גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכפר קטן בהרי סין לפסגת המדע: החוקר ששינה כל מה שידענו על הגנום שלנו

פרופ' צ'ואן הא, מדען שגדל והתחנך בסין וחי כיום בארה"ב, גילה שהרעיון שתוכנית גנטית קובעת את גורלנו מלידה נכון עוד פחות מכפי שחשבו והוביל ליצירת תחום חדש בביולוגיה ● ממצאיו, שזיכו אותו לאחרונה בפרס וולף היוקרתי, עשויים לשנות את הטיפול הרפואי בשלל מחלות ולתרום לפתרון המחסור במזון

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

איך יכול להיות שתא אחד שהופרה בגוף שלנו מתפתח לעשרות טריליוני תאים שנחלקים ל־200 סוגי תאים, וכל אחד מהם יודע בדיוק לאיזו רקמה הוא נועד? איך יכול להיות שהרקמות הללו מצליחות להתחדש לאורך החיים ולפעול בסנכרון מופלא, עד כדי יצירת תופעות בלתי סבירות כמו קוגניציה ואפילו תודעה - וכל זה עם אותו הרכב גנטי?

הבצורת החמורה זה 500 שנה: אירופה נכנסת לעידן היובש | ניתוח
איך מחזירים לב מת לחיים: הפיתוחים שישנו את הטיפול בחולי לב | ניתוח
מורה אמריקאי מצא שיטה ללמד ילדים לנצח את הבינה המלאכותית. כך הוא עושה את זה | ראיון

"ב־2008 התחלתי לתהות על כך", מספר פרופ' צ'ואן הא מאוניברסיטת שיקגו, זוכה טרי בפרס וולף לכימיה, שרבים ממקבליו זכו בהמשך גם בפרס נובל. "לא יכולתי להבין את המורכבות של בני האדם לעומת הפשטות של הגנום. נכון, הגנום עצום ומכיל המון מידע, אבל בני האדם כל כך מורכבים, שאפילו זה לא מסביר אותנו".

 

כאב ראש ושמו אפיגנטיקה

הא אינו הראשון שתהה על כך, וגם לא הראשון שניסה לתת תשובות. כבר לפני כמה עשורים חוקרים גילו את האפיגנטיקה, המדע שמסביר כיצד סביבת התא גורמת ל"הפעלה" או ל"כיבוי" של גנים מסוימים באמצעות הדבקת "דגלים", הנקראים קבוצות מתיל, על גבי חלקים שונים בגנום. התהליך הזה, שנקרא "מתילציה", הוא כאב הראש של כל מי שמנסה לחבר בין גנטיקה לרפואה. אנחנו יודעים עם אילו גנים נולדנו, אבל השאלה אילו מהגנים הללו יופעלו או יכובו בכל תא בגוף שלנו, ובאיזו עוצמה, הופכת את הסיפור הגנטי למורכב מאוד. דמיינו שיש בגוף טריליוני תאים, לכולם אותם 20 אלף גנים, אבל לכל תא דפוס מתילציה אחר, ולכן כל תא הוא שונה מהאחר. איזה בלגן.

מחקר האפיגנטיקה הוביל לפיתוח של כמה תרופות חשובות לסרטן, אבל מתברר שהמורכבות אינה נגמרת בה. על גביה יש עוד שכבת מידע שלא הובאה בחשבון. ב־2010, כתב הא מאמר ובו הוא מציע את קיומה של שכבת המידע הנוספת הזאת, בלי שהיו לו הוכחות. ב־2011, ההוכחות כבר נמצאו.

פרופ' צ'ואן הא / צילום: Jason Smith

המחק שפתאום גילו את חשיבותו

הא הציע שגם על גבי ה־RNA, שמתרגם את ה־DNA לחלבונים, יש תהליך מתילציה. כלומר, אפילו אם היינו מוצאים שני תאים זהים גנטית שיוצרים בדיוק אותו RNA, עדיין יכול להתרחש תהליך שינוי ב־RNA ואז אותם שני תאים ייראו כאילו יש בהם גנים שונים. התהליך הזה יכול להשפיע על ההבדל בין תאומים, לדוגמה, שכן, גם המתילציה של RNA מושפעת מהסביבה, מחוויות שאולי התאומים עברו בצורה שונה. זה גם משפיע על ההבדל בין תאים שונים באותה רקמה.

"ה'דגל' הכי נפוץ על RNA נקרא M6A, ודווקא החומר הזה היה מוכר לאנושות עשורים לפני שאני הגעתי", אומר הא, "אבל לא כל כך ייחסו לו משמעות. אנחנו הצענו שמדובר במנגנון אפיגנטי, ולא רק זה, אלא שהוא הפיך".

 

ואם הוא הפיך, אז מה?
"אז בעצם יש לנו דרך חדשה לגמרי להתערב באופן שבו גנים מתבטאים בגוף, בלי צורך לעשות עריכה גנטית".

מה שנמצא ב־2011 הוא המחק, או יותר נכון שני מחקים, שיכולים להוריד את הדגל מה־RNA. בעלי חיים שנולדים בלי המחק הזה אינם שורדים, הוכחה ראשונה לכך שמדובר בתהליך קריטי לחיים.

מאותו רגע החל מרוץ של גילויים בתחום. המנגנון שדרכו השינויים במתיל משפיעים על תרגום החלבונים הלך והתפענח. חוקרים רבים ברחבי העולם החלו לחפש את הקשר בין מתילציה של RNA לבין מחלות שונות או תוצאות שונות של אותה מחלה באנשים שונים, בדרך לחיפוש אחר תרופות.

"בעצם, מאמר אחד מהמעבדה שלנו ב־2011, הפך לתחום חדש לגמרי בביולוגיה", אומר הא, "תחום שבו נכתבים אלפי מאמרים בכל שנה".

אחד המאמרים המשמעותיים בתחום היה של הפרופסורים הישראלים גידי רכבי משיבא ויעקב חנא ממכון ויצמן. הם הראו שכאשר פוגעים ביכולת המתילציה של RNA, תאים של עוברי עכברים אינם יכולים לעבור התמיינות ואינם הופכים לרקמות שונות. לכן העכברים הללו לא שורדים. המשמעות היא שיש לתהליך הזה תפקיד קריטי בהתמיינות תאים, והמשמעות הפרקטית היא שעל ידי שליטה בתהליך אפשר לגרום לתאים לא להתמיין או להתמיין אחרת.

גילוי משמעותי נוסף היה שלא רק שהמתילציה של RNA משפיעה על תרגום ה־RNA לחלבון, אותו RNA הולך גם אחורה ומשפיע על האופן שבו RNA מקודד מ־DNA. כך, הסביבה הולכת אחורה ומשפיעה על הגנום שלנו.

העניינים נעשים כל הזמן מורכבים יותר, זה קצת מייאש.
"זה מייאש אולי כי זה כל כך מסובך, אבל זו גם הזדמנות להמון טיפולים רפואיים חדשים".

 

האם נמצא תחליף לעריכה גנטית

בקרוב, צפוי להתפרסם מאמר של קבוצת המחקר של הא העוסק בשינויים ב־RNA במחלת ניוון השרירים ALS. הא מעריך שאותו תהליך מתילציה משפיע גם על תסמונות גנטיות כמו תסמונת האיקס השביר, המאופיינת בתסמינים קוגניטיביים ופיזיים אצל ילדים.

בוא ניקח לדוגמה את תסמונת האיקס השביר. זיהית גורם שמבצע רגולציה של RNA כחלק ממנגנון המחלה. זה אומר שעכשיו אתה יכול לשנות את זה?
"אנחנו מאמינים שאנחנו יודעים. יש לנו את ה'מחק', שיכול להוריד את הסימון מה־RNA וכך לשנות את הפונקציה שלו. הראינו את זה בצמחים. האתגר הוא בהולכת התרופה למקום. בעוד שבצמחים אנחנו מחדירים את המולקולה המוחקת לכל התאים, בבני אדם הכוונה היא לעשות את זה בצורה יותר סלקטיבית".

ציינת שהמתילציה משפיעה על האופן שבו ה־RNA מתרגם את הגנום. האם אפשר לעשות שינוי ב־RNA, כתחליף לעריכה גנטית, גם אם המוטציה היא גנטית?
"אנחנו בהחלט בוחנים את זה. זהו תחליף טוב לעריכה גנטית, כי שינוי ב־RNA לא יכול לעבור לדורות הבאים. כשמדובר בשינוי בבני אדם, בבעלי חיים או אפילו בצמחים, ישנו חשש רב מיצירת שינוי שיעבור לדור הבא ואולי יהיה בלתי הפיך וישנה את העולם שלנו לנצח. כאשר פועלים רק על ה־RNA, כדי לגרום לו לתרגם את ה־DNA הפגום אחרת, אנחנו לא נתקלים בבעיה הזו".

האוניברסיטה הסינית שייצאה מדענים לארה"ב

המסלול של הא לפסגת המדע אינו מובן מאליו למי שגדל באזור מבודד בהרים של סין. "גדלתי במקום שונה מאוד מרוב המדענים שאני עובד איתם", הוא אומר. "ההורים שלי היו אנשי מדע שנשלחו על ידי ממשלת סין לעבוד באזור גוויג'ואו, אזור מאוד מבודד בהרים. שם נולדתי וגדלתי. האזור היה מאוד עני, ואילו המכון שההורים שלי עבדו בו היה מאוד עשיר. בהרים יכולתי להיות לבד ובשקט במשך שעות, ואילו במכון היו סביבי הרבה מבוגרים וילדים מאוד משכילים. אני עדיין מאוהב באזור הזה, עדיין מאוהב בהרים".

הוריו ידעו שאין אפשרויות השכלה רבות באזור, ושלחו אותו לגור אצל הסבים בעיר הולדתה של האם, ואחר לעיר שבה גדל אביו, כדי ללמוד. "ההלם היה רב כי המקומות הללו דומים יותר לערים הגדולות בארה"ב. אחרי שהצטיינתי בלימודים ביסודי, נשלחתי לחטיבה ולתיכון באזורים יותר מפותחים. עברתי המון בתי ספר".

איך המעברים הללו השפיעו עליך?
"למדתי להסתגל. הפכתי מתוחכם יותר. הבנתי עד כמה הכול מורכב ועד כמה חשוב לשמור על ראש פתוח. בסין התרבויות באזורים השונים מאוד שונות זו מזו. דיברתי למעשה שפות שונות, התמודדתי עם מבנים חברתיים שונים. למדתי לא לקחת שום רעיון כמובן מאליו, ובלט ההבדל ביני לבין רוב הילדים בגילי שפגשתי בסין, שהיו מאוד נטועים כל אחד בתרבות שלו, בטוחים בצדקת צורת החיים והמבנה החברתי שלהם. כשעברתי לארה"ב, זה לא היה הלם. זה היה עוד סוג של אותו שינוי".

את התואר הראשון עשה עוד בסין, באוניברסיטה למדע וטכנולוגיה. "כל כך הרבה תלמידים מהכיתה שלנו נסעו לארה"ב, שהאוניברסיטה זכתה בצחוק לכינוי 'המרכז להכשרת מדענים אמריקאים'. אני חושב שבערך שליש עד חצי מהכיתה שלי המשיכו לארה"ב. וכשהגעתי ל-MIT ואחר כך להרווארד פגשתי בקמפוס המון אנשים שהכרתי, כך שאולי במובן הזה המעבר הזה היה דווקא הקל ביותר, אף שזו הייתה הפעם הראשונה שלי מחוץ לסין.

"אני חושב שרבים מאיתנו חשבנו שנחזור, שנביא את המדע של העתיד בסין, אבל כשמתרגלים לארה"ב ובונים קריירה, דברים משתנים. עבדתי גם באוניברסיטת פקין במשך עשור כמרצה אורח, ומאוד חשוב לי שהסינים יתרמו למדע. יש דמיון מהבחינה הזאת בין האופן שבו הסינים האמריקאים רואים את הקשר שלהם עם סין לבין האופן שבו היהודים האמריקאים רוצים להמשיך לקדם את ישראל".

כאשר באים עם שינוי פרדיגמה כל כך גדול, לפעמים ישנה תקופה שבה הקהילה המדעית מתקשה לקבל את זה. גם לך הייתה חוויה כזו? אמרו לך שזה לא יכול להיות ושאתה הוזה?
"לא בדיוק. אני חושב שב־2010 כשכתבתי את המאמר שתיאר את עקרון הפעולה, וב־2011 כאשר הראינו זאת בפועל, הייתה קבלה של הממצאים הללו לתוך המדע ומדענים רבים זיהו שיש כאן מנגנון פוטנציאלי מעניין חדש להתערבות במגנונים גנטיים, קפצו במהירות פנימה והחלו לעבוד על זה עד שהובן שבאמת שיש כאן פריצת דרך".

עוד כתבות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר