גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר בדק: האם חובת שקיפות המחירים מצליחה להגביר את התחרות בענף המזון?

שנה לאחר השתת חובת שקיפות המחירים, הוזלו מוצרי המזון בישראל ב־4%-5% בממוצע ● החוקרים מסבירים כי הסקרים שפרסמו אמצעי התקשורת בזכות אותה חקיקה היו גורם מפתח בהנעת התחרות ● האם זה מה שיעזור בסוף לייצב את השוק?

הפקולטה לניהול. על חובת שקיפות המחירים והשפעתה על יוקר המחיה בישראל / צילום: Shutterstock
הפקולטה לניהול. על חובת שקיפות המחירים והשפעתה על יוקר המחיה בישראל / צילום: Shutterstock

 

 

יוקר המחיה בישראל, ובפרט מחירי המזון, הוא אחד הנושאים שהכי מעסיקים את הציבור הישראלי בשנים האחרונות. לאורך הזמן הוקמו ועדות ואומצו רגולציות שונות כדי להגביר את התחרות בענף ולהוריד את המחירים, אך כיום המצב רחוק מפתרון. לאחרונה גם הודיע ראש הממשלה על הקמת ועדת שרים בראשותו שתנסה להתמודד עם הבעיה.

זה מה שמנהלים צריכים לעשות כדי לעודד חדשנות אצל העובדים
חושבים שיזמות שמורה רק לגאונים יוצאי דופן? מחקר מראה שזה דווקא משהו שאפשר ללמוד. הנה כמה דרכים  

אחת מהרגולציות המשמעותיות בתחום שהושתו פה הייתה חובת שקיפות המחירים, שנכנסה לתוקף ביוני 2015 במסגרת החוק לקידום התחרות בענף המזון, שהתקבל בכנסת ב־2014. לפיה, קמעונאי מזון גדולים מחויבים לפרסם על בסיס יומי את מחירי המוצרים הנמכרים בחנויות הפיזיות שלהם. מחקר שערכנו בשנים 2021-2014 בחן את ההשפעה של החקיקה על ענף המזון ועל רמת התחרות בו בשנת 2016, השנה העוקבת לכניסתה לתוקף.

 

לעומת מחקרים שנעשו עד כה, שבדקו את ההשפעות של חובת שקיפות המחירים על שווקים שמספר המוצרים בהם מצומצם יחסית, כמו בנזין, המחקר שלנו התמקד בשוק שבו קמעונאים מוכרים אלפי מוצרים, מפרסמים יותר ונהנים ממרווחים גבוהים. הוא מראה כיצד רשתות שיווק מגיבות לחובת השקיפות באמצעות שינוי אסטרטגיית הפרסום שלהן, אך לא מצא עדויות לשינויים בהרגלי השוואת המחירים של הצרכנים.

מוצרי המזון הוזלו ב-5%-4% בממוצע

במחקר התמקדנו בחמש רשתות שיווק מזון גדולות (נכון לאותו הזמן): שופרסל, מגה, רמי לוי, יינות ביתן וויקטורי. בחרנו בהן מכיוון שנתח השוק המצרפי שלהן בשנת 2014 היה 68% ממכירות קמעונאי המזון, ומשום שלכל אחת מהן שירות מכירות מקוון.

ההוצאה הממוצעת של משקי הבית בישראל על מזון בשנה זו הגיעה לכ־16.2% מההכנסה הפנויה, ושוק קמעונאות המזון הישראלי דורג במקום השביעי ברמת הריכוזיות בו מבין מדינות ה־OECD. בשנים 2005-2011 המחירים בענף בישראל זינקו: ועדת קדמי לבחינת התחרות בענף מצאה כי בתקופה זו קצב הגידול השנתי המצטבר של מחירי המזון היה 5%, לעומת 3.2% - ממוצע ה־OECD.

זמן קצר לאחר כניסת חובת השקיפות החלו אתרי אינטרנט להציע שירות השוואת מחירים בחינם לקהל הרחב, ואמצעי תקשורת שונים החלו לערוך סקרי מחירים רחבים, שהפכו פופולריים, שכן עלות איסוף המידע פחתה בצורה משמעותית.

המחקר מצא כי ב־2016 מוצרי המזון הוזלו בממוצע ב־4%-5% בהשוואה למוצרים הנכללים בקבוצות הבקרה. הירידה הייתה גדולה יותר בקרב רשתות שיווק יקרות יחסית. ההסבר לכך הוא הפופולריות של סקרי המחירים שפרסמו אמצעי התקשורת וכללו מספר רב של מוצרים, רשתות וסניפים.

הכלכלן הראשי של רשות התחרות לשעבר / צילום: אביגיל פפרנו באר

ממצאי המחקר עולים בקנה אחד עם המודל התיאורטי של רוברט וסטאל (1993), שמראה כיצד שקיפות מחירים ופרסומות מחירים מגבירות את התחרות בשווקים, ומבליט את התפקיד הפרו־תחרותי של אמצעי התקשורת. ככל שרמת הדיוק ומידת הזמינות של הסקרים השתפרו, כך עלתה רמת האמינות והיעילות של פרסומות המסתמכות על סקרים אלה. רשתות שיווק שזכו לסיקור תקשורתי חיובי בסקרים יכולות להפנות לסקרים הללו בפרסומות שלהן. הפרסום, בסיוע חובת שקיפות המחירים והסיקור התקשורתי, היה גורם מפתח בהנעת התחרות והורדת רמת המחירים.

חשש שהרשתות ישתמשו בשקיפות להעלאה מתואמת

עוד עלה במחקר כי זמן קצר לאחר כניסת חובת השקיפות לתוקף אימצו רשתות השיווק מדיניות תמחור אחיד של מוצרים בין חנויות שונות של אותה הרשת, זאת בשל החשש מתגובה זועמת מצד הצרכנים במקרה שבו ייחשפו לפערים משמעותיים ומפגיעה תדמיתית. בנובמבר 2021 למשל הושמעה ביקורת כלפי שופרסל כשהציעה שתי רמות מחיר שונות לרכישת מוצרים דרך האינטרנט (שופרסל אונליין וישיר למהדרין). חשש זה של הרשתות נובע בין היתר מהעובדה ששיקולי הגינות הם חלק בלתי נפרד מהדיון הציבורי על מחירי המזון בישראל. ממצאים אלה סותרים מודלים כלכליים סטנדרטיים שלפיהם החלטות תמחור מביאות בחשבון את מאפייני הצרכן והשוק המקומי.

פרופ' איתי אטר, הפקולטה לניהול ע''ש קולר באוניברסיטת תל אביב / צילום: מיכה לובטון

ראוי להדגיש שהניתוח האמפירי במחקר התמקד בשנה הראשונה שלאחר חובת השקיפות. אלא שבשנים 2022-2016 לא נרשמו עליות חריגות של מחירי מוצרי המזון. קשה כמובן לייחס את המגמה הזאת לשקיפות המחירים בלבד, אך לשיח התקשורתי והציבורי על יוקר המחיה יש תפקיד חשוב. בטווח הארוך עלולות להיות השפעות נוספות, ובפרט נותר החשש שרשתות השיווק ילמדו להשתמש בשקיפות לטובת העלאת מחירים מתואמת, בניגוד גמור למוטיבציה שהניעה את המהלך לאימוץ החקיקה.

לקריאה נוספת:
https://en-coller.tau.ac.il/sites/coller-english.tau.ac.il/files/media_server/Recanati/management/newsletter/march2023/ater2.pdf

Robert, J., & Stahl, D. O. (1993). Informative price advertising in a sequential search model. Econometrica: Journal of the Econometric Society, 657-686

Cavallo, A. (2017). Are online and offline prices similar? Evidence from large multi-channel retailers. American Economic Review, 107(1), 283-303.

עוד כתבות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם