גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מחזירים לב מת לחיים: הפיתוחים שישנו את הטיפול בחולי לב

המחסור באיברים להשתלה מאלץ את עולם הרפואה לחפש דרכים יצירתיות להאריך את חיי המטופלים ● פרופ' אנדראס צוקרמן, מומחה עולמי להשתלות לב שהשתתף בכנס בינלאומי שנערך בבילינסון ועסק באי ספיקת לב, מדבר על שוק הולך וגדל של טיפולים ועל הציפייה לפריצת דרך בעריכה גנטית, שאולי תייתר את הצורך בהשתלות מגורם זר

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

בתחילת 2022 הושגה לראשונה פריצת דרך משמעותית בתחום השתלות הלב. לראשונה, הושתל לב של חזיר באדם. המושתל, דיוויד בנט שמו, חי כחודשיים בלבד עם הלב המושתל, אבל המוות המהיר שלו יחסית למושתלים שקיבלו לב אדם לא דיכא את ההתלהבות מהרעיון של שוק בלתי נגמר של איברים להשתלה - עבור מי שמוכן להקריב לשם כך מספר בלתי מוגבל של חזירים, כמובן.

חיסכון של 50% במים לחקלאים: חברת האגריטק הישראלית גייסה 44 מיליון דולר
דוח חדש: המשבר בסקטור הביומד החמיר ב־2023

לבבות חזיר להשתלה הם רק אחד החידושים המדהימים בתחום השתלות הלב. לבבות שגודלו במעבדה גם הם נמצאים אי שם בעתיד, אבל עוד לפני כל אלה, נעשות מניפולציות שונות ומסובכות על לבבות במטרה לשמר ולשנע אותם כך שיתאימו יותר להשתלה. אפילו יש מחשבות על החייאת לבבות מהמתים. אבל בואו נחזור רגע לחזיר.

מי יוכל ליהנות מהיתרונות של לב חזיר

אלה לא סתם לבבות חזיר, אלא של חזיר מהונדס גנטית, אומר פרופ' אנדראס צוקרמן, הנשיא היוצא של החברה הבינלאומית להשתלות לב וריאה (ISHLT) ואחד מחלוצי השתלות הלב בעולם. "הלב של החזיר הוא בחירה טובה להשתלה מחיה כי הוא דומה במבנה שלו ללב האנושי, אבל הוא לא דומה לו במובן הגנטי", הוא אומר. "החזירים שמעוררים היום סקרנות הם כאלה שסולקו מהם כמה גנים חזיריים שהגוף מגיב אליהם בעוצמה והוסיפו להם גנים אנושיים כדי שהגוף האנושי יזהה את הלב הזה כשלו".

צוקרמן השתתף לאחרונה בכנס בינלאומי שנערך בבילינסון ועסק באי ספיקת לב. בכנס הוא אישר שעל פי אנשי דת שעמם התייעץ, השתלת לבבות מחזיר היא כשרה. "גם כשר וגם חלאל. כל הדתות מסכימות שמדובר בפיקוח נפש", אמר. כיוון שמדובר בחיות המשמשות גם למאכל, החוק בארה"ב אינו פוסל אותם לשימוש כ"תורמי" איברים.

כמה מעבדות מחקר עוסקות כיום בהשתלת איברים מחזירים. חברה אחת מסחרית, Revivicor, שנמצאת בבעלות חברת התרופות יונייטד תרפיוטיקס, המוכרת למשקיעי הביומד הישראלים בזכות שיתוף פעולה שלה בעבר עם החברות קולפלנט ופלוריסטם, מנסה לפתח איברים מלאכותיים להשתלה, לאו דווקא לבבות. לחברה כבר יש חווה של חזירים שהונדסו בהם עשרה גנים.

אחת התקוות של רופאי התחום היא שניתן יהיה להשתמש בלבבות האלה להשתלות בילדים עם מומים מולדים בלב. "אולי הם יוכלו להימנע מדחיית השתל כי מערכת החיסון שלהם עדיין לא בשלה", אומר צוקרמן.

נשים, גברים ודיכוי חיסוני בהתאמה אישית

השימוש באיברי חזיר יהיה תלוי גם במחיר. העלות הכוללת המוערכת של השתלת לב מחזיר היא כחצי מיליון דולר, בהשוואה ל-1.3 מיליון דולר בממוצע לתרומה של לב חי מאדם מת.

ישנם היום מכשירים, זולים בהרבה, המשמשים כתחליף להשתלת לב מהחי, אלא שלדברי צוקרמן, להשתלות מהחי יש עדיין יתרון בתוצאות.

"השתלה היא אחד הטיפולים הכי טובים באי-ספיקת לב וכשל לבבי", הוא מבהיר. "כאשר אדם לוקה באי ספיקת לב חמורה, ואין מחליפים את הלב אלא רק מטפלים בתסמינים, התמותה מגיעה ל-100%-70%. לעומת זאת, אחרי השתלת לב, השרידות אצלנו בקליניקה אחרי 10 שנים היא 75%, ובממוצע בקלינקות המבצעות את הניתוח - 65%".

לדבריו, בבתי החולים בישראל, תוצאות הניתוח דומות לאלה שמתקבלות אצלו. אבל בישראל יש מעט השתלות, בגלל מיעוט תורמי האיברים. הצורך בהתאמה בין התורם לנתרם מסבך עוד יותר את המצב. 80% ממי שזקוקים להשתלת לב הם גברים, ורק 20% הן נשים. "זה לא אבחון חסר בנשים או תעדוף נמוך שלהן בתור להשתלה, אלא התרופות כנראה עובדות אצלן טוב יותר", אומר צוקרמן. אלא שהתרומות בישראל הן 50% מנשים ו-50% מגברים, ולב של אישה מותאם לרוב לגוף קטן יותר.

 

בעיה נוספת היא הפעילות החיסונית. לפעמים הגוף דוחה את השתל, ולפעמים ישנה תגובה של הלב נגד הגוף. "זה יותר נפוץ כאשר התורמת היא אישה, כי מערכת החיסון שלה כבר עוררה על ידי הלידה וההימצאות של גוף זר בתוכה. בעקבות זאת חלק ממערכות החיסון של נשים נשארות אגרסיביות נגד גנטיקה שונה משלהן".

הפתרון הוא הפחתת הפעילות החיסונית באמצעות דיכוי חיסוני. "זה אומר שנתתי למטופל איכות חיים טובה. הוא יכול לעשות ספורט, הוא יכול לעשות כיף, אבל לא באמת ריפאתי אותו. החלפתי לו מחלה אחת באחרת. לפעמים הדיכוי החיסוני אפילו מוביל להיווצרות סרטן".

עוד לפני שתומצא חלופה לדיכוי, צוקרמן היה רוצה לראות התאמה אישית טובה יותר של הפרוטוקול. "אנחנו מקווים שנוכל להגיע למצב שבו אנחנו מנבאים טוב יותר איזו רמת דיכוי מטופל מסוים צריך. אנחנו יודעים, לדוגמה, שצעירים ונשים צריכים יותר, אבל אנחנו מחפשים ממש סמנים ביולוגיים, למשל בדם, שיכוונו אותנו לרמת הדיכוי הנכונה, וזו צפויה להיות אחת ההתפתחויות הכי משמעותיות בעתיד הקרוב".

 

הצידנית שתתפקד כמו מכונת לב־ריאה

אתגר אחר שמנסים לפצח היום הוא שימור הלב שנקצר. בארה"ב, ההנחיה היא שאפשר לשמר את הלב המיועד להשתלה עד ארבע שעות מקצירתו, אבל לדברי צוקרמן, בישראל ובאירופה זאת הנחיה אופטימית מדי. "בארה"ב, 30% מהתורמים הם פצועי ירי ונפגעי אופיואידים. הגיל הממוצע שלהם הוא 30. באירופה ובישראל התורמים בדרך כלל מבוגרים יותר, כאלה שמתו למשל ממפרצת בכלי דם. ככל שהתורם יותר מבוגר, כך קשה יותר לשמר את האיבר מחוץ לגוף לאורך זמן".

הדרך שבה משנעים כיום לב שהוצא מגוף התורם היא בצידנית עם קרח, ואם זו נראית לכם דרך מעט חאפרית לשמור איבר להשתלה, צוקרמן מסכים. "בצידנית אין לנו מושג מה בדיוק הטמפרטורה שנמדדת בלב. ההנחיות הן לשמור אותו בטמפרטורה שנעה בין 4 ל-8 מעלות, אבל זה מדע משנות ה-80 של המאה הקודמת. היום כבר ניתן למצוא צידניות שמקפידות על טמפרטורה של 7-8 מעלות, והן הראו שיפור בסיכוי של הלב להיקלט".

חידוש נוסף שנמצא מעבר לפינה הוא שינוע של לב פועם. שתי חברות שנסחרות בנאסד"ק עוסקות בכך: transmedics הנסחרת לפי שווי של 2.5 מיליארד דולר, ומתחרה חלקית שלה, Xvivo Prefusion, שנסחרת לפי שווי של 750 מיליון דולר.

הן מפתחות צידנית שהופכת למעשה למכונת לב ריאה קטנה. "היא כל הזמן מזרימה ללב דם או משהו דומה לדם, שמביא אל הלב חמצן וכך הלב דופק עדיין. אפשר להשתמש בדם של התורם, שלוקחים יחד עם הלב כשהוא עדיין חם".

האפשרות לעתיד ללא השתלות מהחי

כפי שציינו, ישנה חלופה לניתוחי השתלת לב מהחי - Ventricular Assist Device, שנועדו לקחת חלק מתפקידי הלב ולשמש מעין לב מלאכותי. ב-2014 הושק מכשיר של חברת אבוט, שלראשונה הוביל לאריכות ימים ואיכות חיים כמו הלבבות המושתלים, ומאז התחום הזה מתפתח במהירות.

המכשירים האלה מתאימים במיוחד למי שמחכה לתרומה מהחי, למי שלא יעמוד בניתוח השתלת לב או למי שלבו צפוי להתאושש ולכן פחות כדאי להחליפו. מכשירים תומכים אינם מעוררים את מערכת החיסון, אך יש להם סיכונים אחרים כמו זיהום, היווצרות קרישי דם או תקלה שתפסיק את פעילותם.

"התוצאות מאוד דומות להשתלה. החיסרון הוא שצריך להיות מחוברים למקור אנרגיה", אומר צוקרמן. "יש מחשבות לפתח מכשירים כאלה עם סוללה שנטענת דרך העור, אבל יש גם חששות. הסוללה מתחממת ועלולה לפגוע ברקמה".

פרופ' אנדראס צוקרמן / צילום: דוברות בית החולים בילינסון

בין החברות הפועלות בתחום הזה נמצאות ענקיות המכשור הרפואי מדטרוניק ואבוט, לצד חברות מתמחות כמו Syncardia, שמתגאה בלב מלאכותי שלם, Berlin Heart שמתמחה בשוק הכשל הלבבי בילדים.

ייתכן שהעתיד הוא בבניית לבבות מלאכותיים או חלקים מלבבות כאלה מתאי גזע. בתחום הזה פועלות כמה קבוצות חוקרים בישראל, ביניהן פרופ' טל דביר מאוניברסיטת תל אביב, פרופ' שולמית לבנברג מהטכניון, פרופ' ליאור גפשטיין מבית החולים רמב"ם ופרופ' סמדר כהן מאוניברסיטת בן גוריון. החוקרים הישראלים הצליחו לבנות חלקי רקמת לב מלאכותיים, שיודעים לפעום בתוך צלוחית ולבצע פונקציות משמעותיות של הלב. "כמובן, מוצר כזה נמצא מאוד רחוק בעתיד, אבל זה בהחלט נראה מאוד מעניין ומבטיח", אומר צוקרמן.

"היו גם ניסיונות לעשות הנדסה גנטית בתוך המטופל, כדי לגרום לרקמה מצולקת לחזור למוטב. אם העריכה הגנטית תהיה אפקטיבית מספיק כדי להשפיע על הרקמה הפגועה, אך מצד שני מדויקת מספיק כדי לא לפגוע במשהו אחר בגוף, זה יכול להיות טיפול אידיאלי, לא נורא יקר, שאינו דורש תרומה, ניתוח או דיכוי חיסוני. אלא שהתחום הזה כבר הרבה שנים תקוע מבחינה מדעית. אולי נראה פתאום פריצת דרך, כפי שקרה לגבי החזירים להשתלה, גם תחום שהיה תקוע במשך שנים ואז קפץ קדימה בבת אחת".

איך מחזירים לחיים לב שכבר מת

האופציה שאולי היא המסקרנת ביותר, בהיותה גם חדשנית וגם נגישה, היא השתלת לבבות שהפסיקו לפעום. השתלה כזו עשויה להגדיל מאוד את מאגר הלבבות המתאימים להשתלה, שכיום היא עדיין הטיפול המנצח.

"כן, כאשר מתים הלב נפגע, אבל אפשר להחזיר אותו לחיים בחלק מהמקרים, בעיקר אם אנחנו תופסים אותו מוקדם. כבר נעשו כמה ניסיונות מוצלחים בתחום במסגרות אוניברסיטאיות, ובעצם גם אחת ההשתלות הראשונות שעשיתי בחיי, בשנת 1967, הייתה של לב שהוכרז כמת".

בעתיד, אומר צוקרמן, השוק שמיועד לחולי לב יהיה הרבה יותר גדול. "כל חולה שמתחיל אצלו כשל לבבי מקבל מוצרי תמיכה, ומי שזקוק להשתלת לב יכול לבחור מתוך שפע של פתרונות: לב מחזיר, מתאי גזע, לב מתורם שעבר טיפול חיסוני, ויהיו שפע של טיפולים מותאמים אישית גם אחרי ההשתלה".

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו