גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנפגעים הגדולים מהמצב הכלכלי: ענף האופנה ומוצרי הספורט

ההתרחשויות בכלכלה העולמית והמקומית משפיעות על הצריכה בישראל במגמה מעורבת ● בבחינה ענפית שערכו צ'מנסקי בן שחר ומערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי אשראי  שבא עבור גלובס לחודשים מרץ עד מאי 2023, עולה כי השחקנים בשוק יידרשו לייצר אסטרטגיות שיווקיות חדשות

מבצע חיסול המלאי של קסטרו בינואר האחרון / צילום: איל יצהר
מבצע חיסול המלאי של קסטרו בינואר האחרון / צילום: איל יצהר

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואילו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

בשבועות האחרונים נשמעים קולות לפיהם משבר האינפלציה ועליית הריבית שהתרחשה בעקבותיו הובילו לירידה משמעותית בצריכה בישראל. המציאות, כרגיל, מורכבת יותר.

מהלך חסר תקדים: מקאן יעביר למתחרים חלק מהתשלום שיקבל מקופת־חולים מכבי | בלעדי
חברות המזון תכננו קמפיין נגד הממשלה, ואז גנזו אותו | בלעדי

קיימים תתי־שוק שבהם חלה ירידה, לדוגמה בביגוד ובהנעלה חלה ירידה נומינלית של כ־3% בשנתיים וכ־1% במוצרי הספורט, ובנוסף חל קיטון גם בצריכת צעצועים, ספרים ומוזיקה. לעומת זאת, תחום מעדניות צמח ב־21% בשנת 2023 בלבד, וענף המסעדות ובתי הקפה צמח בכ־44%. ואילו ענף הפארם ובתי המרקחת שמר על מעמדו.

הטור הנוכחי מבוסס על נתונים אגרגטיביים של חברת שבא, מפתחת ומנהלת מערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי אשראי, אשר מסמנים מגמות בצריכה הקמעונאית.

ירידה בהוצאות המזון

בעשור האחרון חלה צמיחה יציבה ועקבית במשק הישראלי, בשיעורים הגבוהים יותר מאשר במרבית העולם. משבר הקורונה השפיע באופן ניכר על התנהגות הצרכנים, אך לא רק שלא הוביל לצמצום בצריכה, אלא לאחר זמן קצר אף הוביל לגידול.

המשבר הנוכחי שונה, בעיקר כנגזר מהיותו משבר כלכלי המורגש כמעט בכל כיס. עליית הריבית המהירה הובילה לקיטון משמעותי בהכנסה הפנויה של משקי הבית, המשפיעה באופן ישיר על היקף הצריכה בכלל, ועל תעדופי ההוצאה בפרט.

לצורך יצירת סקירת שוק מפורטת בתתי־קטגוריות הצריכה נבחנה ההוצאה של כלל כרטיסי האשראי של משקי הבית בחודשים מרץ־מאי בשלוש השנים האחרונות. שלוש התקופות כללו את חג הפסח. בחינת הנתונים מעלה תמונת מצב מורכבת, הדורשת מכל העוסקים בכל אחד מתתי־השווקים להתאים את פעילותם למציאות המשתנה בכלל, ובפרט בהתייחס לצפוי בעתיד.

תת־השוק שבו ההוצאה היא הגדולה ביותר הוא רשתות מזון, סופרמרקטים ומרכולים. ההוצאה בו הסתכמה בחודשים מרץ־מאי השנה בכ־15.5 מיליארד שקל. מדובר בגידול של כ־6% ביחס להוצאה בשנת 2022, וגידול של כ־12% ביחס להוצאה בשנת 2021. ברם, בשנת 2022 חל גידול של כ־3% בלבד ביחס לשנת 2021.

בהינתן גידול האוכלוסייה בישראל (כ־2% בשנה) ושיעור אינפלציה שנתי העומד כיום על כ־5%, הגידול בצריכה הינו נומינאלי בלבד. במונחים ריאליים, לא חל גידול משמעותי אם בכלל בגודל ההוצאה של משקי הבית. זאת ועוד, הגידול ברמות המחירים אף גבוה משיעור האינפלציה, ולכן בפועל משקי הבית הקטינו את הצריכה מבחינה כמותית.

מאידך, תחום המעדניות (בשר, דגים, חלב) שמהווה "מוצר חלופי" לסופרמרקטים, מציג צמיחה משמעותית. בחודשים מרץ־מאי השנה צמח שוק זה בכ־150 מיליון שקל, המהווים גידול של יותר מ־20% ביחס לשנה שעברה.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

השינוי ממחיש את העובדה שקיימים קהלי יעד שמחפשים ומגדילים את צריכתם של מוצרים איכותיים וייחודיים, אשר ברובם יקרים ממחירי המוצרים בחנויות הסופרמרקט לסוגיהן. כל זאת במקביל לגידול בהיצע של מעדניות, קצביות וחנויות הדגים המתמחות, ובפרט השכונתיות, כפי שעולה ממידע המצוי בידי צ'מנסקי בן שחר.

מנתוני הצריכה בכרטיסי האשראי משתקף כי תת־שוק האופנה, הכולל ביגוד והנעלה, חווה ירידה בשנתיים האחרונות. למעשה, משנת 2021 ועד היום הוא ירד בכ־3%, ואילו תת־שוק הספורט ירד בשנה האחרונה בכ־1%. כאמור, בערכים ריאליים שיעור הירידה גבוה יותר.

כתוצאה מכך, ניתן לזהות התחזקות של חנויות "המחיר", סגירת סניפים ורשתות בשוק ה"אמצע" ומבצעים והנחות משמעותיות (לדוגמה, קסטרו בחורף האחרון, ותמנון עתה במכירת סוף העונה מוקדמת מתמיד). כל אלה נובעים, מבחינת שוק שערכנו, מהתחרותיות בשוק זה ומהתמודדות לא מושכלת של הרשתות עם עונות השנה בישראל.

הקושי של ענף הספרים

מגמות נוספות של שינוי בהעדפות הצרכנים ניתן לזהות ברכישות בחנויות הספרים, המוזיקה והסרטים. הביקוש למוצרים הנמכרים בחנויות אלו מצוי בירידה עקבית, משום שהדור הצעיר (דורות ה־Z והאלפא) קורא פחות ופחות ספרים, בעוד חלק מהקוראים האינטנסיביים המבוגרים משאילים ספרים בספריות.

כנגזר מכך קיימת ירידה במיצובו של ספר כמתנה, כך שחנויות הספרים נאלצות להכניס יותר ויותר מוצרים שאינם ספרים בכדי לייצר פדיון מספק (הגם שנמוך יותר), וחלקן - בעיקר הפרטיות - נסגרות.

שינוי נוסף הוא בערוצי ההפצה. ערוצי ההפצה המסורתיים מפנים מקומם לטובת ערוצי הפצה חדשניים וטכנולוגיים. חנויות התקליטים המסורתיות האחרונות שנותרו נסגרות לטובת צריכת מוזיקה באפליקציות שונות, ובהן אייטיונס, ספוטיפיי ואחרות.

התמורות בענף הקמעונאות משפיעות גם בתתי־שווקים בעולמות הפנאי, שבהם ערוצי ההפצה הטכנולוגיים אינם בעלי נתח שוק משמעותי. כפי שהצגנו באחד הטורים הקודמים, וכמשתקף מנתוני ההוצאה בכרטיסי אשראי, חנויות הצעצועים המסורתיות מאבדות נתח שוק משמעותי לטובת חנויות הסטוק לסוגיהן. למעשה, בשנה האחרונה איבדו חנויות הצעצועים כ־3% מהפדיון.

זאת ועוד: השנה חל פורים בחודש מרץ לעומת פברואר בשנה שעברה, כלומר, ניתן להסיק כי בניכוי הכנסות פורים השנה בלבד, הירידה בנתח השוק של חנויות הצעצועים הינה משמעותית עוד יותר.

חובת השינוי

ההוצאה הכוללת בכרטיסי אשראי עלתה במרץ־מאי השנה בכ־6% בלבד ביחס לשנה שעברה. מדובר בעלייה נומינלית, אך בהינתן שיעורי האינפלציה (כ־5% בשנה) וגידול האוכלוסייה, מדובר בירידה בצריכה במונחים ריאליים.

קיימים תתי־שווקים שנתפסים בעת הזו יותר כמותרות, ובשנתיים האחרונות חל בהם קיטון - בין אלה נמנים הספרים (1.5%), האופנה (3%) וספורט (1%).

לעומת זאת, תתי־שווקים אחרים גדלו - מעדניות וחנויות מזון מתמחות, מסעדות, בתי קפה וברים. זאת גם כחלק מהיציאה ממשבר הקורונה (למרות שמוערך שבחודשיים הקרובים נראה ירידה גם בהיקף הצריכה בהם), ומוצרי חשמל ואלקטרוניקה.

מגמות אלו, יחד עם המתרחש בכלכלה העולמית והמקומית, בהאטה ובצמצום שוק ההייטק והמצב הפוליטי, מחייבים את השחקנים בשווקים לייצר תוכניות אסטרטגיות שיווקיות מתעדכנות, שיאפשרו להן להתמודד טוב יותר עם העתיד לבוא.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו