גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החיה המכוערת ביותר באינטרנט, או למה אכפת לנו רק מחיות חמודות

בכל יומיים נכחד לפחות מין אחד מהעולם, אבל בעוד שחיות חמודות כמו כלבת הים שעצרה לנוח בחופי יפו מקבלות את תשומת הלב של שוחרי הסביבה, ולכן גם את רוב התרומות והמשאבים להצלתן, חיות אחרות נזנחות ● מה אנחנו עלולים להפסיד מהיעלמותן, ואיך ביולוג קומיקאי בריטי פועל כדי לתקן את העוול

כלבת הים יוליה בחוף יפו / צילום: Associated Press, Ariel Schalit
כלבת הים יוליה בחוף יפו / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

"החיה המכוערת ביותר באינטרנט", זה התואר שקיבל ה־Blobfish, דג הבועה, שנראה כמו פרצוף של אדם ששהה זמן רב מדי בשמש, עד שאיבד את כל שערותיו ופניו נמסו. כיעורו יוצא הדופן זיכה אותו בפרס ראשון בתחרות החיות המכוערות הראשונה שנערכה ב־2013. הזכייה הפכה את דג הבועה לכוכב תקשורת. פניו הנוזלות הודפסו על חפצים ושוחזרו בממים. "ככה אני מרגיש בימי שני" או "אבולוציה לכי לישון, את שיכורה", אלה רק שתיים מהדוגמאות.

יצרני שמן הזית קורסים: "זיתים הם תחביב נהדר אבל עסק גרוע" 
בתי החולים מקימים רשת מחקר: רוצים תקציב כמו באקדמיה 

תהילת הכיעור הזאת עזרה לדג הבועה, שנמצא בסכנת הכחדה, לגייס תרומות ותשומת לב ציבורית. הצחוקים שהרצנו על חשבונו עוזרים גם למינים נוספים בסיכון. העניין בדג הבועה הוא החלון שדרכו מחדירים שוחרי איכות הסביבה לתודעה הציבורית מסרים על דיג מוגזם ולא מבוקר.

דרך אגב, דג הבועה נראה כך רק כשאנחנו דגים אותו. בסביבתו הטבעית, בעומק האוקיינוס, הוא נתון ללחצים כבדים שמשמרים את צורתו ודווקא נראה בסדר גמור, תודה ששאלתם.

דג הבועה, שהפך לכוכב תקשורת / צילום: Shutterstock

תחרות החיה הכעורה בעולם לא הייתה רק גחמה של האינטרנט. היא תוכננה ונוהלה על ידי האגודה לשימור חיות מכוערות (Ugly (Animal Preservation Society, שהקים הביולוג והקומיקאי הבריטי סיימון וואט. הוא מציג את עצמו כך: "אני סיימון וואט. מכניסים מדע, מקבלים מבול של כל סוגי המדיה", ואכן אפשר לראות, לשמוע ולקרוא אותו בפלטפורמות מגוונות - מהופעות סטנדאפ, דרך פודקאסט וספרים ועד עבודות אמנות במוזיאונים. הוא גם עוסק בייעוץ רציני מאוד לחברות מסחריות ולארגונים ממשלתיים ומלכ"רים בתחומי קיימות ושימור מיני חי.

הפנדות ששיבשו את שיקול הדעת

"הכול באשמת הפנדות!", הוא כותב בהצהרת החזון של האגודה. "בעלי חיים פחות חמודים מוזנחים. הקמתי את האגודה כדי למחות על כך שחיות חמודות שיבשו את שיקול הדעת שלנו".

כך, לדוגמה, טוען וואט, למרות שחסרי חוליות הם כ-79% ממיני החי על פני כדור הארץ, רק 11% מהספרות בתחום שימור המינים נכתבה עליהם. לדבריו, "הטיות מהסוג הזה פוגעות ביכולת שלנו לזהות את החיות שנמצאות בסיכון הגבוה ביותר ולהגיב באפקטיביות". רק כדי לסבר את האוזן, על פי World Wildlife Foundation, קצב היכחדות המינים היום הוא פי 1,000-10,000 מקצב ההיכחדות הטבעי, כלומר ללא ההשפעה החריגה של בני האדם על הסביבה.

מה רע בחיבה שלנו לפנדות? בפודקאסט The Science Mixtape, הסביר וואט שכנראה לא נוכל למנוע את הכחדתן של כל חיות הבר. למעשה, נוכל לשמר במודע רק מעטות מהן. אם נבחר להתמקד רק בחיות גדולות וכריזמטיות, אנחנו עלולים לאבד חיות מאוד חשובות ופונקציונליות - הן לחיים הנוחים והטובים של בני האדם והן לכדור הארץ כולו. אובדן הפנדה עלול להיות עצוב מאוד, אך יש בעלי חיים קטנים שהיעלמותם עלולה להפר לגמרי את המאזן בבתי הגידול שלהם. "אנחנו צריכים להבין איפה אנחנו יכולים לקבל את הכי הרבה מגוון, הכי הרבה שימור, בעבור כל דולר שמושקע", אמר, וזאת, בלי שניתן לחוש האסתטי להתערב לנו.

סיימון וואט / צילום: מתוך האתר של וואט

אבל זה לא הדבר היחיד שמניע את וואט להתעניין בחיות מכוערות. "כשאנחנו מתמקדים רק בחיות גדולות ודומות לנו, אנחנו מפספסים סיפורים מטורפים על מיני חיים שונים יותר מאיתנו. אני מוצא סיפוק בלהכיר לאנשים את החיה הדוחה והמסתורית שהם ירגישו בסופו של דבר חיבור אדיר אליה. לפנדה יש מעריצים רבים. חיות זנוחות יכולות להפוך לתחביב הייחודי שלכם".

באירועי הסטנדאפ שלו, וואט מציג סיפורים מטורפים על חיות מיוחדות. הוא מעודד קבוצות לבחור לעצמן קמע מתוך רשימה של חיות כעורות. האגודה שלו אף מייצרת בובות פרוותיות חמודות של חיות מכוערות, ובספטמבר האחרון הוא חגג את "יום החיות המכוערות" הרשמי הראשון.

מחקר שפורסם בכתב העת Biological Conservation, בהובלת חוקרים מאוניברסיטת קנט, בחן כיצד שיווק יכול להשפיע על עתידן של חיות לא אטרקטיביות. החוקרים השוו בין שני קמפיינים פרסומיים, האחד של World Wildlife Foundation שמגייס לרוב כסף לחיות הנחשבות אטרקטיביות, באמצעות הרעיון של "אמץ חיה", והשני של עמותת Edge, שמגייסת כסף באמצעות הסברים על חיות שונות, כולל "מכוערות".

כצפוי, התברר שאנשים נותנים הרבה יותר כסף לחיות חמודות. ב־2017, בעת עריכת המחקר, ניצבו בראש הפירמידה דב קוטב, פנדה, טיגריס, נמר שלג, וסוריקטה. עם זאת, באתר Edge, התרומות ניתנו לחיות שקודמו בצורה הכי בולטת באתר ושניתן מידע רב על סיפור חייהן ועל הסכנות שאורבות להן. מסקנת החוקרים הייתה שניתן לעורר עניין בחיות מסוימות באמצעות שיווק, גם אם הפרצוף שלהן אינו פונה באופן טבעי ללבנו.

אשליית הגודל והחיוכים הכובשים

איך בני אדם מחליטים איזו חיה היא חמודה וראויה לשימור, ומאיזו חיה כדאי להתעלם? בדרך כלל, חיות בגודל שלנו או חיות מאוד גדולות ייראו לנו יותר חשובות מחיות זעירות, שקשה לנו להאמין שהן בסכנת הכחדה ואינן קיימות בשפע.

הגודל קשור גם לתכונה אחרת, והיא הדמיון לנו. יונקים מקבלים הרבה יותר תשומת לב מכל החיות האחרות. יונקים פרוותיים ורכים מקבלים תשומת לב רבה יותר מיונקים שלא ניחנו בתכונות הללו.

בעלי חיים עם פרצוף שיש בו שתי עיניים ופה, ואולי גם משהו שנראה כמו אף, פורטים על מיתרי הרגש שלנו הרבה יותר בקלות מחיות ללא פרצוף או עם פנים בעלי מאפיינים חייזריים מבחינתנו, כמו מספר לא שגרתי של עיניים.

חישבו לדוגמה על דובוני המים. התרגלנו לחשוב שהם חמודים, אבל במבט ראשון החור שבמרכז ראשם הוא יותר מקריפ ממזמין. לא פלא שהתמונות הפופולריות ביותר שלהם הן אלה שבהן עור הפנים שלהן מקופל בזווית הגורמת להיווצרות של שקעים המזכירים עיניים. ייתכן גם שאנחנו מדמיינים שהם מסתתרים מאחורי מסיכת אב"כ, וזה עוזר לנו לחשוב עליהם כעל אנושיים.

ואם כבר יש פרצוף, עדיף שיהיה תינוקי: עיניים גדולות, ראש גדול ותווים רכים יקבלו יחס עדיף על פני עיניים קטנות, תווי פנים מחודדים וגופים קשיחים או שריוניים.

חיוך הוא מאפיין נוסף שממס לבבות אנושיים, כפי שיעידו חיות כמו דולפין או קווקה שנראות כאילו הן מחייכות תמיד. גם אלפקות, קיפודים, כלבים, כרישים ואפילו סוגים מסוימים של דגים נתפסים מעת לעת בפוזה שנראית כמו חיוך, וזה מעלה אוטומטית את מידת הפופולריות שלהם. זאת כנראה הסיבה שכלבת הים הנדירה שעגנה לנוח בחופי תל אביב-יפו הפכה לשיחת היום בשבועיים האחרונים. היא רכה, פרוותית, גדולת עיניים ואולי אפילו מזכירה לנו אנשים שאנחנו מחבבים.

איך הפך יצור דמוי ג'וק לבובת פרווה

לפעמים האנושות מגלה ומחבבת פתאום בעלי חיים עם פרצופים שנראים במבט ראשון מעוותים או חריגים, אבל עם הזמן אנחנו לומדים לזהות, להכיר ולחבב אותם, ממש כמו שיכול לקרות לנו במפגש עם בני אדם אחרים. דג הבועה הוא דוגמה מושלמת לכך. בהתחלה הוא בכלל לא נראה כמונו, אך בזוויות מסוימות המראה שלו משקף את הפחד שלנו מהאופן שבו אנחנו נראים ביום רע. ככל שראינו אותו יותר, כנראה האנושות פשוט התרגלה אליו.

דוגמה נוספת, שיש לה מקום של קבע בתחרות החיות המכוערות, היא Aye Aye, סוג של למור שבמבט ראשון נראה מדובלל, רזה ודי חולני. יש הרואים בו אחת החיות החמודות בתבל. "הוא כל כך מכוער שהוא חמוד", טוענים גולשים ברחבי הרשת. יכול להיות שהם נענים למה שהלא־מודע שלהם מזהה כקריאה לעזרה ולהגנה.

חיות אחרות שזכו בסקר ה"כיעור החמוד" הלא פורמלי של אתר "נשיונל ג'יאוגרפיק" הם למשל העצלן, יונק שמנמן ושעיר שנראה כאילו מזמן לא התקלח וצבר מעריצים בזכות אורח החיים האיטי שלו; צפרדע הגשם הידועה גם בתור צפרדע קצרת ראש, שנראית כהכלאה בין צפרדע לאבו-נפחא, בעלת עיניים בולטות ופרצוף חמוץ. זה לא החיוך הכובש, אבל זו הבעה שאפשר להזדהות איתה וחודרת ללב.

 

ביפן כבר מייצרים בובות של איזופודים ("שווה רגלאים"), קרובי משפחה של הסרטנים והשרימפס, משפחה הכוללת גם את החיה המכונה בישראל "אורי כדורי". מדובר ביצורים דמויי ג'וק, אבל אחד מחברי המשפחה, האיזופוד הענק, ניחן בעיניים ומעין שפם. זה כנראה היה מספיק כדי להזכיר למישהו את דוד שלו, והדרך לחיי נצח כבובה וכחיית מחמד מבוקשת הייתה קצרה.

"הרעיון הוא שמה שנראה דוחה בהתחלה הופך עם החשיפה למסקרן, ובסופו של דבר הסקרנות הופכת למשיכה", הסביר ל"נשיונל ג'יאוגרפיק" פרופ' הירושי ניטונו, מהמעבדה לפסיכופיזיולוגיה קוגניטיבית באוניברסיטת אוסקה. פרופ' אוריאנה אראגון, מאוניברסיטת קלמסון, הוסיפה שמדובר בחלק מאותה אסתטיקה של "כל כך רע שזה טוב", שאהובה על חובבי סרטי אימה וקבוצות אחרות ספציפיות בתרבות הפופ, בעיקר צעירים ובני נוער, ובעיקר כאלה שמרגישים בעצמם מוזרים או רוצים לפרוץ מסגרות.

וואט מציין בהרצאותיו שבני אדם נדלקים על חיות גם בזכות הכישורים והתכונות שלהם, ושוכחים שאי פעם העבירו ביקורת על איך שהם נראים. העצלן הוא דוגמה נחמדה לכך, אבל גם החולד העירום, שהתפרסם בזכות עמידותו בפני כאב וחסינותו היחסית לסרטן. חיות שיש להן יתרון על פני בני אדם ויש לנו מה ללמוד מהם "פתאום לא נראות כל כך כעורות", אומר וואט.

אתם מוזמנים לנסות להביט בעצמכם בחולד העירום, חיה חסרת פרווה ופרצוף, ולהחליט עד כמה היא יפה בעיניכם. היא קוסמת מספיק למחקר הרפואי, כך שלא נראה שיהיה קשה למצוא משאבים לשמר אותה בזמן הקרוב.

צחוק בצד, וואט מבקש להזכיר ש"חיות נראות כמו שהן נראות מסיבה מסוימת. הטבע הנשגב והנפלא בחר אותן כך שיהיה להן יתרון יחסי. אם פרצוף של קוף מסוים נראה לכם פחוס ומעוות, אולי הקופה חושבת שהוא מדהים. אולי מראה של חיה אחרת נותן לה יתרונות אדירים בשחייה או בקפיצה, או בהסוואה. ואם הטבע חשב שזו תכונה מנצחת, מי אנחנו שנאמר אחרת".

ואם זה לא משכנע, הוא מוסיף: "בכל בעל חיים יש יותר כימיה ייחודית מאשר במעבדת התרופות הגדולה בעולם. אלה כימיקלים שהאבולוציה פיתחה כדי להתמודד עם אתגרי הסביבה, ואולי נוכל ליהנות מהם. אם תצילו את בעלי החיים, אולי יום אחד גם הם יצילו אותנו".

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

פתיחה חיובית בתל אביב; לפידות קפיטל מזנקת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר