את שאנל - שעד לתקופתו היה מותג מנומנם ומיושן, הוא הרגיש צורך להמציא מחדש, שוב ושוב, את בית האופנה.

למרבה התדהמה, לגרפלד עשה זאת באופן מתמשך ובכמה מותגים שונים. שיתוף הפעולה שלו עם H&M מ-2004 חשף אותו לקהלים חדשים. הבגדים שנמכרו במחירים נגישים - חולצה עלתה פחות מ־‏50 דולר - גרמו למעצב לחוש חרטה במשך תקופה מסוימת. אלא שמעריציו ניקו את בגדיו מהמדפים וביקשו להצטלם איתו סלפי.

הבגדים, מועדוני הלילה ומכוניות היוקרה

"גן עדן עכשיו" משמש גם כמדריך לחיים הראוותניים של לגרפלד. מידלטון מתאר את מסעותיו של המעצב ברחוב סן ז'רמן דה פרה בפריז, את מועדוני הלילה בהם אהב לפזז ואת הבוטיקים, הגלריות ובתי המכירות הפומביות בהם רכש רהיטים ויצירות אמנות. בספר מצולמות המכוניות שלו, החל מהמרצדס 190 SL, דרך הרולס רויס, ועד הבנטלי עם הגג הנפתח. וכמובן הבגדים: החולצות בתפירה אישית מ"הילדיץ' וקי", החליפות מ"דיור", התכשיטים מהחנות Chrome Hearts בלוס אנג'לס. בשנות ה־70 וה־80 לגרפלד טס באופן קבוע במטוסי קונקורד, ולעתים גם במטוסי מנהלים מדגם גאלפסטרים. לאחר שנתפס כשהוא טס במחלקה הראשונה במטוס אירבוס A380 של "אייר פראנס", לעולם לא טס יותר בטיסה מסחרית.

זרי פרחים וכרטיסי ברכה לקולגות ודוגמניות

ירידתו של לגרפלד מהבמה הייתה צנועה באופן לא טיפוסי. במשך שנים, שלח באמצעות חנות הפרחים הצרפתית "לאשום" עשרות זרי פרחים, בליווי ברכות שנכתבו בכתב ידו על נייר מיוחד, לקולגות, ידוענים, דוגמניות ואחרים. בתחילת 2019, לגרפלד, ששמר בסוד את העובדה שחלה בסרטן, אושפז בבית החולים והיה חלש מדי לכתוב. הוא שלח זרי פרחים לכמה חברים וותיקים. על כרטיסי הברכה הוא כתב "מקרל לגרפלד". הפרחים נמסרו ביום וולנטיין הקדוש, 14 בפברואר. חמישה ימים אחר כך הוא מת.

למרות חיבתו לאור הזרקורים, לגרפלד, שבשבוע שעבר נפתחה תערוכה מעיצוביו במוזיאון המטרופוליטן לאמנות בניו יורק - דחה את הרעיון של תערוכות רטרוספקטיביות. בגיל 80, הוא היה חד משמעי בהוראות מה לעשות לאחר מותו: "לשרוף - לזרוק - וזהו! אני שונא את הרעיון של להטריח אנשים עם שאריות. איזו אימה!".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה