גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צו להורדת מחירים, קנס חריג וחקירות: משרד הכלכלה מגביר את הלחץ על חברות המזון

הרשות להגנת הצרכן הודיעה לחברות המשקאות הגדולות כי בכוונתה להוציא צו מינהלי שיבטל את העלאת המחירים - אחרת יוטלו עליהן קנסות, ואף ייפתחו נגדן הליכים פליליים ● החברות מצידן צפויות להיאבק בכלים משפטיים בהחלטה

ניר ברקת, מיכאל אטלן, מיכל כהן / צילומים: דוברות הרשות להגנת הצרכן, מארק ישראל סאלם, כדיה לוי; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ניר ברקת, מיכאל אטלן, מיכל כהן / צילומים: דוברות הרשות להגנת הצרכן, מארק ישראל סאלם, כדיה לוי; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בהודעה חריגה, הודיעה הרשות להגנת הצרכן שבמשרד הכלכלה כי בכוונתה להוציא צו מינהלי להפסקת הפרה לשלוש חברות המשקאות הגדולות: החברה המרכזית לייצור משקאות קלים (קוקה-קולה), טמפו ויפאורה־תבורי. במוקד: דרישה לבטל את העלאות המחירים עליהן הכריזו לאחרונה ולהשיב את המחיר לקדמותו באופן מיידי. על פי דוחות טמפו, נתח השוק של שלוש החברות מכלל שוק המשקאות הקלים נאמד בכ־86%. הגדולה ביותר היא קוקה-קולה (החברה המרכזית למשקאות), ששולטת ביותר מ־58% מהשוק.

שורת מהלכים שמלמדת: דברים מתחילים לזוז במלחמה בהעלאות המחירים במזון | עידן ארץ, פרשנות 
הרשות להגנת הצרכן בהודעה חריגה: צו מינהלי נגד העלאת מחירים בחברות המשקאות
הממונה על התחרות שוקלת להטיל על שטראוס קנס של 111 מיליון שקל
נתוני כרטיסי האשראי מגלים: ההוצאה הריאלית בירידה 

לכאורה, לאחר ביטול "מס הסוכר" שהובילה הממשלה, היה מצופה לראות את החברות מורידות מחירים ומגלגלות לפחות חלק מהרווח שצברו מהמהלך לצרכנים. בפועל, לא רק שלא הורידו מחירים, אלא ההפך. הן הודיעו אחת אחרי השנייה על סבב התייקרויות. העלאת המחירים שלהן בחודשים האחרונים הסתכמה בכ־7%.

בהודעה נכתב כי "החלטת החברות להעלות את מחירי מוצריהן במקביל, כאשר שלושתן שולטות ברובו המכריע של שוק זה, פוגעת בחופש הבחירה של הצרכנים, והצרכנים נאלצים לרכוש את המוצרים על אף ההעלאה במחיר, דבר זה מהווה הפעלת השפעה בלתי הוגנת על הצרכן הישראלי".

עוד דורשת הרשות להטיל עיצום כספי בשיעור של פי שלושה מסכום העיצום הכספי בשל ההפרה או לחילופין יינקט הליך פלילי. החברות רשאית לטעון את טענותיה בכתב לעניין ביטול הכוונה להוציא צו מינהלי להפסקת הפרה, בתוך שבוע.

מדובר בצעד חריג שעשוי ללמד על שינוי גישה כולל בקרב הרגולטורים בכלל, ומשרד הכלכלה בפרט, מול צונאמי העלאות המחירים. חברות המשקאות הן ממש לא היחידות שהעלו מחירים בחודשים האחרונים, ולמעשה כמעט בכל תחום חברות העלו מחירים אחת אחרי השנייה.

הסעיף בחוק שמופעל לראשונה

זו הפעם הראשונה שבה סעיף "איסור השפעה בלתי הוגנת" משמש את הרשות להגנת הצרכן כדי לדרוש הורדת מחירים. על פי הרשות, הסעיף "בדרך כלל אוסר על דברים כמו פניה בלתי פוסקת לצרכנים, או יצירת תחושה לצרכן כאילו אי־אפשר לצאת מחנות מסוימת בלי לקנות. עכשיו אנחנו באים ואומרים: השפעה בלתי הוגנת היא גם מצב רחב יותר, כמו חברות ששולטות ב־90% מהשוק מעלות מחירים במקביל. זה מכניס את הצרכן למצב שאין לו ברירה, אלא לקנות במחיר גבוה יותר. הבעיה היא שהשוק נשלט בידי מספר מצומצם של חברות שמעלות מחירים יחד".

מדובר בשימוש חריג למדי בסעיף החוק הזה, שמהווה התערבות מהותית של הרשות להגנת הצרכן בתמחורים של החברות. הוא כולל בתוכו גם איום בהליך פלילי (בניגוד לקנס בלבד), שיכול להגיע להגשת כתב אישום עם עונש מאסר של שנה לנושאי משרה. דבר זה יוכל להרתיע גם חברה גדולה וחזקה כמו קוקה-קולה ישראל. עוד לא ברור מה תהיה ההשפעה הכלכלית של התערבות ישירה של הרשות להגנת הצרכן בתמחורים.

פרופ' מיכל גל, ראש הפורום למשפט ושווקים באוניברסיטת חיפה, מסבירה כי האכיפה של הצו היא יחסית פשוטה. "שולחים פקחים או בודקים מחירים אונליין. ואז נותנים קנסות. היום זה מאוד פשוט", היא אומרת.

לדבריה, לרשות יש את הכלים להפעיל את הסעיף הזה על מוצרים נוספים, ומציינת שהבחירה לעשות כן על משקאות ממותקים היא בעייתית. "אם הייתי בוחרת על מה להוריד מחירים, זה היה אחד האחרונים כי זה מוצר שיש לו השפעות שליליות לטווח הארוך על מי שצורך אותו, מבחינת כמות הסוכר והמחלות שזה גורם לאנשים שצורכים הרבה סוכר לאורך זמן. המשמעות היא הגדלת הצריכה של אחד המוצרים שעל פי מחקרים גורם לפגיעות בריאותיות".

ברשות מאותתים: לא נעצור בשוק המשקאות

ברשות להגנת הצרכן אומרים שזו כנראה לא תהיה הפעם האחרונה שבה הסעיף יופעל בהקשר הזה, ומוסיפים כי הם בוחנים גם עוד שווקים בהם קיימים מצבים דומים.

עתה, לחברות המשקאות הקלים עומדת הזכות לערעור בפני הרשות, והן כנראה יאבקו משפטית בהחלטה. מהתגובה של החברה המרכזית למשקאות, ניתן בזהירות להעריך כי קיים סיכוי לא מבוטל שנראה אפילו פניה לערכאות נוספות מעבר לרשות. "פניית הרשות להגנת הצרכן נראית על פניה מופרכת, חסרת כל בסיס עובדתי ומשפטי וחורגת במובהק מתחומי סמכותה ופעילותה של הרשות להגנת הצרכן", נמסר.

הלחץ על חברות המזון גובר

הצעד החריג הזה של הרשות להגנת הצרכן אינו היחידי מצד משרד הכלכלה והגופים הכפופים לו נגד חברות המזון. בקושי שלוש שעות חלפו מאז הודעת הרשות להגנת הצרכן, ורשות התחרות הודיעה כי בכוונתה להטיל על שטראוס עיצום כספי חסר תקדים בגובה 111 מיליון שקל בכפוף לשימוע. הסיבה: הפרה לכאורה של חוקי התחרות במיזוג עם משק ויילר.

בדיווח לבורסה, מסרה שטראוס כי ״החברה חולקת על עמדת הממונה, וסבורה כי פעלה כדין. לחברה עומדת הזכות להביע את עמדתה בפני הממונה, תוך 60 יום ממועד קבלת ההודעה. לפי הערכת היועצים המשפטים החיצונים, לחברה טענות טובות נגד טענת הפרת סעיף 19 האמור, והחברה תשמיע את עמדתה בשימוע ובכל הליך משפטי נוסף, ככל שיידרש״. 

לאחרונה, הרשות גם הודיעה כי נשקלת הטלת עיצומים גם על משק ויילר ועל נושאי משרה בכירים בחברות. בכוונת הממונה לקבוע, בכפוף לשימוע, כי שטראוס ומשק ויילר ביצעו מיזוג בפועל, בניגוד לחוק התחרות. הקנס המקורי, כפי שפרסמה הרשות לפני מספר ימים, היה גם הוא חסר תקדים ועמד על מאה מיליון שקל. כעת הוא צמח ב־11 מיליון נוספים.

בנוסף לכך, חקרה רשות התחרות בשבוע שעבר בכירים בשסטוביץ', יפאורה וויקטורי - כחלק מהשלמת חקירות בפרשת החשד לתיאום מחירים בין ספקיות המזון ורשתות השיווק הגדולות בישראל, שהחלה לפני כשנה וחצי.

בחודש שעבר שלח משרד הכלכלה מכתבי דרישה ל־15 חברות ענק בשוק המזון, ביניהן החברה המרכזית למשקאות ויפאורה, לחשוף את דוחותיהן הכספיים, לפרט את עלויות הייצור ולחשוף את נתוני הרווח שלהן. בראיון שהעניק בגלובס לאחרונה אמר ברקת כי "אין שוק חופשי בישראל בתחום המזון. יש עשרות שנים תפיסה מונופוליסטית ותחושה של אי מוגן. יש למונופולים חומת הגנה, והם מעלים מחירים כי הם יכולים. זה ישתנה מהשורש". בחברות מצדן הביעו התנגדות עזה וסרבו בינתיים לחשוף את הנתונים הרגישים.

במשרד אומרים שבכוונתם להמשיך לנקוט צעדים שיובילו להורדת יוקר המחיה, וייתכן כי נראה את הרשות להגנת הצרכן מפעילה כלים דומים לאלו שהיא מפעילה כעת גם מול שוק החלב, היבואנים הגדולים uהמפיצים החזקים שהעלו מחירים לאחרונה.

לצד הצעדים נגד חברות המזון, בפני משרד הכלכלה עוד אתגרים רבים בדרך להורדת יוקר המחיה. בהם הסרת חסמי יבוא ומכסים והתאמת תקנים מיושנים לעידן העכשווי.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר