גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניה נופלת ומנכ"לים מתחלפים: מה הוביל לסגירת המפעל הוותיק של אבן קיסר

המשבר המתמשך בעסקיה וקריסת המניה הובילו את יצרנית משטחי העבודה, תחת מנכ"ל חדש־ישן, להכריז על סגירת מפעלה בשדות ים ופיטורי עובדיו ● בין הסיבות לקשיי אבן קיסר: הכבדת הרגולציה בישראל ובאוסטרליה ● המפסידה הגדולה במניה - קרן טנא שבעבר רשמה אקזיט מרשים

יוס שירן, מנכ''ל אבן קיסר / צילום: יונתן בלום
יוס שירן, מנכ''ל אבן קיסר / צילום: יונתן בלום

בשנה שעברה, למרות המצב המאקרו כלכלי העולמי וקשיי שרשרת האספקה, היה נראה שיצרנית משטחי העבודה לבית, אבן קיסר מקיבוץ שדות ים, נמצאת סוף סוף בדרך הנכונה, אחרי כמה שנים קשות בעסקיה. החברה, שבשנת 2018 חוותה טלטלה קשה שכללה הפחתת תחזיות פיננסיות, שינויים תכופים בהנהלה ואובדן אמון מצד המשקיעים בשוק ההון, החלה להרחיב את פעילותה בתחום הייצור ושיווק משטחים לשימוש במטבחים, חדרי אמבטיה ושירותים גם לחומרי גלם נוספים מלבד קוורץ, ביצעה רכישות ואף החלה לדבר על הגעה להכנסות שנתיות של מיליארד דולר ב־2025.

יורשים, גרסת קוקה קולה: אימפריית המיליארדים של האחים ורטהיים שוב תוסס
מנדל"ן ועד סייבר: 150 החברות האמינות בישראל

אולם בחודש מרץ השנה הפתיעה אבן קיסר כשהודיעה על שינוי כמעט מיידי בעמדת המנכ"ל: יובל דגים, שניהל את החברה מאוגוסט 2018, הוחלף על ידי יוס (יוסף) שירן, שזהו לו סיבוב שני בניהול אבן קיסר, לאחר שהוביל אותה בין השנים 2009־2016, כולל בתקופת ההנפקה הראשונית שלה בנאסד"ק ב־2012. המנכ"ל הקודם דגים כיהן בתפקיד במשך ארבע וחצי שנים, אחרי שהחליף את המנכ"ל הזמני יעיר אורבוך, שמונה לתפקיד לאחר שקודמו, רענן זילברמן, פרש במפתיע מהתפקיד לאחר כשנה בלבד.

שירן לא חיכה הרבה, ובשבוע שעבר, לצד פרסום הדוחות הכספיים לרבעון הראשון של השנה, הודיע על תוכנית רה־ארגון גלובלית, שכוללת בראש ובראשונה את סגירת המפעל הוותיק של אבן קיסר בקיבוץ שדות ים - המפעל שממנו החלה פעילותה לפני כ־30 שנה. המהלך כולל גם פיטורים של כ־150 עובדים, וזאת לאחר שבסוף השנה שעברה אבן קיסר נפרדה מ־200 עובדים בהליך התייעלות קודם. זהו צעד ראשון בהתייעלות וייתכן שאחריו יגיעו עוד. בסוף 2022 העסיקה אבן קיסר 2,100 עובדים, מהם 655 מישראל. בחברה מדגישים כי סגירת המפעל לא תפגע בייצור שלה, שיעבור בחלקו לאתר בצפון הארץ, ובחלקו הקטן יותר לארה"ב ואולי למזרח אסיה.

שירן הסביר כי תוכנית הרה־ארגון "תאפשר לנו להתמודד בצורה הטובה ביותר עם האתגרים התפעוליים שמולם החברה ניצבת. בראש ובראשונה אנו מתמקדים בשיפור תזרים המזומנים". הוא הוסיף שסגירת המפעל היא החלטה לא קלה עבור החברה, אך "אנו מאמינים שזהו צעד הכרחי לייעול הייצור של אבן קיסר והפיכתו לגמיש יותר, ולצמצום ההוצאות שלנו. המפעל הוותיק מציב שורה של אתגרים לשם עמידה בדרישות הרגולציה המקומית".

אבן קיסר הייתה יכולה לשדרג את שני קווי הייצור של המפעל הקיים, בהוצאה שמוערכת בעשרות רבות של מיליוני דולרים. אולם הכבדה של הרגולציה בישראל הפכה את השדרוג הזה ללא משתלם. תקן מחמיר הנוגע לפליטות של סטירן (חומר כימי מסוכן שנפלט בייצור המשטחים של החברה), שנכנס לתוקף לפני כעשור, כבר הוביל להשקעות גדולות של אבן קיסר ברגולציה, עלויות שהכבידו על החברה. בפברואר 2022, למרות מאבק שניהלה החברה, התקן הוחמר. על רקע הרצון לשפר את התוצאות הפיננסיות, ולמרות הקושי הנלווה, בחברה הוחלט לסגור את המפעל.

בשיחת הוועידה שערכה החברה עם אנליסטים לאחר פרסום הדוחות אמר שירן כי "ברור שאבן קיסר נמצאת מאחור בכל הקשור ליכולתה להציג רווחיות וערך לבעלי המניות, ואנו נחושים לשפר זאת". להערכתו, תוכנית הרה־ארגון תעזור לחברה לחזור לרווחיות ולתפיסת נתחי שוק, כמו גם לשיפור התזרים - שבו היא כבר מזהה שיפור, עם תזרים חיובי מפעילות בסך 7.9 מיליון דולר ברבעון הראשון.

ההכנסות ברבעון הסתכמו ב־151 מיליון דולר, ירידה של 11.6% ביחס לרבעון המקביל, והחברה עברה להפסד נקי של 3.8 מיליון דולר, לעומת רווח ברבעון המקביל. על בסיס Non-GAAP היא הפסידה 6 מיליון דולר, פי כמה מתחזיות האנליסטים, וה־EBITDA התכווץ ביותר מ־95% ל־0.5 מיליון דולר. החברה אף השעתה את התחזית השנתית.

 

חזית מאיימת בפעילות באוסטרליה

אחד הגורמים שסללו כנראה את דרכו של שירן חזרה לכס המנכ"ל, הוא מצבה של החברה באוסטרליה, אחד השווקים המרכזיים של אבן קיסר, עם 16.8% מהמכירות (כולל ניו זילנד) בשנת 2022. שווקים גדולים אחרים שלה הם ארה"ב (49.5% מהמכירות) וקנדה (13.5%).

ברבעון הראשון של השנה המכירות באוסטרליה נותרו ללא שינוי מהרבעון המקביל, כשבמונחי מטבע מקומי נרשמה עלייה, אולם המגמה הכללית שם פחות חיובית. בתחילת השנה עלה לכותרות באוסטרליה הנושא של מחלת סיליקוזיס - מחלת ריאות חשוכת מרפא שמאפיינת את העובדים החשופים לאבק שנוצר בעת עיבוד המשטחים שמייצרת החברה.

בעבר, תביעת ענק ייצוגית נגד החברה בישראל מצד עובד שחלה הסתיימה בפשרה. כעת לאחר פרסומים בתקשורת המקומית, הממשלה האוסטרלית בוחנת את הרגולציה בתחום, ואיגוד עובדים השיק קמפיין שבו קרא לממשלה לאסור שימוש באבן מהונדסת מ־2024 - עמדה שזוכה לתמיכה מצד שרים באוסטרליה.

כבר עתה יש במחוזות שונים באוסטרליה שינויים שמגבילים את השימוש בחומר זה או מציבים דרישות בטיחותיות הנוגעות לו. בדוח המורחב של אבן קיסר ל־2022 היא מציינת כי יוזמות רגולטוריות במדינות שונות נחוצות לשמירה על הבריאות והבטיחות, אך שינויים כאלה עלולים לשבש את השוק או להטיל עומס על יצרנים ומפיצים, כך שיעברו לשימוש בחומרים אחרים, מה שעלול לפגוע בעסקי החברה.

כמו כן לדבריה, שינויים נוספים ברגולציה עלולים לפגוע מהותית בעסקיה. אבן קיסר מעסיקה 124 עובדים באוסטרליה. כך שנראה שלמצב המעורער שם היה קשר לשינוי בעמדת המנכ"ל וייתכן שגם לצורך ברה־ארגון. במקביל, גם המצב בארה"ב לא מזהיר: בשיחת הוועידה נשאל שירן על אסטרטגיית הצמיחה שם, והשיב כי לחברה יש תשתית וצוות חזקים, ובכוונתה לנקוט צעדים לשיפור התוצאות.

הפסדים מלוא הטנא (על הנייר)

מניית אבן קיסר  הונפקה בנאסד"ק ב־2012 ושלוש שנים לאחר מכן נסחרה במחיר שיא ששיקף לחברה שווי של כ־2.5 מיליארד דולר. מאותו שיא צנחה המניה בכ־93%. המפסידים הגדולים "על הנייר" מהמצב הנוכחי הם בעלי המניות הגדולים בחברה - קרן ההשקעות טנא בראשותו של ד"ר אריאל הלפרין וקיבוץ שדות ים, שמחזיקים יחד בכ־40% מהמניות (מעל 20 מהמפוטרים הם חברי קיבוץ).

קרן טנא המתמקדת בעיקר בחברות מהתעשייה קיבוציות השקיעה באבן קיסר ב־2006, ושבע שנים מאוחר יותר ביצעה אקזיט בתשואה של פי 5 על ההשקעה, כשמכרה מניות ב־186 מיליון דולר. ב־2016 הקרן חזרה לסיבוב השקעה נוסף כשרכשה מניות ב־43.5 מיליון דולר. בהמשך, לאחר נפילה במניה, רכשה הקרן מניות נוספות תמורת כ־30 מיליון דולר. כיום, כשמחיר המניה משקף שווי חברה של 160 מיליון דולר בלבד, מופסדת טנא, על הנייר, עשרות מיליוני דולרים על הסיבוב השני שלה באבן קיסר. בעלי המניות בחברה ודאי מקווים שהסיבוב השני של שירן יהיה טוב יותר מזה של קרן טנא, לפחות כפי שהוא עד כה. 

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית