גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סימנים של בועה: תל אביב מובילה באופן חריג את הירידה במחירי הדירות

המציאות יוצאת הדופן שבה האזורים האטרקטיביים, ולא הפריפריה, הם שמובילים את ירידת מחירי הדירות, יכולה להיות מוסברת ע"י בועת נדל"ן ● וגם: מדד שירותי הדיור שמשקף בעיקר את מחירי השכירות התאפס, אבל המחירים לשוכרים חדשים כבר מטפסים בכ-10%

רחוב משה שרת בתל אביב / צילום: שלומי יוסף
רחוב משה שרת בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

האם מדד המחירים לצרכן בדרך להתייצבות ברמות נמוכות? אולי, אבל המסרים המטרידים משוק השכירות ממשיכים להופיע, אף על פי שמדד שירותי דיור האחרון היה מאופס במפתיע. תהייה נוספת קשורה לעובדה שדווקא מחוזות תל אביב והמרכז הם אלה שמובילים את ירידות מחירי הדירות.

התוכנית של ארדואן לשליטה על מחירי הגז באירופה עוברת דרך ישראל
ההובלה של ילין ואנליסט, הקאמבק של אלטשולר: חצי שנה חלומית לחוסכים בגמל ובפנסיה
החגיגות היו מוקדמות מדי? הסיבה שעדיין אין תאריך פתיחה לקו האדום

מחירי השכירות מהווים כרבע ממדד המחירים לצרכן, ועל כן כל שינוי בהם משפיע באופן משמעותי על תנודות המדד. מיוני 2022 ועד יוני השנה עלה מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים, המייצג העיקרי של תנודת מחירי השכירות, ב-6.7%, עלייה גבוהה ביותר מ-50% מעליית מדד המחירים לצרכן, שעלה ב-4.2%.

למחירי השכירות פוטנציאל גדול לעלות. מאז ינואר 2022 המדד הזה, שהוא בעל מאפיינים עונתיים - רשם רצף של עליות, אף שבתקופות החורף והחגים הוא נוטה לרדת. הסיבות לכך הן עליית מחירי הדירות בין 2020 ל-2022, שהורידה מאוד את התשואות למשקיעים, ועליית הריביות, שייקרה מאוד את המשכנתאות שלקחו אותם משקיעים, ואת הכדאיות להחזיק דירה בהשקעה.

כמו כן, מלאי הדירות שבידי המשקיעים רשם בשנים האחרונות ירידה של יותר מ-30 אלף יחידות דיור, עקב המיסוי שהטילו הממשלות השונות בנסיון להדיר משקיעים משוק הדירות. הירידה במלאי מורידה את היצע הדירות להשכרה.

מדובר בנתונים שורשיים, שהממשלה הנוכחית לא עשתה, לא עושה וגם לא נראה כי מתכוונת לעשות דבר כדי לשנותם, ולכן סביר שמחירי השכירות ימשיכו לעלות.

אות אזהרה מהלמ"ס

מדוע על אף זאת המדד הנוכחי היה מאופס? אין לכך הסבר, ומן הסתם נקבל תשובה בחודשים הבאים. כאות אזהרה, שלחה לנו הלמ"ס את מצבם של שוכרי הדירות, שחותמים על חוזי שכירות חדשים, כלומר כאלה שהחלו בחודש שעבר לשכור דירה חדשה.

מתברר, כי בעלי הדירות מנצלים את חילוף השוכרים כדי להעלות את מחירי השכירות בצורה ניכרת, וכי שיעורי ההעלאה הזו עולים בחודשים האחרונים במידה משמעותית.

אם פעם הסתפקו בעלי הדירות בהעלאות של 7%-8% במחיר השכירות, עכשיו הם מתקרבים במהירות לרמה של 10% עלייה, וזה מעיד על כך שמצב השוק מאפשר להם לעשות את זה.

מי שמצב השוק לא מאפשר לו לעשות מה שעשו בעבר, הם רוכשי הדירות בת"א. כמה אנשים יכולים לעמוד היום במחיר של 61 אלף שקל למ"ר? זה המחיר הממוצע של דירות חדשות שנרכשו בעיר הגדולה בשלושת החודשים האחרונים.

המחיר הגבוה ביותר שהושג בעיר היה על דירת 3 חדרים בקומה ה-24 של מגדלי מנדרין אוריינטל, שהגיע ל-19 מיליון שקל, כ-160 אלף שקל למ"ר; הזול ביותר היה 35 אלף שקל למ"ר על דירה חדשה ברחוב צונץ בנווה עופר, שם נמכרה דירת 4 חדרים ב-3.4 מיליון שקל "בלבד".

בחודשים מרץ-מאי נמכרו בתל אביב 245 דירות בלבד. מדובר בירידה של 56% לעומת מספר הדירות שנמכרו בשלושת החודשים הללו בשנה שעברה. בכלל, במחוז תל אביב נרשמה נפילה של 60% במספר הדירות החדשות שנרכשו, בין מרץ-מאי 22' למרץ-מאי 23'. אין עדות טובה לזו, מלענות על השאלה שלעיל: מעט אנשים יכולים לעמוד במחירי הדירות בת"א, ורבים מאלה שיכולים - בוחרים שלא לרכוש.

הדבר מציב את היזמים הפועלים בעיר ואת בעלי הדירות בבעיה קשה. בשנים האחרונות יזמים עטו על תל אביב, בעיקר בפרויקטים של התחדשות עירונית, כשהם מסתמכים על המחירים הגבוהים ועל הביקושים הרבים שנוצרו אז בעיר, בעיקר בסוף העשור הקודם ובתחילת זה הנוכחי.

נפילות קשות במכירות

ב-2021 נרכשו בעיר 332 דירות חדשות בממוצע בחודש, שיא בלתי נתפס כמעט; בשנה שעברה קוצץ המספר ביותר מ-50% ל-159, ואילו בחמשת החודשים הראשונים של השנה המספר צנח ל-83 בלבד. זאת לעומת היצע של אלפי דירות חדשות שמוצעות למכירה בעיר, שנוצר כתוצאה מאותה ציפייה של יזמים שהביקושים הגדולים והמחירים הגבוהים יימשכו. זה לא קורה.

ת"א אינה היחידה, וערים נוספות בסביבה, שסובלות מנפילות קשות במכירות דירות חדשות, הן בת ים, שם נמכרו בין מרץ למאי 93 דירות בלבד (ירידה של 67% לעומת מרץ-מאי 2022), ורמת גן, שבה הירידה היתה של 78% (מ-709 ל-158).

כל זאת בשוק כלל-ארצי שנמצא אומנם בירידות כבדות, אבל כאלה שמסתכמות עד כה ב-46% בין התקופות האמורות. גם במחוזות ירושלים וחיפה נרשמו ירידות חדות, של 52% ושל 50% בהתאמה; במחוז המרכז נרשמה ירידה דומה לזו שנרשמה בכלל-המדינה (46%).

תמונה הפוכה מהצפוי

מי שמיתנו מעט את הירידות בהיקפי הרכישות היו דווקא מחוזות הפריפריה: בדרום נרשמה ירידה של 26% ברכישות, ואילו בצפון של 30%. זו אינה תמונה שנפוצה בדגם הרגיל של שוקי נדל"ן במשבר, שמאופיין בירידות ברכישת דירות, אך כאלה שמובלות דווקא על ידי מחוזות הפריפריה. כרגע אנו רק בתחילת המשבר בבנייה ובשוק הנדל"ן, כך שלא ניתן לפסוק מה קורה, ואולי בחודשים הבאים הדברים ישתנו.

ואולם, מעקב אחרי תנודות המחירים בחודשים האחרונים מעלה חריג נוסף: מי שמובילים את הירידות הם מחוזות הביקוש - ת"א והמרכז. הראשון רשם ירידה של 1.4% בתוך חצי שנה, ואילו השני רשם ירידה של 2.6% בתוך שלושה חודשים. דווקא מחוז הצפון ממשיך לעלות במחירי הדירות שלו, ובחצי השנה האחרונה הם עלו ב-2.8%; בחיפה ובירושלים הם עלו בתקופה הזו בחלקי אחוז, ואילו בדרום הם ירדו בחלקי אחוז.

חלק מההסבר נעוץ בהיצע הגדול בלב אזורי הביקוש. מתוך שיא של 57 אלף דירות חדשות לא מכורות, 30% נמצאות בתל אביב ו-24% במחוז המרכז. במחוזות הפריפריה מרוכזות פחות מרבע מהדירות הלא מכורות.

הבעיה של היזמים הפועלים במרכז ובמיוחד בתל אביב, היא שרוב הרוכשים הפוטנציאליים אינם יכולים ואינם מעוניינים לשמור על רמות המחירים המוכרות, וכך מלאי הדירות שבידיהם תופח והולך.

מציאות חריגה זו, שליבת שוק הנדל"ן היא המובילה את הפרמטרים המשבריים, יכולה להיות מוסברת על ידי תזת הבועה בת"א, שכבר הועלתה אצלנו בעבר. לפיה, הפריחה בענפי ההייטק משכה אחריה רוכשים רבים שהיו מוכנים לשלם מחירים גבוהים מאוד על דירות, במיוחד בפרויקטים של התחדשות עירונית ברובעים 3 ו-4 בצפון העיר. מחיר ממוצע של דירת 4 חדרים שנרכשה ברבעון הראשון של השנה הגיע ל-4.9 מיליון שקל, ואין בעיה למצוא עסקאות שבוצעו ב-6 מיליון שקל על דירות כאלה, אבל הן מתמעטות ביחד עם עליית הריבית ואווירת חוסר הוודאות במשק.

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית