גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדינוזאור שראשו נתקע בתקרה: האופוזיציה בטורקיה, ובישראל

ערב ההכרעה בטורקיה אנחנו נזכרים בדמיון בין שתי מפלגות השלטון לשעבר, שם ובישראל: איך מוצה הפוטנציאל האלקטורלי שלהן

הפגנה באיסטנבול ב-2013 נגד המשטר הסמכותני. ארדואן עבר מראש ממשלה לנשיא / צילום: Associated Press, Kostas Tsironis
הפגנה באיסטנבול ב-2013 נגד המשטר הסמכותני. ארדואן עבר מראש ממשלה לנשיא / צילום: Associated Press, Kostas Tsironis

המטוטלת הפוליטית נעה שמאלה וימינה מעשה שגרה בכל הדמוקרטיות. מפעם לפעם, אנשי אקדמיה ועיתונאים מתפתים להודיע על 'גל אדום', או על 'גל כחול'. אבל רוב הגלים אינם מציינים שינוי מהותי. הם חלק טבעי של תנועת המטוטלת.

המדינה שהאזרחים בה הפסיקו להשתמש בבנקים ועברו למזומן 
חוקי סחר חדשים באיחוד האירופי: האם ישראל תאבד מיליונים במסים לבריסל? | ניתוח

האם אנחנו מסוגלים להבחין בתנודה המשקפת שינוי קבוע, או לפחות ארוך-טווח-מאוד? טורקיה סיפקה דוגמה בשבוע שעבר. ישראל סיפקה דוגמאות כאלה לפחות פעמיים ב-40 השנה האחרונות.

הדוגמאות נוגעות למצב עניינים, שבו מערך של מפלגות אופוזיציה נכשל בנסיבות שנחשבו מלכתחילה אידיאליות לניצחון; נכשל במידה המצדיקה את ההנחה שהאופוזיציה מיצתה את הפוטנציאל האלקטורלי שלה.

בטורקיה זה קורה על רקע אינפלציה שנתית של 75%, ובעקבות רעש אדמה קטלני, שהממשלה לא התכוננה לקראתו ולא היטיבה לטפל בתוצאותיו. ערב הסיבוב הראשון, לפני שבועיים, כמעט כל הסקרים חזו ניצחון למפלגת העם הרפובליקאית (CHP) ולשותפותיה, אולי אפילו במידה שתחסוך את הצורך בסיבוב שני. הפרש תבוסתה (4.5%) גדול מספיק כדי להעמיד בספק ניכר את יכולתה להתאושש ולנצח בסיבוב השני, ביום א', 28 במאי.

''ניצחון העם'', מכריזה הכותרת מעל צילום של הפגנת ענק נגד ארדואן, 2013. ״העם״ לא ניצח / צילום: גזיר עיתון

המהפך שלא היה, פעמיים

בישראל התחולל משהו מעין זה ב-1981 וב-2015. בשני המקרים, מפלגת העבודה לא יכלה להיות מוכנה יותר. סיכוייה לא יכלו להיות משופרים יותר, על פי הסקרים, על פי ההיגיון, ועל פי משאלת לבם של מנהיגיה ושל תומכיה.

ב-1981 היא דאתה על כנפי הסיסמא 'רק לא ליכוד', שהעמידה כמעט את כל השמאל-מרכז היהודי לצידה, ורוקנה כמעט לחלוטין את מלאי המצביעים של מפלגות קטנות. הימים היו ימי האינפלציה הדוהרת (135%). שלושה שרי אוצר ניהלו אז את הזוועה בדרגות יוצאות דופן של חוסר מיומנות או של חוסר כנות.

בתחילת מערכת הבחירות, הסקרים חזו 55 מושבים למערך של מפלגת העבודה ומפ"ם, והעניקו לו יתרון מדהים של 26 מושבים על פני הליכוד. התוצאה ביום הבחירות הייתה יתרון של מושב אחד לליכוד, 47:48. אגב, המערך נחל הישג יוצא דופן כשלעצמו: נוספו לו 15 מושבים. אבל זה לא הספיק.

בשנה ההיא, מפלגת העבודה ההיסטורית מיצתה את הפוטנציאל האלקטורלי שלה. נצחון יצחק רבין ב-1992 האט את התהליך, אבל לא שינה את כיוונו. דשדוש הפך לירידה, וירידה הפכה לצניחה מהירה.

לבסוף באה שנת 2015, כל טיפת חמצן נשאפה אל הריאות, הכול היה מוכן למהפך (יצחק הרצוג, ציפי לבני ו'המחנה הציוני'). מה גדולים היו פחי הנפש. החמצן התרוקן, ההתמוטטות התחילה. הסקרים האחרונים מעמידים בספק את יכולת המפלגה המייסדת של מדינת ישראל לעבור את אחוז החסימה.

קראו לה 'כמאליזם'

שתיהן, הישראלית והטורקית, היו הדינוזאורים של זמנן. לא רק ימין, אלא גם שמאל ליברלי קץ בהן. לא היה אפשר לחשוב על שלטון מבלי לחשוב עליהן. הן הקימו את מדינותיהן, ושלטו בהן כמעט 30 שנה. יש הבדלים חשובים. CHP שלטה רוב הזמן כמפלגה יחידה, ללא אופוזיציה. כאשר התמודדה בבחירות חופשיות, היא נחלה שלוש תבוסות איומות. CHP אמנם חזרה לשלטון אחר כך, בעיקר בזכות הפיכה צבאית שהוציאה להורג את ראש הממשלה הימני, אבל חזרותיה היו חטופות. זוהרה הועם.

גם כך היא הוסיפה לתת את הטון באמצעות אידיאולוגיה רשמית, שניתן לה השם 'כמאליזם', על שמו של מוסטפא כמאל 'אטאטורק', מייסד הרפובליקה. 'כמאליזם' הורה את הכיוון: פיתוח, מודרניוּת, חילוניוּת.

כל מוקדי הכוח בטורקיה השגיחו על הוצאת ה'כמאליזם' אל הפועל. בראש ובראשונה היו הגנרלים, שחוללו הפיכה צבאית אחת לעשר שנים, בין 1960 ל-1980, והוסיפו למשוך בחוטים רבע מאה אחר כך. לפקודתם סרו הביורוקרטיה ומערכת המשפט. לבחירות נודעה חשיבות מוגבלת, אבל הן חזרו ורמזו שרוב הטורקים שמרנים יותר, אפילו הרבה יותר, מ-CHP. מעניין שבשנות ה-80 וה-90, חוסר שקט גבר דווקא בין ליברלים, שנפשם קצה בקונפורמיוּת המחניקה של ה'כמאליזם'. לא עלה כלל על דעתם שהאיום הגדול ביותר על הליברליוּת שלהם נובע מן האגף הדתי, שהם הקלו בו ראש.

האתוס הציוני הפרגמטי

ב-20 השנה האחרונות, CHP הייתה מפלגת האופוזיציה העיקרית, לפעמים היחידה. היא לא התקרבה כלל לדגדג את טאייפ ארדואן. הפעם היא האמינה שתוכל. היא כוננה חזית של שש מפלגות, העומדות לאורך מלוא הקשת, מימין דתי עד שמאל חילוני. היא הכניסה כל חץ אפשרי לאשפתה. היא נשמה עמוק, והתכוננה לניצחון.

היא הייתה קרובה מתמיד. 44.5% מן הקולות הם הישג לא רע. אבל הדעת נותנת שהיא חבטה את ראשה בתקרה. אין לה דרך פוליטית או מתמטית למצוא את ששת האחוזים החסרים. הפוטנציאל האלקטורלי שלה מוצה. עכשיו נראה שרק מוסטפא כמאל חדש יוכל לאסוף את שברי הכמאליזם, ולחזור ולכונן את הרפובליקה החילונית.

ומה יוכל לחדש את האתוס הציוני הפרגמטי של בן גוריון, זה שהתבשם בניחוחות של אידיאולוגיה אבל לא הניח לה להכתיב מדיניות? היוכלו העצרות מעוררות ההערצה בקפלן ובנותיה? אולי. אבל CHP תוכל לספר לישראלים מה קרה כאשר עצרות רחוב ספונטניות והירואיות מילאו את ערי טורקיה ב-2013, לאורך זמן, ודרשו שינוי.

לא קרה דבר. ודבר מוסיף לא לקרות. הליברלים הטורקים גילו שהפכו למיעוט קבוע בארצם. מה מאוד אני מקווה לעמוד על טעותי ביום א'.

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; נעילה חיובית באסיה

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?