גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התיירים מחו"ל לנים יותר בירושלים, ומבזבזים יותר בת"א

דוח מאסטרקארד על התיירות הנכנסת לישראל ב-2022 מראה שתיירים אמריקאים מוציאים הכי הרבה, ואחריהם השוויצרים והבריטים ● וגם: בקיבוץ איילת השחר הוקם מלון בהשקעה של כ-150 מיליון שקל ● אירועים ומינויים

שוק מחנה יהודה בירושלים / צילום: Shutterstock
שוק מחנה יהודה בירושלים / צילום: Shutterstock

שנת 2022 התאפיינה בהתאוששות בתיירות הנכנסת לישראל, אבל ב-2023 דובר לא פעם על האטה במקום על האצה. מה בכל זאת ניתן ללמוד על התיירים שהגיעו לארץ?

דוח מאסטרקארד על התיירות הנכנסת לישראל ב-2022, שמתפרסם כעת, מצביע על כך שהתיירים האמריקאים מדורגים במקום הראשון בסך ההוצאות שלהם (1,042 דולר), במקום השני הצמוד השוויצרים (1,039 דולר) , ובמקום השלישי ממוקמים הבריטים (788 דולר).

הדוח מבוסס על נתוני אמת של הוצאות בכרטיסי אשראי (אך איננו כולל מידע אישי), ויש בו כדי ללמד על השפעת התיירות על הכלכלה הישראלית. כך, למשל, מתברר כי יותר מ-50% מכלל המבקרים הגיעו ב-2022 מאירופה. נובמבר הוא החודש המתויר ביותר, עם יותר מ-10% מסך ההוצאות השנתיות, ואחריו אוקטובר ויולי. החודש החלש ביותר הוא ינואר.

משך זמן השהייה הממוצע בישראל הוא 7.3 ימים. התיירים מארה"ב מגיעים לתקופת השהייה הארוכה ביותר - 8.4 ימים בממוצע. התיירים מבריטניה שוהים 7.7 ימים בממוצע, התיירים מקנדה - 6.8 ימים, ומגרמניה - 5.9 ימים.

ירושלים מובילה על תל אביב במספר הלינות הממוצע לתייר (4.7 לעומת 3.7), אך בתל אביב מוציאים יותר כסף מאשר בירושלים בממוצע (319 דולר לעומת 289 דולר). יותר משליש ההוצאות של האיטלקים במהלך הביקור מוקדש למסעדות.

מנתוני הרבעון הראשון של 2023 עולה כי ההוצאה של תיירים על בילויים וחוויות גדלה ב-3.3% לעומת הרבעון הראשון של 2022. ההוצאות על קניות עלו ב-8.1% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. עם זאת, מספר התיירים עדיין לא עקף את זה של שנת השיא 2019.

הדוח מבוסס של שימוש ב-Tourism Insights Platform, והוא מפורסם לרגל השקת פלטפורמת priceless.com בישראל השבוע. מדובר בפלטפורמה גלובלית המציעה למחזיקי כרטיס מאסטרקארד חוויות ייחודיות ובלעדיות ביותר מ-35 מדינות. בארץ מדובר על חוויות כגון סיור בשוק התקווה, סיור גרפיטי בפלורנטין, סיור פרטי במוזיאון אורי גלר בהדרכתו האישית, סיור בעלי מלאכה בירושלים, שיעור יוגה וירטואלי בים המלח ועוד.

כמה הושקע במלון החדש באיילת השחר?

בשנים האחרונות גדל מספר המלונות בקיבוצי הגליל העליון ובמרחב הכפרי, וכעת מצטרף אליהם גם מלון "איילה רזורט" בקיבוץ איילת השחר, שבהקמתו הושקעו כ-150 מיליון שקל. הבעלים: איש העסקים משה מרציאנו ואיש העסקים יעקב כהן, בעלי תור פלוס, שחתמו על הסכם עם הקיבוץ.

המלון ייפתח בסוף החודש, יכלול בשלב ראשון 150 חדרים ויתפרס על פני שטח של 25 דונם. בהמשך ייבנו 100 חדרים, נוספים ושטח המלון יגיע לכ-50 דונם.

קודם לכן פעל במקום מלון "בוסתן איילת השחר" שהיה בבעלות הקיבוץ, נסגר בשנת 2000 והוסב למרכז קליטה לעולי אתיופיה. ב- 2019 חתמו מרציאנו וכהן על הסכם להקמת המלון החדש, ובפברואר 2021 התקבל היתר הבנייה.

חדר מלון באיילה רזורט / צילום: איה בן עזרי

המלון החדש תוכנן על-ידי משרד רובננקו אדריכלים, והוא יכלול שלושה מתחמים מרכזיים: הראשון יכלול את מסעדת השף "תלמה", מרכז קונגרסים שיכיל 7 אולמות, אולם מליאה מרכזי ומסעדת נגה לאורחי המלון.

במתחם השני יהיו 16 מבנים דו-קומתיים שבהם 150 חדרים בגודל 26-50 מ"ר. המתחם השלישי יהיה מרכז בריאות הכולל בין היתר ספא עם תשעה חדרי טיפולים, בריכה פנימית, ג'קוזי וחדר כושר. כמו כן, לטובת הקהל הדתי, המקום יכלול מקווה. עוד יהיו באזור זה שתי בריכות חיצוניות, בריכת אינפיניטי ובריכת פעוטות.

"מלכתחילה ההשראה של המלון הייתה המיקום והסביבה שלו. הרעיון היה להתחבר לטבע, כמו איילה הנמצאת בטבע", אומרת לאה רובננקו ממשרד רובננקו אדריכלים. "ביצענו תכנון מחדש למבנים הישנים, והשתמשנו בחומרי אבן טבעיים וכן בחומרים טבעיים מעץ, עם מעט מאוד גוונים ובעיקר אפור וירוק, על-מנת שהוא ייראה שייך לטבע בו הוא נמצא".

המלון יפתח את שעריו בתחילת יולי. מחירי ההרצה יהיו מ-1,160 שקל ללילה באמצע שבוע לזוג, כולל ארוחת בוקר. בסוף השבוע: 1,280 שקל.

חדשות טובות

המיזם החברתי-חינוכי "זזים למען הקהילה" של בנק מזרחי טפחות בשיתוף מועצת תנועות הנוער, יחלק כ-300 אלף שקל ל-56 מיזמים המשנים מציאות חברתית וסביבתית. מלבד הפרויקטים והתוצרים הנבחרים, מהווה "זזים" פלטפורמה והתנסות משמעותית בתכנון וייזום פרויקט חברתי הכולל מיפוי צרכים, עיצוב ותכנון פרויקט, ניהול תקציבי ועוד.

עוד כתבות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם