גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הניצחון מובטח? האם ארדואן ינצח את הבחירות בטורקיה ומה יקרה לכלכלה

ביום ראשון יערך סבב הבחירות השני בטורקיה, לאחר שאף אחד מהצדדים לא השיג מחצית מהקולות ● בינתיים, לנוכח היתרון של ארדואן בסיבוב הראשון, השווקים הגיבו בירידות חדות ● הובלתו של הנשיא עשויה לנבא את עתידה העגום של הכלכלה הטורקית

נשיא טורקיה ארדואן / צילום: Associated Press, Francisco Seco
נשיא טורקיה ארדואן / צילום: Associated Press, Francisco Seco

נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן ויריבו כמאל קיליצ'דראולו יתייצבו ביום ראשון לסיבוב השני בבחירות לנשיאות, אחרי שאף אחד מהם לא השיג יותר מ־50% מהקולות (49.5% לארדואן ו־44.9% ליריבו). התוצאות הפתיעו לא רק את הסקרים שניבאו על מהפך פוליטי, אלא גם את השווקים בטורקיה.

עד למועד הסיבוב הראשון (14 במאי) מדד הבורסה הטורקית, BIST 30, זינק ב־99% בתוך שנה. אבל מאז ניצחונו המסתמן של ארדואן, המגמה התהפכה והוא ירד מאז ביותר מ־7%. גם הלירה הטורקית, שנשחקת בעקביות מול הדולר, הגיבה בירידות חדות של 1.5% ב־10 הימים שעברו מאז נודע על ההובלה של ארדואן במירוץ לנשיאות. מגמה זו עשויה לנבא את הבאות עבור כלכלת טורקיה תחת המשך כהונתו של ארדואן, והמדיניות התקציבית והמוניטרית החריגה שלו.

הסקרים צופים מהפך בטורקיה, ואפילו כלכלת בחירות לא עוזרת לייצב את ארדואן בשלטון 
לראשונה זה 20 שנה, לארדואן יש סיכוי רציני לאבד את השלטון בטורקיה 
ישראל מאחורייך: התעשייה הצבאית של טורקיה צוברת תאוצה 

למערכת הבחירות הנוכחית נכנס ארדואן עם אינפלציה במגמת ירידה, ועדיין מדובר בזינוק של 43.7% בשנה במדד המחירים לצרכן בחודש אפריל. על פי הצהרותיו, נשיא טורקיה לא מתכוון לעודד את מגמת הירידה באינפלציה באמצעות העלאות ריבית. רק באוקטובר האחרון הגיע קצב האינפלציה השנתי בטורקיה ל־85.5%. אותה אינפלציה "תודלקה" במגמת הורדות ריבית עקבית למדי מ־19% באוגוסט 2021 ועד ל־9% בנובמבר אשתקד. כיום, שיעור הריבית עומד על 8.5%.

בנוסף, על פי נתוני הבנק המרכזי של טורקיה, סך העתודות שלו ירדו בתוך שבוע ב־9 מיליארד דולר ל־105.1 מיליארד דולר. מדובר בירידה החדה ביותר מאז הקורונה, והגעה לשפל של 21 שנים. ירידה עקבית נרשמה גם בעתודות הזהב - בשבוע האחרון התרחשה ירידה מ־45.7 מיליארד דולר עתודות זהב ל־44.3 מיליארד דולר.

בעל הבית השתגע

באופן אירוני, מצבה הכלכלי של טורקיה סייע לארדואן לעלות לשלטון מלכתחילה. בסוף שנות ה־90 ותחילת שנות ה־2000 סבלה טורקיה ממשבר כלכלי חמור, וארדואן היה האיש שהציל אותה מהתרסקות כלכלית כשמונה לראש ממשלה.

אלא שבחודשים האחרונים, הנשיא הטורקי קידם שורת צעדים כלכליים חפוזים ומעוררי מחלוקת כחלק מקמפיין הבחירות שלו. בסוף מרץ למשל, הודיע ארדואן כי שכר המינימום במדינה יעלה ביולי - בפעם השנייה תוך שנה - ב־55.66% ל־8,506 לירות טורקיות. בה בעת, הוא העביר חוק שלפיו כל מי שקיבל אשראי מהבנק במטרה לרכוש לימודי תעודה או תואר ראשון ולא הצליח להחזיר תוך שנתיים, לא יידרש לשלם ריביות.

ארדואן לא עצר בכך. באפריל הוא הכריז על הפחתת מחירי החשמל ב־15% ומחירי הגז ב־25%. לאחרונה הוא גם הצהיר כי יעניק לכל האזרחים גז טבעי חינם בהיקף של עד 25 מטרים מעוקבים בחודש למשך שנה אחת - מהלך שצפוי לעלות למדינה כ־1.59 מיליארד דולר.

שלושה ימים לפני הבחירות, הנשיא הטורקי הודיע על העלאת שכר המינימום לפקידים ל־22 אלף לירות טורקיות (כ־1,124 דולר); ארדואן הצהיר כי השכר הזה יגולם רטרואקטיבית בשכר הפרישה. הוא גם החליט על העלאת שכר כ־700 אלף עובדי מדינה (מורים, שוטרים ואחיות בבתי חולים) ב־45%, והגדלת שכר המינימום שלהם ל־15 אלף לירות.

"כדי לנצח בבחירות, ארדואן אימץ כלכלת בחירות בנוסח 'בעל הבית השתגע'", מסביר ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק, מומחה לטורקיה במרכז משה דיין באוניברסיטת תל אביב ובמכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון. "הוא מפזר כספים לכל הכיוונים, כאשר יהיה מישהו שיהיה חייב לשלם את כל זה. לאחר הבחירות לא יהיה מנוס לארדואן אלא לפעול".

חיבוק דוב רוסי

מי שאפשר לארדואן לנקוט בצעדים הללו הוא לא אחר מאשר נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין. בראיון שקיים לפני ימים ספורים לרשת CNN, נשיא טורקיה הבהיר עד כמה הוא מתכוון להמשיך להתקרב לרוסיה ולהתרחק מהמערב. "טורקיה ורוסיה צריכות אחת את השנייה בכל תחום", אמר וציין כי אנקרה לא מתכוונת להצטרף לסנקציות נגד מוסקבה, וכי טורקיה עדיין לא מוכנה לצירוף שבדיה לברית נאט"ו. בד בבד, באותו ראיון הוא שלח עקיצה לנשיא ארה"ב ג'ו ביידן: "האם דיקטטור ילך לסיבוב שני?".

"טורקיה חייבת 20 מיליארד דולר לרוסיה עקב צריכת גז טבעי", אומר לגלובס ד"ר כהן ינרוג'ק. "את דחיית התשלום על הגז הטבעי ניתן לראות בתור התערבות רוסית בבחירות, לצד בניית כור גרעיני עבור טורקיה. המשמעות היא שטורקיה משועבדת הן ברמה האנרגטית והן ברמה התיירותית לרוסיה".

תקוות האופוזיציה

בזמן שארדואן הציג צעדי כלכלת בחירות, יריבו קיליצ'דראולו פרסם תוכנית כלכלית לשיקום טורקיה שמונה 13 סעיפים שונים. במרכזה: הפסקת התערבות פוליטית בעצמאות מוסדות רשמיים, הבטחת משמעת תקציבית קשיחה, הקמת מועצת מיסוי שתבחן את שיטת המיסוי בטורקיה והקמת מועצה כלכלית וחברתית כמוסד שמעוגן בחוקה.

עם זאת, בסיבוב הראשון כל זה לא הספיק לו כדי לנצח. "קיליצ'דראולו משדר מסרים שלפיהם ינקוט בשיטות כלכליות שמרניות", מציין ד"ר כהן ינרוג'ק. "למשל, כדי לבלום את שחיקת הלירה, הוא צפוי להעלות ריבית - בניגוד לארדואן".

עתידו של קיליצ'דראולו בסיבוב הבחירות השני תלוי במידה רבה בשיעור ההצבעה בטורקיה. בסיבוב הראשון הנתון עמד על 87.04%. מנהיג האופוזיציה מקווה להגיע למצב שבו שיעור ההצבעה הכולל יגדל, וכך ייתכן כי הבלוק המגוון שבראשו הוא עומד, עם מפלגות מכל קצוות הקשת הפוליטית, יביא לו קולות רבים נוספים. אם בסיבוב הראשון חזינו ביתרון מפתיע של ארדואן, על סף הניצחון, אי אפשר לשלול כי זה יקרה בשנית - רק בכיוון הנגדי. כן, גם כשנשיא טורקיה נמצא בשלטון כבר 21 שנים.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית