גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך חברות יכולות לצמצם בהוצאות שלהן באופן חכם

מחקר בדק 1,500 מהחברות העולמיות הגדולות ביותר כדי להבין כיצד הן הצליחו להתנהל כלכלית, על בסיס ההכנסה שלהן ב־2021 ● 75 חברות חוו גידול גבוה יותר בהכנסות ובשולי הרווח ● מה הן עשו נכון?

לנהל עלויות באי ודאות כלכלית / צילום: Unsplash, patrick fore
לנהל עלויות באי ודאות כלכלית / צילום: Unsplash, patrick fore

 

 

בזמנים של אי ודאות כלכלית, פונים מנהלים רבים לאחת הדרכים המוכרות: קיצוץ הוצאות. אולם, בין אם הם ניצבים בפני צורך דחוף או לא, עליהם לראות בכל שורה בהוצאות כהשקעה חשובה בעסק, ולהכיר באופן שבו כל החלטה שלהם להגדיל, להקטין או להותיר את ההוצאות כפי שהן, תעצב את עתיד החברה.

כדי ללמוד עוד על האופן שבו חברות הצליחו לנהל עלויות בהצלחה ולהגיע לצמיחה, חקרנו 1,500 מהחברות העולמיות הגדולות ביותר, על בסיס ההכנסות שלהן ב־2021. מתוכן זיהינו 201 חברות (13% מהמדגם) שבין 2015 ל־2018 יישמו מה שאנו מכנים מהפך בעלויות: הן הגיעו ל־EBITDA (רווח לפני מיסים, ריבית, פחת והפחתות) מעל החציוני בתעשייה, ובמקביל חוו עלייה ברווחים שהייתה מתחת לחציוני.

החדשות הטובות הן ש־76 חברות מתוכן חוו גידול גבוה יותר בהכנסות ובשולי הרווח בשלוש השנים העוקבות. בממוצע, ההכנסות של החברות גדלו ב־16.8% וה־EBITDA ב־6.8%. באופן ברור, 76 החברות האלה הכינו עצמן להצלחה בעתיד. השאלה הייתה: מה הן עשו נכון?

איך יוצרים ארגון יעיל?

● חברו בין עלויות לתוצאות. התייחסו לכל דולר שהוצאתם כהשקעה ביצירת הערך שאתם נותנים ללקוחות שלכם, וביכולות הנחוצות כדי לספק אותו. יש צורך לדון בתקציבים לעומק עם צוות ההנהגה ולקבוע סדר עדיפויות.

● תפשטו. חברות מתייחסות לעיתים קרובות לפעילויות שלהן כמובנות מאליהן ועושות שינויים הדרגתיים - במקום להסתכל במבט נועז והוליסטי על איזה חברות, קווי מוצר, נקודות החזקת מלאי או פעילות צריכים להיות חלק מעתידן. דרך אחת לקבל פרספקטיבה טובה יותר היא לדמיין מתחרה חדש שנכנס לתחום שלכם בלי העול של כל החלטות העבר שקיבלתם - איך הוא יפשט את המוצר ללקוח כדי ליצור את הערך הגבוה ביותר?

● חשבו מחדש איזה עבודה אתם והאקוסיסטם שלכם לוקחים על עצמכם. חברות חכמות מכירות במה שצריך באמת לעשות באופן שונה - ואחר כך חושבות מי יכול לספק תוצאה כזו באופן הטוב ביותר. מיקור חוץ של יכולות שאין בהן צורך בדיפרנציאציה, יכול לאפשר לכם למקד את ההשקעה שלכם במקום הנכון.

● בנו מערכת ניהול שממוקדת בעלויות והיא בת קיימא. חברות חכמות לא חושבות שקיצוץ עלויות הוא תגובה חד פעמית לכלכלה בהאטה; הן מאמינות שזו החובה הראשונית של מנהלים להישאר תמיד ערניים לגבי העלויות.

תקציבים הם מבחן אמיתי לגבי איך החברה שלכם חושבת על עלויות. אם אתם נוטים לעשות שינויים מדורגים דרך לוחות זמנים העוקבים אחרי כל פונקציה בנפרד, אתם כנראה לא מנהלים אותם באופן אקטיבי או אסטרטגי. אבל אם הבסיס של התקציבים שלכם מתחיל באפס, והוא מוקצה ומוערך על פני פונקציות רבות, המתמקדות ביכולות הכי חיוניות ובאלה שעברו דיפרנציאציה, תיצרו תהליך לניהול העלויות.

 

איך מתחילים?

על מנת לחבר בין עלויות לאסטרטגיה ולהימנע מקיצוצים מחזוריים, על חברות לעשות את הדברים הבאים:

● להיות מתואמים בפסגה: הדירקטוריון, המנכ"ל והצוות הביצועי צריכים כולם להיות מחויבים לנקיטת הצעדים הנחוצים כדי להגיע ליעדים שנוסחו. חלק מהחברים בצוות ההנהלה הקיים אולי יחסרו את יכולות התפיסה וכוח הרצון לבצע את התוכנית. לכן, אחת הפעולות הראשונות צריכה להיות תיאום בין התוכנית למנהלים - או עזיבתם - במהירות וללא מהומה.

● בנו ביטחון דרך מאיצים. ניצחונות מוקדמים יוצרים מומנטום, ממקדים את הארגון ועוזרים לשכנע את העובדים ששינוי הוא אפשרי. היוזמות ללכוד ניצחונות כאלה אמורות לצמצם פערי ביצוע בכמה אזורים קריטיים, לצמצם עלויות ולשחרר כסף כדי לממן יוזמות לטווח ארוך יותר.

● כוונו למסע של שנתיים. משקיעים ואנליסטים מטילים יותר ויותר ספק במאמצי מהפך שנמשכים יותר מ־24 חודשים. גם ארגונים מתעייפים כשהם צריכים לעבור שינויים פולשניים שוב ושוב במשך שנים רבות.

● בנו תשתית שמוקדשת לשינוי. חידוש העסק בזמן שמנהלים אותו הוא מעשה לוליינות. החברה תצטרך סמנכ"ל לענייני השינוי, שיתמקד בתיאום האסטרטגיה והעלויות.

● גייסו מנהלי ביניים ועובדי קו ראשון בשלב מוקדם. בגלל שהם מי שמגשרים את הפער בין הקו הראשון להנהלה הבכירה, מנהלים בדרג ביניים נמצאים בעמדה טובה לתרום. תנו להם קול בתהליך. עובדי קו ראשון יכולים להעריך בצורה הטובה ביותר איזה הוצאות ניתן לקצץ ואיזה תהליכים ניתן לייעל מבלי לפגוע באיכות או בסיפוק הלקוחות.

● תנו לתרבות שלכם לעבוד. התמקדו בכמה התנהגויות קריטיות. ניסיון לשנות יותר מכמה התנהגויות בודדות ברגע נתון אינו אפשרי.

● הקימו מנגנונים להתמקדות מתמשכת בעלויות. הצורך להקצות מחדש משאבים ליכולות האסטרטגיות שלכם ולעסקים שיצמחו בקצב המהיר ביותר הוא צורך קבוע ומתמשך. מערכות פיננסיות צריכות ליצור יותר שקיפות סביב עלויות "טובות" - אלה הקשורות בשינויי היכולות - ובעלויות "רעות", הנחוצות כדי שהאור יישאר דולק והחברה תמשיך לתפקד.

בחירתן של חברות

בהתמודדות עם ניהול עלויות, מנהלים עומדים בפני בחירה. הם יכולים לקצץ עלויות בדרך המסורתית ולהסתכן בכך שהארגון שלהם ייחלש, או שהם יכולים לעשות את העבודה הקשה שכוללת חשיבה מחדש על הבסיס הראשוני ביותר של העסק שלהם.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף ● מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה