גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תמרון חוקים, שחיקה באמון ואף פגיעה בסביבה: הסכנות בערבוב בין פירמות לפוליטיקה

בהגדרתו לאחריות פוליטית, הכלכלן מילטון פרידמן כתב שחברות צריכות "להישאר בתוך כללי המשחק" ● אך מי קובע אותם? לעיתים, חברות שמעורבות בתהליכים מדיניים, כלכליים וחברתיים - עלולות לפגוע בדמוקרטיה ● אז איך ומתי הן צריכות לקחת חלק בפוליטיקה?

תמרון חוקים, שחיקה באמון מוסדות ואף פגיעה בסביבה: הסכנות בערוב חברות בפוליטיקה / צילום: Shutterstock
תמרון חוקים, שחיקה באמון מוסדות ואף פגיעה בסביבה: הסכנות בערוב חברות בפוליטיקה / צילום: Shutterstock

 

 

מה גבול האחריות הפוליטית של חברות? צריך לשים לב לא לבלבל זאת עם אחריות חברתית. הכלכלן היהודי־אמריקאי מילטון פרידמן התייחס להגדרה השנייה במאמר מפורסם שכתב לפני כחצי מאה: "בחברה חופשית יש לחברות אחריות חברתית אחת ואחת בלבד - להשתמש במשאביהן ולהיות מעורבות בפעילויות שנועדו להגדיל את הרווחים שלהן כל עוד הן לא חורגות מחוקי המשחק. כלומר, עוסקות בתחרות חופשית ופתוחה ללא מרמה או הטעיה".

אבל מה לגבי אחריות פוליטית? איזה מחויבות יש לחברות בכל הנוגע למעורבות בתהליכים פוליטיים? אותו חיבור מספק כמה רמזים לחשיבה של פרידמן. ראשית, הוא מבהיר שמנהלים צריכים לנהוג כ"מחוקקים, רשות מבצעת ושופטים" באמצעות שימוש במשאבי החברה "כדי לרסן אינפלציה, לשפר את איכות הסביבה, להילחם בעוני" וכן הלאה. הוא מציין שיש להם "מרכיבים משוכללים חוקתיים, פרלמנטריים ומשפטיים" כדי לשלוט בפונקציות האלה.

שנית, פרידמן הבהיר שחברות, בחיפוש שלהן אחרי רווחים, צריכות "להישאר בתוך כללי המשחק". ההנחה היא שפרידמן חשב לא רק על הכללים הנוגעים ל"מרמה והטעיה" אלא באופן נרחב יותר - הכללים הנוגעים לכיבוד זכויות קניין, כיבוד חוזים והימנעות מהתנהגות מזלזלת כלפי העובדים והלקוחות.

עד כאן, יפה. אבל כל זה מותיר שאלה אחת קריטית ללא מענה: מי קובע את הכללים? או באופן יותר ספציפי, מי מחליט עד כמה כללים רחבים כמו זכויות קניין ותחרות חופשית נוגעים למקרים ספציפיים, כמו הגנה על הסביבה או בטיחות מסילות הברזל? למרות שפרידמן לא ממש אומר זאת באופן מפורש, הוא מרמז על חלוקת עבודה שבה תפקידה של הממשלה הוא לקבוע את הכללים בעוד שחברות עוסקות בהגדלת רווחיהן במסגרת הכללים הקיימים.

כשחברות כותבות את הכללים

אבל לא כך עובדים הדברים, לא היום ואולי לא אי־פעם. במקום זה, אנו מוצאים חברות שקועות עמוק בתהליך קביעת הכללים בכל הרמות. הן תורמות לקמפיינים של נבחרי ציבור, מחזיקות בלוביסטים ועושות מה שביכולתן כדי להשפיע על בחירת שופטים. התוצאה היא מערכת שבה החברות עצמן הן לעיתים קרובות אלו שקובעות את הכללים מלכתחילה. כשחברות כותבות את הכללים, קורים דברים רעים - הן יכולות לתמרן את החוקים כדי לפגוע במתחרותיהן, או להעניק לעצמן הטבות מס או להגדיל את רווחיהן על חשבון בטיחות הציבור ואיכות הסביבה. כך, חברות פרטיות עלולות לשחוק את האמון בממשלה ובתהליך הדמוקרטי.

יהיה זה פשטני לקרוא לחזרה לחלוקת עבודה מחמירה שבה חברות עוסקות בשלהן ומותירות את קביעת הכללים לממשלה. ראשית, מעולם לא היה סידור כזה שאפשר לחזור אליו. שנית, הזכות לעתור כדי לתקן עוולות קיימת בעולם המערבי, והיא ניתנת לאזרחים בתפקידיהם כיזמים ומנהיגי חברות. מה שאנו צריכים הוא משהו יותר עדין מחלוקת עבודה - אנחנו צריכים מערכת עקרונות כדי להוביל ולהעריך את ההשתתפות של חברות בפוליטיקה.

המרכיבים שמגדירים מהי אחריות פוליטית

לאחרונה, מכון ארב מאוניברסיטת מישיגן פרסם סט של עקרונות לאחריות פוליטית של חברות. זה לא הניסיון הראשון לעשות זאת, אבל ניתן לטעון שזה ניסיון יותר מקיף מכל מה שנעשה עד כה. למרות שלא מדובר בתרופת פלא, יש לעקרונות פוטנציאל לתרום באופן משמעותי - גם כדי להבהיר את המשמעות של אחריות פוליטית וגם על ידי קביעת רף לקביעה התנהגות אחראית.

 

ישנה הגדרה רחבה לפעילויות פוליטיות. היא חורגת מעבר ל"הוצאה פוליטית" מהכיס של חברות, השתתפות בניסוח חוקים ותקנות, תמיכה בעמותות והשתתפות בשיח הציבורי. העקרונות מגדירים ארבעה סטנדרטים להגדרת פעילויות פוליטיות: הסטנדרט בליבן הוא אחריות, המוגדרת כפעילות התואמת כללי משחק לשוק בריא.

זה אומר שיש לחברות אחריות להתחרות על בסיס המחיר והאיכות של מוצריהן, ולא על ידי שינוי חוקים באופן שימנע יתרון ממתחרותיהן. כך, ההשתתפות הפוליטית שלהן לא יכולה לפגוע באחריות שלהן לתחרות בריאה. כמו כן, מצופה מהן לכבד את המדע, חובה שהיא חשובה במיוחד בכל הנוגע לנושאים כמו שינוי האקלים והגבלת החשיפה לכימיקלים מסוכנים.

שלושה סטנדרטים ספציפיים מחייבים

כחלק מהמחויבות הכללית שלהן לאחריות פוליטית, מצופה מהחברות שמסכימות לציית לעקרונות שגיבש מכון ארב, להתחייב לשלושה סטנדרטים ספציפיים נוספים:

לגיטימיות משמעותה שהפעילויות הפוליטיות משקפות את ערכי החברה, ולא את הדעות של מנהל מסוים. זאת, במטרה שיציית לכללים ושלא ילחץ על עובדים, בעלי מניות או בעלי עניין אחרים לנקוט עמדות שאלה לא היו תומכים בהם מרצונם החופשי.

אחר כך מגיעה אחריות, שמשמעותה תיאום הפעילויות הפוליטיות, כולל אלה שנעשו במסגרת איגודי מסחר וצדדים שלישיים נוספים, למחויבות המוצהרת של החברה, למטרותיה ולערכיה. חברה לא צריכה לומר דבר אחר ולתמוך בשקט בדבר אחר.

הסטנדרט האחרון הוא שקיפות, שמשמעותה תקשורת פתוחה לגבי פעילויות פוליטיות בחברות, כולל אספקת מידע לממשלה לפי הצורך על מנת לתמוך בקביעת מדיניות יעילה.

כמובן שאין לעקרונות שגיבשו במכון ארב סמכות כמו של חוקים. אבל הם נועדו לוודא שמתייחסים אליהם כיותר מהכרזה ריקה שניתן לחתום עליה ולשכוח ממנה.

עוד כתבות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות