גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנוע הצמיחה הבא שמסתתר בדוחות של שתי יבואניות הרכב הגדולות

המניות של דלק רכב וקרסו מוטורס, שתי יבואניות הרכב הגדולות בארץ, צנחו מתחילת 2023 ● אבל בדוחות שפרסמו מסתתר פוטנציאל שעשוי לשנות את התמונה: האחזקה של דלק רכב בחברת הבינה המלאכותית, היילו, בעלת יתרון טכנולוגי, והזיכיון של קרסו על צ'רי שרחוק מניצול

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן
איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

שתי יבואניות הרכב הגדולות שנסחרות בבורסה הישראלית, דלק רכב וקרסו מוטורס, הן חלון הראווה של שוק יבוא הרכב בארץ. שתי החברות סיימו את 2022 עם רווחי שיא, כאשר את הרבעון הראשון השנה סיימה דלק רכב עם רווח נקי של כ־270 מיליון שקל, עלייה של 14% לעומת הרבעון המקביל. זאת, בעוד שקרסו רשמה ברבעון רווח נקי 89.1 מיליון שקל, ירידה של כ־29% לעומת הרבעון המקביל, בעיקר בשל הוצאות מיתוג ושיווק חריגות.

החשמלית הספורטיבית מסין שמאיימת על המותגים היוקרתיים  
יצרניות הרכב פותחות הזדמנויות השקעה מגוונות בסקטור הניידות החשמלית
המלאי מתרוקן, והיבואנים נמנעים ממבצעים חדשים: סימני האטה בשוק הרכב

שתי החברות גם ידועות בשוק ההון בזכות חלוקת הדיבידנדים הנדיבה שלהן והן הרחיבו בעתיד את פעילותן מעבר לתחומים המסורתיים של שוק הרכב. שתיהן גם ספגו השנה לא מעט חבטות בשוק ההון, כאשר מניית דלק רכב  צנחה בכ־30% מתחילת השנה ואילו מניית קרסו מוטורס  ירדה ב־17%. אבל בין השורות של הדוחות התקופתיים שלהן מסתתרים גם כמה מוקדי ערך נסתרים, שטומנים בחובם פוטנציאל להצפת ערך מעניינת בשנים הקרובות.

 

דלק רכב: היתרון של היילו

דלק רכב היא כבר לא האימפריה בענף, כפי שהייתה בעבר. ברבעון הראשון של השנה היא החזיקה בנתח של כ־7.7% ממסירות הרכב החדש, לעומת כ־25% ב־2009, ודורגה במקום השביעי בין קבוצות יבוא הרכב בישראל. עם זאת, בין השורות בדוח של דלק רכב מסתתר פורטפוליו מעניין של השקעות הון סיכון בחברות אוטו־טק בישראל, שאותו החלה לבנות בעשור הקודם, כאשר הענף היה בשיא. אחת החברות שנמצאת בו, היילו (HAILO), מסתירה פוטנציאל מרתק להצפת ערך.

שחר שמש מנכ''ל דלק מוטורס אורח במתחם VIP של MINI בנשף המסורתי של דלית רצ'סטר בהאנגר 11 / צילום: רפי דלויה

חברת היילו, שהוקמה ב־2017 על ידי יוצאי יחידת הפיתוח של חיל המודיעין, עוסקת בפיתוח וייצור של מעבדים ייחודיים להאצת יישומי בינה מלאכותית (AI) במכשירי קצה. המעבדים, כפי שמציינים בהיילו, "מאפשרים למכשירים חכמים לבצע משימות של למידה עמוקה, כגון זיהוי אובייקטים בזמן אמת, תוך מזעור של צריכת כוח, ממדים ועלות". החברה פיתחה שני דורות של מעבדים - היילו 8 והיילו 15 - והיא נהנית מיתרון טכנולוגי משמעותי בפלח. כפי שכתב אחת מלקוחותיה בקוריאה, "השבב החדש של היילו מציג ביצועים טובים פי שישה מאלה של מנועי AI מקבילים שקיימים בשוק".

היילו היא כבר מזמן לא רק חברת אוטו־טק. היא אומנם עדיין פועלת לשילוב המעבדים שלה במערכות בטיחות מתקדמות לרכב (ADAS), שהוא תחום הפעילות העיקרי של מובילאיי ומקיימת שיתופי פעולה בנושא עם ספקיות טיר1, אך פועלת במקביל בענפים רבים אחרים, ביניהם: אבטחה חזותית, ציוד תעשייתי מתקדם, קמעונאות, ערים חכמות ועוד, שבהם יש לה חוזי אספקה פעילים ומשמעותיים.

תאיים על מובילאיי?

בהיילו מקפידים לשמור על פרופיל תקשורתי נמוך, אך בענף מעריכים כי היא נמצאת על סף זכייה בחוזים לשילוב השבבים שלה בדגמי רכב עתידיים, ואולי אף כבר קטפה כמה מהזכיות בפועל. זהו ללא ספק ניסיון נועז של חברה קטנה להשיג דריסת רגל בשוק הגלובלי הענק של שבבים למערכות ADAS, שמגלגל מיליארדי דולרים בשנה, ונשלט על ידי ענקיות כמו מובילאיי הישראלית, קוואלקום, אנבידיה ועוד. בענף מעריכים כי השבבים של החברה משתבצים היטב במהפכת ה־ChatGPT, שעתידה להביא את יישומי ה־AI להרבה מכשירי קצה בשנים הבאות.

הגיוס האחרון שביצעה החברה, היה בשנת 2021 ובו גייסה כ־136 מיליון דולר על פי שווי של למעלה ממיליארד דולר והפכה בכך ליוניקורן. מאז היא כאמור הרחיבה משמעותית את מעגל הלקוחות ושותפי הייצור שלה הן בתעשיית הרכב והן בענפים נוספים.

המניות שוות יותר מהחברה

תחום הבינה המלאכותית, בו פועלת היילו, הפך בחודשים האחרונים לתחום לוהט עבור משקיעי שוק ההון העולמי. המניות של חברות הפועלות בתחום זינקו בעשרות ומאות אחוזים, וענקיות IT, שעוד אין להן דריסת רגל בפלח הצומח, רודפות עם פנקסי צ'קים פתוחים אחרי חברות שפועלות בענף לצורך מיזוג ורכישה.

מכיוון שלהיילו יש יתרון טכנולוגי, חוזי אספקה והכנסות, ניתן להעריך כי בתרחיש של הנפקת החברה או רכישתה, היא עשויה לקבל הערכת שווי גבוהה פי כמה מזו שקיבלה ב־2021. למעשה, בענף מעריכים כי אם בועת ה־AI תמשיך להתנפח בקצב הנוכחי, גם שווי דו־ספרתי במיליארדי דולרים אינו בלתי אפשרי. בהיילו אומנם טוענים שכרגע אין כוונות להנפיק או לבצע אקזיט, כפי שאומר אור דנון לגלובס, מייסד־שותף ומנכ"ל בחברה: "בטווח הקרוב אנחנו מתכוונים להמשיך לגייס הון ממשקיעים". אולם, באותה נשימה הוא מציין כי, "אנחנו מתכוונים גם לנצל את המומנטום בשוק לצמיחה ולהתרחבות - הן מבחינת המכירות והלקוחות, והן מבחינת מגוון המוצרים".

כך, שלא מן הנמנע שבתרחיש של הנפקה או רכישה שווי האחזקות של דלק רכב בהיילו, שעומד כיום על כ־12%, עשוי להיות גבוה מכל שווי השוק הנוכחי שלה - המוערך בכ־2.79 מיליארד שקל לאחר ירידה של 30% במנייתה מתחילת השנה.

 

קרסו מוטורס: ממשנית לענקית

קרסו מוטורס, שממתגת את עצמה כיום תחת השם "פריזבי", הפכה בשנים האחרונות משחקנית קו שני בשוק הרכב הישראלי לענקית, ששולחת זרועות לכל תחום. על פי המצגת למשקיעים שפרסמה החברה בסוף מאי, היא החזיקה ברבעון הראשון נתח של כ־9.9% משוק הרכב הפרטי בישראל והיא מייבאת ומשווקת כרגע את המספר הגדול ביותר של מותגי רכב פרטי ומסחרי בענף. זאת, לצד בעלות על חברת הליסינג השנייה בגודלה בשוק (על פי נתוני קרסו), שלה תרומה משמעותית לרווחיות הקבוצה.

החברה גם בנתה בהדרגה פורטפוליו מרשים מאוד של מותגי צמ"ה מהמובילים בשוק ויש לה השקעה אסטרטגיות בחברת מטרו, שהיא מהשחקניות הבולטות בשוק הרכב הדו־גלגלי ויבואנית של רכב חשמלי סיני בהתהוות.

והפרחים לצ'רי

לחלק לא מבוטל מהזינוק בנתח השוק של קרסו אחראי המותג הסיני צ'רי, שמכר בחמשת החודשים הראשונים של השנה מעל 7,100 כלי רכב, כולם עם מנועי בנזין. זאת, במקביל להצלחה מרשימה בחדירה לפלח מכוניות "המשפחות הגדולות" בציי הרכב בזכות מכוניות קרוס־אובר בתמחור אגרסיבי.

קרסו ממשיכה לפעול באופן אקטיבי להשגת מותגים נוספים, ועד כה היא דיווחה על מגעים לקבלת זיכיון היבוא של XPENG, ואף החלה לייבא את רכבי המותג EVEASY של JMC הסינית. במקביל, היא מנהלת מגעים עם מותגים סינים נוספים, חלקם משוק הפרימיום.

אלא שהזיכיון של צ'רי מסתמן בתור "מכרה זהב" שהפוטנציאל העתידי שלו עוד רחוק ממימוש. בשבוע שעבר פרסמה העיתונות בסין כי צ'רי נערכת להשיק באירופה מותג פרימיום חדש ונפרד, שיכלול דגמי פרמיום קרוס־אובר עם מנועי בנזין ופלאג־אין. זאת, לצד דגמים חשמליים ראשונים שיתחילו להיכנס לשוק עוד השנה.

אם צ'רי תשמור על מדיניות התמחור האגרסיבי שהפגינה עד כה גם במותג החדש, קרסו עשויה להציב את עצמה בצמרת של יבואניות הרכב בארץ ולשבור את תקרת הזכוכית "העממית" של הפלח בו היא מתחרה.

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: אנחנו צריכים להתכונן לתרחיש עלטה מקומי

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם