גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמים, נשק וזהב: התלות של הג'יהאד האסלאמי באיראן מעולם לא הייתה גדולה יותר

הסנקציות על איראן פגעו ביכולתה לממן את ארגוני הטרור בעזה, שנותרו במצב כלכלי קשה ● אך האיראנים לא מוותרים, ודואגים לדרכים עקיפות למציאת מקורות מימון ● בינתיים, הלחץ על הג'יהאד לפעול גובר, גם כשהקופה מתרוקנת וכשחמאס נמנע מלהתערב

שיגורי רקטות של הג'יהאד האסלאמי מהעיר עזה לעבר ישראל / צילום: Associated Press, Adel Hana
שיגורי רקטות של הג'יהאד האסלאמי מהעיר עזה לעבר ישראל / צילום: Associated Press, Adel Hana

כ־36 שעות לאחר חיסול שלושת בכירי הג'יהאד האסלאמי נפתחו מטחים נרחבים מרצועת עזה לעבר העוטף, השפלה וגוש דן. עם זאת, ללא מעורבות פעילה של חמאס ואיחוד זירות עם לבנון וסוריה, קשה לראות את הג'יהאד האסלאמי שואפים להגיע למערכה כוללת לבדם מול ישראל.

ההצבעה הסופית תוקדם: המהלך שנועד למנוע מכשולים בדרך לאישור התקציב
נתיב הכסף לג'יהאד ומאגר הגז שחמאס עלול להפסיד: הכלכלה שמאחורי הלחימה בעזה 

בדברים שנשא ראש הממשלה בנימין נתניהו בשלישי, הוא שלח מסרים ברורים ומאיימים לג'יהאד האסלאמי, אך התייחס גם לאפשרות של מערכה רב זירתית. התרחיש, שלפי הערכות הוא המועדף על איראן.

למעשה, מאז המהפכה האסלאמית ב־1979, משטר האייתוללות שאף לקדם את ההפיכה לכל העולם. לכן, החתרנות של האיראנים באה לידי ביטוי בכל רחבי העולם, ובמיוחד במזרח התיכון. בחזית המאבק נמצא כוח קודס של משמרות המהפכה. עם זאת, משטר האייתוללות יודע שכוחותיו מוגבלים ולכן, לפי הערכות, האיראנים מפעילים כ־15 מיליציות שונות שממומנות על ידה. ביניהן ניתן למנות, למשל, את הג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה.

"בלי איראן, הג'יהאד האסלאמי לא היה שורד"

לפי מזכירות המדינה האמריקאית, בין השנים 2020־2012 איראן השקיעה כ־16 מיליארד דולר בהישרדות משטר אסד בסוריה, כולל מימון המיליציות שהיא מפעילה שם, בעיראק ובמורדים החות'ים בתימן. בלבנון, האיראנים מממנים את חיזבאללה, מדי שנה, בכ־700 מיליון דולר. בה בעת, התקצוב האיראני לג'יהאד האסלאמי, לחמאס ולחזית העממית עומד על כ־100 מיליון דולר.

המלכוד בו נמצא הג'יהאד האסלאמי הוא שבשל היותו בארגון טרור קטן שהמימון העיקרי שלו מגיע מאיראן (בניגוד לחמאס לו כמה מקורות מימון שונים) - "בעל המאה הוא בעל הדעה". בג'יהאד האסלאמי זוכרים היטב כיצד במאי 2015 איראן הפסיקה למשך שנה את המימון של ארגון הטרור, משום שלא סייעו למורדים החות'ים במלחמת האזרחים בתימן.
באותה עת, האיראנים הקימו ברצועת עזה את ארגון אל־סאברין. בחמאס תמכו במהלך משום שראו בכך הזדמנות להחליש את הג'יהאד האסלאמי. בסופו של דבר, לא הרבה השתנה, "אל־סאברין" לא הצליחה להפוך לארגון של ממש והג'יהאד האסלאמי נותרו עושי דבריהם של טהרן ברצועה עזה.

כיום, המצב התזרימי של הג'יהאד האסלאמי עמום, לאחר שבאוקטובר אשתקד דווח בעיתון "אל־קודס" כי ארגוני טרור פלסטינים נמצאים במשבר כלכלי בשל עצירת המימון האיראני, שנמשכה לפחות שלושה חודשים. בהתחשב בכך שלאיראן, המקור התקציבי של הג'יהאד האסלאמי, ברור שבאופן יחסי הם נפגעו יותר מכולם, וככל שטהרן ממשיכה להתקשות תחת הסנקציות, הבעיה של הג'יהאד האסלאמי עשויה להחמיר.

"בלי איראן, אין ספק שבג'יהאד האסלאמי לא היו שורדים. הם לא שולטים בטריטוריה אלא מתרכזים בג'יהאד", אומר לגלובס ד"ר מיכאל ברק, חוקר בכיר במכון הבינלאומי למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן. "בסיס התמיכה שלהם לא רחב כמו של חמאס, אז הם חייבים את המימון האיראני".

קרטלי הסמים בשירות החיזבאללה

כחלק ממנגנון מימון הטרור של משטר האייתוללות, משמרות המהפכה הם שאמונים על גיוס והעברת הכסף, אך לא רק הם. המיליציות השיעיות ככלל וחיזבאללה בפרט מעורבים גם בעצמם בגיוס הכספים.

במסגרת הפעלת רשתות הכספים, משמרות המהפכה וחיזבאללה מרושתים במדינות בעלות אוכלוסייה לבנונית. בין השאר, במשולש הגבולות של ברזיל, ארגנטינה ופרגוואי. יש בהן אוכלוסייה לבנונית, שחלק ממנה עוזר לחיזבאללה ומשמרות המהפכה בנושא הברחת סמים, שנחשבת למקור הכנסה נפוץ באזור. לצד האוכלוסייה הלבנונית, הם גם מקושרים לארגוני פשע בברזיל ובקולומביה שמסייעים בהברחות הכספים.

הפעילות של חיזבאללה לא מסתכמת בדרום אמריקה. באפריקה, חיזבאללה מעורבים בתעשיית הברחת יהלומים מסיירה לאון במטרה לגייס מימון נוסף. בד בבד, האיראנים מפעילים רשת הברחות בהנהגת סעיד ג'מאל, חות'י שיושב באיראן. במסגרת הרשת הזו מוברח נפט מאיראן, דרך יעדים כמו נמלי המפרץ, טורקיה וסומליה לשוק העולמי.

מתוך איראן, טהרן מפעילה מוסדות צדקה שהן מקור נוסף לכסף. סוגיה נוספת שקשורה לאיראן עצמה היא תעשיית האופיום באפגניסטן, שמייצרת כ־80% מהסם בעולם. האופיום מוברח לאירופה, בחלקו דרך איראן, שמחרימה אותו בכמויות גדולות. נשאלת השאלה מה קורה עם האופיום? לדעת ד"ר ברק, "לא מן הנמנע שהוא מתועל לגיוס ממון נוסף למיליציות האיראניות".

מעבר לכך, באיראן יש נציגים של ארגוני פשע, שמבריחים סמים למיליציות השיעיות בעיראק, הנפוץ שבהם הוא הקריסטל. כמו כן, המיליציות הפרו־איראניות בעיראק מכניסות כסף באמצעות תיירות דתית.

דרך סוריה, צבא אסד, משמרות המהפכה וחיזבאללה מציפים את המזרח התיכון ואירופה בכדורי קפטגון. אך המימון הזה מוטל בספק כרגע, משום שבמסגרת הליך הנורמליזציה בין סוריה לבין הליגה הערבית, מתוכנן מימון גדול למשטר אסד כדי שיעזבו את תעשיית הקפטגון.

אנשי עסקים איראנים מסייעים בהברחות

לפני כחודשיים, פעילות משותפת של גופי המודיעין הובילה לחתימה של שר הביטחון יואב גלנט על צו תפיסה לעשרות קילוגרמי זהב, שנועד לחשוף ולסכל את ציר ההברחה. הצו חושף בין היתר ציר מימון טרור של איראן לחיזבאללה המבוסס על רווחים ממכירת זהב מוברח.

גורם מרכזי בציר המימון והעברת הזהב הוא בדר אלדין נעימי מוסוי, איש עסקים איראני בעל עסקים ברחבי העולם. מוסוי הוא הבעלים של שתי חברות נדל"ן בבריטניה, וכן חברת סחר בינלאומי בדובאי. בד בבד, הוא משמש כסייען של כוח קודס האיראני המנהל ציר חשאי במסגרתו רוכש זהב בוונצואלה.

איש העסקים אחראי על הברחת הזהב מוונצואלה באמצעות טיסות ישירות לאיראן ומשם למכירה ברווח לצורך מימון פעילות חיזבאללה. בציר מימון זה מעורבים שני אנשים שנתונים לסנקציות אמריקאיות: מוחמד קציר - ראש יחידת הלוגיסטיקה של חיזבאללה, העוסק בהעברת כספי כוח קודס לחיזבאללה, ועלי קציר - נציג המשרד לעניינים כלכליים של חיזבאללה בטהרן.

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית