גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נורבגיה מחפשת גז ונפט בנרות כדי לעמוד בביקוש של מדינות אירופה

הגמילה הכפויה של אירופה מגז רוסי הביאה את מנהיגי היבשת "לעלות לרגל" לנורבגיה, שמילאה את הוואקום ● כעת, כדי לשמור על התפוקה העתידית וכך גם על המעמד, המדינה מפצירה בתעשייה "להפוך כל אבן" בחיפוש שדות חדשים ● ארגוני איכות הסביבה זועמים על שינוי הכיוון

שר הנפט והאנרגיה של נורבגיה, טריה אסלנד / צילום: Reuters, Victoria Klesty
שר הנפט והאנרגיה של נורבגיה, טריה אסלנד / צילום: Reuters, Victoria Klesty

ממשלת נורבגיה קוראת לחברות הגז והנפט הפועלות בשטחה "להפוך כל אבן" בחיפושים חדשים אחרי שדות גז ונפט אפשריים בים בארנטס שבאזור הארקטי, בניסיון לשמור על תפוקת הגז והנפט שלה גם בעתיד.

נורבגיה הפכה בשנה החולפת לספקית הגז המובילה של אירופה, ושל גרמניה במיוחד, בעקבות הגמילה המהירה והכפויה של היבשת מהאנרגיה הרוסית בשל המלחמה באוקראינה והפיצוץ בצינור "נורד סטרים".

מנכ"ל אנרג'יאן משוכנע שעד 2050 ניתן להגיע לאפס פליטות נטו ולא פוסל להצטרף לחיפוש גז בלבנון 
עם שירי הלל וקריאות דתיות: כך חגגו תומכי ארדואן את ניצחונו בבחירות

הקריאות מצד הממשלה באוסלו עוררו ביקורת מצד ארגוני איכות הסביבה והאשמות בצביעות כלפי המדינה הנורדית. 

 

נורבגיה עצמה היא מובילה עולמית בתחום האנרגיות המתחדשות. רוב מכריע של החשמל במדינה מיוצר באמצעות סכרים הידרו-אלקטריים. הממשלה מסבסדת בנדיבות מעבר מסיבי לכלי רכב חשמליים, הנטענים ב"חשמל ירוק" זה - שאינו כרוך בשחרור גזי חממה - ועד סוף העשור יימכרו בה רק כלי רכב כאלה. הנורבגים גם תורמים רבות לנושאי איכות הסביבה הגלובליים ומחויבים להפחית את פליטות הפחמן שלהם לחלוטין עד 2045, יעד שאפתני יותר מזה של מדינות שכנות.

אבל נורבגיה היא גם יצרנית דלקי המאובנים הגדולה ביותר במערב אירופה. שדות נפט וגז על המדף היבשתי שלה ובאזור הארקטי הנמצא בשליטתה סייעו להפוך אותה לאחת מעשר היצואניות הגדולות ביותר בעולם, ולגדולה ביותר ביבשת.

למרות הצהרות בעבר על "שינוי כיוון" ורצון נורבגי למצוא מקורות הכנסה אחרים למדינה, הרי שהמלחמה באוקראינה הוכיחה עד כמה חשובה האספקה הנורבגית הבטוחה לאירופה, במיוחד לאחר שהרוסים הפסיקו את הזרמת הגז ודלקי מאובנים אחרים ליבשת כתוצאה מהסנקציות.

מנהיגי אירופה, ביניהם ראש ממשלת גרמניה אולף שולץ, "עלו לרגל" לאוסלו בשנה החולפת וביקשו כי נורבגיה תגביר כמה שיותר את התפוקה. נורבגיה עשתה זאת, מה שסייע לאירופה - בליווי חורף חם מהרגיל (השני הכי חם מאז שהתחילו המדידות, א"א) - לצלוח את החורף ללא משבר אנרגיה משמעותי, אלא עם התכווצות של כמה שברי אחוזים. 

"אחריות חברתית"

כעת מעניקה הממשלה הנורבגית "אור ירוק" לחיפושים נוספים שיסייעו לה לשמור על מעמדה בעתיד. שר הנפט והאנרגיה, טריה אסלנד, אמר החודש במהלך ועידה עסקית כי על התעשייה במדינה "להפוך כל אבן" בחיפושים אחרי שדות גז ונפט בים בארנטס ובאזורים שכבר הוקצו לכך על-ידי הממשלה.

אסלנד הגדיר את המדיניות החדשה של הממשלה, שמהווה שינוי כיוון מסוים, לפחות ברמה הרטורית, כ"אחריות חברתית" המוטלת על נורבגיה בימים אלה. יצוא דלקי מאובנים מכניס מיליארדים רבים למדינה הנורדית, במיוחד בשנה האחרונה על רקע עליות המחירים. נורבגיה הקימה את קרן העושר הגדולה בעולם כדי לנהל את ההכנסות מדלקי מאובנים.

הכוונה הממשלתית היא לנסות ולאפשר גילויים חדשים באזורים שכבר הוכרזו, לפני שהיא מעניקה רישיונות חיפוש באזורים אחרים, נידחים יותר ושנויים במחלוקת יותר. סבב רישיונות חיפוש חדש באזורים שטרם נחקרו נדחה בשנה שעברה ל-2025. לפי הערכות, שני שלישים מעתודות הנפט והגז של המדינה נמצאים באזורים שטרם אושרו לחיפוש. 

"אצבע משולשת להסכמי פריז"

הצעד האחרון עורר זעם בקרב ארגוני איכות סביבה, מקומיים ואירופיים. "גרינפיס" אמרה כי מדובר בצעד "לא אחראי" ו"מביך", וכי מדובר גם בהנפת "אצבע משולשת להסכמי פריז", הקובעים הפחתה מלאה של גזי חממה עד שנת 2050 (בהשוואה למצב ב-1990), במטרה למנוע התחממות ללא שליטה של כדור הארץ.

ארגונים אלו גם תובעים את האיחוד האירופי, שאישר למדינות להשקיע בפרויקטי הפקת גז ופרויקטים להקמת תחנות כוח אטומיות בסט הכללים המקיף (טקסנומיה) שפרסם בתחילת השנה. "לקדוח בשביל נפט באזור הארקטי זה כמו לשפוך דלק על מדורה", אמר הארגון בתגובה להצהרה הממשלתית הנורבגית, "על נורבגיה ועל חברות הנפט להפסיק לנצל באופן ציני את המלחמה הרוסית באוקראינה".

חברות הגז הפועלות באזור, כולל "אקווינור", בירכו על ההודעה ואמרו כי לפי הערכותיהן ייתכן כי יימצאו שדות חדשים. "אנו מכירים את אזור ים בארנטס היטב, ועובדים יחד עם הרשויות על תוכנית לקדם פעילות באופן בר-קיימא באזור, עם השלכות סביבתיות קטנות ככל שניתן", מסרה חברת "אקווינור" אחרי ההודעה הממשלתית.

אנליסטים בנורבגיה העריכו כי גילוי והפקת גז הם "צו השעה" אם ברצון נורבגיה לשמור את התפוקה הקיימת. "סטטוס-קוו הוא לא אופציה", אמר לעיתון נורבגי בכיר בתעשייה. "אפילו אם אנחנו רוצים לשמר תפוקה, עלינו לחפש יותר ולמצוא יותר".

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית