גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המכרז שהצליח יותר מדי: השאלות בפרשת תחנת הכוח באשכול

מאז שהתברר כי הקבוצה הזוכה במכרז להקמת תחנת הכוח לא הצליחה להשיג מימון מלא להצעתה, התעוררו לא מעט שאלות משפטיות ● החברה ביקשה להפחית את הצעתה המקורית, ועוררה התנגדות מצד מתחרתה ● האם ניתן לשנות הצעה בתום ההליך, ומהן ההשלכות?

תחנת הכוח אשכול באשדוד / צילום: חברת החשמל
תחנת הכוח אשכול באשדוד / צילום: חברת החשמל

חברת החשמל עומדת בימים אלה בפני דילמה האם לאפשר לזוכה במכרז להקמת תחנת הכוח באשכול, חברת דליה אנרגיה, לשנות את הצעתה, לאחר שזו הפחיתה אותה בתום ההליך. מחד, המחיר הגבוה ביותר במכרז שהציעה דליה אנרגיה צפוי להוביל להפחתת מחירי החשמל, ומאידך עומד ערך השוויון הבסיסי בדיני מכרזים כלפי יתר המתחרות.

רשות החשמל במסר לחברת החשמל: מתחילים בתהליך להוזלת תעריף החשמל בעקבות מכרז אשכול
מכרז אשכול: חברת החשמל דחתה את מועד פקיעת הערבות של דליה 
מה גרם לדליה אנרגיה להציע מחיר "משוגע" על רכישת תחנת הכוח אשכול

המצב החריג מעלה שאלות משפטיות מורכבות: האם ניתן לאפשר לזוכה לשנות את ההצעה לטובת השגת המחיר הגבוה ביותר, האם נכון בכלל לפתוח אותו, ואיך צעד כזה עשוי להשפיע על שוק המכרזים?

מה העמדה של כל צד בהליך?

בחודש שעבר חברת דליה אנרגיה הוכרזה כזוכה במכרז, לאחר שהציעה סכום חסר תקדים של 12.4 מיליארד שקל. אלא שהחברה לא הצליחה להשיג מימון מלא למימוש הצעתה, וביקשה לשנות אותה ל־9 מיליארד שקל ותשלום נוסף לאחר הקמת תחנת כוח אשכול 2. במקביל, היא הצליחה לקבל דחייה של עשרה ימים מחברת החשמל לתשלום הערבות הנוספת בגובה של 100 מיליון שקל.

 

קבוצת OPC־קרן נוי, שהציעה 7.1 מיליארד שקל, הגיעה למקום השני במכרז. לעמדתה, לא ניתן לפתוח אותו למשא־ומתן, ולכן היא מאיימת בפנייה לבית המשפט.

עו"ד פיני רובין ממשרד גורניצקי פנה לוועדת המכרזים מטעם OPC־קרן נוי, בטענה כי כללי המכרז, דיני המכרזים ודיני ההגינות וטוהר המידות מחייבים את פסילת הצעתה החדשה של קבוצת דליה אנרגיה, ויש להכריז על OPC־קרן נוי כזוכה. "ככל שהמכרז יותר חשוב, כך צריך לוודא עוד יותר את עמידתו בגבולות הדין ובחובת השוויון שבין הצדדים", אומר עו"ד רובין. "ואילו שינוי מאוחר במחיר, אחרי שמשחק ההצעות כבר נגמר, הוא צחוק מעבודה ומהמכרז".

בדליה אנרגיה רואים את הדברים אחרת. בשבוע שעבר אמר לגלובס עו"ד אהרון מיכאלי ממשרד גולדפרב זליגמן, המייצג את דליה אנרגיה, כי בחברה מבקשים לקיים משא־ומתן ש"תכליתו להעניק תמורה גבוהה יותר מזו שמוצעת בהצעה השנייה. האינטרס הציבורי מחייב את מיצוי המאמצים להתקשר בהצעה הגבוהה ביותר". לדבריו, "יש חשיבות כפולה ומכופלת להשיג מהמכרז את התמורה האופטימלית ביותר, וחברת החשמל רשאית להפעיל את סמכותה ולשרת את האינטרס הציבורי".

האם אפשר לתת למציעה לשנות את הסכום?

לדברי עו"ד גיא לייכטר, מומחה לדיני מכרזים ממשרד ש. פרידמן אברמזון, "לרוב, ההצעה הראשונה שהוגשה במכרז היא היחידה, וכזו היא סופית, בלתי חוזרת ומחייבת את המציע. קל וחומר כשההצעה כבר התקבלה, והמציע כבר הוכרז כזוכה. סטייה מהוראות המכרז או שינוי שלהן לרוב אינם אפשריים, ובתי המשפט במדינת ישראל פסקו באופן עקבי, כי ערך השוויון במכרז גובר על יתר הערכים".

אבנר ארד, מנכ''ל משק אנרגיה (המחזיקה כ־40% ממניות דליה אנרגיה) / צילום: יח''צ

עם זאת, עו"ד לייכטר מוסיף כי "חשוב לזכור שלא כל יום נמכרת תחנת הכוח הגדולה בישראל, ולפיכך מדובר במכרז די ייחודי. בתי המשפט יכולים לוקחים בחשבון גם אינטרסים כמו השלכות כלכליות או הקניית מירב היתרונות לעורך המכרז, בייחוד כשלתוצאות ישנה השפעה ישירה על הציבור".

גם לדברי עו"ד אורית וינר, מנהלת מחלקת מכרזים במשרד גדעון פישר, "העמדה המשפטית הברורה היא שלא ניתן לאפשר שינוי בהצעה הכספית במכרז". עם זאת, עו"ד וינר מדגישה כי "לא ניתן להתעלם מהנימוקים הכלכליים הברורים: גם הצעתה הנוכחית של דליה אנרגיה טובה מההצעה של הצד השני; בחירה בהצעה השנייה עלולה לפגוע לא רק בכיסה של חברת החשמל, אלא בכיסו של הציבור כולו, שכן כל הכנסה מעבר ל־7 מיליארד שקל הייתה אמורה להפחית מחירים".

כאמור, דליה אנרגיה קיבלה דחייה מחברת החשמל לתשלום הערבות הנוספת בגובה של 100 מיליון שקל. ישנה תמימות־דעים בין עו"ד וינר לעו"ד לייכטר כי ניתן היה לעשות זאת אם מדובר בשינוי יחיד. "עצם הדחייה במועד הגדלת הערבות מהווה פגיעה בעיקרון השוויון ושינוי בתנאי המכרז, אלא אם היא התאפשרה על־פי תנאי המכרז", אומרת וינר. "אם זה השינוי היחיד בהצעה, ודליה אנרגיה הייתה מקיימת את הצעתה למכרז במחיר ובתנאים שהוצעו בה, ניתן כנראה היה לקבל אותו".

גם עו"ד לייכטר אומר כי "ככל שמדובר בהארכה טכנית במהותה, הרי שאין פגיעה בשוויון, ובתי המשפט ייטו שלא להתערב בה. עם זאת, דחיית תשלום הערבות עשויה להיכרך בהצעה מחודשת של חברת דליה אנרגיה. ככל שמדובר בהארכה שתכליתה לאפשר למציע 'לשפר עמדות' ולעמוד בתנאים שהוא לא עמד בהם במועד המקורי, יש בכך פגיעה בשוויון בין המציעים, והסיכוי שבית המשפט יקבע כי ההחלטה פסולה גדל".

האם סבב הצעות חדש יפתור את סוגיית השוויון?

בשלב זה לא ידוע אם חברת החשמל תפתח את המכרז להצעות חדשות ותאפשר גם ל־OPC־קרן נוי לשפר את הצעתה. "ככל שההחלטה לערוך הליך תיחור נוסף תיעשה ביחס לכלל המשתתפים במכרז, הפגיעה בשוויון תפחת, שכן תינתן גם להם ההזדמנות נוספת לזכות בהליך", מציין לייכטר. "עם זאת, ייתכן שגם בכך אין די, שכן ברגע שהצעות המחיר נפתחו, והמחירים ידועים לכל, יחסי הכוחות בין המציעים אינם שווים - דליה אנרגיה יודעת בדיוק מה הרף התחתון אליו היא יכולה לרדת ועדיין להישאר ההצעה הזולה ביותר, לעומת OPC־קרן נוי שכעת צריכה לגייס מקורות כסף נוספים כדי להישאר במשחק.

"בנוסף, בתי המשפט בוחנים את השוויון במובנו הרחב ולוקחים בחשבון לא רק את המציעים שהגישו הצעה במכרז, אלא גם מציעים פוטנציאלים שכלל לא השתתפו במכרז".

מהן ההשלכות לבחירה במחיר החדש?

הסוגיה מעלה גם שאלה לגבי השפעתה על מכרזים אחרים. "בתי המשפט פסקו פעם אחר פעם כי במכרזים יש חשיבות מכרעת לוודאות ולהסתמכות", אומרת עו"ד וינר. "חריגה מהכללים במקרה הנוכחי, הגם שברור מדוע יש אינטרס לעשות זאת, תשפיע על כל מכרז ומכרז שיפורסם בישראל בעתיד. הן משום שמשתתפים עלולים שלא להגיש כלל הצעות בשל אי־הוודאות שהמכרז אכן יתנהל בתנאים שנקבעו בו, והן משום שכל זוכה במכרז יגיש הצעה טובה רק כדי לזכות, ואז יטען כי יש לאפשר לו לשנות את ההצעה".

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

קבינט המלחמה

חמאס: מסכימים לעסקה ולהפסקת אש; בישראל לומדים את ההצעה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

לשכת רה"מ: קבינט המלחמה החליט פה אחד שישראל ממשיכה בפעולה ברפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית