גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדיון שהוביל לפיצוץ: מה המטרה של קרן הארנונה ומדוע ראשי הערים כועסים?

רגע לאחר שנדמה לכולם כי הושגו הסכמות, הדיון על קרן הארנונה התפוצץ, וחודשה המחאה של השלטון המקומי ● מה החוק אומר, מדוע "התפוצצו" השיחות, ומה יקרה כעת? ● גלובס עושה סדר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

הדיון התשיעי במספר שנערך בוועדת הכספים של הכנסת בחוק קרן הארנונה הביא לפיצוץ גדול, לשלל ידיעות משניות הקשורות בו - וכמובן לחידוש המחאה של השלטון המקומי. מדוע זה קרה, רגע לאחר שנדמה לכולם כי הושגו הסכמות, מה מעצבן את המתנגדים העיקריים, ומה המרחק עד לאישור החוק בפועל? גלובס עונה על השאלות המרכזיות.

המחאה נגד קרן הארנונה: השלטון המקומי הכריז על שביתה
במקום לחגוג את המענקים שבדרך, הרשויות נותנות לחולדאי לנהל את ההצגה | פרשנות 

מהו חוק קרן הארנונה?

החוק קובע כי מתוך הגידול השנתי בהכנסות הארנונה שלא ממגורים (ארנונה לעסקים בעיקר), נדרשת כל רשות להפריש שיעור קבוע מסוים, וזה יועבר לקופת קרן הארנונה. גובה ההפרש נקבע בהתאם לגובה ההכנסות מארנונה לעסקים, כך שרשויות שמכניסות כסף רב יותר, יידרשו להפריש סכומים גדולים יותר. הכספים המצטברים בקרן יועברו לכלל הרשויות בארץ, בהתאם למספר היתרי הבנייה למגורים שיוציאו: על כל יחידת דיור שיינתן לה היתר, הרשות תקבל סכום מסוים.

מהי מטרתו של החוק?

החוק גובש, על פניו, במטרה להציע עוד כלי להתמודדות עם משבר הדיור: דרך חישוב הארנונה כיום מביאה למצב שבו כל יחידת דיור למגורים נחשבת גירעונית מבחינת תקציב הרשות שבתחומיה היא נבנית, וכך בעצם הופכת את המגורים ללא רצויים ברשויות רבות.

החוק למעשה "עוקף" את חישוב הארנונה המורכב, על ידי חלוקה מחדש של נתח מסוים מההכנסות המתקבלת בכל רשות, ובאותה הזדמנות מתמרץ ראשי ערים לקדם בניית יחידות דיור בתחומם באמצעות המענק על כל היתר בנייה - ובכך לכאורה "הורג שתי ציפורים במכה אחת".

כיצד אמורה להתבצע הפרשת הכספים?

טיוטת חוק ההסדרים הציגה את ההסדר המקורי שגיבשו אנשי משרד האוצר:

1. רשות מקומית שבה הארנונה שאינה ממגורים, לנפש, הייתה יותר מ־2,000 שקלים בממוצע, תפריש 49% מהגידול בהכנסות מארנונה שאינה ממגורים באותה שנה.

2. רשות מקומית שבה הארנונה שאינה ממגורים, לנפש, הייתה גדולה מ־1,000 שקלים בממוצע ולא גדולה מ־2,000 שקלים בממוצע, תפריש 30% מהגידול בהכנסות מארנונה שאינה ממגורים באותה שנה.

3. רשות מקומית שבה הארנונה שאינה ממגורים, לנפש, הייתה יותר מ־500 שקלים בממוצע אבל פחות מ־1,000 שקלים, תפריש 20% מהגידול בהכנסות מארנונה שאינה ממגורים באותה שנה.

4. רשות מקומית שבה הארנונה שאינה ממגורים, לנפש, הייתה פחות מ־500 שקלים בממוצע, תפריש 10% מהגידול בהכנסות מארנונה שאינה ממגורים באותה שנה.

מדוע ראשי הערים והשלטון המקומי כועסים?

הכעס מגיע, באופן טבעי, בעיקר מראשי הרשויות העשירות יותר - אלו שצפויות להפריש נתח גדול יותר מההכנסות שלהן אל קרן הארנונה. המחאה היא נגד "הכנסת היד לכיס" מצד הממשלה, ועל צמצום הסמכות והכוח של השלטון המקומי, תוך הגדלת כוחו של השלטון המרכזי, לדבריהם. משה פדלון, ראש עיריית הרצליה, אף טוען כי אישור החוק יביא ל"סירוב המוני של תושבי העיר לשלם מעתה את מס הארנונה".

נדמה היה שהושגו כבר הסכמות. מה הן כללו?

מחאתם של ראשי הערים, שהחלה כבר לפני כחודשיים עם איומיהם על עצירת עבודת ועדות התכנון המקומיות, הובילה את אנשי האוצר לבחון מחדש את המתווה בניסיון להגיע לפשרות - בין היתר במסגרת דיוני ועדת הכספים. בסוף השבוע האחרון הודיעה דוברות ועדת הכספים כי "הושגה הסכמה לעניין חוק קרן הארנונה", ולגלובס נודעו עיקרי סעיפיה:

1. הפחתת שיעור ההפרשות: המדרגה הראשונה (הערים העשירות) תופחת ל־28% בלבד; השנייה - ל־20%; השלישית ל־15%; והרביעית ל־7.5%.

2. הפחתת המענק לכל יחידת דיור, בהתאם: מ־2,000 שקל לכל יח"ד ל־1,850 שקל לכל יח"ד. עבור היתרים שניתנו כבר, בין השנים 2018 ל־2020 - המענק יופחת מ־1,500 שקל ל־1,000 שקל.

3. תיקון מנגנון פעולת מועצת הקרן: במטרה לחזק את האחיזה של השלטון המקומי בקרן, יו"ר המועצה יהיה יו"ר המרכז לשלטון מקומי - במקום אחד מנציגי הרשויות המקומיות, ונציג הציבור (מתוך שבעת החברים בקרן) ייבחר על ידי שר האוצר, שר הפנים ויו"ר המועצה, ולא על ידי שר האוצר לבדו.

4. בקופת הקרן לא יצטברו עודפים (למעט סכום מינימלי מסוים כמעין "כרית ביטחון" למקרה של שינויים דרמטיים בהכנסות במעבר משנה לשנה), והיא לא תוכל לקבוע כללים והוראות שונות לגבי הקצאת כספי הקרן, כפי שנקבע בנוסח המקורי. המטרה: למנוע שימוש בכספי הקרן למטרות אחרות.

מדוע "התפוצצו" השיחות?

על פי גורמים יודעי דבר השיחות בסוף השבוע, בין גורמי האוצר לבין נציגי המרכז לשלטון מקומי ופורום ה־15 (פורום הערים האיתנות פיננסית), כבר הגיעו עד כדי גיבוש נוסח כתוב ומוסכם על כל הצדדים. נדמה שראשי ערים רבים לא אהבו את הסיכום החדש, ולכן הדברים הגיעו לכדי פיצוץ נוסף. על כך כתב ראש עיריית רמת גן, כרמל שאמה-הכהן, בעמוד הפייסבוק שלו מיד לאחר ההכרזה על שביתה: "הצלחנו לבטל את ההסכמה שניתנה על ידי השלטון המקומי לאישור חוק השוד, שניתנה תחת איום חמור של הממשלה".

ומה צפוי כעת?

בדיון שנערך בוועדת הכספים של הכנסת אושר בסופו של דבר איחוד של סעיפי החוק, אשר פוצלו כאשר החוק הונח לראשונה על שולחן ועדת הכנסת. איחוד הסעיפים יאפשר למעשה, עם אישור חוק הארנונה כולו, להפעיל את קרן הארנונה בפועל - אך האישור דרוש את אישור ועדת הכנסת לעניין איחוד הסעיפים.

מדובר בעניין טכני, אך בוועדת הכספים לא יודעים לומר מתי הוא יקרה, ובהתאם - לא יודעים להגיד מתי יימשכו הדיונים ותתקיים הצבעה על החוק, לטובת אישורו לקריאה שנייה ושלישית בכנסת. יש לציין שהמועד האחרון להעברת חוק התקציב (שבתוכו אמור להיכלל גם חוק קרן הארנונה) הוא בעוד שבועיים, ב־29 במאי.

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

"הרופאים אמרו שאאבד את המוח, את התודעה, שזה וירוס שלא שורדים"

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • לפני יציאת המשלחת לקהיר - חמאס בהצהרה רשמית: "נחושים להגיע להסכם - שיכלול את נסיגת הכוחות ועסקה רצינית" • עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק