גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכל העולם אוהבים את ראש הממשלה נרנדרה מודי - וגם את השוק ההודי

מסע הניצחון של ראש ממשלת הודו בארה"ב מזכיר את יכולתו המופלאה לקיים ידידויות סותרות לכאורה ● הוא מתחבק עם אמריקה, עם רוסיה, עם סין, עם ישראל, עם איראן ● הדמוקרטיות אפילו מוכנות לשכוח מה הוא מעולל לדמוקרטיה - ולזכור שכלכלת הודו צומחת בדילוגים מהירים

נרנדרה מודי בביקור בניו יורק השבוע / צילום: Associated Press, Eduardo Munoz Alvarez
נרנדרה מודי בביקור בניו יורק השבוע / צילום: Associated Press, Eduardo Munoz Alvarez

נרנדרה מודי הוא "המנהיג הפופולרי ביותר בעולם", חוזרים ומזכירים חסידיו, ומצטטים את סקרי דעת הקהל. אף אומנם, הסקרים מעניקים לו 70% ויותר. ספק אם מנהיג נבחר כלשהו מתקרב אל הרמה הזו. הוא נמצא בשנה העשירית של שלטונו, ובגיל 72 נראה ששנים ארוכות של שלטון עדיין מצפות לו. אין בהודו אף פוליטיקאי אחד המתקרב להשתוות אליו. האופוזיציה מפורדת וחסרת כיוון.

כך תיחשפו למוצרי החיסכון וההשקעה בפנסיה שהיכו את המדדים | בדיקת גלובס
"עולים להתקפה": שינוי הכיוון של אחת מקרנות ההשקעה הגדולות בעולם 

אבל הפופולריות של מודי אינה רק עניין פנימי. ראש ממשלת הודו התחיל ביום ג' את ביקורו הרשמי הראשון בארה"ב (הוא היה בה עוד קודם, אבל לא באופן רשמי) באווירה כללית של התפעמות. האיש הזה - המתקשה לדבר אנגלית, בא מן הרבדים הנמוכים ביותר של החברה ההודית, וקשור בטבח המוני של מוסלמים במדינה שבראשה עמד לפני 20 שנה - מסובב את העולם על אצבעו הקטנה.

פשוט קשה להעלות על הדעת מנהיג מרכזי המצליח יותר ממנו להתהלך בין הטיפות, לזכות ברצון טוב ולטפח יחסים ענפים, בו-זמנית, עם ארצות שאינן סובלות זו את זו.

מי זולתו יכול להתחבק אינטימית עם מנהיגי ארה"ב ורוסיה, סין ויפן ואוסטרליה, ישראל ואיראן, טורקיה וארמניה. מי זולתו יכול לשבת בשתי בריתות דה-פאקטו, BRICS (לצד סין, רוסיה, ברזיל ודרום אפריקה) ו"הרביעייה" (לצד ארה״ב, יפן ואוסטרליה), האומרות לכאורה דבר והיפוכו. הראשונה רוצה להוריד את אמריקה מגדולתה אחת ולתמיד, ולסיים את עליונות הדולר; השנייה מתאמת מערך הגנה משותף נגד סין באוקיאנוס השקט ובאוקיאנוס ההודי.

רוצה ב"מקום הראוי לה"

מודי אמר השבוע בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל", כי "שורר אמון חסר תקדים" בין דלהי לוושינגטון. הוא הטעים במיוחד את שיתוף הפעולה ביניהן בתחום הביטחון. וזאת לדעת: יצואנית הנשק החשובה ביותר של הודו היא רוסיה. ישראל באה בעקבותיה.

מודי רוצה לשנות את כללי ההתנהגות וההתארגנות של העולם כדי להכיר במשקלה הגובר של הודו, לא רק במספר אוכלוסייה (היא חלפה על פני סין), אלא גם בכלכלה ובטכנולוגיה. אומנם כל דיבור על הצורך ב"עולם רב-קוטבי" מכוון בראש ובראשונה נגד ארה"ב, אבל הוא מטעים, כי "הודו אינה חותרת להחליף שום ארץ. אנחנו רוצים שהודו תזכה במקום הראוי לה".

והיא מצפה בהחלט שבמקום הראוי הזה היא לא תידרש לעמוד בציפיותיו של איש. למשל, היא זועפת כאשר המערב דוחק בה להביע איזושהי הסתייגות מן החורבן שרוסיה ממיטה על אוקראינה.

יש לה יחסי שכנות מסובכים משלה, עם סין. 3,000 ק"מ של גבול משותף שולחים תזכורות תקופתיות על פוטנציאל התלקחות. מודי מדגיש את הצורך להכיר בריבונות ובשלמות טריטוריאלית. סין אינה מכירה בריבונות הודו על נתחים ניכרים של שטחה. התנהגותה של סין כלפי טייוואן תהיה מבחן להתנהגותה האפשרית כלפי הודו.

כמובן, חרדת הודו לשלמות טריטוריאלית אינה מוחלת באופן שווה, בוודאי לא על אוקראינה.

מודי הוא סוכן נוסע של הודו. הוא רוצה השקעות, והוא רוצה שהמשקיעים יאפשרו להודו לייצר בעצמה את המוצרים שהם מנסים למכור. זו הדרך היחידה אל ליבה של הודו ואל ליבו. לאפל למשל היו נחוצות שנים ארוכות כדי להבין את זה. קשה להאמין, אבל רק בשנה שעברה היא נכנסה רשמית לשוק ההודי. ביום הראשון של ביקורו בארה"ב, מודי נועד עם אילון מאסק, והזמין אותו לסור לביקור.

הצלחתו של מודי להלך קסמים על מארחיו בדמוקרטיות המערביות מרשימה במיוחד לנוכח שיעור התרחקותה של הודו מן האידיאלים של הדמוקרטיה המערבית. מודי מצמצם ללא הרף את מרחב הפעולה והנשימה של האופוזיציה.

יש לו עכשיו עדיפות עליונה אחת: לנצח בבחירות של השנה הבאה. כמובן, הוא אינו שונה ממנהיגים אחרים, המכלכלים את מדיניותם על פי צורכיהם האלקטורליים. אבל הודו אינה כאחת הארצות. כל אחת מ-29 מדינותיה מייצגת קוסמוס של בעיות.

רודף יריבים פוליטיים

מודי לא ויתר על היעד המוצהר שלו זה שנים: "לנקות" את הודו ממפלגת הקונגרס, אשר משלה בכיפה ב-55 מ-67 השנים הראשונות של הודו, עד 2014. איבת מודי למפלגה הזו חורגת הרבה מן הגבולות של יריבות פוליטית. כרוך בה תיעוב עמוק.

השבוע נמחק שמו של ראש הממשלה הראשון, ג'ווהרלל נהרו, מן המוזיאון שהוקם באתר ביתו במרכז ניו דלהי. שוו בנפשכם את בנימין נתניהו מוחק את שמו של בן גוריון מן הבית בשדה בוקר.

מודי גם חוזר ומשתמש בזרועות אכיפת החוק כדי לרדוף יריבים פוליטיים. הבולשת הפדרלית נשלחת לחקור ולעצור, ופוליטיקאים בכירים של האופוזיציה מוחזקים במעצר לאורך זמן, ללא משפט.

לפני שבוע, הבולשת פשטה על ביתו של שר בממשלת טאמיל נאדו, מדינה דרומית חשובה מאוד, שבירתה היא צ'נאיי. הוא נגרר מביתו ב-2 לפנות בוקר על חשדות של הלבנת כספים. בתוך שעות אחדות הוא הובהל אל בית החולים, ורופא ציווה על ניתוח מעקפים.

למודי יש בעיה. מפלגתו נמצאת באופוזיציה בכל מדינות הדרום. עתה זה היא סבלה תבוסה מהממת באחת המדינות האלה, קארנאטאקה, שבנגלור היא בירתה. הוא רוצה שליטה מלאה, גם בזירה הארצית וגם בזירה המקומית; והוא מוכן להרחיק לכת בהשגת השליטה הזו, באמצעים אלקטורליים יותר או פחות.

כלכלת "היגוי אוטומטי"

היועץ הכלכלי הראשי של ממשלת הודו, אנאנתה נגסוואראן, הכריז בשבוע שעבר, כי כלכלת הודו מתקדמת עכשיו ב"היגוי אוטומטי". אין לאיש כל צורך לדאוג, מובטחת לה תקופה בלתי מופרעת של צמיחה, 6.5%-7% בשנה, במשך 10 עד 15 שנים, "כמו סין בין 1979 ל-2008", מבלי שיהיה עליה לחשוש מפני התחממות-יתר. כל נזקי הקורונה היו כלא היו, אמר היועץ הראשי.

התוצר המקומי הגולמי צמח בשנה שעברה ב-7.2%, הגבוה בעולם כפי שההודים אינם חדלים להזכיר, והוא, היועץ הראשי, סמוך ובטוח שהמספר יהיה גבוה אפילו יותר עד ינואר 2026.

קצת קשה להאמין שכלכלן בכיר ידבר כך. עצם ההשוואה עם סין ב-1979 היא מופרכת על פניה. נגסוואראן לא דיבר ככלכלן רציונלי, אלא כתעמלן מפלגתי, תשעה חודשים לפני הבחירות. זה כנראה המסר שהממונים עליו רוצים לשמוע.

הקלות שבה רצונם מתמלא מלמדת כל כך הרבה על מצב העניינים בהודו. לפיתת הברזל של נרנדרה מודי ושל שותפו העיקרי, שר הפנים רב הכוח אמיט שאה, סביב צווארה של הודו משאירה מקום מוגבל להפליא לוויכוח חופשי, בתוך הממשלה או מחוצה לה.

אבל כל זה נדחק עכשיו אל השוליים. מסע מודי לוושינגטון, כולל נאום בקונגרס, הוא מסע ניצחון לכל דבר.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?