גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם רכישת דירת נופש בישראל היא עסק משתלם?

שוק דירות הנופש בישראל בצמיחה, והוא מספק מענה הולך וגדל למי שמחפש חופשה לא יקרה, נוחות ופרטיות ● עם זאת, מול הגידול במספר בתי המלון והיתרונות שהם מציעים - למשל מזון וניקיון - השוק יידרש להמציא את עצמו מחדש

דירות נופש באילת / צילום: מתוך אתר airbnb
דירות נופש באילת / צילום: מתוך אתר airbnb

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ומהן המגמות שצפויות להיכחד? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

שוק התיירות בישראל מתאושש ממשבר הקורונה עולמי. הוא אינו חוזר לאותה נקודה, אלא מתפתח לכיוונים שונים ומגוונים - גם כחלק ממגמות עולמיות של כלכלת השיתוף. בנוסף, הצמיחה הכלכלית שאפיינה את השנים האחרונות, יחד עם העלייה הדרמטית בהכנסה הפנויה של חלק מהאוכלוסייה, מחוללת ביקוש למוצרי נופש חדשים.

"הצפון הישן" של תל אביב מוביל בהיצע הדירות החדשות למכירה | בדיקת גלובס
השיטה הכי שחוקה והכי כושלת לטיפול במשבר הדיור חוזרת | פרשנות

שוק דירות הנופש בישראל בצמיחה, והוא מספק מענה הולך וגדל לרוכשים המחפשים מקום לחופשותיהם שיאפשר חוויה יוקרתית. האיזון בין החוויה האישית לבין ההשקעה הפיננסית הוא אחד היתרונות המרכזיים של כיוון זה.

בשוק קיימים שני מוצרים עיקריים: דירות נופש שנבנו באופן ייעודי, ודירות "רגילות" המשמשות לדירות נופש. ההבדל בין שני הסוגים מתבטא בגישה לרכישה ולהשכרה, וכן בתכנון הדירה / המתחם והשימוש בה.

בשנה האחרונה בצענו בצ'מנסקי בן שחר ושות' סקר אינטרנטי ארצי שכלל את החברה הערבית, ממנו עלה כי בשלוש השנים האחרונות נרכשה דירת נופש בת 3 חדרים במחיר ממוצע של 1.2-1.4 מיליון שקל. הסיבות העיקריות לרכישה הן כלכליות: במקום הראשון התשואה שתניב הדירה, ובמקום השני המחיר. מרבית הרוכשים (46%) הם מתחת לגיל 45.

כאן נתאר את שוק דירות הנופש בישראל, והמגמות והטרנדים המובילים בו.

הזווית האישית

לדירות נופש (בין אם בבעלות ובין אם בהשכרה קצרת טווח) מספר יתרונות מובהקים על פני החלופות המסורתיות - בתי מלון ואכסניות. הראשון הוא אירוח אישי ופרטי, כאשר האורח נהנה מ"המקום שלו" בבית עצמאי, ולא בחדר במלון. השני הוא נוחות - דירות הנופש מציעות על פי רוב מרחב גדול יותר מאשר חדרי מלון רגילים, הכולל גם סלון, פינת אוכל, חצר או מרפסת פרטית.

היתרון השלישי הוא המחיר - לעיתים המחירים יחסית זולים יותר בהשכרת דירת נופש מאשר שהייה במלון, וזהו יתרון משמעותי במיוחד עם משפחה גדולה או קבוצת חברים. בתחום המזון קיימת אפשרות לבישול והזמנת אוכל (כולל פינת אוכל נוחה, בשונה מחדר מלון).

מאידך, דירות נופש אינן מציעות שירותים כגון ניקיון יומי, ארוחת בוקר, בריכה או ספא. הדייר או הבעלים נדרש לטפל בדברים אלה בעצמו, או לדאוג לפתרונות מקומיים. במקרה של תקלה או בעיה בדירה, התחייבויות המארח לא יהיו כמו אלה של מלון. בנוסף, לעיתים מתגלה כי הדירה אינה מספקת את הרמה המצופה (הגם שחברות כמו Airbnb מספקות הגנה מסוימת).

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

כאמור, ישנן דירות נופש "רגילות", וישנן ייעודיות. הייעודיות נבנות באזורים תיירותיים, כמו אילת, לאורך חוף הים התיכון, הגליל המערבי והכינרת. הדירות נבנות כחלק ממתחם המציע חוויה יוקרתית, הן מאובזרות ברמה גבוהה, ומציעות שירותים כמו בריכה, סאונה ומסעדות. רובן מתמקדות בייצור חוויות ייחודיות ואינטימיות עבור האורחים.

לעומתן, דירות "רגילות" שמשמשות כדירות נופש יכולות להיות בבניינים רגילים בשכונות פעילות. לרוב הן נרכשות על ידי אנשים פרטיים, שמעוניינים להשכיר את הדירה לטווחים קצרים, ולעיתים גם ליהנות ממנה במהלך חופשותיהם. ניתן למצוא דירות כאלו בערים תיירותיות כמו תל אביב, ירושלים ואילת.

גם כאן, המיקום קובע

בשנים האחרונות חלה צמיחה בשוק דירות הנופש, בין היתר בזכות הפיכת ישראל ליעד תיירות פופולרי לאורך כל השנה לתיירים זרים (עד לקורונה), והצמיחה הכלכלית שאפשרה לישראלים לא מעטים לרכוש דירה נוספת להשקעה או לנופש. בנוסף, הצמיחה המתמשכת של תחום הדיור השיתופי העלתה את הביקוש, ובעקבות כך את כמות דירות הנופש הזמינות להשכרה.

צ'מנסקי בן שחר ושות' ערכה סקר שוק מקיף במסגרת עבודה אסטרטגית לשוק המגורים באילת, שבו נבחן, בין היתר, הביקוש לדירות נופש בישראל. העיר המבוקשת ביותר בתחום זה היא אילת, כחלק מתפיסתה כ"עיר הנופש הישראלית".

אחריה, בהפרש קטן יחסית, נמצאת טבריה, שהינה עיר תיירות מובהקת (הזקוקה לאסטרטגיה שתחזיר אותה לימי הזוהר), ובמקום השלישי נתניה, שבה הביקוש מצד תושבי חוץ גבוה. תל אביב נמצאת במיקום נמוך, בעיקר נוכח מחירי הדיור הגבוהים בה, ובת ים אחרונה - עיר חוף שעדיין אינה ממצה את הפוטנציאל התיירותי שלה.

 

המוצר המבוקש ביותר הינו דירת נופש ייעודית במתחם נופש. ברם, באילת, הנתפסת כעיר נופש, דירות "רגילות" במרכז העיר ובאזורים הסמוכים לאזור התיירותי וכן וילות בשכונות השונות מבוקשות אף הן. בכל הארץ מיקום הדירה הוא הפרמטר המשמעותי ביותר, כאשר העדיפות הגבוהה ביותר היא בסמוך לים (כל ים).

האירועים במדינה בחצי השנה האחרונה דוחפים משקיעים לרכוש דירות ביוון, בקפריסין ובמדינות אחרות, כך שכיום מחירי דירות הנופש בישראל עולים כתוצאה מהביקוש הגבוה, בנוסף לעלייה החדה שחלה בשנים האחרונות במחירי הדיור הכלליים. עם זאת, קיימים אזורים בישראל שמציעים דירות נופש במחירים נוחים יותר לרכישה, בעיקר כשלא מדובר בדירות ייעודיות.

העלייה במחירי הדיור אינה מתרגמת לעלייה בשיעור זהה במחירי השכירות לטווח קצר. אלה מושפעים בעיקר מהמחיר של המוצר האלטרנטיבי - חדר במלון, ובעקבות כך קיימת שחיקה מסוימת בתשואה שהן מניבות למשקיעים.

המקרה של אילת

אילת מציעה מגוון רחב של דירות נופש לרכישה ולהשכרה - החל מפרויקטים ייעודיים בסמוך לחוף הים, ועד לדירות במבנים ישנים בשכונות העיר. להערכתנו, כיום קיימות באילת 2,000-3,000 דירות נופש להשכרה לטווח קצר, בעיקר באמצעות הפלטפורמות הדיגיטליות. לשם השוואה, בעיר קיים היצע של כ־11 אלף חדרי מלון, כך שדירות הנופש מהוות 20%-15% מהשוק בעיר.

לאחר 20 שנים שבהן לא נבנה בית מלון חדש באילת, מוקמים כיום ששה בתי מלון שבהם כ־2,000 חדרים. ניתן להניח כי מהלך זה, לצד שיפוץ והסבת בתי מלון קיימים, ימשכו חלק מהביקוש הקיים - גם על חשבון דירות הנופש. זאת לאחר העשור האחרון, שבו דירות הנופש זכו לפופולריות גבוהה, והפכו לאופציה מועדפת על פני חדרי המלון המסורתיים.

דירות הנופש באילת גם הגדילו בשנים האחרונות את הביקוש הכולל לדיור בעיר. בתל אביב, בעקבות הביקוש הקשיח יחסית לדיור, הירידה בהיקף התיירים ובפרט הזרים הזרימה באופן כמעט מיידי דירות נוספות לשוק המגורים ה"רגיל".

ומה מצפה לשוק זה בעתיד? דירות הנופש נדרשות "להמציא את עצמן" מחדש, ולייצר מוצר שיצלח את התחרות מול הגידול בחדרי המלון והמוצרים החדשים שהם מציעים. התחרות תהיה לא רק בתחום המחיר, אלא גם ובעיקר בתחום השירותים הנוספים, שבהם הגמישות היחסית שממנה נהנים בעלי דירות הנופש יכולה להיות יתרון משמעותי.

בכיוון ההפוך, גם בתי המלון נדרשים להתאים את עצמם לשינויים, ובפרט להעדפות הביקוש של דור ה־Z ובקרוב דור האלפא - שמחפשים ריגושים אחרים מחדר במלון.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משוויה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

"לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל": ראש הממשלה שצפוי ללכת בדרכו של ארדואן

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת