גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות המסים מקלה על משקיעי הייטק, אבל יש גם כוכביות

רשות המסים קבעה כי עסקאות השקעה בחברה באמצעות SAFE לא יחויבו במס ● מומחי מיסוי הייטק מברכים על ההחלטה, אך מציינים כי יכול להיות שריבוי התנאים לקבלת ההטבה יכביד על מימוש הזכאות

מנהל רשות המסים, ערן יעקב / צילום: איל יצהר
מנהל רשות המסים, ערן יעקב / צילום: איל יצהר

לאחר תקופה ארוכה של אי בהירות וחוסר ודאות באשר לאופן מיסוי גיוסים באמצעות עסקאות SAFE, בהן מוזרם כסף ללא קביעת שווי לחברה, פרסמה רשות המסים את עמדתה בנושא, ולפיה עסקאות השקעה במנגנון SAFE  לא יחשבו כהלוואה והמשקיעים לא ישלמו עליהן מס כמו על הכנסה מריבית.

600 מיליון דולר: מה עומד מאחורי האקזיט הענק של משפחת פפושדו בחוות השרתים | בדיקת גלובס
החברה שביצעה גיוס שהיקפו פי 10 משווייה והישראלית שהחליטה להמר על ספאק 

עסקאות השקעה במנגנון SAFE הן עסקאות בהן משקיע מזרים כסף לחברת סטארט-אפ באופן מידי, אך מקבל מניות בחברה רק במועד מאוחר יותר כאשר מתבצע גיוס מימון רחב יותר של החברה. כך למעשה, ההחלטה על שווי החברה לפיו נעשית ההמרה של ההשקעה למניות נדחית. מדובר ביתרון לחברה בתקופות משבר - דוגמת היום - בהן שווי החברות נמצא בשפל. המנגנון אף מאפשר לחברות לסגור הסכם ללא בדיקות נאותות ארוכות ומסורבלות.

בעסקאות אלו המשקיע מקבל הנחה ביחס לשווי שנקבע בגיוס ההון המשמעותי והרחב.

בשנים האחרונות נוצרה אי וודאות סביב השאלה כיצד יש לסווג את רכיב ההנחה בהשקעות - ההפרש בין סכום ההשקעה במועד ביצוע ההשקעה לבין השווי ההוגן של המניות המוקצות למשקיע בגין אותה השקעה במועד המימוש המאוחר - והאם אותו הפרש יסווג כהכנסת ריבית.

בשבוע שעבר, במענה לפניית האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות (IATI) מחודש מאי 2022, פרסמה רשות המסים מעין "מסלול ירוק", לפיו בהתקיים נסיבות מסוימות, יראו את השקעת ה-SAFE כמקדמה על חשבון מניות, ומשכך לא יחול אירוע מס במועד המימוש למניות ולא תחול על החברה חובת ניכוי מס במקור.

לפי הנחיית רשות המיסים, אם במועד המימוש התנאים הקבועים בהנחיה לא יתקיימו, אין בכך כדי לגזור את סיווג השקעת ה-SAFE לצרכי מס, וסיווג זה יקבע לפי כלל נסיבות העסקה.

שורה ארוכה ומאתגרת של תנאים

עו"ד ורו"ח דניאל פסרמן, ראש תחום מסים במשרד גורניצקי ושות', מסביר כי "הנחיית רשות המסים מתייחסות רק לחברות פרטיות, תושבות ישראל, אשר פועלות בתחום התעשייה עתירת הידע (הייטק) ונמצאות בשלב שבו מרבית הוצאותיהן מסווגות כהוצאות בגין מחקר ופיתוח או הוצאות ייצור ושיווק של מוצרים אשר פותחו על ידן ושלא ביצעו גיוס הון לפי שווי מניה ידוע בפרק זמן של שלושה חודשים לפני מועד הסגירה של הסכם ה-SAFE".

פסרמן מוסיף כי "ההנחיות חלות רק על השקעות SAFE אשר עומדות בשורה ארוכה ומאתגרת של תנאים ספציפיים אשר נחתמו או יחתמו בין חברות למשקיעי SAFE ליום 31 בדצמבר 2024 או בהתאם להנחיה אחרת שתפורסם על ידי רשות המסים".

בין התנאים המרכזיים נדרש כי סכום השקעת ה-SAFE עבור משקיע אחד לא יעלה על 40 מיליון שקל; היכולת להעביר את ה-SAFE לצד ג' כפופה להסכמת החברה או לאדם שעליו הוסכם מראש בהסכם ה-SAFE; הסכם ה-SAFE לא כולל ריבית, תמלוגים או כל תשואה אחרת, ממועד ההשקעה ועד מועד המרת ה-SAFE למניות החברה.

עוד על פי הנחיית רשות המסים, יש להראות כי לא הוטלו שיעבודים או עיקולים על נכסי החברה או ערבויות לטובת המשקיע; כי גובה ההנחה הטמון במימוש ה-SAFE למניות אינו משתנה בהתאם לחלוף הזמן; למשקיע אין זכות להחזר כספי השקעת ה-SAFE שלא על דרך מימוש למניות החברה, למעט במקרים מסוימים כגון פירוק החברה, מינוי מנהל מיוחד או כונס נכסים; מימוש ה-SAFE למניות החברה יבוצע בהתאם למנגנון שנקבע מראש, בעת גיוס הון, הנפקה בבורסה או אירוע מסוג אקזיט ובמסגרת גיוס הון המהווה טריגר למימוש ה-SAFE, הסכום שגויס לחברה מקרב משקיעים שאינם משקיעי ה-SAFE יהיה לפחות 25% מסכום ההון שגויס.

בנוסף, נקבע כי כדי לעמוד בפטור ממס בעסקאות ה-SAFE, החברה לא תדרוש לצרכי מס הוצאות מימון בגין ה-SAFE.

לדברי עו"ד ורו"ח דניאל פסרמן, "בשנים האחרונות מנגנון ה-SAFE הפך מאוד נפוץ, והעמימות ששררה לגבי אופן מיסוי השקעות SAFE יצרה אי נחת בקרב משקיעים וחברות. על רקע זה נעשתה פניית ה-IATI לפני כשנה למחלקה המקצועית ברשות המסים, ולאחר דיונים ארוכים פורסם מכתבו של רולנד עם-שלם, סמנכ"ל בכיר לעניינים מקצועיים ברשות המסים. מכתב ההנחיות קובע שבהתקיים התנאים המפורטים בו, תראה רשות המסים את השקעת ה-SAFE כהשקעה הונית (מקדמה על חשבון מניות). מבחינה זו מכתב ההנחיות הוא בשורה של ממש ויש לברך על כך.

"יחד עם זאת, הנחיות רשות המסים כוללות כ-20 תנאים, שחלקם עשוי שלא להתקיים במקרים לא מעטים. עולה השאלה מה יהא על אותן השקעות SAFE שלא יעמדו בדרישות המחמירות ומה תהיה עמדת רשות המסים בנסיבות אלו. המכתב עצמו מציין מפורשות כי אם התנאים אינם מתקיימים אין בכך כדי לגזור את סיווג ה-SAFE לצרכי מס, כלומר רשות המסים אינה מכריעה בעניין. מבחינה זו, נותר מתחם עמימות לא מבוטל. ימים ומפקחי מס יגידו".

החשש הוא כי הפרשנות שיתנו מפקחי המס לתנאים תהיה פרשנות מכבידה אשר תוציא מכלל ההנחייה חברות רבות.

חשיבות לתכנון מראש

לדברי עו"ד קשת סירוטה-לוינר, ראש מחלקת מסים במשרד נשיץ ברנדס אמיר, הפתרון לכך הוא תכנון מוקדם. "ההנחיות החדשות יוצרות ודאות בנוגע לעמדת רשות המסים לגבי הסיווג המיסוי של הסכמים העומדים בתנאי ההנחיה האמורה לחול על מרבית הסכמי ה-SAFE הקיימים. ההנחיות יקלו משמעותית על אי הוודאות המיסויית, שהקשתה על החברות ועל המשקיעים לפעול באמצעות ה-SAFE".

לדבריה, "ה-SAFE הוא דרך המימון השכיחה לגיוס הון על ידי חברות בשנים האחרונות. מדובר בהליך גיוס הון שתנאיו נקבעים לאורך מספר נקודות בחיי החברה, ואשר מעניק למשקיע בתמורה להזרמת ההון - הנחה על מחיר מניות בסיבובי השקעה עתידיים. לאור הדמיון שלו להלוואה, ליוותה אותו אי ודאות באשר לסיווג רכיב ההנחה - האם כריבית הכפופה לניכוי במקור או כרכיב הוני המאפיין מנגנוני רכישת מניות בשלבים? נייר העמדה של רשות המסים מבהיר את התנאים שבהם יראו ב-SAFE מקדמה על חשבון מניות באופן שמסיר, או לפחות מצמצם בצורה משמעותית, את אי הוודאות המיסויית ששררה. כעת קיימת חשיבות גדולה לתכנון מראש ולניסוח הסכמים עתידיים של סייף באופן שמקיים את התנאים הקבועים במסגרת נייר העמדה של רשות המסים".

רו"ח אלון פנחס, מנכ״ל חברת וויסלרייט, מרגיש שזה לא מספיק. לדבריו, "ברור שההנחיה לא תיתן מענה לכל חברות ההזנק ואם בסוף שנת 2024 רשות המסים לא תיתן מענה עמוק לסוגיית עסקאות במנגנון SAFE על כל ההיבטים, סביר שאנו נישאר מאחורי שאר העולם. אי הוודאות והעמימות שהייתה קיימת עד להנחיות שפורסמו בסוף השבוע שעבר יחזרו ויתגברו ביתר שאת".

עוד כתבות

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; פלנטיר צוללת ב-15% במסחר המוקדם בוול סטריט


מדד פוטסי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס