גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדה חמישית בעשור: מאחורי כישלון הממשלות בטיפול ביוקר המחיה

משטייניץ, דרך כחלון ועד ליברמן: בעשור החולף הודיעו ממשלות ישראל על הקמת ועדה ליוקר המחיה ● השבוע הכריז רה"מ בנימין נתניהו על הקמת ועדה נוספת, למרות שכבר קיים קבינט החברתי־כלכלי ● המסקנות לא משתנות מוועדה אחת לאחרת, אבל גם הפעם הממשלה בחרה להמשיך בנתיב זה: מה בכל זאת היא יכולה לעשות?

10 שנים, 5 ועדות, מעט הישגים, כך נראה המחדל בטיפול ביוקר המחיה / צילומים: דוברות הכנסת, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
10 שנים, 5 ועדות, מעט הישגים, כך נראה המחדל בטיפול ביוקר המחיה / צילומים: דוברות הכנסת, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר השבוע על הקמת ועדה בראשותו שתבחן את הדרכים להקלה ביוקר המחיה. אלא שמדובר בוועדה החמישית שהכריזו על הקמתה בעשור האחרון: ב־2013 שר האוצר יאיר לפיד הקים ועדה להפחתת מחירי היבוא, וראש הממשלה נתניהו הכריז גם על הקמת ועדת שרים שתעסוק בהפחתת יוקר המחיה; ב־2018 שר האוצר משה כחלון הקים ועדה ליוקר המחיה שפרופ' ירון זליכה היה אמור לעמוד בראשה; ב־2022 שר האוצר אביגדור ליברמן הבטיח להקים ועדה דומה.

אחרי שנפל ב-6% מתחילת השנה: גולדמן זאקס בתחזית פסימית לשקל 
משרד התחבורה נסוג מפינוי התחנה המרכזית בתל אביב 
מהחלב ועד חוזה השכירות: רשימת ההתייקרויות המלאה 

למעשה, הפעם האחרונה שוועדה שכן גיבשה המלצות מהותיות, שחלקן יושמו, הייתה ועדת טרכטנברג, שהוקמה לאחר המחאה החברתית ב־2011.

 

ההצעות להורדת יוקר המחיה נותרו דומות, אך ממשלות ישראל ממשיכות להקים עוד ועוד ועדות במקום ליישם את ההמלצות הקבועות של גורמי המקצוע. להלן 4 בעיות שתורמות למצב והצעות לפתרונן, גם מבלי להקים עוד ועדה.

 

פתיחת עסקים

אחד הצעדים החשובים להורדת יוקר המחיה הוא הקלת הבירוקרטיה בהקמת עסקים. ככל שההליך יהיה יותר פשוט, כך התשומות של עסקים יירדו, ואיתן מחירי המוצרים שהם מוכרים. בנוסף, הקלה בהקמת עסקים קטנים תסייע לתחרות במשק.

כיום, עסקים רבים מקבלים הוראות חופפות ואפילו סותרות ממשרדי הממשלה. לפי ה־OECD, בישראל "זה אחד הגורמים המרכזיים מאחורי ניפוח הפעילות הרגולטורית". ב־2010 אומנם עברה החלטת ממשלה שחייבה את משרדי הממשלה לפרסם מפרטים אחידים לדרישות מעסקים, אך החלטות לחוד ומציאות לחוד.

בנוסף, ב־2021 הוקמה רשות רגולציה על־ידי ממשלת בנט־לפיד כדי להתמודד עם הבעיות הרגולטוריות, אולם עד היום היא לא מהווה גוף אפקטיבי למאבק ביוקר המחיה - הרשות מורכבת מעשרה עובדים בלבד, רובם מנהלים, ולא כ־50 כפי שהובטח תחילה. על־פי הרשות, "בימים אלה הרשות ממוקדת באיוש של תקנים נוספים, כדי לאפשר לה לממש את כל היעדים שקבועים לה בחוק ובהחלטות הממשלה".

 

הגבלת התקנים

בעיה נוספת שהופכת את המוצרים בישראל ליקרים ביותר ביחס לעולם היא הגבלת יבוא על־ידי תקנים ייחודיים. "רגולציה ותקינה ישראלית יוצרים בירוקרטיה מסובכת שמעלה משמעותית את יוקר המחיה", אומר נתנאל היימן, מנהל אגף כלכלה בהתאחדות התעשיינים. "למשל, יש דרישה של כיבוי אש להתקין גלאים מיוחדים בלוחות חשמל, שלא נדרשים בתקינה האירופית. בפועל, מזמינים לוחות מחו"ל, קודחים בהם כדי להתקין גלאי אש, ונאלצים לשלוח אותם מחדש למכון התקנים לבדיקה. הכול כמובן לוקח עוד זמן, עולה עוד כסף ומייצר עוד בירוקרטיה".

היימן מתייחס לדוגמה נוספת לתקן אבטחת מטענים של משרד התחבורה: "המשרד חיבר חוברת של תקנים להובלת מטענים. במקום לאמץ מבחני תוצאה ואת התקינה הבינלאומית, המשרד פירט באופן פטרנליסטי את כל הדרישות שיחייבו שינויים ברכבי הובלה ושינויי ממרכבים שמיובאים".

הממשלות האחרונות אומנם ניסו להתמודד עם בעיה זו. בין השאר, במסגרת אישור רפורמת התמרוקים, התאפשר ליבואנים להצהיר על עמידתם בתקינה אירופית ללא צורך בבדיקות מיוחדות.

עם זאת, עו"ד צביקה גושן, מנהל חטיבת התמרוקים באיגוד לשכות המסחר, חושש מפרשנות מחמירה של משרד הבריאות לתקנות החדשות, שעלולה עדיין ליצור חסמי כניסה למוצרים שונים ולמנוע את תרומת הרפורמה להורדת יוקר המחיה. "חשוב לוודא שהרגולטור ייתן את הפרשנות המדויקת ללשון החוק וברוח הרגולציה האירופית ומבלי ליצור החמרות שאינן נדרשות", הוא מדגיש. 

תכנון ריכוזי

בעיה נוספת שמחמירה את יוקר המחיה בישראל ויוקר המזון בפרט הוא נושא היבוא החקלאי ומועצות המזון. בישראל, בניגוד לכמעט כל מדינות המערב, ענפי החלב והביצים מתנהלים בתכנון ריכוזי, בו מועצת החלב והלול קובעות את הכמויות והמחירים המיוצרים, במקום התנהלות בשוק חופשי יחד עם תמיכה ישירה כמקובל במדינות אירופה. מציאות זו היא בין הגורמים לכך שהחלב והביצים בישראל יקרים בעשרות אחוזים מאשר במדינות כמו גרמניה וצרפת.

רגולציית הגנת הצומח

גורם נוסף להגברת יוקר המחיה נוגע לרגולציות הגנת הצומח, שאמורות להגן על ענף החקלאות מפלישת מזיקים. אלא שבפועל, כפי שהגדירה זאת בעבר מנכ"לית משרד החקלאות דאז, "היא מנוצלת כחסם שמונע תחרות ומעלה את יוקר המחיה". גם מבקר המדינה מתח ביקורת על הזמנים והדרישות מהיבואנים.

משרד החקלאות אומנם פרסם כי "יחד עם האוצר, הגענו להבנות בנושא הגנת הצומח והטבע, כך שמצד אחד תהיה תמיכה בחקלאות הישראלית לצד יבוא פירות וירקות טריים", אך לדברי רועי שפלר, יבואן פירות וירקות, "מעט מאוד זז בפועל. אישרו יבוא אוכמניות, כמו גם קיווי מיוון, אבל זו לא הבשורה שתביא ליבוא חופשי של פירות וירקות". השילוב של צמצום החסמים והורדת המכסים, יחד עם מעבר לתמיכה ישירה בחקלאים כמקובל במדינות המערב - ממשיך להתעכב.

וכאן לא נגמר הסיפור: בעוד שהממשלה שואפת להוריד את מכסי היבוא על מגוון מוצרים, לרבות קמח מיובא, דווקא טחנות הקמח הישראליות מופלות לרעה - בכל פעם שהן קונות חיטה מחו"ל, הן מחויבות לקנות גם חיטה ישראלית. "החיטה המקומית היא ברמה נמוכה, אך הטחנות מחויבות לקנות אותה במחיר של החיטה האמריקאית, שהיא היקרה ביותר בעולם", רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים. לדבריו, הדבר מוביל לעלות עודפת של כ־20־30 מיליון שקל בשנה, שמתגלגלים ישירות למחירי הלחם המפוקחים.

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי