גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האוצר מתעקש: ניתן לייבא חלב. אך זה עדיין רק פלסטר

ייצור החלב בישראל מתנהל בשיטה של תכנון ריכוזי, וזו אחת הסיבות לכך שהחלב הגולמי בישראל יקר במיוחד ● יבוא החלב אומנם עשוי לגשר על המחסור לשלושת החודשים הקרובים, ואולי אף להוריד את המחיר לצרכן, אך הוא לא מהווה פתרון קבע

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר
מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' פרסם אתמול (א') צו להערות הציבור, המבטל לשלושה חודשים את המכס על יבוא חלב ניגר (נוזלי), שעומד היום על 40% - זאת לאור המחסור המתמשך בחלב ברשתות השיווק.

היסטורית, ארגוני הרפתנים טענו כי בלתי אפשרי לייבא חלב ניגר בשל חיי המדף הקצרים שלו, או שהדבר לכל הפחות לא פרקטי ברמה הכלכלית. אך לפי בדיקה של האוצר עם גורמי מקצוע ויבואנים, נראה כי הדבר דווקא כן אפשרי. אך ברמה הפוליטית, זה ייצור התנגשות חזיתית מול ארגוני הרפתנים. 

מ-5 דולר ל-70: המחסור ברוטב הפופולרי שמכה בארה"ב
האותיות הקטנות שמאחורי הטבות הריבית של הבנקים

בשבוע שעבר פנו לאוצר מספר גורמים במשק, לרבות שופרסל, בבקשה להוריד את המכסים ולפתוח את החלב ליבוא חופשי. במכתב, בשופרסל ביקשו מהאוצר "לאשר יבוא של מוצרי חלב ניגר טרי ממדינות קרובות (בשל תוקף חיי המדף) וכן חלב עמיד ממדינות שונות באמצעות הקצאת מכסות יבוא פטורות ממכס". נראה כי כעת משרד האוצר שואף ללכת צעד נוסף קדימה, ובמקום להקצות מכסות מוגבלות - המכס כולו יבוטל במשך שלושה חודשים.

עוד כתבו בשופרסל כי בשל חיי המדף הקצרים של החלב הניגר, חובה להתאים את הרגולציה כך שתאפשר יבוא מהיר שיגיע ישירות מהיצרן לצרכן: "כמו כן, נבקש לאפשר יבוא חלב ניגר טרי ללא עיכובים בתחנות הסגר בשל תוקף חיי המדף הקצרים של המוצר, ולחלופין, לאפשר את היבוא במסלול יבואן נאות".

יותר מכך, בשל העובדה שמחירי החלב באירופה נמוכים דרמטית מאשר אלה בישראל, ייתכן כי החלב המיובא יהיה אפילו יותר זול מאשר החלב הנמכר תחת מחיר מפוקח בישראל. על-פי אתר Numbeo, בפולין, למשל, חלב נמכר כמעט בחצי המחיר (45% פחות) מאשר בישראל. זו אחת המדינות מהן שוקלים יבוא חלב, ואפילו אחרי ההוצאות השונות, ייתכן כי המחיר שלו יהיה זול יותר ב-20% עד 30% מהמחיר לצרכן תחת המחיר המפוקח. 

ההשקעה לא תשתלם

חלק מהקמעונאים חוששים שההשקעה בכשרות ובאופרציית יבוא לא תשתלם לאור הזמן הקצר בו יירדו המכסים, אך על-פי האוצר, קמעונאים אחרים כבר התחילו לתכנן בעצמם את האופרציה - אפילו אם המכס יישאר, והם ייאלצו לייבא במחירים הפסדיים. זאת כדי לאפשר אספקה רציפה של חלב, שהוא אחד ממוצרי העוגן בכל סופרמרקט.

עם זאת, ארגוני הרפתנים מתנגדים נחרצות ליבוא. למרות שטענתם המסורתית היא שהדבר בלתי אפשרי, הסכמי החלב שנחתמו בין ארגוני הרפתנים לבין הממשלה אמורים לכאורה למנוע יבוא חלב.

בתגובה לצעד שיזמו סמוטריץ' ומשרד האוצר, מנכ"ל ארגון יצרני החלב, ליאור שמחה, מסר כי "הערב המדינה הבהירה שוב שאסור לעשות איתה הסכמים. אחרי אין-ספור דיונים עם שר האוצר, אנשי אגף התקציבים ובוועדת הכלכלה, בהם הבהרנו לכלל הגורמים את החשיבות לשמור על הייצור המקומי, שוב האוצר יורק בפנים של החקלאים ומעדיף את היצרנים בפולין, בהונגריה ובשאר מדינות מזרח אירופה על פני הייצור הישראלי, תוך שהוא מעשיר את כיסיהם של היבואנים". 

תכנון ריכוזי 

אך בכל מקרה, יבוא החלב הוא כנראה פלסטר בלבד למחירי החלב הגבוהים. ייצור החלב בישראל מתנהל בשיטה של תכנון ריכוזי, שאינה קיימת כלל במערב מלבד בישראל ובקנדה. במסגרת השיטה, משרד החקלאות יחד עם מועצת החלב (שבה יש רוב ברור לנציגי היצרנים) קובעים "מכסות חלב" שרק מי שמחזיק בהן יכול חוקית להפיק ולמכור חלב גולמי בישראל. מי שמחזיק במכסות החלב עושה זאת כקניין ממש, שניתן לסחור ואף להוריש אותו.

זו אחת הסיבות לכך שהחלב הגולמי בישראל יקר במיוחד: בעוד מחיר החלב הגולמי באיחוד האירופי עומד על 1.83 שקלים לליטר, בישראל (לא כולל היטלי מועצת החלב) הוא עומד על 2.4 שקלים - כמעט שליש יותר.

מחיר החלב הגולמי נקבע בנוסחה ומפורסם על-ידי מועצת החלב, והוא מחיר מינימום שנועד לתמוך ברפתנים. בצד השני, המחיר לצרכן הוא מחיר מקסימום, מה שאומר שהרווחיות של ייצור החלב היא מדודה ונמוכה מאוד, ומחלבות רבות מעדיפות פשוט לנטוש את ייצור החלב המפוקח בכלל, ולהתמקד אך ורק במוצרים לא-מפוקחים. זו אחת הסיבות שלמרות הרצון של תנובה להגדיל את הייצור, אנחנו חווים בשנים האחרונות מחסורים של ממש בחלב הניגר.

לפי ארגון ה-OECD, התמיכה דרך מחירי שוק גבוהים בחלב ובביצים מהווה 48% מכלל התמיכה הממשלתית בחקלאות. מנגד, באיחוד האירופי ביטלו את התכנון בענף החלב כבר בשנת 2015. ארגון ה-OECD מכנה את סוג התמיכה הזה בחקלאות בתור "תמיכה מעוותת ביותר" (Most-Disturbing). הארגון ממליץ לצמצם אותן ככל הניתן, ולהגביר את הסיוע הישיר לחקלאות שאינו פוגע בצרכנים ובחופש היזמי של החקלאים הישראלים.

אם כך, יבוא החלב אומנם עשוי לגשר על המחסור לשלושת החודשים הקרובים, ואולי אף להוריד את המחיר לצרכן, אך הוא לא מהווה פתרון קבע. פתרון כזה יכול להיות ביטול מלא של התכנון הריכוזי ומעבר לסבסוד ישיר לרפתנים, כפי שנעשה באיחוד האירופי כבר ב-2015.

עוד כתבות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח

הלוחמים - סמ"ר ראובן מרק מורדכי אסולין, סמ"ר עידו טסטה וסמ"ר טל שביט בשירות סדיר, נפגעו מהירי ונקבע מותם ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?