גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשכתב מאתרים מתחרים על סטרואידים: מה עומד מאחורי אתר אייס?

שכתוב של חומרים שעלו במקומות אחרים, העתקת טקסטים מאתרים מקבילים כולל שגיאות, ביקורים תכופים בגוגל ניוז כדי לקחת את מה שמקליק וחיבה לכותרות שמוציאות דברים מהקשרם ● עובדים לשעבר באייס וגורמים נוספים מספרים על ההתנהלות הבעייתית של האתר ● אייס בתגובה: "מהומה רבה על לא מאומה. במקרים בהם התרשמנו שכתב או עורך שגו ומעדו בפרסום ידיעה מסוימת, הדבר טופל מיד"

אתר ICE / צילום: צילום מסך
אתר ICE / צילום: צילום מסך

"קרן מרציאנו נקרעת בשידור חי", "אברי גלעד כמו שלא הכרתם", "התקרית שגרמה לטיילור סוויפט לצעוק באמצע ההופעה", "פאולה רוזנברג חושפת דרמה רפואית גדולה" - האוסף הזה הוא רק קומץ מהכותרות שפרסמו באתר אייס (ice) השבוע. בזכות כותרות שכאלו ואחרות, האתר, המתיימר לסקר את עולמות התקשורת והכלכלה, צובר תאוצה בחודשים האחרונים.

עם זאת, לפי נתוני סימילרווב, זמני השהייה הממוצעים לכתבה נמוכים מאתרי החדשות השונים. התכנים באתר מכילים רוב הזמן הכול מהכול - ידיעות רכילות מהולות בציטוטים מהטוויטר, ידיעות פוליטיות ולא מעט אייטמים דומים מאוד לכאלו שהתפרסמו במקומות אחרים.

אחרי 5 שנים של ירידה בהכנסות: האסטרטגיה החדשה של טבע
עוקץ קרן הנאמנות של הישראלי באיי קיימן הסתיים במאסר
קרב חסר תקדים בשמי קייב, והאם תקרת האשראי של ארה"ב תיפול? | 5 אירועים מהשבוע שהיה בעולם

על רקע זה ביקשנו להתחקות אחר שיטות העבודה של האתר. שוחחנו עם עובדים לשעבר, גורמים שניהלו אינטראקציה עם הבעלים ואנשי תקשורת שונים. כולם, בלי יוצא מהכלל, תיארו את אותם תהליכי עבודה שכוללים שכתוב עד העתקה של אייטמים וכן חיפוש אחר חומרים "מקליקים" ופופולריים. לפני פרסום הכתבה פנינו לאתר בבקשת תגובות והצענו שיחה לציטוט או שלא כדי להבין את הדברים, אך באייס התעלמו. במקום זה קיבלנו תגובה שחלקה מכפישה וחלקה עובדתית לא נכונה, אך נביא אותה כלשונה בסוף הדברים. במקביל, אתר אייס הוריד מהאוויר חלק מהדוגמאות להעתקות שהופיעו בבקשת התגובה שלנו, אך התיעוד מצוי בידינו.

ותחילה דוגמה: בספטמבר 2022 דיווח העיתונאי שמעון איפרגן באתר מאקו על אונס בסיני. בכתבתו הוא ראיין את הצעירה בת ה־17 שנאנסה וצעירות נוספות שהתארחו במקום ואף פנה לאדם שנטען כי תקף את הנערה. באותו הערב, עלתה כתבה דומה באייס כשהציטוטים המדויקים מהכתבה במאקו נמצאים בה ללא מתן קרדיט לאתר או לכתב.

 

ההתנהלות השתנתה תחת הבעלים החדש

ב־2019 חברת "קו מנחה" מכרה את אייס לחברת "יו־קלע" של ליאון עג'מי. עד הרכישה, ובמשך עשור, האתר כיסה את עולמות המדיה, הפרסום, היח"צ והדיגיטל, כאשר אלכסנדר כץ היה העורך הראשי שלו.

אחרי הרכישה ותחת בעלותו של עג'מי, האתר הפך לעוסק בכל - פוליטיקה, צרכנות, כלכלה, נדל"ן ועוד. ניסיון להתחקות אחר פועלו של עג'מי העלה חרס. ביקשנו מהנהלת אייס לקבל פרטים על פועלו וחזונו של עג'מי, בקשה ממנה התעלמו. על פי ההערכות של גורמים איתם דיברנו, מספר העובדים בחברה שעוסקים בתוכן הוא קצת מעל ל־10 אנשים. מערכת אייס יושבת ברחוב המקצוע 9 בתל אביב - על רחוב המסגר.

שיטוט מהיר באתר אייס יעלה כי רבים מהתכנים חתומים בשם "מערכת ice", כשבין השמות הבודדים החתומים באופן קבוע על ידיעות הם יהודה לוינגר, עורך האתר; ניצן כהן, כתב כלכלה (שעבד בעבר בגלובס); ודוד זולדן, כתב פוליטי. לצד כל אלו, ישנם טורים קבועים וטורי אורח של אנשי מפתח בחברה הישראלית.

יהודה לוינגר, העורך הראשי באייס / איור: גיל ג'יבלי

מיעוט כתבים ו־80 אייטמים במשמרת

משיחות עם עובדים לשעבר באתר, כמו גם גורמים המעורים בפרטים, עולה כי המערכת מתנהלת תחת מודל רזה מאוד שלא משקיע בכתבים שמטרתם ליצור תכנים מקוריים או להגיע למקורות מידע. באייס שמים את הדגש על מספר עורכים.

העובדים לשעבר סיפרו כי במשמרת עריכה סטנדרטית באתר ישנם 3־4 עורכים, והיא אורכת 7־8 שעות. לכל עורך מופנית הדרישה להעלות כ־20 כתבות במהלך המשמרת. אבל בהיעדר מספר כתבים שיכול לספק 20 אייטמים ביום, העורכים "מרפרשים" במהלך היום אתרי חדשות ורשתות חברתיות ומחפשים אחר ידיעות להעלאה באתר.

עם זאת, אחד העובדים מדגיש כי אין הוראה "להעתיק" והשיח הוא "איתור ושכתוב התוכן שנכתב במקומות אחרים". בחלק מהמקרים, אייס דווקא כן נותן קרדיט לגוף התקשורת שפרסם את הידיעה. לרוב, מדובר באזכור מהפסקה השנייה והלאה.

המודל: להביא כמה שיותר הקלקות, בכל מחיר

המודל של אייס הוא להביא מאסה גדולה של כתבות במעט השקעה. הרחבת התחומים ומספר האייטמים שמעלה האתר, מאפשרת לו לייצר יותר הכנסות מקידום ממומן ופרסומות. זו גם ככל הנראה הסיבה לכותרות ה"קליק בייט" הרדיקליות בהן ידוע האתר, שנועדו למשוך משתמשים להיכנס לכתבות, גם אם הקשר בין הכותרות לתוכן הכתבה קלוש.

למטה: כתבה שעלתה במאקו ב־8 בספטמבר 2022. למעלה: כתבה שעלתה באייס באותו הערב

גורם אחר המעורה בפרטים, שביקש שלא לחשוף את זהותו, סיפר לגלובס כי מדובר בתפיסת עולם שמגיעה מהבעלים, עג'מי. "שמעתי אותו אומר שיש מספיק אמצעי תקשורת שמייצרים תוכן ומסקרים את המתרחש, כך שאין סיבה ללכת לסקר משהו אם אפשר להשתמש במידע הזה", הוא אומר. "הסיבה נובעת מכך שעג'מי מעוניין להחזיק באתר שעושה הרבה באזז, אבל בתקציב נמוך. כשהוא דורש הרבה כתבות ביום מהעורכים שלו, אין זמן באמת לשבת, לחקור ולעשות עבודה עיתונאית מקורית. הרעיון הוא לטפל בסיפור בכמה דקות ולעבור הלאה".

עובד לשעבר במערכת אייס אמר כי "אלו דברים שאתה יודע שעלו באתרים אחרים, אבל באריזה אחרת. הרבה פעמים כדי להתאים את התוכן, הלכנו לאתר אחר שעשו שם עבודה הרבה יותר מעמיקה וקיצרו את זה לגרסה שמתאימה לאייס".

"הנהלת אייס חיה בגוגל ניוז"

מעבר לשכתובים, יש דוגמאות לכך שאייס לקחו חלקים מכתבות ככתבם וכלשונם. כשהעיתונאי שכתב את הכתבה פנה לאייס, הטקסטים נערכו.

כך למשל בחודש שעבר דיווח כתב וואלה ינון בן שושן על טרגדיה מזעזעת של בת 8 בהודו ששיחקה בסמארטפון ומתה מפיצוץ. בכתבה בוואלה ציטטו את עדותו של אבי הילדה ואת דברי הסבתא שמצאה אותה. תוכן זה הופץ ברשתות החברתיות ובתקשורת הזרה.

מימין: כתבה מקורית שעלתה ב־27 באפריל באתר וואלה. משמאל: כתבה שעלתה באייס באותו הערב

באותו הערב פורסמה כתבה דומה באייס עם פסקאות זהות לחלוטין לכתבתו של בן שושן. יתרה מכך, הידיעה במקור בוואלה הכילה שגיאת כתיב. במקום לכתוב כי הסבתא "ניגשה" למטבח, נכתבה בטעות המילה "נגישה" - והטעות השתמרה גם באייס. לאחר שבן שושן תקף את האתר בפייסבוק, באייס ערכו את הידיעה ושינו מעט את הניסוחים.

דוגמה נוספת ישנה יותר, עוסקת בכתבה סביב אתר "סדרות" המספק תכנים פיראטיים ברשת. בדיווח המקורי באתר וואלה צוין כי בית המשפט הפדרלי בארה"ב קבע שאתר סדרות ייחסם, וכי בתגובה האתר חזר בכתובת חדשה.

למחרת בבוקר פורסמה כתבה דומה באייס, עם ניסוח דומה לכתבה המקורית כאשר באייס אף בחרו להשתמש בתמונה שפורסמה בכתבה המקורית, עם ההודעה בעמוד הבית של אתר סדרות. מה שמסגיר כי מדובר באותה תמונה היא לא רק הזווית שצולמה, אלא גם הלשונית "מזג האוויר" שהופיעה במקור אצל הכתב בן שושן.

עובד לשעבר באייס ששוחח עם גלובס, אמר כי "הנהלת אייס חיה בגוגל ניוז. גוגל מאפשרת לראות את כותרות החדשות לפי פופולריות. אנשי אייס נכנסים אל החדשות שגוגל ממליצה וההוראה היא שהכול יעלה גם באייס. הם לא אומרים את המילה 'להעתיק', אבל בגלל שיש מלא ידיעות וצוות קטן - אין באמת דרך לעבוד על זה כמו שצריך. הם רוצים אנשים שיעמלו כמו נמלים על כתבות".

תגובת אייס: "דבר מקובל בעיתונות"

מאתר אייס נמסר בתגובה: "מצער כי אתר גלובס, ממניעיו שלו, בוחר לנגח אתר מתחרה בפרסום שנפלו בו שגיאות ואי-דיוקים רבים. אתר ice נחשב כיום לאתר הצומח בישראל עם למעלה מ־25 מיליון צפיות בחודש, ועקף את מספר הכניסות לאתר גלובס בפער ניכר. בזמן שבאתר גלובס מוסיפים לצמצם כח אדם איכותי, באתר ice גייסו לאחרונה עשרות כתבים, עורכים וכן פובליציסטים מוכרים ומבוקשים. פרסומכם הוא בבחינת מהומה רבה על לא מאומה. ידיעות פולואו־אפ הן דבר מקובל בעיתונות, ולא בכדי ניתן למצוא ידיעות רבות כאלה גם בגלובס. במקרים בהם התרשמנו שכתב או עורך שגו ומעדו בפרסום ידיעה מסוימת, הדבר טופל מיד. אתר ice ימשיך להוביל את תחום הכלכלה והתקשורת ולהנגישם בגובה העיניים ללא אג'נדה ובסיקור מאוזן ולא מוטה".

לאחר פניית גלובס לבקשת תגובה, באייס החליטו למחוק את הכתבה שהועתקה ממאקו על האונס בסיני. יצוין כי למערכת גלובס יש דוגמאות נוספות. למשל, מקרה העתקה ישירות מגלובס: בחודש שעבר, כתבת הקמעונאות של גלובס, שירה ספיר, פרסמה ידיעה בלעדית על קשיים ברשת ג'מבו סטוק - הצ'קים של הספקים חזרו, ובכתבה צוטטו שיחות עם חלק מהספקים בנושא. למחרת, פורסמה כתבה באייס, עם הציטוט המדויק שפרסמה ספיר בכתבתה.

מקרה נוסף היה בספטמבר 2022 כאשר פורסם בשעות הבוקר ראיון בלעדי במאקו עם מועמד "הכוכב הבא" שלום סבג. בשעות הצהריים של אותו היום עלתה כתבה דומה באייס, שם ציטטו את דבריו של סבג - ללא מתן קרדיט למאקו או לכתב.

נכון לשעת סגירת הגיליון - הכתבות עדיין זמינות באייס, אך כפי שניתן להעריך, הן ייערכו או יוסרו לאחר הפרסום בגלובס.

עוד כתבות

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.3% ות"א 90 מטפס בשיעור דומה ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים