גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצ'יינג'ים, הבנקים והאבטלה: הנתונים הכלכליים שמאחורי הפשיעה בחברה הערבית

אי־אפשר להפריד בין הקשר ההדוק בין הפשיעה החמורה בחברה הערבית לכסף השחור שמתגלגל ביישובים הערביים ולפעילות הבנקאית המצומצמת שאת מקומה תפסו גורמים עבריינים מהשוק האפור ● בינתיים, המלצות הצוות הבין־משרדי שגיבש למאבק בפשיעה במגזר הערבי לא מיושמות, והתחלפו בהצהרות גרידא ● איך הגענו למצב הזה?

הפגנות בנצרת בשבוע שעבר בעקבות הרצח סמוך לעיר / צילום: Reuters, Ammar Awad
הפגנות בנצרת בשבוע שעבר בעקבות הרצח סמוך לעיר / צילום: Reuters, Ammar Awad

סוף השבוע האחרון היה קטלני בחברה הערבית, כשמניין קורבנות הרצח עלה למספר מחריד של למעלה מ־100 בני אדם מתחילת השנה. מדובר במגמת מדאיגה, לאחר שב־2022 כולה נרצחו 111 אזרחים מהחברה הערבית. לשם השוואה, בכל אחת מהשנים 2014־2019 היו פחות מקרי רצח מאשר עד כה ב־2023. 

יותר מ-100 נרצחים בחצי שנה: מאיפה מגיע הנשק לחברה הערבית? 

איך הגענו למצב הזה? בין השאר, בגלל הקשר ההדוק בין הפשיעה לבין הכסף השחור שמתגלגל בחברה הערבית. את הקשר הזה הדגיש בשנה שעברה צוות בין־משרדי, בראשות מנכ"ל משרד האוצר דאז רם בלינקוב, שערך בדיקה מקיפה של בעיית ההון השחור בישראל, במיקוד על החברה הערבית. הדוח שהגיש הצוות מראה כיצד ארגוני הפשיעה ניזונים פיננסית מתרבות של שימוש במזומן, אי־דיווח על הכנסות ופנייה להלוואות בשוק האפור.

לפי הוועדה, "בהיעדר יכולת של האזרחים הערבים לקחת הלוואות ומשכנתאות מהבנק, מתפתח שוק מקביל ('אפור'), שמגלגל לפי ההערכות יותר ממיליארד שקל בשנה. הכסף הזה משמש להלוואות פרטיות, ששיעורי ההחזר עליהם גבוהים בהרבה מהריבית הבנקאית".

ולא פעם זה נגמר ברצח. "ארגוני הפשיעה גובים את ההחזרים הללו באגרסיביות רבה ובמקרים רבים באלימות. רבים ממקרי הירי בחברה הערבית בשנים האחרונות נעשו על רקע חוב שלא הוחזר", נכתב בדוח. 

 

אשראי בנקאי: הפערים המגזריים מעמיקים

האחיזה של הבנקים במגזר הערבי היא חלשה למדי. בעוד שהאשראי הבנקאי הממוצע לתושב בישוב יהודי בישראל עומד על כ־167 אלף שקל, הנתון המקביל בישובים הערביים עומד על 60 אלף שקל בלבד, שהם כ־32% מהממוצע הארצי (נכון לשנת 2020). הנתונים עולים מסקירה שערך בחודש שעבר מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שם הראו בנוסף כי פערי האשראי המגזריים הולכים ומעמיקים.

לפי מחקרים שצוינו בסקירה של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, חסם בהתפתחות עסקים בישובים ערביים הוא קושי בהשגת אשראי בנקאי. יותר ממחצית מהעסקים בבעלות ערבים דיווחו כי קושי בהשגת אשראי בנקאי מגביל אותם במידה רבה בהתפתחות העסק.

פעילות בנקאית: השוק האפור נכנס לוואקום

הבעיה לא נעצרת באשראי עסקי. משקל המשכנתאות שניתנו ללקוחות מהמגזר העסקי הוא נמוך משמעותית ביחס לשיעורם באוכלוסייה. לפי נתוני בנק ישראל, שיעור ההלוואות לדיור מתוך מספר הדירות שנרכשו או נבנו ביישובים ערביים עמד על 33% - נמוך בהרבה בהשוואה לרובן ככולן (כ־97%) של עסקאות הדיור בישובים יהודיים.

גם שיעור המימון הממוצע היה נמוך יותר בחברה הערבית - 39% משווי העסקה שהם 566 אלף שקל - לעומת מימון של יותר ממחצית העסקה בקרב יהודים (53% שהם 895 אלף שקל בממוצע).

על־פי בנק ישראל, הסברים אפשריים לפערים אלה הם קשיים ברישום הנכסים במגזר הערבי והעמדתם כבטוחה, לצד קושי של הבנק לממש את הנכסים במקרה של חדלות פירעון. זאת, בנוסף לתחרות מצומצמת בין הבנקים בשוק המשכנתאות בחברה הערבית.

לבסוף, שיעור הלווים שפיגרו בהחזרי המשכנתאות ביישובים ערביים (8.8%) גבוה לעומת הנתון ביישובים יהודיים שאינם חרדים (3.3%). פרופיל הסיכון של הלווים משפיע גם על תנאי ההלוואה, ולפי הנתונים שנכונים לתקופה שלפני גל העלאות הריבית, במגזר הערבי עמדה הריבית על משכנתאות על כ־3%.

דלות הפעילות של הבנקים בחברה הערבית מקבלת ביטוי גם בפריסת חסר של סניפים. נכון לסוף שנת 2022, היו בישראל 991 סניפי בנק, מהם 71.3% בישובים יהודיים ועוד 18.3 ביישובים מעורבים ורק 10.4% ביישובים ערביים.

כמו כן, רבים מהתושבים הערבים אינם מחזיקים בחשבון בנק. את מקומם של הבנקים מחליפים לעיתים גורמים עבריינים. אלה מתפרנסים ממתן הלוואות בריבית נשך, גביית פרוטקשן והעלמות מסים. לפי העוסקים בתחום, כל ארגון פשיעה במגזר הערבי מקים או משתלט על מספר "צ'יינג'ים", שמסייעים לו בהלבנת ההון השחור.

כך, למרות המחסור בבנקים בישובים ערביים, מספר נותני השירותים הפיננסיים בחברה גבוה משמעותית מהיחס ברחבי ישראל. זאת בגלל הנוכחות המוגברת של אותם חלפני כספים ברחובות היישובים הערביים.

לשם המחשה, בכפר מנדא לבו יש כפול צ'יינג'ים מאשר ביקנעם, נשר ומגדל העמק ביחד. בשנים האחרונות חל גידול בפעילות המזומן בצ'יינג'ים, ובמקביל נמדדה ירידה באותן השנים בפעילות המזומן בבנקים.

שיעור האבטלה: פערים של עשרות אחוזים

אינדיקטור אחר לנעשה בחברה הערבית ניתן למצוא בנתוני התעסוקה הנמוכים. למרות שיפור מסויים בשנים האחרונות, שיעור ההשתתפות בשוק העבודה עמד בתחילת השנה על 61.6% בלבד, לעומת 85.3% בקרב יהודים שאינם חרדים. הנתונים גרועים במיוחד בקרב צעירים בני 20-24.

המספרים הללו עשויים להעלות שתי מסקנות אפשריות. הראשונה היא שאחוזי התעסוקה הרשמיים, שברשות הלמ"ס, נמוכים מכיוון שאינם משקללים נתח גדול באוכלוסייה הערבית שעובד בשחור. השנייה היא שאחוזי אבטלה גבוהים ריאלית יוצרים מצוקה תזרימית אמיתית בחברה הערבית, שמובילה רבים לפנות במצוקתם לאשראי שמעמידים ארגוני פשיעה מקומיים.

"מסלול בטוח"? תוכנית המאבק נזנחה

בעשור הקודם הצליחה המשטרה למגר את משפחות הפשע הישראליות, הרבה בזכות שילוב פעולה עם גורמים כמו משרד האוצר ורשות המסים. בממשלה הקודמת נרשמו ניסיונות לשחזר את ההצלחה לטיפול בפשיעה בחברה הערבית. ניצב (בדימוס) יואב סגלוביץ, לשעבר סגן השר לביטחון הפנים בממשלת בנט־לפיד, היה מי שהוביל את הפעילות וריכז סביבו את הגורמים הממשלתיים השונים בדיונים שבועיים.

במהלך כהונתו הושק מבצע "מסלול בטוח", במסגרתו נעצרו אלפי גורמים בחברה הערבית, והוגשו מאות כתבי אישום. זאת בנוסף להקמת צוות בין־משרדי שגיבש המלצות ברורות ליישום הממשלה, כמו למשל הגבלת סכומי המזומן שמותר להחזיק. אלא שמאז חלה התרופפות בשיתוף־הפעולה בין הגורמים השונים. מבצע "מסלול בטוח" אומנם לא בוטל רשמית, אבל דעך. איתמר בן גביר, השר לביטחון לאומי הנוכחי, הודיע כי יוביל את "מסלול בטוח" באופן אישי, אבל לא נרשמה התקדמות משמעותית.

כמו כן, מהמלצות הצוות הבין־משרדי לא נשאר הרבה אחרי שהממשלה הקודמת התחלפה. ההמלצה להגביל החזקת מזומן בבתים, בסכום של יותר מ־200 אלף שקל, הופלה מחוק ההסדרים ברגע האחרון שלפני אישורו על־ידי ח"כ משה גפני, יו"ר ועדת הכספים של הכנסת.

גם אם לא בטוח שהחוק היה מונע מעבריינים כבדים להחזיק אצלם סכומי מזומן גדולים, הוא היה מאפשר לרשויות האכיפה להחרים את הכסף בפשיטות. כיום, פסק דין של בית המשפט מקשה על האכיפה נגד עבריינים. בעקבות מה שכונה "פסק דין ג'אבר" של המדינה נגד משפחת פשע במגזר הערבי, נוצר מצב שבו כ־200 אנשי משטרה ורשות המסים פושטים לפנות בוקר על בית של עבריינים כבדים, בליווי מסוק מלמעלה, נכנסים למתחם המבוצר, מוצאים מיליוני שקלים בשטרות בתוך הבית - אבל מנועים מהחרמת הכספים. אישור חוק המזומן היה מאפשר לרשויות להשתלט על המזומן.

הצעת חוק אחרת, שכונתה "חוק הפרוטקשן" ונועדה להרחיב את ההגדרה הפלילית של תופעת סחיטת הכספים מבעלי עסקים, נתקעה אף היא בתוך סבך החקיקה בכנסת וכרגע נראה שאינה מקודמת.

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון